• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

ASTROFOTOGRAFIJA

Started by vanillasky, January 25, 2005, 12:19:58 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Bobo

Quote from: "vanillasky"Za obradu te slike sam prvi put koristio Noiseware Professional Edition i pravo da vam kazem strava je . Bobo ako nisi probao ( a ne verujem da ga nisi probao ) preporucjem ti

clear Skies

E i cinilo mi se da je bio neki noise reduction u pitanju. I on ti je jos vise ubio detalje  :D Gle, ti programi su ok, do sada sam koristio Neat i sada Noise Ninju kao plugin za PS CS2. To je ok za normalnu fotografiju, ali treba biti jaaaaako oprezan kada se koristi u astronomiji! Eventualno staviti postavke na minimum da se malko ubije sum sto je preostao od stackiranja. Kod astronomije je jos uvijek bez premca stackiranje fotki, bilo da je to 100-200-300 frameova kod web kamera ili 10-20 za DSLR i ostale digitalce. Takvi programi imaju tendenciju gubljenja ostrine i informacija iz astrofotki.

Bobo

BTW nisi rekao cime i kako si snimio taj Mjesec?

vanillasky

vanillasky

Stavio sam Nikon 3200  na ETX-a 70

vanillasky

btw kazi nam neki vas dobar forum

Bobo

Quote from: "vanillasky"btw kazi nam neki vas dobar forum

Pa zapravo ne znam, ja inace nisam po forumima..ima neki gdje Korado cesto dodje, to cu morati potraziti. Ako ti se da, odsetaj do google.groups i upisi hr.fido.astronomija, to je nasa newsgrupa.

Sasa

Bobo

Eee, to, to. Ali kazem, slabo se raspravlja po forumima, bar sto se tice astronomije, ipak su newsgrupe prakticnije.

Gugi

Bobo nije zadovoljan svojom slikom iz ZG (vidi drugi post-Mars iz ZG), a sto ja tek da kazem osim da mi je ovo prva slika Marsa. Jedino mi  je to drago, a ubuducnosti cu s radoscu ovakve svoje fotke eliminirati.

Jedna je neobradjena, a druga malo...

Koristio sam moj bijedni Mercury CyberPix E-560M, afokalna metoda (iz ruke naravno), cini mi se da je bio prisutan i Barlow2X.

Bobo

Quote from: "Gugi"Bobo nije zadovoljan svojom slikom iz ZG (vidi drugi post-Mars iz ZG), a sto ja tek da kazem osim da mi je ovo prva slika Marsa. Jedino mi  je to drago, a ubuducnosti cu s radoscu ovakve svoje fotke eliminirati.

Ma dobra je fotka..pogotovo za prvi puta. Tek nesto malo losija od moje. Da si mogao nekako fiksirati aparat i kasnije u Registaxu kombinirati stotinjak fotki, ispalo bi slicno.

vanillasky

Ma ja jedva cekam da mi drug najzad vrati mog philipsa da bi probao MARS. Kao sto sam rekao u nekom od prethodnih postova dao sam mu da ga nabudzi za long exp i nikad da ga vrati. (nadam se da ga nije sprzio  :cry:  ) Nije to tako jeftina web kamera. A onda bih probao i neke deep sky objekte nadam se da bih mogao jer sam nabavio i focal red. zar ne Bobo ? (ETX-70)

vanillasky

E da sorry Gugi , moram da pohvalim tvoje fotke MARSA, kao sto rece Bobo za prvi put je STRAVA

Clear SKIES

Gugi

Quote from: "vanillasky"E da sorry Gugi , moram da pohvalim tvoje fotke MARSA, kao sto rece Bobo za prvi put je STRAVA

Clear SKIES

THANKS MAN!  :lol: Da, prva fotka Marsa. Uvjeren sam da jos nisam uspio dobro iskolimirati moj newton. Do tada mogu se oprostiti sa detaljima na povrsini. KOLIMIRANJE JE SLOZEN POSAO za mene, pocetnika u kolimiranju.

Koliko je kostala tvoja web kamera koju spominjes? Slozen je postupak napraviti dugu ekspoziciju? I kolika je ona-beskonacna? Javi, zanima me! :shock:

vanillasky

Pa pazi nemam pojma koja joj je sad cena ali kad sam je uzimao ( PHILIPS TOUCAM PRO II ) bila je oko 80E . A za duzinu ex ce verovatno Bobo vise znati reci jer bi tu trebalo da se nabudzi i kuler ( sto ja necu ) zar ne ?