• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

ASTROFOTOGRAFIJA

Started by vanillasky, January 25, 2005, 12:19:58 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Gugi

Quote from: "Sich"
ja sumnjam. to je bas preterana "procena"
covece, neat, linear i slicni automatizovani teelksopi prosto ubijaju amatere. tako da... ipak nije 90%

Uzmi "Starry night enthusiast", CD br. 2, nadji film KOMETI i zaustavi se na drugom minutu toga filma i slusaj rijeci Jackie Green koja je "planetary scientist".

Ovo kaze: "Amateri koji posmatraju komete, amateri koji traze komete, predstavljaju temelj za istrazivanje kometa. Bez amatera ne bi bilo nauke o kometama. Jer amateri otkrivaju komete i moramo njima zahvaliti sto su otkrili 99% kometa...(engl. ovako idu posljednje rijeci-"...and we have to thank them for 99% of of discoveries are comets thrue the ages")

Sad ti vidi je li to istina, ali ja sam uzeo to zdravo za gotovo jer vjerujem da ta naucnica zna sto govori.
8)

Maxscope

...throu the ages.........

Maxscope

Pa ta naucnica ocigledno racuna jos od vremena kada su Messier i Merchant trazili i otkrivali komete na dvoru kralja Louisa XV, pre 200 i kusur godina.
Ako je to slucaj onda je ona verovatno u pravu. Od tada pa do danas amateri verovatno jesu otkrili 90% kometa.
Ali ako bismo racunali par zadnjih godina nakon instaliranja NEAT i LINEAR programa, onda je Sich u pravu jer amateri nisu otkrili ni 9 % kometa. Sve ostalo spada pod automatizovane programe otkrivanja asteroida i kometa.
A pored svih tih robotizovanih teleskopa, ocigledno je da ce amateri u buducnosti sve manje i manje vizuelno otkrivati komete sve dok ne uvide da je to sistematsko trazenje kometa zapravo postalo gubljenje vremena pokraj teleskopa..................

Sich

fino gugi, dao si referencu.

sad da ja dam moju

http://www.comethunter.de/index.html

projekti linear, neat, loneos, spacewatch i Catalina Sky Survey su zajedno otkrili ~300 kometa.
ovo su komete koje su pronasli samo navedeni projekti.
kometa koji su otkrili profesionalci na drugiom projektima i opservatorijama je jos

to znaci da po su recima te naucnice amateri otkrili ihahaj hiljada kometa. sto je mnogo veliki broj za amatere, racunajuci sve pa od starih kineza

ovde cak nisam uracunao komete koje otkrila letelica Soho, koji trenutno iznosi 1024
te komete imaju IAU katalosku oznaku, al ajde da ih ne uracunamo jer se one retko mogu posmatrati teleskopom koj inije koronograf (a mnoge se ni tako ne vide jer su jako blizu sunca, i vide se jedino soho-om ).
i pored toga amateri nisu otkili ni priblizno 90% kometa
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Gugi

Hm...Treba pogledati kad je izasao na vidjelo taj CD kojeg navodim...Mozda je stvarno mislila do pojave onih automatizovanih ZVIJERI...Hm...Istinu je tesko saznati ali sam misljenja kada netko javno iznosi svoje misljenje-poput te naucnice-da se trudi sto pribliznije podatke iznijeti. U protivnom ce dozivjeti prijekor znanstvene zajednice, pa ce nastradati i ovi sto su izdali CD sa takvim podacima...

Koliko ste kometa do sada vidjeli vlastitim ocima? Ja svega 3-4.

Huh, daj me uputi Sich sto znaci ono
Year     Discoveries     Amateur     Visual
2005    156                   2                  0

Cini se DOBAR LINK ali me uputite malo u njega  :roll:

Sich

Year Discoveries Amateur Visual
2005     156            2          0

2005 godine je otkriveno 156 kometa, tj toliko je dobilo oznaku od strane IAU (od kojih su dobra vecina komete kreutzerove grupe koje je otkrio SOHO), i od tih 156 kometa, amateri su otkrili svega 2.
i najzad nijedna kometa ove godine nije bila vidljiva golim oko (zato je visual =0)

pa ja sam video jedno 5-6 kometa
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Sich

Quote from: "Maxscope"A pored svih tih robotizovanih teleskopa, ocigledno je da ce amateri u buducnosti sve manje i manje vizuelno otkrivati komete sve dok ne uvide da je to sistematsko trazenje kometa zapravo postalo gubljenje vremena pokraj teleskopa..................

