• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Hteo bih da kupim teleskop .

Started by pokrajac, July 20, 2008, 04:24:56 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ljubo

Da, suština bavljenja ovim hobijem, bilo da je posmatranje ili snimanje u pitanju, je da se dobro upoznaju objekti posmatranja. To je najveća draž ovog hobija i nešto što ostaje duboko urezano u pamćenju.
A lijepo je čuti i reakcije onih koji su došli samo da virnu malko kroz ovu opremu - nekako se i mi i oni stopimo s objektima posmatranja, odnosno sa biti same prirode (We are all stardust!!).

perijar

Ljubo,sad sam pitao Lajosa za okulare,rece da su u pitanju Plossl ili super Plossl i da apo Barlov ide dobro uz njih.Ali rece mi i da za nekoliko dana dobijaju Gold Line okulare pa mi preporucuje od 6 mm.Prednost je sto imaju veliko vidno polje pa slika duze ostaje u objektivu a cena je slicna kao i za apo Barlow.Sta ti mislis?

Ljubo

Da apo Barlow ce ti ici dobro uz te Plossle.
E sad, sto se okulara tice, Bobo bi mogao ovdje uskocit - covjek se kao i ja slaze s cinjenicom da dobar okular cini 50% teleskopa. U stvari, kada imas dobre okulare, one prosječne ćeš manje koristiti.
Sad što se izbora tiče da li Gold Line (sa vidnim poljem od 66 st.) ili HR Planetary (s izuzetnom oštrinom i visokim kontrastom) - a to zavisi šta očekuješ od ovih okulara.
Lično, na osnovu iskustva u ovom hobiju, uvijek uzimam provjerene stvari, od poznatog proizvodjaca, i s renomeom. Druga je stvar sto sam uz moj Ethos platio i reklamu za njega u visini od čak 40% cijene istog!

perijar

Pa ocekujem pre svega sto ostriju sliku i dobar kontrast,onda bi mi odgovarao planetarni ali ako objekat pobegne za 10 sekundi onda ne znam.Kolko sam shvatio to se dogadja kod Barlova a za planetarne ne znam.

Ljubo

January 11, 2009, 11:09:21 am #79 Last Edit: January 11, 2009, 11:28:30 am by Ljubo
Trebat' ćeš se uvježbati za traženje, ali i za praćenje objekata u vidnom polju.
Zato ja uvijek predlazem neki teleskop na ekvatorijalnoj montazi, iako to podize cijenu uredjaja, što se obično završi kupovinom nešto manjeg otvora.
Iako medju većinom nas posmatrača vlada "groznica" velikih teleskopa, to za onoga kome je ovo prva "makina" ne treba da bude imperativ!
Kada ljudi vide koliko im treba prakse za, recimo, taj 250mm Dobson ili neki tako veliki teleskop, često propuste mnoge večeri za posmatranje, jer im se ne da da traze neku novu kometu (izgleda da će se jedna dobro vidjet' za par mjeseci) ili slično.
No, počni s Mjesecom i planetama. Potom otidi na neko tamno mjesto i probaj M objekte (počni, na primjer,  s nekim kuglastim jatom - ovi veći će ti ispuniti vidno polje čitavim rojem zvijezda). A onda mozes gledati i dosta toga drugoga, sve zavisi od volje i aspiracija. Taj teleskop bi trebalo, prema svojim karakteristikama (a i onome što piše na Cloudy Nights), da zadovolji dosta onoga što obećava.

perijar

Da,svakako cu poceti prvo sa mesecom jer mi je on sad najdostupniji.Tek kad na leto odem u selo ostavicu teleskop do jeseni pa se nadam da cu videti i nesto vise.

sale11472

Pazi ako ti prodavac preporučuje JEFTINIJE na to treba obratiti pžanju naročito ako je i sam prodavac iskusan posmatrač (astrofotograf, ATM-ovac...) ... zašto ??? Pa jednostavno i ti Gold Line okulari kao i taj GSO APO 2.5x barlow su posledica pojave ultra kvalitetnih okulara velikog vidnog polja poput Ethosa što je samo po sebi izazvalo pojavu odličnih a relativno pristupačnih okulara poput UWAN-a, Hyperiona i jednostavno Kineski proizvođači su morali na to da odgovore kvalitetnim okularima (i barlowima) u ekonomskoj klasi...

Ono što bih ti ja preporučio je da za početak uz ta dva okulara uzmeš samo barlow i da se ne zalećeš previše.... Teleskop nikako ne ostavljaj na selu pošto ga sigurno nećeš dovoljno koristiti ... cilj nije VIDETI nego POSMATRATI .....

