Potrebna pomoc oko odluke za teleskop

Započeo Damir, juče u 12:07:58 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

1 Član i 13 gostiju pregledaju ovu temu.

Damir

Pozdrav svima. Posto sam generalno pocernik iako sam se skoro uvek interesovao oko astronomije cerkica me zainteresovala jos vise samim tim sto i ona voli zvezde,mesec,planete itd pa smo sad udvoje.E sad tema je to sto zelim da kupim neki teleskop bolji za pocetak. Kao sto sam vec i pitao za skywatcher 150/750p i pds, dobson 200/1200 pojavio mi se nov omegon 150/750 sa poprilicno dosta opreme i na eq4 montazi.. Al problem se javio u tome sto vise citam i vise istrazujem to postajem sve vise sludjen oko gomile informacija 😵�💫. E sad pitanje je za vas iskusne sta bi ste vi predlozili da kazemo za taj prvi skok sa nekog obicnog kineskog teleskopa na nesto ozbiljnije?Sad sto se tice posmatranja hteo bih sve i planete i da malo zavirim deep sky, e sad kako nepostoni idealan univerzalan teleskop za sve, tako da trazim prublizno nesto. Sad neka moja svera je trenutno izmedju ova 3 koja sam ja naveo al eto ako imate neke sugesrije za pomoc otvoren sam da poslusam iskusnije? Unapred hvala svima na pomoci

goran.nikacevic

Cao Damire,

U sustini, ko sto su drugi vec napomenuli, najbolje da dodjes sa cerkicom na kamp 🙂 Tajming ti je super, kamp je blizu, tako da dodji.

Odakle si? Najbolje je to naravno videti uzivo. Na kampu ces imati prilike da vidis i probas razne tipove i velicine teleskopa, i onda mozes sam proceniti. Ne moras ti spavati, svrati samo na jedno vece, sigurno ce vam biti zanimljivo. Ljudi su tamo skroz ok, svi ce rado detetu pokazati sve to, bice joj super 🙂

Sto se izbora teleskopa tice, deluje da zelis samo da posmatras, ne ides u slikanje za sada. U tom slucaju, dobsoni su najjednostavniji za krenuti.

Ove EQ montaze nisu tako prikladne za vizuelno, narocito ako je teleskop Njutn tipa. Kod Njutna, gleda se u okular pri vrhu cevi, a ta pozicija ume da bude nezgodna na EQ montazi. Zato bolje Dobson.

Takodje, malo zavisi i od visine deteta. Koliko ima godina? Dobson on 200/1200 je solidno visok, pa mala deca trebaju "stepenik" da bi gledala. To isto moze biti nezgodno, maloj deci je tesko da stoje mirno, stalno se nesto mrdaju i vrpolje 🙂 I onda ako su na stepeniku, hoce da padnu 🙂 Al ok, porastu posle. Tako da mozda cak i neki manji dobson ako je bas niska.

No, ko sto rekosmo vise nas, najbolje uzivo 🙂 Ja imam i veliki i mali dobson, pa ako svratite, mozete videti sta vam vise odgovara. Cekamo te na kampu 🙂
SkyWatcher Draco 10, 250/1200 dobson Flex
SkyWatcher Heritage 130/650 dobson Flex

Damir

Iz Beograda sam.. Da da svakako dolazim gde smem da prekrsim obecanje dato cerkici  ;D

Astro_fun_times

Goran ti je sve rekao kako jeste.
Najbolje je da kada dođete na kamp vidite sami kako to izgleda, šta vam se više sviđa i odgovara.

Ali da, za vizuelno, njutn na eq montaži nije dobra opcija.

Obzirom da je ćerka mala, na tebi će biti da nosiš teleskop i postavljaš ga.
Iako je savet da dođeš i probaš prvo sve na kampu, daću ti još jedan savet 😂

Ima na oglasima Skywatcher 300P Flex 😂
Jos je valjda tu negde u Beogradu.
Ako ti leđa dozvoljavaju da nosiš teleskop od 25kg i postolje od 20kg, tu nema greške i sa njim si prešao igricu 😂
Topla preporuka za njega.

