Uskršnje okupljanje - Letenka 2025

Započeo ε Aurigae, juče u 11:57:24 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

ε Aurigae

Nekako se pogodilo da prognoza za Uskrs u nedelju pokazuje vedro u većem delu Srema.

Nije trebalo mnogo da se deo ekipe sa foruma organizuje i dogovori druženje i posmatranje na Letenci.

Sparna nedelja popodne, dremanje i varenje uskršnjeg ručka je valjalo razdrmati. Koliko god da mi se još spavalo, prognoza je pokazivala vedro, a randevu je bio ugovoren. Dakle ... nema nazad. Postoji onaj osećaj kada uđeš u auto i on miriše drugačije, na prelazu iz zime u leto...taj miris me je dočekao pre vožnje za Letenku, dovoljno da optimizam i entuzijazam skoči na maksimum iako znam da u gepeku nosim žrtvu za rasturanje kolimacije.

Onako još sanjiv, nisam ni primetio da sam od Kamenice do Beočina stigao dok sam sve vreme prolazio kolonu vikendaša u suprotnom smeru...blagi užas pomislih...a užas je postao još veći kada sam shvatio da MOL pre Beočina ne radi (uskrs) i da ću ostati uskraćen za kafu...sta je tu je, možda će neko od pametnih kolega poneti termos.

I onda posle izbegavanja rupa na parabola krivini kod cementare kreće potpuno oslobađanje i katarza, uspon na Frušku. Temperatura pada, polen u vazduhu, mirisi šume...sve je tačno onako kako treba da bude.

Ubrzo pred letenkom parkiram, kad već tamo čeka ostatak ekipe Zvezdobrojca, naš dobri admin Vlaiv i Bošković, ušli su u neke teme dobrano.

Odlazimo na livadu i na naše iznenađenje u to vreme oko 19/20h rose je toliko da su nam patike instant mokre ... Ok šta je tu je 🤷 .

Bošković je doneo full rc6 setup I ideja je da to veče eksperimentišemo sa EAA (elektronski asistiranom astronomijom) i probamo da Milošev RC spustimo sa nekih f9 na f4 ili manje koristeći blok okular sa objektivom nadzorne kamere, i uz pomoć afokalne metode da spustimo f broj.

Ovaj projekat traje vec neko vreme, gde smo u zimskim večerima pravili kalkulacije i testove 3d printanih adaptera, a sada je bio pravi field test...I to kakav...vise nego uspešan. Za 3-4minuta kratkim ekspozicijama, na Boškovićevom monitoru se baškarila M81, a zatim i Owl nebula. Rezultati su nadmašili očekivanja i dala nam vetar u leđa da nastavimo projekat. Mastermind iza ideje je gospodin Vlaiv koji je idejni tvorac svega. Gospodin je opravdano poneo najteži teret za to veče....stolicu od kovanog gvožđa sa debelim udobnim sedalnim delom. Vlaiv je napravio proračun i odabir okulara i objektiva po svojim formulama koje su iz prve dale rezultate.

Moram da napomenem da iako su plaćeni premijum nalozi raznih prognoza govorili vedro....mi smo se borili da kroz rupe u oblacima ulovimo ono što nam treba. Na kraju se ispostavilo da prognoza i stanje na terenu imaju razliku od 2h....posle 22/23 se stvarno lepo razvedrilo.

Par metara dalje, Miloš astro_fun_times, tj Deronjic je izneo i podesio svog Njutna 150 quattro (ima Jos par slova posle 150, ali to njutnaši znaju)...slično kao na letnjem kampu 2024 Vladu Cyberiance, uspeo sam ovoga puta njega da zeznem otvorenim hotspotom, pa se neko vreme kačio na mene i izgubio sat vremena. Moram da dodam da je kolega Miloš Deronjić pronašao originalan način ulaska na livadu...ko posećuje letnji kamp, ako zna gde stoji Pluton...e pa odatle je došao, a ne vozi džip.

Miloš je dodavao signal na m51, hrabro i postojano, jer je na kraju veceri ostao sam na livadi i brojao parove očiju koje se cakle iz šume u gluvo doba noći. No nisam se brinuo za njega ... Dok sam se vraćao nazad, setio sam se da Deronjic jede samo posnu plazmu, a to ne privlači nikakve živuljke, npr divlje svinje koje su domaće na fruškoj.

