Juwei-17

Započeo Ljubo, Mart 27, 2025, 10:24:37 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Ljubo

Evo kratke recenzije ove montaže:

Imam je već drugu godinu, nabavio preko Alija za nešto oko 1000 evra sa poštarinom, tako da me izašla ukupno oko 1300 evra sa carinom i špedicijom.
Inače, moja prva strain-wave montaža (poslije klasičnih EQ6, HEQ-5, CEM70 i SA GTi). Dolazi u kompletu sa šinom za teg, setom šarafa i USB kablom. Mora se posebno dokupiti montirajuća ploča za postolje - ja sam uzeo onu koja paše na HEQ-5 stativ, a kasnije sam uzeo i stub-ekstender od 20 cm za refraktore.

Što se tiče praćenja, SW montaže se ponašaju drugačije od klasičnih nemačkih - traže kratke ekspozicije i imaju 2-3 izleta van klasične sinusoide, što zahtijeva veću posvećenost, ako se želi izbeći odbacivanje tih do 10% snimaka sa "ekskurzijama" u praćenju. U tom smislu pomaže PPEC, ali za njegovu primjenu treba ful verzija PHD2 programa koju ja na ASIAIR-u nemam, ali uskoro stavljam u pogon Mele Quatro 4 mini PC, pa ćemo nadam se uskoro vidjeti kako radi taj PPEC.
Glavna prednost ove montaže ogleda se u njenoj maloj težini (manje od 5 kg), a koristio sam je i za snimanje kroz C9.25" SCT uz tegove od 4 kg radi lakšeg balansa.
Montaža koristi Onstep, ima svoj Wi-Fi i Bluetooth, a ja sam je uspješno koristio i uz Onstep aplikaciju na Androidu (tako da ne treba ručni kontroler). Nekima smeta što je Onstep, ali ja na ASIAIR-u nemam nijednu zamjerku.
Brzine premještanja sa objekat na objekat idu do 2,5 stepeni, što nekima smeta, pa mijenjaju unutrašnje step-kontrolore, ali meni ne smeta. Plate solve radi odlično, PA takođe, jedino što se uvijek mora pokretati iz "home" pozicije.

Sve u svemu, zadovoljan sam, jer sam na 9.25" SCT-u, uz 0,63 reducer postizao praćenja od RMS 0,5 do oko 1", s tim što ova druga vrijednost nije rezultovala izduženim zvijezdama na ekspozicijama do 3 minute (vidjeti sliku Slonove surle u prilogu).

Korisni linkovi:
- https://www.cloudynights.com/topic/918425-juwei-17-mounts-on-aliexpress/
- https://www.facebook.com/groups/349395118118532/

P.S. Miloše, nema šansi u potpisu da stane sve ovo:

🔭 1: RASA 11; CEM70; ASI6200MC; Celestron(Astrodon) LP filter 72mm; IDAS NBZ UHS 52mm; ZWO EAF; ASIAIR; ASI220MC; WO Uniguide 32mm
🔭 2: C9.25; Juwei-17; ASI2600MM; EFW 36, Antlia LRGB+SHO 3nm; ZWO OAG-L; ASI 174Mini; Mele Quatro 4; Gemini EAF
🔭 3: Orion 120ED; HEQ-5; Canon EOS1000D Mod; ASIAIR Plus; ZWO EAF; ASI178 MM; TS 8x50 guidescope
🔭 4: Canon 200/2.8 EF; Sigma 300/f2.8 UDG; Star Adventurer GTi; ASI2600MC Duo; Antlia Quadband; ASIAIR Plus; ZWO EAF; ASI120MM mini; Svbony 50mm guidescope
🔭 5: TS 80 Apo; Sv 225; Maxbright Bino; Ethos 13mm; Sv230x2; Hyperion 36mm; TS Planetary 9mmx2, TS Dielectric 2" prizma.....
🔭 6:  Canon 18x50 IS dvogled

Predrag

Odlicna recenzija.
Ali UH kakva oprema. Svaka čast.
I ja ću tako kad porastem. 😉
- Skywatcher 72ED + reducer corrector 0.85x
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

ε Aurigae

@vlaiv jel imaš moći da u konfigu foruma izmeniš limit karaktera za "potpis"

:D

Gospodine Ljubo respektivna oprema i super recenzija
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

⚙️: SkyWatcher EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep | AZ GTI

📷: ASI071MC Pro | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod

Predrag

Citat: ε Aurigae poslato Mart 27, 2025, 10:45:05 POSLE PODNE@vlaiv jel imaš moći da u konfigu foruma izmeniš limit karaktera za "potpis"

Realno, lepo bi bilo videti u potpisu sve ovo što Ljubo ima, a verovatno još neko ima šta da doda.
- Skywatcher 72ED + reducer corrector 0.85x
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Astro_fun_times

E to se ceni. Svaka cast. Doduse trebalo je ici u forum "oprema".
A opreme si izlistao... Hahaha
Jel ostalo nesto u Kini posle tebe? 🤣

Odlicna recenzija. Montaza je bombonica i veoma je sposobna.

