Tražioci

Započeo dragan1956, juče u 10:05:52 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

dragan1956

Pozdrav svima, može li mi neko iskusniji pomoći? Imam DOB 200 sa standardnim nišanom (9x50), ali sam dodao razdelnik i jedan red dot na njemu, kada tražim, recimo "na polovini između dve zvezde pa malo iznad". Problem sa azimutnom montažom je čim ugao gledanja pređe 60 stepeni, a preko 70 je prava muka i gimnastika. Pri tome sam teleskop se umesto levo-desno praktično vrti u krug što otežava i tako teško nalaženje objekata. Sad, u mojim godinama ta gimnastika je problem... Razmišljao sam o nišanu sa prizmom, ali... Bez prizme se desniom okom gleda u nišan, a levim u objekat, pa se krstić pomera ka objektu dok ne uđe u vidno polje nišana. Onaj sa prizmom ne može funkcionisati tako, gledaš udobno, ali ne znaš gde gledaš, kako da dovedem objekat u njega... Ne vidim razliku između tog nišana i 2" širokog okulara velike žižine daljine. Da li sam u pravu, ili ima načina da se nišanom sa prizmom traži na neki udoban, ali istovremeno upotrebljiv način?

goran.nikacevic

Ako sam te dobro razumeo, onda mi bas nije jasno zasto ne koristis red dot za inicijalno usmeravanje teleskopa?

Ja sam stavio RACI, upravo iz tih razloga,da se ne bih krivio. Pored njega, stavio sam Telrad, i ta 2 lepo poravnam da pokazuju na isto mesto.
Kad trazim nesto, prvo Telradom dovedem teleskop na mesto gde je objekat otprilike, i to je obicno dovoljno da se taj objekat dovede i u finder. Tako da inicijalno trazenje i usmeravanje ide Telradom, a potom fino pomeranje optickim.

Kod RACI findera je slika ista kao i kad je gledam "ocima" ili kroz Telrad (nije okrenuta). Ovo nekim ljudima smeta posto je drugacija od slike u okularu. Meni je to licno ok, cak i bolje.

Mislim da ti je red dot sasvim dovoljan, inicijalno usmeravanje uradis sa njim, pa onda optickim podesis dalje.

Sto se tice 2" okulara, tesko da ces time dobiti istu sirinu slike. Finder ti daje preko 5 stepeni. Cak i da uzmes okular od 40mm, to je na tvom dobu uvecanje od 30x, sto ce ti tesko dati vise od 2 do max 3 stepena. A 40mm je i dosta veliki okular, i nezgodno je to tako menjati, finder je ipak komotniji za upotrebu.
SkyWatcher Draco 10, 250/1200 dobson Flex
SkyWatcher Heritage 130/650 dobson Flex

vlaiv

Mislim da je problem položaja i za red dot.

Tvoj telrad ima ono ogledalo pa i on može da se koristi pod uglom, jel tako, ne mora gimnastika. Možda je to rešenje, ali ne znam koji red dot ima ogledalo da može da se koristi sa strane a ne "straight through".
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

goran.nikacevic

Pa ne znam, nisam shvatio iz opisa da mu je red dot problem, moguce da sam i pogresno razumeo. Ova recenica mi nejasna:

"ali sam dodao razdelnik i jedan red dot na njemu, kada tražim, recimo "na polovini između dve zvezde pa malo iznad"

Meni deluje kao da mu red dot nije poravnat sa optickim traziocem? Tj da pokazuju na razlicite tacke na nebu? Nista, aj da sacekamo OPa da malo razjasni sta je tacno problem.

vlaiv

U slučaju da je problem u red dotu i 90 stepeni - to se lako rešava. Savet na internetu je ovo:

Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110

Ljubo

Pozdrav Dragane,

Ako se okularni dio 9x50 tražioca može otšarafiti, može se mislim pronaci taj zadnji dio sa ogledalom (angle finder). On bi ti dao stvarno orijentisanu sliku. Imam jedan takav, TS varijanta. Ono šta sam koristio uz njega je Pocket Sky Atlas - interesantno je da se broj i veličine zvijezda izuzetno dobro poklapaju kada se ovaj atlas i pomenuti tražilac koriste zajedno - praktično nisam imao problema da na stotine deep sky objekata nadjem na ovaj način.

vlaiv

Citat: dragan1956 poslato juče u 10:05:52 POSLE PODNENe vidim razliku između tog nišana i 2" širokog okulara velike žižine daljine.