Odmah kraj njega je bio glavom i bradom gospodin Goran Vizuala Nikačević. Osoba koja je bila najviša i najtiša na livadi, jer je jelte, najviše uživao...gleda nas koji slikamo i misli se ... ma bolje da ne kažem. Verujem da je najviše meta video. Ostaje žal što neće moći da učestvuje na maratonu 2025 jer je veliki borac, čak iako se radi o degustaciji Grnjinog gulaša. Takođe bih da iskoristim priliku da mu se zahvalim na višemesečnom pozajmljivanju flextube Njutna 150ke. Hvala kolega

Do njega ja. Agonija večeri. Ideja mi je bila da budem uz vlaiva i Boškovića i eksperimentišemo sa setupom, ali nova azgti i mali 114cass su tražili da budu ispitani i isprobani. Ukratko ....80% veceri sam pokušavao da povežem Ninu i azgti montažu uz konstantno traženje dometa da bih skinuo nedostajući softver. Izgledao sam kao pokretni kip slobode to veče,samo umesto baklje sam imao telefon koji juri signal. Morao sam se zadovoljiti gledanjem Jupitera vizualno.

Oko ponoći ili bliže 1 ujutru smo se rastali...i poželeli Deronjiću srećan ostanak u mraku. Na povratku kako ko.. je u gluvo doba noći na padinama naše lepe Fruške, uspeo da vidi srne, jazavce, šakale, lisice....samo tamnog i jasnog neba videli nismo.

Da završim u pozitivnom tonu, bilo je super, spontano okupljanje, razmena mišljenja ideja i saveta. Idemo napred sa željom da bude više ovakvih okupljanja.

Vedro nebo!
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

⚙️: SkyWatcher EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep | AZ GTI

📷: ASI071MC Pro | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod

mboskovic

Evo ja ću se nadovezati na Urošev (ε Aurigae) post, sa kratkim objašnjenjem metode kojom smo radili spomenuti EAA.

Setup je ovakav. Na planetarnu kameru: ZWO ASI290MC smo, preko štampanog adaptera, navrnuli mali objetiv za sigurnosne kamere, sledećih karakteristika: FL 6-12mm (mi smo išli sa 12mm), F1.8 (valjda) – slika:

Preko drugog štampanog adaptera i par T2 ekstendera, veoma blizu do poslednjeg sočiva tog objektiva, namontiran je okular Explore Scientific 28mm, 68°, i sve to je ubačeno u RC6" sa navrnutim svim M90 ekstenderima.
Prvobitno je bila ideja da to radimo sa Uroševim 114 Cassgrain-om ali je ovaj put iskorišten RC6".
Na taj način je dobijena brzina od (valjda, to će Vlaiv detaljno objasniti 😊) cca f4.
Snimali smo sa SharpCap-om, ekspozicije su bile cca 4sec i radili smo live stack do cca 10min.
Ovde su neki rezultati: M81-607s, M51-307s, M63-331s, M94-280s, M63-268s, M97-256s i NGC4631-103s

Uglavnom je Bin 1 osim Whale-a koji smo uradili i sa Bin 2 i to je ovo:

Kasnije smo probali jednu i sa kamerom ZWO ASI294MC Pro sa Bin-om 4 i to je ovo:

Kompletna ideja je da se (recimo na kampu) napravi sesija EAA gde ćemo ovakav ili sličan setup povezati na projektor i na platnu u realnom vremenu prikazivati objekte dubokog neba zainteresovanoj publici.
Sve je rađeno bez ikakve kalibracije a fotke su odoka strečovane u samom SharpCap-u.
Vlaiv će objasniti matematiku...

mitja

Vau. Vi ste imali bas ali bas kvalitetno vreme!!!! Svaka cast!
Skywatcher 150/750 P
Celestron astromaster 130 EQ
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony 305 pro ar coating
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.

Yagodinac

Čestitke za okupljanje i ideju za eksperiment + realizaciju. Možda bi još bolje bilo kad bi se stavile fotke za upoređivanje istih objekata bez okulara i optike; naravno ako neko ponovo ovo stigne da uradi ili možda samo sa nekim reduktorom? U principu ovo može biti korisno za snimanje nekih manjih objekata.

Astro_fun_times

Odličan opis večeri, kao da sam opet tamo.

Astro gremlin nam nisu dali mira, bilo je malih trzavica kod svih osim kod Gorana, jer vizuelna je dosta prostija i manje stvari može da napravi problem.
Jedino što je Gorana zezalo, a i nas, bilo je to što su prognoze rekle da će već oko 20h da se razvedri, a to se desilo tek oko 22h.

Moji gremlini sa hotspotom  su me zamalo naterali da se spakujem i odustanem. Reko kad već neće minipc da se pokrene, bar da se malo vizuelnom bavim međutim, elektrofokuser koji je fiksiran na osovinu fokusira ne dozvoljava pokretanje fokusira ručno, tako da je i to propalo (sad znam i za ubuduće da to neće moći da funkcioniše).  Međutim još jedan pokušaj (doduše Uroš je odlutao u potrazi za signalom) je urodio plodom, hotspot je kreiran i brzo sam vratio kameru u teleskop i pokrenuo sesiju.