200P dob se uvek savetuje, samo što se retko pronalaze na oglasima jer ih se retko kad neko odriče, zaista su dobri za sve.
A umesto da kupiš nov 200P dob, uzmeš za 100k 300P flex 😂

Mislim da je računica jasna
SkyWatcher Quattro 150P ; Samyang 135mm F2; Lunt LS60THa; Rokinon 14mm F2.8; Canon 50mm F1.8
SkyWatcher HEQ5 Pro; SkyWatcher AZGTi
Touptek 2600M; Canon 600D(astromod)
Antlia LRGB V-Pro 36mm, Antlia 4.5nm EDGE 36mm; Astronomik 12nm Ha clipin
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
https://www.akpodzvezdama.org/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

Damir

Razmisljao sam ja i o tome jest da mi premasuje budzet za ovaj 300p flex al samim tim kao sto si rekao 20+25se u nekom trenutku pretvori u jos 20 sa rancem i sve i svacim zbog deteta i dete sad racunica je jasna🤣 nisam ja neke bas pozamasne gradje da bih sve to nosio negde😁. Mislim sta vise i ovo sta gledam i sta bih uzeo bilo bi problematcno mozda u pojedinim varijantama gde treba da se mlati peske... Tako da svakako razmisljam da to prvo sve pogledam kod svih na kampu i plus saveti pa onda da odlucim sta mi je ciniti i uzeti

Astro_fun_times

"budžet"? Ha, šta je to?😂
Dobrodošao u hobi gde je "premašuje budžet" redovna pojava.
Ali svaki dodatno potrošen dinar preko budžeta se oseti.
Isto tako, svaki ne potrošeni dinar i trošenje samo onoga što budžet dozvoljava će brzo da te zezne i shvatićeš da si trebao da pređeš preko budžeta.
Ja bih taj teleskop uzeo na keca, samo sto ja nemam kad da ga koristim zbog posla, zato sam i otišao u astrofoto.
A da ga kupujem samo da bih na kampu jednom godišnje pokazivao drugima sta može da se vidi kroz njega...
Mislim da, i to mi se isplati, ali opet, nećkam se 😂
SkyWatcher Quattro 150P ; Samyang 135mm F2; Lunt LS60THa; Rokinon 14mm F2.8; Canon 50mm F1.8
SkyWatcher HEQ5 Pro; SkyWatcher AZGTi
Touptek 2600M; Canon 600D(astromod)
Antlia LRGB V-Pro 36mm, Antlia 4.5nm EDGE 36mm; Astronomik 12nm Ha clipin
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
https://www.akpodzvezdama.org/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

Damir

Pa to se slazem sa tobim al ja sam krenuo pre mesec dana u fazonu,, hajde da kupim nesto do 200e,, ubrzo nakon dan ili dva bilo ipak nema nista da je dobro neka bude 400 e onda je pocelo bas upravo sto ti pricas. Daj jos 50 bolje je od predhodnog i tako vec sam naguro izmedju 700 i 800e da potrosim do kraja meseca stvarno ce biti 300p 🤣🤣🤣 jedino sto sad tu je problem sto je ovo cudo ogromno da bi isao i vuko svuda sa sobom.Jeste sad to ovako gledano je muka,ali sa druge strane to neko vreme potroseno kvalitetno sa porodicom u miru nema cenu

Ljubo

Dobrodošao na forum Damire,

Obično se slažem sa Milošem - aka Astro_fun_times, ali ovaj put bih iznio malo drugačiji predlog:
Nemoj ići sa teleskopom prečnika većim od 200 mm. Jeste da ti oni veći nude bolja povećanja, ali to iziskuje nekoliko stvari sa kojima se moraš izboriti:

1. Teleskopi preko 200 mm su veliki, glomazni i nadasve teški - a to te vodi u onu krajnost suprotno od ove kojoj težiš... Naime, u astronomiji je zlatno pravilo da je najbolji onaj teleskop koji se najviše koristi.

2. Traženje objekata za posmatranje u 300 mm-skim teleskopima na Dobson montaži je poprilično zahtjevno: okularni dio je najčešće previsoko, vidno polje preusko, a slika više treperi nego na manjim otvorima. To ne znači da je 300 mm teleskop lošiji - naprotiv, ali uslovi i tehnika posmatranja moraju da budu na jako visokom nivou.

3. Prethodni razlozi, a imajući u vidu da je cilj da te objekte primarno posmatra i, vjerovatno zavoli vaša ćerkica, znači da ćete  dosta vremena provoditi u traženju objekata, za to vrijeme ona čeka i moguće izgubi strpljenje i volju za posmatranjem ubuduće.

Rješenje? Originalni plan sa 150mm prečnika i 750 mm fokusa ili eventualno onaj od 200mm na 1200 fokusa meni djeluju logično.

