Mini oprema

Započeo Predrag, Decembar 17, 2024, 10:48:19 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Ljubo

CitatDok okinem prvu dso fotku ovim teleskopom zaboraviću zašto sam ga kupio. 😀

Pa dok ne stignu adapteri možeš da snimaš bez fletner/reducera. Za takvo snimanje ne treba bek fokus 55mm. Ono što u tom slučaju uradiš je solidan krop - zvijezde u i oko sredine biće uvijek dobre. Uostalom, sad je ionako sezona galaksija, pa ti fletner ni adapteri još za njih i ne trebaju.

Ljubo

Usput, dok poručuješ M48 adaptere, odmah poruči i ovo - spas za neprijatne trenutke kada se adapteri zaglave, a treba ih skinuti  ;)
(Od ponudjenih, treba ti onaj prvi preko 48mm).

Predrag

Citat: ε Aurigae poslato juče u 09:59:31 PRE PODNENemoj da se nerviraš, zato popisi sve što hoćeš da naučiš pa kreni. Malo sa alija, malo sa ts ekspresa, malo sa ebay....

I onda kada krenu da stižu, to je kao da sebi šaljes poklone u budućnost

Sviđa mi se ideja o poklonima 😀

Sad kupujem na sitno zbog letovanja, a od avgusta ponovo povećavam nabavku ostale opreme.  8)
- Skywatcher 72ED + reducer corrector 0.85x
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Predrag

Citat: Ljubo poslato juče u 10:06:27 PRE PODNE
CitatDok okinem prvu dso fotku ovim teleskopom zaboraviću zašto sam ga kupio. 😀

Pa dok ne stignu adapteri možeš da snimaš bez fletner/reducera. Za takvo snimanje ne treba bek fokus 55mm. Ono što u tom slučaju uradiš je solidan krop - zvijezde u i oko sredine biće uvijek dobre. Uostalom, sad je ionako sezona galaksija, pa ti fletner ni adapteri još za njih i ne trebaju.

Da, setio sam se toga kad sam spakovao opremu jer sam baš bio u bedaku kad sam video da neću naći fokus.
Probaću bez korektora prvo na M101 pa ću videti rezultat.
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Ljubo

Gledaj samo dok fokusiraš da ti zvijezda na koju to radiš bude u sredini kadra i dobićeš solidne snimke koji oko sredine kadra budu baš sasvim OK - za galaksije pogotovo (jer odradiš >50% krop na ful frejm).

P.S. Može se desiti da ti fokuser na teleskopu ne dostigne fokus, jer treba dosta izvući cevku vani, ali obzirom da mi se čini da si uspješno snimao Sunce ovim teleskopom, nećeš imati taj problem (koji ja imam na mom Orionu 120ED pa moram da koristim M48 ekstender)

Predrag

S obzirom da nisam imao ekstendere fokus sa asi120mm sa dobio kad sam postavio korektor, pa adapter na 1.25" pa onda kamericu.
Videću kako će biti sa ovim fotoaparatom bez korektora.
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4