Ispravka, nisam slikao M51 već NGC4395.

Skupio sam 3h 5min materijala. Rekao BiH nedovoljno ali imam ok rezultate. Možda ću dodavati još, mada ne vidim vedro nebo ni u najavi tako da će verovatno ta obrada ovih dana osvanuti na forumu.

Kolege vole da pobegnu ranije, ja ako sam već došao, želim da iskoristimo što više. Oni su se pokupili i otišli a ja sam ostao da se družim sa drekavcima i karakondzulama 🤣

Nimalo prijatno kad si sam u sred šume ali šta ćeš, sve za hobi, za materijal🤣

Video sam tri meteora, želja za vedrim nebom se nije ostvarila tako da ne verujte u priče da poželite želju kad vidite "zvezdu padalicu"🤣

Nakon što sam pokrenuo sesiju bio sam slobodan da lutam livadom i gledam šta ostale kolege rade.

Kod Gorana  je sve teklo kao po loju, šta može da podje po zlu kod vizuelne (sem ako se koristi red dot pa se baterija ispraznila).

Bošković je već u dogovaranje predosetio da će nešto zaboraviti, i tako je i bilo, tegove je zaboravio za svoju HEQ5 pro montažu. Uroš mu je dao jedan manji koji je koliko toliko pomagao.

Kod Uroša opet problemi druge vrste, nedostatak software-a, plugginova...

Mislim da je vrhunac večeri bilo oduševljenje rezultatima koje je postizao navedeni RC6 setup I EAA.
Jako do ti rezultati za jako kratko vreme.
(Posle vlaiv kaže da F broj ne igra ulogu🤣)

Sve u svemu, jako dobra noć provedena sa drugarima pod (relativno) vedrim nebom.

Šta više od toga treba čoveku...
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; L-Quad; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

ε Aurigae

E sada cekamo Vlaiva da razigra temu i objasni sve....i nas eksperiment i kako to da F broj ne igra ulogu :D
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

mboskovic

Citat: Yagodinac poslato danas u 10:20:19 PRE PODNEČestitke za okupljanje i ideju za eksperiment + realizaciju. Možda bi još bolje bilo kad bi se stavile fotke za upoređivanje istih objekata bez okulara i optike....
Da, moramo napraviti takvo poređenje. Imamo neke fotke koje smo pravili kroz prozor sa tvrđave i fotkali Kamenicu noću, na kojima se (kao) vidi ta razlika, ali to moramo uraditi sa konkretnimi DS objektima.
Sledeći put (nadam se uskoro) obavezno.

Astro_fun_times

Mene zanima da li bi ovakva vrsta setupa bila dobra za ozbiljnu astrofoto sesiju lucky imaginga?
Da se rade kratke ekspozicije od 1s i da se onda na kraju izaberu najjasniji subovi pa stack...
Zahtevno bi to bilo za stackiranje ali mislim da bi sa tako brzim sistemom moglo da se dobije dosta zanimljivih rezultata.
Miloš

ε Aurigae

Ne mogu da nađem astrobin profil jednog usera, koji ima nehlađenu 585 i ubija kakve slike pravi sa kratkim ekspozicijama. Da ne znaš rekao bi da je hlađena.

mboskovic

Ne vidim zašto ne bi moglo. Treba probati. Sledeći put ćemo uraditi kalibracione fajlove i prilikom live stack-a uključiti opciju da čuva i sve pojedinačne frejmove, pa se oni posle mogu nezavisno obraditi.

vlaiv

Citat: Astro_fun_times poslato danas u 01:29:19 POSLE PODNEMene zanima da li bi ovakva vrsta setupa bila dobra za ozbiljnu astrofoto sesiju lucky imaginga?
Da se rade kratke ekspozicije od 1s i da se onda na kraju izaberu najjasniji subovi pa stack...
Zahtevno bi to bilo za stackiranje ali mislim da bi sa tako brzim sistemom moglo da se dobije dosta zanimljivih rezultata.

Šta misliš da bi se postiglo time?

1s je izuzetno dugo vremena u kontekstu lucky imaging-a. Ako misliš na povremeno "smirivanje" atmosfere gde seeing nije toliko loš - to onda opet nije to vreme. Periodi boljeg seeing-a - obično traju od nekoliko sekundi do nekoliko desetina sekundi.

Sa druge strane, obično izoštravanje koje je sastavni deo procesiranja podataka daje bolje rezultate od toga.

Viđao sam navodne odlične rezultate koji se postižu takvom tehnikom, ali iskreno, ništa to nije bolje od običnog snimanja, a daleko je od toga da se približi pravom lucky imaging-u kakav imamo u planetarnom snimanju.

