Stolica

Započeo dragan1956, juče u 07:29:34 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

dragan1956

Pozdrav!
Svi pominju teleskope, okulare, filtere, montaže,... niko da pomene stolicu. Kao da to nije važno, a ite kako jeste (imam 70 godina). Moj dob teleskop pomera visinu okulara od 70 do 125cm. Teren sa koga gledam je u blagom padu i dosta neravan. Mislim da je odgovarajuća stolica (oslonci u tri tačke, stabilnost na prevrtanje (bočno ili napred, ili nazad), laka promena visine sedišta u koracima od 5cm (ili bar 10cm), lakoća prenošenja, portabilnost (da se sklapa ako se nosi negde),.. teško dostupna. Ima li neko da je nabavio, ili napravio nešto sa čime je baš zadovoljan? Ja sam uzeo da isprojektujem neku, gledao gomilu toga na netu, ali nisam baš zadovoljan sa onim što sam video. Sada projektujem jednu, dosta sam koristio AI, ali on pravi velike greške i previde... Pri tome kaže i po nešto pametno, pa nisam džaba gubio vreme sa njim. Sad crtam nešto što treba da je konačno, ali kad se napravi svaki previd će biti nepopravljiv, pa se svaki primer / savet prihvata sa zahvalnošću.

PavleR

Pozdrav.

Stolica je jedan on najbitnijih faktora u dobrom posmatranju. Ja koristim ovakvu godinama i perzadovoljan sam:

https://teleskop.rs/razno/737-astro-stolica-omegon.html
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

Danijel

Ja koristim stolicu za peglanje, može se podešavati po visini, ne zauzima puno mjesta i što je ne manje važno, drastično je jeftinija od "specijalnih" astronomskih stolica koje su isto to, samo što nisu specificirane za peglanje nego "astronomiju". Nedostatak je što ima 4 noge, a ne tri no u praksi se to pokazalo kao nebitno, uvijek ju možeš namjestiti da se ne klima.  ;)

ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT