• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Hteo bih da kupim teleskop .

Started by pokrajac, July 20, 2008, 04:24:56 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

perijar

Ljubo

Digitalni foto-aparat s prizmom koja služi za tražilo kada je u položaju da daje sliku prema gore. Poznaćeš ih po tome što im se objektivi skidaju (pa onda tijela tih aparata možeš stavljati i u primarni fokus teleskopa).

perijar

Navedi mi neku konkretnu marku i cenu.

Ljubo

Evo bas trazim ovdje na Forumu. Pogledaj temu ASTROFOTOGRAFIJA . (Moj favorit je na dnu 27. strane, jer je to najjeftiniji Canon DSLR koji ima Live View). Kosta 585 eura u BM Foto, a ima i jeftiniji model, bez Live View-a i nekih sitnica koje ti ne trebaju za astro, a to je 350D - kosta 390 evra ovdje: http://www.bmfoto.co.yu/shp_category.php?id=11&bid=5&page=2)
Sad, neko će uzeti Nikona, a u suštini to su te dvije marke koje se 99% koriste za Deep-Sky.
Pored toga, često se može kupiti i dobro očuvani "second hand" DSLR aparat.

perijar

Ljubo

Nista, startovala je i nova lista na Yahoo Groups, naziva "astrofotografija" i koristim priliku da pozovem sve zainteresovane za astro snimanje da se učlane.

perijar

Sutra mi stize teleskop! Donose obicno do 9 h,tako mi je rekao Lajos. Uzeo sa uz to i GOLD LINE.

Ljubo

City Express-om stize, pretpostavljam? Da i ja preko njih uzimam, dobri su i prilicno tacni.

Pa ostaje da ti pozelimo odlican pogled, da te  dobro slusa i da imas puno trenutaka za pamcenje provedene u posmatranju tvojim novim teleskopom.

Kako je ova godina Medjunarodna godina astronomije, nemoj zaboraviti da to svoje zadovoljstvo s vremena na vrijeme podijelis i s drugim zainteresovanima da "bace" pogled kroz njega.

Svako dobro i.... Vedro nebo!

perijar

Ha,ha,nadam se da ce biti uspesno.A i ne mogu da zamislim da sve to posmatram sam,bez drustva! Javicu sutra prve utiske.

sale11472

Jaaaaoooooj kupio je teleskop sad neće biti vedro do proleća ::) ::) ::) ::)

Šala naravno, javi kad stigne prve utiske pa odna da čekamo vedru noć i first light* izveštaj ...

*prva svetlost tj prvo posmatranje teleskopom i srodnom opremom kao i izveštaj sa istog su obavezan deo amaterske astronomije ;)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

perijar

Da imenjace,ocekujemo first light i prve utiske,ha,ha,samo cemo malo cekati na to posto je sve ternutno tmurno.

perijar

Upavo je stigao teleskop,ovo izgleda kao omanji bojler! Sad ce biti problem da ga sklopim.

Ljubo

Pa ima valjda uputstvo? Ja sam ga dobio uz Skywatcher montazu.
A ima i na Internetu da se nadje, mada nije to komplikovano - igraj se malo i provalićeš već.

Šaljni nam koju sliku kad sklopiš da virnemo malo...

perijar

Ljubo

U vrhu ovog prozora imaš opciju "Odgovor".
Klikni na nju, napiši eventualno neki tekst u prozoru za poruku, a ispod okvira za kucanje teksta nalazi se hyper tekst "Dodatne opcije". Klikni na njega, pa na "Browse", nadji sliku u tvom kompu i klikni OK.
I to je to, mozeš da nam šalješ.