• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

ASTROFOTOGRAFIJA

Started by vanillasky, January 25, 2005, 12:19:58 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

spadej

http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK_User_Manual

Nije bas tako ogroman pdf, oko70 strana,sa slikama u boji i detaljnim objasnjenjima svih funkcija

CyberianIce

March 04, 2010, 09:46:47 pm #1036 Last Edit: March 04, 2010, 10:08:59 pm by CyberianIce

Evo ti direktni URL-ovi za korisnicka uputstva, i ovog puta nemoj da preskaces stranice, video si prosli put da je uputstvo uvek korisno procitati ma kako banalna stvar bila u pitanju:

CHDK Korisnicko uputstvo A4 format PDF 3 MB kolor ilustroacija

CHDK Korisnicko uputstvo knjizica format pripremljeno za stampanje 3 MB staje na 18 A4 strana, priprema uradjena za dvostrano stampanje i ukoricavanje, kolor ilustroacija.

Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Yagodinac

Jato M67 ima preko 500 članova ispod 16. magnitude. Doduše za tako nešto treba dobra kamera i dobra ekspozicija. Ovo je urađeno sa 46x15sec (ukupno skoro 12min) na ISO400; Canon a560.
RGB pomak ne znam da rešim u Photoshopu  ??? Ima neko ideju? Ovo je kao slika sa kineskog refraktora (zbog objektiva 560).

Inače snimljeno je iz mog LP-om bogatog dvorišta  ;D, ko da sinoć po mrazu traži lokaciju...
Na ovom kropu vidi se da je praćenje EQ6 neuporedivo u odnosu na EQ2 (zar je neko sumnjao?):

contax

Yagodinac pozabavio sam se na kratko ovom uzasnom aberacijom koja se vidi na tvojim simcima. Toliko je grozna da je se nisam uspeo potpuno otarasiti, ali je primetno poboljsanje. Postupak je sledeci: Photoshop>Filter>Distort>Lens Correction>Chromatic Aberration za jpeg fotke. Ako otvaras raw format onda se u Camera raw>Lens Correction>Chromatic Aberration poigraj sa slajderima dok ne dobijes zadovoljavajuci rezultat.

CyberianIce

Koji CS preporucujete za obradu? Moze li CS2? Ili je bolje CS3?
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

contax

Yagodinac

Ovako, za ovoliku aberaciju sam delimično i sam kriv - lepo me je DSS pitao kako hoću da radi, ja odabrao opciju per chanel background calibration. Mnogo manjeg nepoklapanja RGB (takoreći aberacije) sam dobijao na RGB background calibration.

U Photoshopu sam koristio Filters>Astroplugins>chromatic aberration mada to solidno ubije boju zvezde. U suštini meni nedostaje alatka slična Registaxovom RGB align, gde sve podesiš onako božanski precizno  ;D

Contax, hvala ti za sugestiju ali to sam već probao nažalost sa lošim rezultatima. Naprosto je aberacija enormna, ovo je krop a kad bi video celu sliku - jasno bi ti bilo zašto je crop  :) Zato i mislim da je do stakiranja; nemoguće je da postoji taj okular kod kog bi se crvena i plava komponenta zvezde razišle za dva dijametra zvezde!
Dole DSS!  >:(

contax

Photoshop je najbolji program za obradu fotografija, jer ima veliki broj alata i skoro da je samo kreativnost korisnika ogranicenje. Ali nije bas svemoguc kakvim ga mnogi smatraju. Carobni stapic koji bi odgovorio na sve nase zahteve je jos uvek rezervisan za bajke i filmsku fantaziju. Iz loseg polaznog materijala nije uvek moguce dobiti zadovoljavajuci rezultat. Zato se ne oslanjajte unapred na Photoshop, vec dajte sve od sebe da njegovo koriscenje svedete na minimum.

Ljubo

March 08, 2010, 12:25:37 pm #1043 Last Edit: March 08, 2010, 12:54:41 pm by Ljubo
Probaj MaxIm DSLR. Ima mnoooogo bolji algoritam za stekiranje - kada se setup postavi kako treba, nema šanse da fula nijednu zvijezdu! Ali, zato guta resurse, spremi mu enormnu virtualnu memoriju ;) .

Photoshop je program za post-obradu u astrofotografiji, a ne i stekiranje (image combine). Za astro mu trebaju i kvalitetni plug-ini, ali to je već druga priča...

Laci

U nedelju 07.03.2010. u ranim jutarnjim satima, primetio sam jednu zvezdu zapadno od Meseca :D. Iako je bilo vrlo hladno jutro, nisam odoleo a da ne postavim tronožac i Sony-ja :P.

