• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

ASTROFOTOGRAFIJA

Started by vanillasky, January 25, 2005, 12:19:58 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

vanillasky

E ovako. Dobio sam web cam ali naravno napolje oblaci pa sam isprobavao lexp u sobi. Dole sam zakacio sliku kako izgleda sa razlicitim vremenom exp. Sad, pitanje za Bobu: Zasto mi se pojavljuje zelena u gornjem delu slike ? Da li je moguce da je nesto sjebano prilikom modifikacije ili je to normalno ?

Thanks

Bobo

Quote from: "vanillasky"E ovako. Dobio sam web cam ali naravno napolje oblaci pa sam isprobavao lexp u sobi. Dole sam zakacio sliku kako izgleda sa razlicitim vremenom exp. Sad, pitanje za Bobu: Zasto mi se pojavljuje zelena u gornjem delu slike ? Da li je moguce da je nesto sjebano prilikom modifikacije ili je to normalno ?

Huh, koliko ja znam to se ne bi trebalo desavati! Daj okini dark frame od 10tak sekundi pa da vidimo. Dakle stavis poklopac na objektiv, zacrnis ga, uglavnom da do chipa ne dolazi nikakvo svjetlo.

vanillasky

brb
inace imam i problem sa teleskopom od onog udara ne radi dobro, motor se zaglupi i krene svojim putem... Moracu da prikupljam pare za novi. Ali bez frke necu postovati kao eyej  :lol:

gucic

Quote from: "vanillasky"
inace imam i problem sa teleskopom od onog udara ne radi dobro, motor se zaglupi i krene svojim putem... Moracu da prikupljam pare za novi. Ali bez frke necu postovati kao eyej  :lol:

E Vanilla! A sta bi sa ToUCam-om na kraju? Zbog cega je bilo ono zeleno svetlo? Je l' ona slika sa exp.10s i poklopcem na objektivu?

eyej

Quote from: "vanillasky"Ali bez frke necu postovati kao eyej  :lol:

He he! Pa prosto ne znam kako ovo da shvatim! :D

Bobo

Quote from: "vanillasky"

Oprosti sto tek sad odgovaram..stvarno ne znam u cemu je problem, dark frame mi izgleda sasvim ok! Da ti nije neko svjetlo u sobi udaralo u objektiv pa si zato dobio zelenilo? Jel jos uvijek imas taj efekt? Stvarno ne znam sto bi rekao osim da probas jos jednom..mozda ti ipak modifikacija nije dobro napravljena.. ma ne znam  :cry:

gucic

Polako idu dani koji ce biti bez Meseca na nocnom nebu. Ko planira astrofotografiju neka prati i vremensku prognozu. Moguce je da ce biti vedro.

Gugi

Quote from: "sashastar"Gugi za svaku pohvalu predivno  :D

http://www.astronomija.co.rs/razno/foto/2005/vilov/zenit.htm

THANX Sashastar! Hvala i Bobi i ostalima koji su mi pruzili savjete u svezi osjetljivosti filma pri upotrebi u svrhu astrofotografije! :D

Evo odgovora na pitanja koje mi je postavio GUCIC pa neka ostali pocetnici poput mene nesto nauce!

"Za prvi put je jako dobro!
Da napomenem: sve sto kazemo, predlozimo, nije da bismo te obeshrabrili ili nesto slicno, vec da bi napredovao. Isto tako i meni govore kada je neka fotka losa.
Najvise mi se dopala M31 jer je boja fenomenalna - zbog ogledala, i sa
umetnicnog gledista je stvarno izvrsna."
MOJ KOMENTAR: Svaki komentar je dobrodosao. Ja polako ucim, nigdje ne zurim, volim sve poslusati i pokusati izvuci neku pouku iz toga. Stoga navalite s komentarima.

Sto mu gromova, ne znam ni sam kako je ispala ta fotka sa M31. Evo podataka:
M31-20minuta ekspozicije, Zenit u fotoadapetru na teleskopu
http://www.ffdi.hr/~gvilov/astro_slike/zvijezdja/M31.jpg

PAZI: vidljivi su tragovi zvijezda jer je ekspozicija bila 20 min. Nije mi jasno kako to da je slika M31 stabilna odn. kako i ona nije ostavila trag poput zvijezda? Zna netko odgovor? Inace, M31 nije ni slucajno kristalno jasan iz dva razloga: optika nije bila kolimirana bas najbolje, a druga stvar je ta da mi je tesko izostriti sliku objekta kojeg motrim preko fotoaparata...Fotoaparatu je skinut objektiv od 50 mm i stavljen je u fotoadapter na teleskopu ovih dimenzija 200/1000mm.

"Nije mi jasno kako je Mars ispao toliko veliki? Dopadaju mi se svetle
zvezde u Labudu koje su vece i sjajnije od drugih. Jesi li stavljao carapu preko objektiva?"