Ovo sto si rekao za PPEC, nisam znao da PHD2 ima i placenu verziju... Prvi put cujem za to.
Znam da EQ6R Pro ima opciju za ispravljanje periodicne greske dok HEQ5 Pro nema. Nevezano za PHD2.
Ali mozda ti znas nesto sto mi ne znamo, vezano za PHD2 i tu opciju.

Lista opreme je zaista impresivna. Pola primorja ostane bez struje kad popalis sve to 🤣

Da li koristis 4 setupa istovremeno?

Sigurno je da se moze produziti potpis, na hrvatskom forumu ima ljudi sa toliko opreme da ima potpis zauzima 2-3 posta 🤣
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

ε Aurigae

@Ljubo vaša ergela teleskopa ja ubila se za iznajmljivanje preko remote pristupa :D
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

⚙️: SkyWatcher EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep | AZ GTI

📷: ASI071MC Pro | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod

Ljubo

Citat: Astro_fun_times poslato Mart 27, 2025, 11:05:13 POSLE PODNEOvo sto si rekao za PPEC, nisam znao da PHD2 ima i placenu verziju... Prvi put cujem za to.

Ne koristiš ASIAIR, pa vjerovatno nisi upućen da on nema neke opcije koje standardni "full" PHD2 ima, kao što su upravljanje histerezisom, simuliranje PPEC-a i još nekolicina njih. Dakle, nisam mislio na plaćeni, već na cjeloviti PHD2 - full verzija.

Citat: Astro_fun_times poslato Mart 27, 2025, 11:05:13 POSLE PODNEDa li koristis 4 setupa istovremeno?

Ne, koristim po potrebi. U principu simultano sam nekoliko puta koristio RASA 11 i C9.25 na Juwei-17, jer ovaj prvi ima svoju mini opservatoriju, gdje samo otvorim krov (ove kiše traju, pa ću slikat uskoro), a na svega 6-7 metara na terasi skinem pokrivku i palim Juwei-17. Oba setapa kontrolišem sa jednog mobilnog - preko ASIAIR-a.

Zimus sam C9.25 zamijenio setapom 4, da snimim Špageti nebulu novom Duo kamerom, što tek treba da obradim (koristio sam ZWO 7nm Ha-OIII duo filter).
Obzirom da počinje sezona galaksija, C9.25 treba da se vrati na Juwei-17, ali sam prilikom skidanja korektorske ploče radi čišćenja, prilikom vraćanja sekundara raskolimirao SCT. Pokušao sam brzo da ga ponovo koliminišem Metaguide softverom, ali kao što to uvijek biva - iako mi na desktopu softver opušteno radi, na laptopu neće da se pokrene, a laptop se još da izneti na terasu, desktop baš i ne  :(  .

Ljubo

Citat: ε Aurigae poslato Mart 27, 2025, 11:08:24 POSLE PODNE@Ljubo vaša ergela teleskopa ja ubila se za iznajmljivanje preko remote pristupa :D

Da, dogovaram se sa mojim dragim kolegom i dugogodišnjim prijateljem Jaroslavom Grnjom da pokušamo preko Remote Desktop (koji sam instalirao u Mele Quatro 4) isprobamo opciju da on pokuša iz Petrovca da snimi nešto sa "mog" neba - čisto kurioštine radi.  8)

Astro_fun_times

Onda je nesporazum u pitanju, vezano za PHD2. AsiAir koristi njega ali u svom nekom obliku. Sve jasno sad.

Uzgred, gde su tvoje fotke? Imas li Flickr, Astrobin?
Ne secam se da su nesto puno slika objavljivao ( mada mi je pamcenje dksta slabo).

Nadam se da ces uspesno kolimovati C9.25 jer sad je vreme da on zasija.

Ja imam Ocal i na starom telefonu sam imao mobilnu aplikaciju za njega, zgodno. Na novom telefonu nece rad radi i to ti je. Tako da razumem tvoj bol.
Sta ja radim je da onda koristim minipc pa Ocal konektujem na njega pa preko remote desktopa podesavam uz laggovanje 🤣
Bas bude zabavno .

Btw, posto imas i OSC i mono kamere, kazi nam malo tvoje misljenje o njima. Sta preferiras, iskustva, pros, cons itd.
Miloš

vlaiv

Citat: ε Aurigae poslato Mart 27, 2025, 10:45:05 POSLE PODNE@vlaiv jel imaš moći da u konfigu foruma izmeniš limit karaktera za "potpis"

Povećao sam, ali nemojte preterivati. Ne treba potpisi da zauzimaju više mesta od samih postova. Probajte da ne razbvučete potpis u tipa 20 redova. Navedite sve što treba u par redova, pa makar bili i duži :D
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Ljubo

Citat: Astro_fun_times poslato Mart 27, 2025, 11:41:28 POSLE PODNEUzgred, gde su tvoje fotke? Imas li Flickr, Astrobin?
Ne secam se da su nesto puno slika objavljivao ( mada mi je pamcenje dksta slabo).