hmm, mozda i nece. te automatske letelice ne postoje da bi nalazile komete, vec da bi pronasle asteroide koji prete zemlji (NEA). nje vremenski toliko daleko da ce ti projekti pronaci ono sto mogu. kratkorocni cilj tijh pojekata je da budu poznati svi nea veci od 1km u precniku.
drugo za kraj ove ili pocetak sledece decenije (nisam siguran za godinu) planira se GAIA koja ce snimati sve zivo do 20 magnitude i znace se puno o nea objektima. prosto nece biti vise potrebe za tim automatizovanim teleskopima. i tad ce amateri imati ponovo sansu da traze komete.
jer prosto 1m automatizovani teleskop nece biti dovoljno, a veci automatizovani teleskopi..hm takvi projekti su skupi tako ce amateri verovatno imati naku rupu kad ce mozi da otkrivaju komete ponovo. dok opet ne bude nesto sto ce ih omesti u tome. ali mislim da ce biti deo vremena kad nece biti nista automatizovano sto ce kupiti sav slag. videcemo dal sam upravu

Gugi

Canon A75, afokalno, plossl 9mm, "Zmaj" od Newtona 200/1000mm, EQ3 "Skyscan"

SIROVI SNIMAK MARSA (uvecan 300% kao i ostali sto slijede)

Pokusao obraditi na nacin br. 1

Pokusao obraditi na nacin br. 2

Izgleda da je snimak stvarno los i sitan i zato nije uspjesan nikakav nacin obrade.

Inace, danas mi je jedan tip rekao (par ulica zivi do mene): "Ako ti treba CANON EOS 300D samo reci pa cu ti posuditi!"

:D   :lol:   8)  OOOO YES!!! USKORO CE SE ISPUNITI SAN: POKUSAT CU VRLO KVALITETNE FOTOGRAFIJE NAPRAVITI!!!!! IMAM "MASINU"!!!

Bobo

Ehm..zaboravi kvalitetne fotografije kroz teleskop ako nemas mogucnost korekcije pracenja..

A sto se tice Marsa, jedan snimak ti nije dovoljan, trebas ih u Registaxu naslagati barem stotinjak.

Gugi

Quote from: "Bobo"Ehm..zaboravi kvalitetne fotografije kroz teleskop ako nemas mogucnost korekcije pracenja..

A sto se tice Marsa, jedan snimak ti nije dovoljan, trebas ih u Registaxu naslagati barem stotinjak.

Ne razumijem se bas nesto puno oko astrofotografije i zato moram pitati.
Kad si spominjao REGISTAX na sto si mislio? Odakle mi te fotografije: iz filma iz kojega onda izvlacim fotografije ili mislis na pojedinacne fotografije koje nekako slazem jednu na drugu...

Volio bih neki VODIC za Registax i za rad sa npr. CANONOM EOS 300D s kojim cu se vrlo brzo okusati. Moze vodis i na engleskom! Hvala unaprijed!

Sich

bas tako iz filma kojeg snimis. odnosno registaxu samo pokazes gdeje taj film, a onda on cak moze sam da izabere bolje fotografije koje ce dalje da procesuira

evo ovde imas ponesto
http://www.threebuttes.com/RegistaxTutorial.htm

i za 300d
http://www.covingtoninnovations.com/dslr/EOS300Dastro.html

Gugi

Hvala Sich na linkovima!  :)

Evo slike Mjeseca odn. dvije slike nekako spojene.
Web kamera Quickcam express, "Zmaj" 200/1000mm, mislim da je okular bio od 9mm.

Znam da nije nesto ali barem sam zadovoljan da sam i to probao :lol:

sashastar

Bobo

Eh Gugi, kad vec vidis da ti je fotka tako mutna, zasto ne snimis jos koju?BTW, film se snima samo sa web kamerama, na digitalnom fotoaparatu snimis seriju fotografija. A za slaganje mozaika Mjeseca koristi iMerge, odlican je i moze se sloziti mozaik bez da se vide dijelovi gdje je spajano.

gucic

Ne razumem se mnogo u te programe ali me interesuje da li  iMerge radi na principu kao i registax, tj. da li i on ubija sum tamo gde se fotke preklapaju? Recimo da hocu rucno da preklopim nekoliko istih fotki, mnogo mi je lakse da koristim iMerge nego regitax, hoce li ubiti sum i posvetliti fotku?