Ako imate negde na astro binu ili generalno na netu primer upotrebe ove tehnike, rado ću uraditi jednu "analizu" rezultata, odnosno staviti u kontekst koliko je zapravo ta slika "oštra" i šta se postiglo.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

vlaiv

Ono što je pokušano sa ovim EAA/EEVA sistemom je sledeće:

1. Pokazati da se za relativno male novce može napraviti sistem za elektronsko posmatranje. Ovom prilikom je konkretno korišćena oprema koja daleko cenovno prevazilazi opremu koja se može koristiti za dobijanje sličnih ako ne i istih rezultata.

Ideja je da se koristi:
- jefina planetarna CMOS kamera bez hlađenja
- vrlo jeftina tracker montaža tipa AZ-GTI
- jeftin okular tipa 32mm Plossl
- Jeftin teleskop tipa 102mm Maksutov, ili 100mm F/10 ahromat refraktor (ne mora 100mm može i manji) ili 114mm Cass

Druga ideja vezana za ovaj setup je njegova upotrebna vrednost za "masovnu" astronomiju. Zbog brzine kojom se dobijaju slike i mogućnošću da se ta slika prikaže pomoću projektora i/ili video bima većem broju ljudi - to je odličan alat da se radi astronomy "outreach" - odnosno približavanje astronomije ljudima i njena popularizacija.

Između ostalog, ideja nam je bila, kad istestiramo sve, da pripremimo setup za astro kamp na leto i da jedno veče radimo elektronsko osmatranje sa projekcijom na platnu za sve koji žele da gledaju.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110

vlaiv

Na kraju, što se tiče "brzine" i F/odnosa, imam da kažem samo sledeće:

Brzina sistema, kada su u pitanju površinske mete (ne zvezde, koje su tačkaste, već magline, galaksije, globularni klasteri i slično) je proporcionalna proizvodu efektivne površine aperture teleskopa (znači sa uračunatim gubicima zbog stakla, centralne obstrukcije i ogledala) i efektivne površine neba koju zahvata piksel (sa uračunatom kvantnom efikasnošću piksela).

Ko želi da vidi kakve to veze ima (ili nema i pod kojim slučajem ima ili nema) sa F/odnosom, može jednostavno da se poigra sa osnovnim formulama za F/odnos (veličina aperture i fokalna dužina) i efektivnom površinom neba koju piksel pokriva (fokalna dužina i fizička dimenzija piksela u mikronima).

Druga bitna stvar koju treba znati je da je jedina razlika između stacka od 1000 snimaka od po 1s i jednog snimka od 1000s samo u količini šuma čitanja koji ima kamera.

Što kamera ima manje šuma čitanja - to je razlika manja. Kad bi imali kameru bez šuma čitanja, ne bi ni bilo razlike u SNR-u između stacka od 1000 slika po sekund u odnosu na samo jednu ekspoziciju od 1000s.

To važi i za planetarno snimanje i zato najbolje planetarne kamere imaju nizak šum čitanja.

Astro_fun_times

Citat: vlaiv poslato danas u 05:07:54 POSLE PODNE
Citat: Astro_fun_times poslato danas u 01:29:19 POSLE PODNEMene zanima da li bi ovakva vrsta setupa bila dobra za ozbiljnu astrofoto sesiju lucky imaginga?

Šta misliš da bi se postiglo time?

1s je izuzetno dugo vremena u kontekstu lucky imaging-a. Ako misliš na povremeno "smirivanje" atmosfere gde seeing nije toliko loš - to onda opet nije to vreme. Periodi boljeg seeing-a - obično traju od nekoliko sekundi do nekoliko desetina sekundi.

Sa druge strane, obično izoštravanje koje je sastavni deo procesiranja podataka daje bolje rezultate od toga.

Viđao sam navodne odlične rezultate koji se postižu takvom tehnikom, ali iskreno, ništa to nije bolje od običnog snimanja, a daleko je od toga da se približi pravom lucky imaging-u kakav imamo u planetarnom snimanju.

Ako imate negde na astro binu ili generalno na netu primer upotrebe ove tehnike, rado ću uraditi jednu "analizu" rezultata, odnosno staviti u kontekst koliko je zapravo ta slika "oštra" i šta se postiglo.
Mislim da je u YouTube video Astrobiscuit radio neko istraživanje koja dužina ekspozicije bi bila najbolja za lucky imaging koji je rađen kao grupni projekat kako bi se dobilo što više detalja i došli su do cifre od 1s.

Miloš

vlaiv

Citat: Astro_fun_times poslato danas u 05:59:35 POSLE PODNEMislim da je u YouTube video Astrobiscuit radio neko istraživanje koja dužina ekspozicije bi bila najbolja za lucky imaging koji je rađen kao grupni projekat kako bi se dobilo što više detalja i došli su do cifre od 1s.

Da, to im je bila ideja, i njemu sam to isto rekao, i nisu postigli ništa spektakularno.