Teleskop za pretežno zemaljska posmatranja

Započeo radisasvr, Februar 24, 2026, 02:51:53 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

dragan1956

Jagodinac ti je rekao najbitniju stvar! a+Ako ti je dvogled davao uvećanje 10x, ne očekuj od teleskopa 100x, osim ako objekat posmatranja nije na udaljenosti 50m ili manjoj, tada može i 200 puta, ja sam posmatrao cvetove na višnji udaljenoj 20m i video više detalja nego kad sam joj prišao i gledfao sa metar razmaka. Što je udaljenost veća, smetnja od treperenja vazduha iznad tla će se uveličavati proporcionalno uvećanju teleskopa. Belu boju ti je rekao zato što teleskop koristiš danju, pa bi se tamni ugrejao mnogo više što utiče na kvalitet slike, noću boja ne igra ulogu. Uglavnom ograničenje atmosfere ti kaže da ti ne treba veliki teleskop, ali je dobro da mu f (odnos fokusne dužine i prečnika) bude bar 8 ili više (to smanjuje hromatsku aberaciju refraktora) i ni po koju cenu  ne kupujEQ montažu, ona nije za to.

radisasvr

Eh kad bih imao da probam jedan, drugi, treći.... znao bih tačno šta je za mene najbolje.
Ovako sam pred dilemom: TS-Optics BW80Z spektiv sa izmenjivim okularima ili mak 102/1300.
Slatke muke  :)