Dakle za početak posmatraš sa ta sva okulara i barlowom što više i što ćešće pa čak i kada uslovi nisu idealni (u protivnom ćeš poput nekih sa foruma večito čekati idealne uslove i na kraju će tvoj teleskop završiti u oglasima) sve do Astronomskog Kampa na Letenki (ili gde već bude) obavezno dođi na kamp (a ne bi bilo loše ni da se pojaviš na Maratonu) pošto ćeš tamo moći direktno da uporediš okulare koji te zanimaju (a i da ih uporediš sa vrhunskim  okularima koje neki poseduju) i onda ćeš odlučiti šta ti u stvari odgovara...

Sve u svemu posmatranje je mnogo bitnije od premišljanja o opremi sada na početku....
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Ljubo

Sale, mislim da ne treba prevoditi sta znaci "HR Planetary"?
To je za prave posmatrace planeta BREND, a daje sliku koju su po kvalitetu (izuzimajuci vidno polje) uporedjivali sa Naglerom (ima na sajtu www.telescope-service.com) i nisu mu nasli zamjerku! A Nagler je duuugi niz godina reper po ovom pitanju. Uostalom, da li si posmatrao kroz HR Planetary?
Ako već neko neće uzeti ovo što koriste drugi za posmatranje planeta (!?!), onda se nameće Hyperion okular po kvalitetu kao alternativno rješenje u tom cjenovnom rangu (i dovoljno velikog vidnog polja za tu cijenu).
Pazi, ja nemam Hyperion, ali iskustva ljudi s njime su takva, da bi se mogle ispisati desetine i desetine rečenica, a opet da ne napišeš sve ono što je kod njega dobro.
Iskustvo je ono na čemu ja biram opremu za posmatranja - sve drugo je "rekla-kazala".

sale11472

Quote from: Ljubo on January 11, 2009, 03:02:05 pm
Iskustvo je ono na čemu ja biram opremu za posmatranja - sve drugo je "rekla-kazala".

Pa upravo ja to i preporučujem da perijar stekene iskustvo pa da isproba oba okulara na Letenki i da sam odluči....
Maraton je u marta (verovatno 29 a možda i 8.) Kamp je od 23-26 jula ... nije to baš tako daleko a imaće vremena da upozna i teleskop i šta želi da posmatra...
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

perijar

cola

SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

perijar

Bio sam tamo vise puta dok sam planinario ali sam zaboravio.Super je tamo.

Ljubo

Da, dobro bi bilo da za ove datume koje ti navodi imenjak dodješ, upoznaš se s time kako ljudi koriste opremu i na koji način najbolje da koristiš ono što imaš. Usput, upoznaćeš ljude, šta oni gdedaju i na koji način nalaze mnoge objekte posmatranja, i slično...
Jednom rječju, vrlo korisno!

perijar

Kako vidim to je nedeljom,nadam se da cu biti slobodan.Reci mi samo s kojim si teleskopom snimio ono zvezde i M31 i da li si koristio plavi filter?

Ljubo

Kao što sam naveo, nisam koristio teleskope (a ni filtere, čak ni modifikaciju aparata!) za ova tri objekta. Koristio sam Canon EF 200 mm F2.8 USM L II teleobjektiv, a za Vještičju Glavu na njega sam nakačio i Canon EF 1,4x II tele-extender - dakle, sve klasična foto-oprema. Mada, ovo je L objektiv sa ED staklom (skuplja varijanta), dok bi se izvjesni rezultati za početno snimanje mogli postići i s teleobjektivima koji se mogu kupiti kod nas kao "second hand" - ponekad i za manje od 100 eura. (Doduše, korekcija na hromatsku aberaciju ovih objektiva je manja). Ali za početak to bi bilo više nego dovoljno.
Dakle, kad bih sad počinjao baviti se astronomskim snimanjem, optimalno je uzeti HEQ-5 i to je najskuplji dio opreme.
Potom, vremenom, uzme se Orion ili Celestron ED80 (moja preporuka), a moze i neki "brzi" Newton (recimo 150/750).
A na kraju, uzme se C 8 SCT opticki tubus (za posmatranje i snimanje planeta) i to je dovoljno za naše ("restrikcijske") uslove.
Dakle, ko misli baviti se na solidnom nivou astrofotografijom, počne sa nekih 1000 do 1200 eura (za DSLR aparat, montažu, teleobjektiv i okidač), a dokupljivanje opreme u ovim varijantama koje sam gore naveo, iznosi oko 1600 eura (kada se uzmu oba teleskopa - i ED80 i C8), a to je sasvim solidna oprema kojom se može i posmatrati i snimati duuuugi niz godina.
Iako ovo izgleda mnogima puno, mislim da je najbolje reći otvoreno svima koji žele uspješno probati snimati deep-sky da je to tako.
Ostali koji krenu snimati, moraće se zadovoljiti webcam ili sličnim snimanjem Mjeseca i planeta. Mada, za one odvažne, tu je uvijek ATM i barndoor. (A pojavila se i slična, elektronska verzija istog pod imenom Astro-Track za nekih ipak velikih 700 eura. Ali ipak, u praksi to nije kao HEQ-5, osim ako ne putujete avionom na udaljena mjesta za snimanje :) ).