MOJ KOMENTAR: Sve fotke koje mi je tip skenirao u radnji nakon sto je razvio taj isti film, bile su na mom racunaru izuzetno izbledjene. Njih sam dotjerivao u PHOTOIMPACT programu. Moze biti da je Mars tako veci jer sam pojacao neke boje...Carapu nisam stavljao, iako sam cuo za tu ideju. Valjda cu i to probati...

"Da bi izbegao stapicasti izgled zvezda na periferijama fotki, UVEK
zatvori blednu za jedan do dva koraka. To ce ti produziti potrebnu ekspoziciju ali ce slika biti ostrija.
Secas se kada sam ti rekao da ces uhvatiti tubus ako fotoaparat stavis
suvise nisko. Tubus se vidi na fotki sa rotacijom severnjace."

MOJ KOMENTAR: Otvor blenda mi je bio na najnizem podeoku a to je br. 2.
O yes, rekao si da pazim da mi se tubus ne vidi na slici...Kasnije sam ukapirao, ali ni ovako nije losa slika...BAR SE LIJEPO VIDI POCETNICKA GRESKA!  :roll:

"Jesi li siguran da je fotka sa Plejedama i Marsom dobijena pomocu
primefocus-a? To je kada fotoaparat stavis na teleskop. Nesto mi je cudno jer vidno polje mnooogo sire nego ocekivano. Sa tvojim teleskopom bi trebalo da dobijes polje od oko 1,5x2,5 stepena. Ovde to izgleda kao da je 15x10 stepeni. Cini mi se da je u pitanju 135mm objektiv.
Dakle, uvek zatvori blendu sa korak dva. Nikako pola koraka ili nesto
izmedju. Ako je /2 ti stavi f/2.8 ili f/4. Fotke ce biti jako ostre, bez deformacija. Fuji superia 400 je
odlican film ali je crvena boja slaba. Odlican je za sazvezdja!
Jesi li skenirao negativ?
Sve u svemu, i vise nego dobro za prvi put!"

MOJ KOMENTAR: Ma pogrijesio sam...Nije u pitanju primefocus nego PIGGYBACK ali je Sasa to lijepo izmjenio u mom clanku u AM.
Objektiv koji koristim je 50mm.
Uh...ne znam sto znaci skenirati negativ...Kazem, tip u radnji je (vjerojatno) skenirao te slike ali sam ih na CD-u dobio u boji, ponavljam, jako blijede.

Trenutno fotografiram sa FUJI SUPERIA 200 ISO i opet sa ZENITOM. Moram sve isprobati, ali me pocinje nervirati sto nikako ne mogu naci film od 24 snimka nego mi uvijek daju od 36 snimaka.

HVALA SVIMA NA PODRSCI! Sve sto uslikam ne zadrzavam za sebe, nego DIJELIM SA VAMA!
:oops:

vanillasky

gucic

Quotegugi wrote:
PAZI: vidljivi su tragovi zvijezda jer je ekspozicija bila 20 min. Nije mi jasno kako to da je slika M31 stabilna odn. kako i ona nije ostavila trag poput zvijezda? Zna netko odgovor?

M31 nije jasan, to se vidi.:) Ali mi se dopadaju boje kao i tragovi. M31 nije ostavio trag kao i zvezde jer nije koncentrisan kao zvezde koje su tacke. Optika manje-vise tu nema znacaja. Tebi je ovde presudno pracenje. Da bi to izbegao moras da imas drugi teleskop ili zracak svetlosti iz fokusera dok radis primefocus, iii jaaako mirnu i preciznu ruku. To je stvar vezbe. Ja sam ti rekao, za prvi put si jako dobro uradio fotke. Fora kod astrofotogafije je da shvatis sta radis i fotke ce same izletati iz filma.

Gugi

Quote from: "Bobo"Hvala Gugi! Mars je snimljen ToUcam web kamerom, a fotke po noci sa mojim Canon 20d digitalcem sa EF 28mm objektivom.

(ovaj citat je preuzet sa drugog posta-OPOZICIJA MARSA, ali zbog onoga o cemu cu pisati smatram da je bolje TU da pisem-u "astrofotografiji")

Bobo, iako smo svi navikli da od tebe dobijamo uvijek super fotke, nikad nije na odmet pohvaliti tvoj rad ponovo! Super je stvar da mi amateri sa svojim ipak skromnim opremama mozemo toliko toga uciniti-fotografirati, vidjeti jasne detalje...Netko je rekao da je oko 90% kometa otkriveno od strane astronoma amatera! Ne sumnjam ni malo! Ja znam da je vani hladno, ali znam da cu puno vremena na tom zimskom vremenu provesti zato jer ne mogu odoliti onome na nebu.
Evo male utjehe: radit cu i po lijepom suncanom danu cim mi stigne BAADER filter za teleskop! Huh, sa zadovoljstvom cu cesto visiti ko majmun vani i fotografirati Sunce pogotovo onda ako vidim da cu dobiti solidne fotke.

