Trazioc

Započeo Damir, danas u 12:07:15 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

1 Član i 1 gost pregledaju ovu temu.

Damir

Potrbna pomoc oko trazioca. Ima fabricki trazioc koji sam dobio uz teleskop u pitanju je 9x50 ali problem je u tome sto mi je jako konfuzan zbog okrenute slike. Kada su u pitanju veci objekti i nije toliko strasno, ali kada nesto manje pokusavam da nadjem toliko mi stvara konfuzinu da u nekom trenutku se pogubim da ne znam ni sta trazim ni gde gledam😵�💫. E sad pitanje je sledece da li postoji neka varijanta da mi slika stoji normalno na ovom traziocu ili da trazim neki drugi trazioc. I neki savet da olaksam sebi bi bio od koristi 🙂

nemars

Mozes da okrenes mapu/telefon(aplikaciju) za 180 stepeni kad trazis objekat. Neke stampane mape imaju poseban prikaz u razlicitim teleskopima, a verovatno i u nekim aplikacijama imas opciju da kliknes negde u podesavanju da rotira.

Slika moze da stoji "normalno" u njemu, ako ima izmenjiv okular, pa izvadis taj i stavis dijagonalu (izaberes onu koja okrene sliku tako kako tebi treba), pa u nju okular. Imaj samo u vidu da tad gledas u finder pod malo drugacijim uglom, a nekima to smeta, jer vole da gledaju kroz njega. Takodje, ima i razlicitih findera, npr. telrad ili red dot. Nazalost, to nisu opticki finderi pa ti "slika" kroz njih nece biti nista veca ni svetlija nego golim okom.

Primeri:
Telrad (projektuje koncentricne krugove laserom preko neba)
Red dot (projektuje tackicu laserom preko neba)
Star pointer (kao telrad, samo 2 kruga, manje ozbiljna varijanta, ali ide u postojecu papucicu za trazilac umesto da se lepi za tubus)
Trazilac sa dijagonalom (ne znam jel izmenjiva, ali ako jeste, mozes da biras da li ces da stavis okular unutra ili dijagonalu, a zavisnosti od toga kakva je dijagonala, flipovace sliku po jednoj ili po obe ose)
Sky-Watcher Newton 130/900 EQ2
Sky Rover 2x54 Constellation Binoculars
Celestron 10x42 EclipSmart Solar Binoculars

goran.nikacevic

Hehe, klasicni problemi 🙂

Sta znam, mislim da je stvar navike. Dobson prikazuje obrnutu sliku, i to je tako. Sad, da li zelis da slika u optickom traziocu bude pribliznija onome sto vidis golim ocima ili bi radije da bude slicnija onome sto vidis kroz okular teleskopa? Svako ima svoje misljenje, ti vidi sta ti hoces 🙂

Ja licno volim "correct image", slaze mi se uz Telrad, a i volim tako da gledam golim ocima po nebu, pa mi tako lakse. Ali za star hopping, mozda je lakse ako je opticki slicniji okularu. Recimo Milos voli tako.

Opticki trazioc koji daje "ispravnu" sliku se zove RACI - Right Angle Correct Image. Njega ljudi cesto uzimaju da ne bi krivili vrat. Al nekom to i smeta, ne gledas u pravcu teleskopa. Opet, ko sta voli 🙂

U svakom slucaju, ako imas klasicni opricki koji dodje uz teleskop, ne znam da se on nekako moze prepraviti da daje korektnu sliku. Ako hoces to, moraces kupiti RACI.

Sto se tice mapa i aplikacija, tu nije problem, lako je tu obrnuti sliku, imas opcije za to.
SkyWatcher Draco 10, 250/1200 dobson Flex
SkyWatcher Heritage 130/650 dobson Flex