Binoviewer i zoom okulari?

Započeo Drazen, Oktobar 21, 2025, 10:01:33 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Drazen

Uvećanje im je 10x, što odgovara okularu od 25 mm.

dragan1956

Da se uključim, meni se ta serija okulara pod brendom Larceta dopada. Bolji su od Golden Line jer oko ne mora biti precizno u sredini okulara (kod Golden Line mora, što bi za bino bio ogroman problem).
Glavni razlog što ovo pišem je da (ako još pratiš ovaj post) te pitam, kako izgleda slika kroz bino? u odnosu na jedan okular? Da li na tamnim objektima možeš izbeći gledanje perifernim vidom, što bi bilo lepo, a ako ne možeš bilo bi ružno jer je postići to sa dva oka bar teže, možda i nemoguće.Napiši kako je za planete, a kako za duboko nebo. Pozdrav

Drazen

Želim da se složim oko okulara, Lacerta su mnogo bolji zbog činjenice da u odnosu na Gold Line oko ne mora da se centrira precizno pri jačim okularima, što sm proverio na Lacerta od 10 mm.Mnogo je prijatniji pogled, jer Gold Line od 9 i 6 mm svojevremeno nisam mogao da koristim sa binoviewer-om. Elem, mogu reći kako izgleda moje iskustvo sa Maksutov 127 mm i skraćenom verzijom cevi refraktora 90/900 mm, koje sam svojevremeno imao.
Kao prvo, posmatranje je neverovatno opuštenije, može da se gleda jako dugo bez ikakvog zamora, vidno polje i uvećanje izgleda nešto veće (kažu i do 30%). Nema naprezanja samo jednog oka, kada i slika počinje da dobije malo čudnu pozadinu, ovde je sve kako treba. Magline, zatvorena i otvorene jata sam pomatrao direktno i mogu ti reći da mi je bilo jako dobro. Možda za magline može malo da se skrene pogled, ali ništa nije komplikovano u radu sa bino. Mesec, planete i ostali svetli objekti deluju fantastično, naravno direktan pogled. Jedno potpuno novo iskustvo sa bino, koje više ne menjam ni na novom reflektoru.