Poznato je da sam dugo bio neaktivan. Živim u malom mjestu, daleko od velikih dešavanja. Od roditelja naslijedio dio dvorišta, i kako to već biva, počeo da se kućim. Dio opreme sam morao da prodam (EQ6, Orion 80ED,...), ali iz prikrajka sam pratio dešavanja. Prije nekoliko godina pojavile su se ove nove CMOS kamere, upravljanje snimanja iz tople sobe, pa rekoh ajde da se aktiviram.
E sad, nisam neki kompjuterski geek, još kad čujem da neki, ajd' što snimaju isti objekat noćima, još i obrađuju isti i više od 24 sata - rekoh nije to baš za mene. Od svog snimanja ja najviše volim ono kad prva fotka se otvori i stopim se s objektom - njegovom prirodom, kao da putujem tamo. Ovo da se petljam sa obradom, pa još da brišem i ponovo radim, nekako ne pronalazim se (a još rezultat obiluje AI - nečim što tamo odakle fotoni stižu nema).
Mada, oprobao sam se u Siril-u, a uskoro tek krećem sa Pixinsight-om (trebalo bi bar).
Ono što je gotovo izvjesno, prelazim uskoro (već poslije ljeta) na astro spektrografiju - tu su rezultati konkretni, poučni i nema "farbanja" - to mi djeluje baš ono pravo. A usputno ću raditi i ponešto astrofotografski ili/i EAA.

Citat: Astro_fun_times poslato Mart 27, 2025, 11:41:28 POSLE PODNENadam se da ces uspesno kolimovati C9.25 jer sad je vreme da on zasija.

Ja imam Ocal i na starom telefonu sam imao mobilnu aplikaciju za njega, zgodno. Na novom telefonu nece rad radi i to ti je. Tako da razumem tvoj bol.
Sta ja radim je da onda koristim minipc pa Ocal konektujem na njega pa preko remote desktopa podesavam uz laggovanje.

Da, to sam i ja već bio skontao, moraću da preko Melea i Remote desktopa koristim Metaguide, a da mi laptop bude kao "screen"

Citat: Astro_fun_times poslato Mart 27, 2025, 11:41:28 POSLE PODNEBtw, posto imas i OSC i mono kamere, kazi nam malo tvoje misljenje o njima. Sta preferiras, iskustva, pros, cons itd.

Pa ono, OSC je jednostavniji za akviziciju, pa i za obradu. Sa druge strane, mono je osjetljiviji i bolja opcija ako je LP jak (tipa Bortle 6 i jače). Post obrada je naravno ista za obe.
U suštini, ako je veći naglasak na galaksije i broadbend objekte, onda je dovoljno ići na OSC.
Ako su s druge strane emisione i planetarne magline nešto što će se više snimati, onda je mono logičniji izbor.
E sad ako se želi efikasno snimati i jedno i drugo, sa neke prosječno LP onečišćene lokacije, najbolji izbor su obe kamere da se ima. Za jače izraženi LP, dakle mono je logičnija opcija, pogotovu pošto LP neće se smanjivati, naprotiv.

Još nešto sve više remeti snimanja - to satelitski tragovi. Oni će u ne tako dalekoj budućnosti biti velika pošast za ovaj hobi. Mada, mislim za ono što ću ja najviše snimati ubuduće - kroz slit, to će mi biti bar malo lakše :) .

Yagodinac

Čestitke za opremu, uz preporuku da kad krene spektroskopija napišeš neki mali tutorijal, čisto da ljudi koji to planiraju znaju od nekog našeg sa čim mogu da se suoče.

Astro_fun_times

Uh... Meni koji slikam kad vidim ovaj spisak opreme, malo mi cudno da nije upregnuto sve i da se samo štancaju slike 🤣
Ali dobro, sva ta oprema (sem rasa) moze i vizuelno takodje da se koristi.

Koji program koristis za EAA? Da li tokom EAA u pozadini ide live stacking?

Kada koristis C9.25 za slikanje, da li ga koristis na punoj fokalnoj duzini ili koristis neki reducer?
Sad gledam, to je tako dobra kombinacija velike žiže i velikog senzora, plus veliko primarno ogledalo tako da se time dobije odlicna rezolucija a opet kadar je dosta širok. Dosta meta lepo staje u tu kombinaciju narocito sad sa galaksijama.
Da li u ovoj kombinaciji prilikom slikanja koristis binovanje?

Satelita na subovima ima dosta ali stacking program ih za sada uspesno odbacuje. Nadam se da ce  se tako nastaviti i u buducnosti.

Eto za sve koji planiraju da kupe kamere, neka razmisle o ovome sto je Ljubo rekao pre kupovine.

Nadam se da ces krenuti u spektrometriju pa da ce forum biti bogatiji za jos jednu sekciju.
Miloš