Razmisljam nabaviti dobar fotoaparat za astrofotografiju. Bobo, ti si nekad imao (ili si se samo koristio) CANONOM EOS 300D, a sada imas 20D. Vjerojatno je u modelu 20D tehnologija uznepredovala u odnosu na 300D ali koliko? Sto je novo? Sto je bolje? Hej, ipak si ti dao vecu paru za taj noviji model, a motiv koji te je vodio bio je svakako utilitaristickog karaktera-da se isplati! Daj nam malo progovori o tome.

Evo 300D

...i 20D

Usput budi receno, Gugi je dosao do neke love i bio u nedoumici: kupiti za 680 eurica CANON 300D ili super povoljni laptop sa sjajnim performansama a koji su mu nudili-FUJITSU SIMENS Amilo A 7640.

Odlucio sam se ipak za ovo posljednje jer mi je zbog nekih prezentacija i rada sa djecom sada jako potreban. Jednoga dana moze se i web kamera prikaciti na njega, zar ne?  8)

Nisam se jos usudio kupiti 300D jer hocu cuti vase preporuke za njega. Znam i sam da daje dobre slike: i Bobo je dao dobre slike, i Vid Nikolic...Ne kuzim kako stoji stvar sa ekspozicijom kod njega! Zar je zaista samo 30 sekundi? Moze li se na naki nacin "produziti"? Kakva je to tehnika u pitanju ako moze? Koliko uopce moze posluziti onih 30 sekundi?

Jos jedno pitanje: ima li od OLYMPUSA ili neke druge marke digitalac koji barem djelomicno moze parirati ovim EOS-ima?

Imam jos 539 pitanja ali ne moram sad odjednom navaliti
:P  :D

ADMINISTRATORI! Toliko vremena je proslo i jos se ne mogu vidjeti fotke od Vanillasky te drugih na ovom postu! Daj sredite to ako ikako mozete! Svaki nas napor u astrofotografiji je dragocjen a pogotovo za one koji su pocetnici i zele nesto od nas nauciti! Ajde, molim vas lijepo-sredite to sto brze! HVALA!!![/b]

Bobo

Nisam ja imao 300D, doticnog sam posudio od Vida :) Razlika je u tome sto 20D ima puno manje suma kod snimanja, manji amp glow (svjeltinu u kutu od pojacala). 300D se sada moze dobiti jako povoljno..isplatilo bi se uzeti polovnog i onda mu maknuti filter ako ga se namjerava koristiti samo za astrofotografiju.

30 sekundi je ogranicenje u aparatu do kojeg fotic moze sam okidati. Za ostalo se koristi "bulb", a za to je potreban zicani okidac (ne onaj klasicni vec posebni za odredjeni model Canona).

BTW Superia 200 je los izbor za astrofotografiju. Probaj pronaci Konica Centuriu 400.

Sich

Quote from: "Gugi"

Netko je rekao da je oko 90% kometa otkriveno od strane astronoma amatera! Ne sumnjam ni malo!

ja sumnjam. to je bas preterana "procena"
covece, neat, linear i slicni automatizovani teelksopi prosto ubijaju amatere. tako da... ipak nije 90%

Jos jedno pitanje: ima li od OLYMPUSA ili neke druge marke digitalac koji barem djelomicno moze parirati ovim EOS-ima?

olumpus je sto se tice digitalnih aparata na veoma tankim nogama.
ono sto moze parirati canonu i ono sto parira canonu kod dslr aparata jeste nikon.
mada uskoro ce biti tu jos nekih igraca (sony, panasonic...)

medjutim eos 300d je aparat koji je dslr tehnologiju priblizio ljudima sa manjim buzetom. to je aparat cija cena je gotovo ista cenama najzescih kompaktnih aparata.
cenovna razlika izmdju 300d i ostalirih dslr-ova koji se najcesce koriste za astrofotografiju (canon 20d, nikon 70d) je poprilicna. tako da veorvatno tu neces imati nekog izbora.
medjutim ako pazis kad kupujes, od 300d mozes lako napraviti boljeg brata po funkcionalnosti 350d, prostom zamenom firmware-a, cime dobijas bolji funkcionalniji aparat za cenu 300d

QuoteADMINISTRATORI! Toliko vremena je proslo i jos se ne mogu vidjeti fotke od Vanillasky te drugih na ovom postu! Daj sredite to ako ikako mozete! Svaki nas napor u astrofotografiji je dragocjen a pogotovo za one koji su pocetnici i zele nesto od nas nauciti! Ajde, molim vas lijepo-sredite to sto brze! HVALA!!!

e to nje lak posao. jos razmisljam koje je najbolje resenje.
sve slike su na serveru. medjutim pojedinacno ubacivanje je velik posao, a i ja ne nam koja tacno slika treba da ide u koji post. mozda da se napravi kao neki webgallery. ali onda ce slike biti bez podataka iz postova. hm
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter