Teleskop za pretežno zemaljska posmatranja

Započeo radisasvr, Februar 24, 2026, 02:51:53 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

radisasvr

Na kraju sam završio sa SV406p
Barem za sada, to mi je rešenje za moje potrebe. Cena je izišla na skoro 400 eur ( carina i pdv na osnovnu cenu) i to prilično fino radi. Zum okular, koji dolazi uz njega, je prilično dobar i oštar sve do oko 45-50x uvećanja. Na 60x oštrina opadne i slika se zamrači ali to je potpuno očekivano. Za dnevna posmatranja nema smetnje. Na 20x uvećanju je slika veoma oštra, svetla ali je vidno polje svega oko 42 stepena. Na 60x je 66 stepeni. Naknadno sam , radi probe, uzeo i okular , 4mm, 62 stepena, asferični. Sa njim durbin daje uvećanje od 107,5x i sasvim je dobar u odnosu na cenu od oko 1600 din , koliko me koštao na aliju. Bolji je nego što sam se nadao.
Pogled na mesec sa njim je odličan mada i za prirodu, kada nema turbulencije vazduha, može lepo da posluži.
Kasnije planiram nabavku nekih okulara poput ovih
Hromatska aberacija je veoma malo uočljiva kada se koristi samo za vizuelno posmatranje ali se pojavljuje kada se koristi ova kamera..
Sama ova kamera ima neko svoje uvećanje, po slobodnoj proceni , dodaje još 30-tak posto i to otežava praćenje bilo čega što se brzo kreće ( pa i i sporo, npr. mesec), ako se koristi ovaj okular od 4mm jer brzo prolazi kroz vidno polje. Za ovo bi mi mnogo bolja bila montaža sa usporenim kontrolama ali i ovako sam zadovoljan. Sa strane sam dodao red dot tražilac, montiran na glavi na kojoj se nalazi i sam durbin i to mi je omogućilo da sa lakoćom lociram sitne i udaljene ciljeve. Bez tražioca je bilo veoma teško bilo šta brzo licirati na nebu, na zemlji mi to nije bio problem.
Sad, da li sam se ja navikao ili šta ali sada nemam problem da mi oči suze i da imam glavobolju kod dužeg posmatranja, kao što sam imao kada sam pre par meseci probao Skywatcher 102/1300. Ostaje žal za Pronto montažom, odlična je za male težine poput ovoga što imam mada i fluidna glavajako lepo radi i slika mi je savršeno stabilna na bilo kom uvećanju, ukoliko ne duva neki jači vetar.
Gledao sam i druge spektive ali nisam našao neki koji mi više nudi za tu neku cenu koliko sam bio spreman da platim.