E sad, obzirom da sam prosvjetar i vidim da klinci otkidaju na nove tehnologije, nije loše razmisliti o nabavci smart teleskopa, poput recimo Seestar S30 Pro.
Prednosti ovakvog izbora za početnike su višestruke: veoma jednostavan setap - brzo se postavi i lako pretražuju objekti posmatranja. Rezultati su odmah vidljivi na vašem smart telefonu, a dodatna obrada na desktopu donosi još jasnije slike. I, možda i najljepše od svega, cijela porodica ima momentalni uvid u ono što se gleda, to jest snima.
Mana: mogu se jasno posmatrati veći i relativno sjajniji objekti - u suštini njih pedesetak, plus Mjesec i Sunce. Ovaj zadnji uz adekvatan filter. I za deep sky objekte mogu se koristiti posebni filteri - pa onda snimati i iz grada, mada i u ovom slučaju najbolje je ići malo izvan gradskih jezgara.

Maki

Devojče će rasti, ali glavno pitanje je - šta biste gledali.
Iz nekog mog iskustva, deca vole Mesec i, eventualno, planete. Ali najviše mesec.
Za Mesec je dovoljno bilo šta, a najlakše i najjednostavnije za brzo gledanje je neki refraktor od 80 do 100mm na altaz montaži. Ne mora da bude motorizovana. Ili njutn, dovoljan je dobson od 6 inča.
Sve preko toga je dobro, ali dosta teže i zahteva posvećenost da se ode pod tamno nebo. Pod nebom Letenke videćeš kako oprema izgleda uživo ali će mete dubokog neba biti isprane jer su blizu veliki gradovi.
Mesec deci nikada ne dosadi. :)
Taurus 350, Alkaid 12, C8, Takahashi FC 100 DF, Borg 71FL, Lunt 80 DS

Flickr  https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/

https://www.astrobin.com/users/BGazing/

Damir

Hvala Ljubo na predlozima.Iskreno ne znam sto se tice digitalne tehnologije nisam za to, jel nekako mi onda sve gubi smisao nema tu car. Jednostavno to mi dodje sve kao na izvolte, kao da gledam sve to na tv-u.Sto sam nekako i kod nje uvideo iako ne zna oko teleskopa puno samo bi da gleda nekako joj montaza trazenje i sve to budi ushicenje iako nam je sadasnji teleskop bas los.Sto se tice ova 2 sto si naveo tu nekako sam se pronasao i jedan od ta 2 bi uzeo. Nekako na papiru to to i ako nisam imao iskustva sa time uzivo.

Damir

Maki sad tu jeste taj mali problem. Nju trenutno da kazemo mesec najvise i zanima al ima interesovanja i za vise. E sad ima i ono drugo sto sam i ja nekako sebe pronasao tu nemam druge razonode da kazemo da me nesto interesuje gde bi nasao sebe. Nekao ovo je nesto na sta bih potrosio svoje vreme i sto me interesuje jos od malih nogu al nekako ko dete nisam imao neke mogucnosti da sebi to priustim itd. Da ne zamaram sa time. E sad zasto gledam ovakve teleskope i ovaj tip. Razlog je to sto eto kako kazes ona uci ko zna mozda to preraste i u nesto vise kod nje. A sa druge strane mene zanima deep sky nekako bi da se bakcem sa time

areudeadyet

Citat: Damir poslato juče u 11:48:54 POSLE PODNE...A sa druge strane mene zanima deep sky nekako bi da se bakcem sa time
Samo da napomenem da su DSO slike, koje kruze internetom i ovim forumom, nastale dugim ekspozicijama i satima i satima sakupljanja fotona, obrade i "ulepsavanja" istih da izgledaju tako kako izgledaju. Verujem da ste svesni da ono sto bi ste videli golim okom nije ni nalik onome sto astrofotografi dele na mrezama.
Da budem iskren, vizuelno posmatranje ima svoju car, ushicenje je pravo pronaci neki objekat i posmatrati ga, kad se setim samo prvog puta kad sam pronasao u okularu M31, malo me i uplasila velicina :) samo bih da napomenem da ima velike razlike izmedju live posmatranja i AP slika, da ne dodje kasnije do razocarenja. Ja bih ipak trazio neki teleskop sa montazom koja ima mogucnost pracenja objekta, jeste da je skuplje, jeste da je potrebno malo vezbe i ucenja da se postavi kako treba ali nista ne moze da zameni miran objekat u vasem okularu naspram konstantnog rucnog "pracenja" i vibracija koje nastaju pritom, ne znam koliko bi detetu stalno cimanje odrzalo paznju, mozda i gresim...
Opet kazem, ovo je moje neko licno misljenje, ne moram da sam u pravu, nisam neki vizualac tako da mozda i gresim!