Pa u principu, razlika između to dvoje je x2 vidnog polja. Najširi okular za 2" će dati nešto preko 2 stepena pravog vidnog polja (TFOV) dok tražioci imaju oko 4-5 stepeni TFOV. Ako treba i veće vidno polje ima tražilac od 30mm - on ima manje uvećanje i veće vidno polje.

ε Aurigae

Citat: vlaiv poslato juče u 11:40:48 POSLE PODNEU slučaju da je problem u red dotu i 90 stepeni - to se lako rešava. Savet na internetu je ovo:

sweet
🔭: SW 130mm f/5 Newt | Meade Adventure Scope 80mm f/5 | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass | Askar FMA180 PRO

⚙️⚙️: SkyWatcher EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep | AZ5 | AZ GTI

📷: Atik 383l+ mono | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod

dragan1956

Hvala svima, ali... (uvek bude ali...), osnovno pitanje je bilo, citiraću sebe "Razmišljao sam o nišanu sa prizmom, ali... Bez prizme se desniom okom gleda u nišan, a levim u objekat, pa se krstić pomeri ka objektu dok ne uđe u vidno polje nišana. Onaj sa prizmom ne može funkcionisati tako", znači vredi li ga kupiti, ima li načina da se on iskoristi? Drugim rečima mogu li sa njim naći objekat blizu (pa i relativno blizu) zenita bez gimnastike koju mi godine ne dozvoljavaju. Ako može, koji je postupak (ja sam opisao postupak kad nema prizme). Inače sam skoro kupio dobar metalni red dot, sad i to treba da bacim da bih kupio onaj plastični sa ogledalcetom za koji nisam znao da postoji... :'(

vlaiv

Citat: dragan1956 poslato danas u 03:01:42 POSLE PODNEInače sam skoro kupio dobar metalni red dot, sad i to treba da bacim da bih kupio onaj plastični sa ogledalcetom za koji nisam znao da postoji...

I ne postoji da se kupi - ogledalo je zalepio korisnik koji je hteo da dobije 90 stepeni mogućnost za red dot. Znači, na bilo koji red dot se može tako isto zalepiti ogledalo, pa i na metalni :D

A što se tiče tehnike za traženje - ili ide kombinacija red dot ili telrad (koji isto ima ogledalo ako se ne varam, ono je pomično pa se može kombinovati ili direkt ili pod uglom) - oba tražioca i optički RACI i red dot se nameste na isto mesto i onda red dot služi da se dođe "relativno blizu" objekta i onda se pređe na optički, ili se radi klasičan star hoping.

Izmeri se tačno u stepenima koliko je realno vidno polje optičkog tražioca i onda se krene od poznate zvezde. Da bi se teleskop namestio ka poznatoj zvezdi - namesti se od-oka u tom pravcu i onda se malo traži levo desno / gore dole dok se ne naleti na vrlo jaku zvezdu u tražiocu (može se potvrditi da je to ta zvezda sa slabijim zvezdama koje su u vidnom polju - ako se uporedi sa zvezdanom mapom). I onda se od te jake zvezde - ide na sledeću na koju je lako doći a u pravcu je mete - znači da rastojanje bude manje ili približno koliko je vidno polje tražioca tako da se može i glavna i sledeća zvezda staviti u vidno polje u isto vreme. Pređe se na slabiju zvezdu koja onda postaje "glavna" a traži se sledeća pogodna u lancu dok se ne stigne to mete.

goran.nikacevic

@dragan-1956 ne moze se taj sa prizmom (zovimo ga RACI - Right Angle Correct Image) koristiti na taj nacin koji si ti opisao, da jednim okom gledas u nebo a drugim kroz trazioc.

