• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Hteo bih da kupim teleskop .

Started by pokrajac, July 20, 2008, 04:24:56 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Ljubo

Fotošop dolazi na kraju. Prvo se radi kalibracija i stekiranje (u nekom od više različitih dostupnih softvera). Djelimična obrada (početno izoštravanje, kontrast, balans boja i slično) može se izvesti u astro softverima, ali ja na kraju uvijek koristim Fotošop, uz neke dodatne aplikacije (Noise Ninja, Gradient Removal, itd.)

Evo ti i moj snimak pomračenja Mjeseca od 3. marta 2007. kroz pomenuti (tada tek pristigli) refraktor 120/900 i EOS 20D:

perijar

Ljubo

Radim sve u originalnom, kamerinom formatu (u ovom slučaju .CR2). Potom to prebacim u TIF i obradjujem dalje.

A do sad nisam izradjivao fotke u velikim dimenzijama (osim one stare, klasične na film), i upravo to sada imam u planu, ove godine. Dakle, spremam se za zidne formate (tu treba da usavršim još malo autoguiding).

perijar

Pa kakvu ce ostrinu da ima zidni format?

Ljubo

Zavisi od oštrine i veličine fajla. Za maksimalne rezultate treba jako dobro praćenje u astro foto !

perijar

Pretpostavljam da ona montaza koju si mi predlozio ima takvo pracenje. Ima li fotografa koji rade slike u netipicnim formatima?

perijar

E da,sad sam se setio da bih i ja mogao nesto da pokazem,posto sam se bavio planinarenjem poslacu ti neke fotke.

Ljubo

Montaže su priče za sebe. Kad pomisliš da si uradio odličan snimak, pogledaš malo bolje (na većem uvećanju) i onda ustanoviš da je praćenje moglo biti i bolje.
Ali, to je začarani krug - za bolje rezultate neki ljudi plaćaju velike sume novca.

No za početak, odlična je ta EQ6 montaža, jer ima dosta toga što ti treba i slike s njom će ti biti jako dobre - a to ćeš vidjeti i sam.
Možda u početku neće odmah biti za na zid, ali za monitor i slanje prijateljima svakako da.
Ipak, najveća satisfakcija je to stapanje s prirodom - kada snimajući pregršt boja koje u stvari emituju atomi objekata snimanja - ti otkrivaš ispred sebe jedno novo nebo - nebo duginih boja!

Ajde, pusti fotke, mora da su dobre...

perijar

Kako da ne,sa Komova,Olimpa...ali NE MOGU DA STANU! Pise da je max format 256Kb a ja imam preko 700.

Ljubo

Klikni na moj profile, vidi ima li tamo moj mejl, da ga ne stavljam ovdje zbog spamera.

Ljubo

Ako hoćeš da i drugi vide tvoje fotke (a i to bi bilo fino), onda probaj u Fotošopu odraditi s tim fotkama sljedeće: Save As, pa smanjiš kvalitet fajla dok ne upadne u ovih 256 K.

To sam i ja uradio. ;)

perijar

To drugi put,sad saljem tebi,prve tri su stigle.

Ljubo

Vau, suuuper su !!

Vidi kad smanjiš, pošalji neki tekst od 10 do 20 rečenica i te slike ovdje SASI ili nekom od administratora  ovdje na AM, lijepo će to ispasti, a djeluje stvarno inspirišuće. BRAVO !

Ljubo

Uuuuu, i ove nove su skroz cooool !

Pa ako te ne mrzi ti napiši par rečenica i odaberi 5-6 slika za postovanje kao zasebna stranica.

Hvala.

perijar

To cu da proucim sutra i svakako cu poslati.