Sjajna crvenkasta zvezda, na slici desno od Meseca, je Antares. Udaljena je od Meseca oko 50'. Plavkasta zvezda, skroz desno, je Sigma Škorpije, Alnijat, a zvezda, skroz dole, je Tau Škorpije. Mesec je star 21 dan i nalazi se pred ulazom u poslednju četvrt. Sve zajedno se nalazi dosta nisko, manje od 40 stepeni iznad horizonta. Već su počeli da se nakupljaju  i oblaci.

Fotoaparat, DSC-H10, je u programe mode i parametri su mu:
Objektiv: 46mm F/4
Ekspozicija: 1 sec pri ISO-100.

Fotografija obrađena u PhotoShop-u.

Tokom snimanja, skrivao sam se iza žbunja u dvorištu od ubitačno jake ulične rasvete. Dokle ću se više morati skrivati :(? Ovo već pomalo liči na nekakvu ilegalnu amatersku astronomiju!
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Yagodinac

Još jedan pokušaj M81 i M82, ovog puta od kuće a ne sa Crnog Vrha. Transparencija je bila relativno dobra ali je LP primetno skočio u zadnjih godinu dana  >:(

Dakle, 61x15sec na ISO400 što daje nekih 15min ukupno. Za to sam morao da odstojim dobrih pola sata na mrazu ali mislim da se isplatilo; za jedan kompakt od (plafon) sto evra mislim da je ovo bingo.
Glavna zasluga pripada montaži koja efektno prati tih 15sec tako da bukvalno ni jednu sliku nisam odbacio. Tačnije, nisam koristio ni odloženo okidanje - vibracija na 30x bukvalno nema kad pritisnem okidač  :)
Pošto sam se dosta igrao sa curves i levels evo i početne slike:

Laci

Mars veličine 11.5" dana 06.03.2010. oko 21:30(LT). Visina oko 68 stepeni iznad horizonta neposredno nakon kulminacije. Transparencija: vedro sa tankim oblacima i povremeno dim, seeing 3/5.
Afokalna projekcija: Njutn GSO 150/750 + okular 6mm UWA + fotoaparat Sony DSC-H10.

Jasno vidljiv Mare Acidalijum, zatamnjena oblast neposredno iznad polarne kape. Gornja zatamnjena oblast je Mare Erithraeum. Svetla oblast između je oblast Chryse. Levo je svetla oblast Eden a desna Tharsis. Iznad Erithraeum-a se nazire tanko oblast Australe.

Parametri fotoaparata:
Rezolucija: 640X480
Frame Rate: 25fps
Objektiv: 6mm F/3.5 (fokus u beskonačno)
Zoom: 3X (optički)
Metering Mode: Center
White Balance: Daylight.

Od izabranih 149 kadrova najbolje video sekvence stekirano 68 u Registax V5. Uveličanja 2X i 4X rađena u Registax-u. Krop i legenda u PhotoShop-u.

I pored značajno smanjenog prečnika, Mars me je prijatno iznenadio jasnoćom (vidljivih) detalja :).
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

gilecais

Vrlo lepo Laci.Znatno bolje od proslog pokusaja.Steta da Mars odlazi a ne prilazi Zemlji,sanse za jos bolje fotke su iz dana u dan sve manje.Vredi i dalje trenirati i svaki dobar potez odmah zapisati za ubuduce.Pozdrav od Gileta.

gilecais

Da i ja prilozim nesto od novijih fotkica.Mars sam slikao 07.03.2010 33 video klipa do blizu ponoci kada se prozracnost dosta pogorsala pa sam prekinuo rad.Usao sam da skinem klipove na comp i da vidim kakve su slicice,a potom sam izasao posle nekih pola sata da vidim dali se vreme popravilo.Kada sam izasao cekalo me je prijatno iznenadjenje nebo se prolepsalo.Iskoristio sam dosta retku priliku i nastavio sa slikanjem ali ovaj put zna se Saturna.Slikanje sam zavrsio negde oko  pola dva.Odradio sam sledecih 18 video klipova od kojih prilazem sliku iz serije 18 napravljenu sabiranjem 2234 slicica.Klipove Marsa jos nisam stigao da odradim,ali ima dana do megdana i to cu uskoro odraditi.Za sada toliko.Veliki pozdrav svim forumasima od Gileta. ;D

Yagodinac

Evo i nekog mog Marsa. Nakon eksperimentisanja sa aperture stopom vratio sam se na klasično snimanje kad je transparencija smanjena. Zadnjih nekoliko dana vreme mi baš ide na ruku, ali ne i oprema. Da bih postigao potrebnu žižnu daljinu koristim i barlow 2x koji je poznat kao detail killer  :(

Ovako je tad Mars zaista izgledao:

Za prvu sliku: Canon 560, plossl10 + barlow 2x, 150/750 Skywatcher. Sličica složeno oko 600-700.
Za drugu sliku... nije nažalost sa mog teleskopa  ;)