Kod trazenja objekta, imas dve faze. Prva faza je grubo usmeriti teleskop u pravcu neke sjajnije zvezde koja je u blizini te mete koju trazis. Trebas tu sjajniju zvezdu dovesti da se vidi u optickom traziocu. To radis tako sto ili koristis red dot, ili kako si ti objasnio, "sa 2 oka". U ovoj fazi, ili moras da se krivis i izvodis gimnastiku, ili ugradjujes ogledala kao sto ti je Vlaiv objasnio. Mada, u ovoj fazi, obicno ti ne gine neka gimnastika 🙂 Srecom, ova faza je kraca, obicno se brzo nadje ta pocetna sjajna zvezda. Posto je ova faza kraca, ja licno istrpim tu gimnastiku, jos uvek mogu, dokle cu moci, videcemo 😂

Kad si nasao tu pocetnu sjajnu zvezdu u traziocu, pocinje druga faza. Sad od te sjajne zvezde, trebas laganim pomeranjem da nadjes metu koju trazis. To se obicno radi "star hopping-om". Tj, skakutanjem od zvezde do zvezde prateci mapu, ili stampanu mapu ili mapu sa telefona. Ova druga faza obicno duze traje, zavisi od mete. Bome, nekad bas ume da potraje 🙂 U ovoj drugoj fazi, vreme vise ne providis na red dotu ili "sa oba oka", nego sve vreme gledas kroz opticki trazioc i u mapu, i lagano pomeras teleskop. U ovoj drugoj fazi, da bi izbegao krivljenje, moze ti pomoci RACI, tj prizma. Obzirom da sve vreme gledas kroz opticki trazioc, ako imas prizmu, ne moras se kriviti nego mozes normalnije gledati kroz opticki trazioc, bez gimnastike, vrat stoji prirodno uspravno.

Tako da prizma ti pomaze samo za ovu drugu fazu. Ako stavis prizmu, onda vise ni neces moci da prvu fazu obavljas kako si do sad radio (sa oba oka), moraces da koristis red dot. A da li ces se kriviti sa red dotom, to zavisi od toga da li imas red dot sa ogledalom koje ti je Vlaiv pokazao.

Naravno, sve je ovo lakse pokazati uzivo nego objasniti 🙂 Ako budes u prilici, a i jos jednom da izreklamiramo kamp, bice kamp pod zvezdama od 9 do 12 jula, to je idealna prilika za ovakve razgovore 🙂

dragan1956

Hvala Adminu i Goranu na savetima. Videću da li mogu postaviti ogledalo na nišan, evo koji je to tražilac: https://teleskop.rs/trazilac/1104-red-dot-starpointer-trazilac-metal.html . To bi mi rešilo glavni problem, ono "doći u blizinu". Nakon toga mogu da tražim i sa okularom 2" i 70 stepeni. Ne koristim mape, nego "idem" gore-dole i levo-desno :). U stvari za vertikalni ugao koristim digitalni uglomer što olakša nalaženje, a u radu sam da napravim horizontalni, na gornjoj (pokretnoj) ploči dobsona, tako da kada ga useverim, lako nađem horizontalni ugao. Otvorim stellarium, očitam alt azimut koordinate i ja sam "u blizini". Jedino što izrada prstena sa uglovima ne zavisi od mene (treba mi laserski rezač) i zato to ide teže, ali biće. Inače vidim da nisam napisao, imam 70 godina iu zato je gimnastika problem  :o . Takođe je letenka problem jer nisam baš za šator, a i wc mi treba češće, a to tamo baš i nije na "nekom nivou". Zato već dve godine nisam dolazio.