• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Hteo bih da kupim teleskop .

Started by pokrajac, July 20, 2008, 04:24:56 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

perijar

Da,prilicno je mnogo i komplikovano,od svega toga za sad mogu da racunam na onaj 250 Dobson i tek kasniju nabavku HEQ-5 ali to je jos daleko.

Ljubo

Hmm,
Dobro je da je "truss tube design", jer je tako tvoj Dob na granici nosivosti HEQ-5. Što znači da ćeš, možda ipak trebati razmišljati o većoj montaži, ako budeš išao sa dužim ekspozicijama.
No, upoznaj se ti prvo sa Dob-om, posavjetuj se još malo, pa ćeš vidjeti šta je najbolje.
Kako se u zadnje vrijeme pojavljuju nove montaže, te kako je 2009-ta MGA, možda se pojavi još nešto interesantno, nikad se ne zna.

sale11472

Hmm taj Astro-Trac mi ne deluje kao neka posebno isplativa investicija mislim da nije nešto posebno precizniji od BarnDoora a skup je do  :-X  pa za te pare može da se nabavi Celestron ADM montaža sa motorima koja će sigurno mnoooogo bolje da radi sa fotoapratom od ovoga ma šta ADM može i HEQ5 bez GOTO da se nabavi za te pare :o a još ti treba i dobar stativ sa doborm glavom ...... ma ne bi meni na to pare izmamili pogotovo što postoje planovi za pravljenje nečega sličnog  ;D (u knjizi S. Tonkina "Amateur Telsecope Making")....

Da ne zaboravim da npr neki Canon digitalac sa CHDK može da ima exp od 60 sec plus stakrianje fotografija pa ne moraš ni da se zlopatiš sa nekim komplikacijama oko barndoora....
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Ljubo

Pazite, HEQ-5 je izuzetna montaža u svom rangu - nudi sve što neko ko počinje da ozbiljno snima deep-sky (za početak, u astrofotografiji se i ne preporučuju veliki teleskopi - eto dovoljni su čak i teleobjektivi):
- Stabilna, metalna + jak, čvrst stativ;
- Ima solidno praćenje + PEC + Autoguiding;
- Ima ugradjen polarni tražilac;
- Ima dva odlična protivtega;
- Ima i šinu za kačenje teleskopa;
- Syntrek varijanta može se koristiti preko kompjutera, ili upgrade-ovati dokupom samo kontrolera. U obje varijante imaćete Go To!
- Na netu postoje mnogi forumi posvećeni ovoj montaži, nude se razni update-i, najnoviji freeware-i, kao i korisni ATM savjeti.

Periodic Error ove montaže ipak nije mali, ali za ono što nudi, ova montaža je, nešto što će vas sigurno oduševiti. A na nju se može kačiti sve što ima do 20 cm promjera (uz to, kao i sve EQ montaže, bolje podnosi kraće cijevi).
Jeste da košta, ali i vrijedi, to je sigurno! Vrijedi toliko, da je po meni bolje od nje početi ozbiljnije se baviti hobijem (sad vidiš Sale zašto sam na početku naših diskusija pominjao ovu montažu?) - no to je ipak samo moje mišljenje, naravno...
-

sale11472

Niko nije ni rekao da HEQ 5 nije odlična montaža ali ovaj astro-trac  :-X.... mislim ne može me niko ubediti da je bolji od bilo koje EQ montaže a skuplji je od poprilično kvalitetnih rešenja......
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Ljubo

Naravno da nije bolji od HEQ-5. Ali, kao što napisah, Astro-Track je, kažu, zgodan ako stalno putujete  na udaljena mračna mjesta, a nemate mjesta gdje spakovati silnu opremu  - ovako poneseš samo foto-stativ, taj Astro-Track i neki teleobjektiv.
Mada i ja sam skeptičan, sumnjam da bi s mojom Sigmom 300 F2.8 APO na tom Astro-Track-u dobio Kaliforniju kao na ovoj slici s EQ6 Synscan od 28. decembra lanjske godine (skoriji snimak kome fali još Flat Field)...

Ljubo

Za snimiti ovako nesto trebala vam je prije 5 ili 6 godina oprema od preko 15.000 evra, a pogledajte šta je tip snimio samo s 2000 evra opreme !!!! (i najjeftinijim Canon EOS DSLR aparatom - 350D) - Ovo je postovano prije nekoliko sati na jednoj Yahoo mejling listi.

Ova maglina, poznata zbog svog izgleda i kao Eskimo ima samo 0,7 lucne minute !!

Kakav je ovo rezultat, to je tesko opisati ovdje u nekoliko recenica, jer je do skoro bilo tesko i usuditi se snimati ovako nesto na DSLR.

Evo i link na full frame (jednako lijep i zanimljiv): http://www.robastro.com/temp/ngc2392-32x120s-sr-us-fullJ90.jpg

Tip se zove Robert Hemmings (http://www.robastro.com/)

perijar

Ljubo,ajde posalji nam i neku fotku kroz teleskop kao sto si obecao.Sto se tice snimanja teleobjektivom,pitam se da li bih mogao da koristim svoju yashicu 1 prema 1,7 ,40mm,dobar aparat iz 80-tih? Srecna Srpska svima!

Ljubo

Aaaaa, ode ova tema u Off-Topic. Prozvaće me moderatori opet.

Ali eto (da dijelom ostanemo na temi), ako na onih 1000 eura za početak ozbiljnog bavljenja astrofotografijom (teleobjektivima) dodaš poslije još 500-600 eura za solidan teleskop, i uz malo prakse, možeš očekivat rezultate približno ovakve:

Ljubo

January 14, 2009, 12:21:59 am #99 Last Edit: January 14, 2009, 12:27:59 am by Ljubo
i ovakav jedan (nezgodno je ovo komprimovat na manje od 250 kilobajta, to su sve uglavnom Full-Frame snimci!)

Ljubo

Ljubo

Ljubo

I na kraju jedan s autoguiding-om Pixcel 255 CCD kamerom i Maxim DL softverom.
Ovako bi Sale trebao vidjet' ovo jato u tvom Dobsonu (nadam se i s tim Plosslima)!

Srećna Nova i tebi tebra, pa nam obavezno pošalji utiske s posmatranja tvojom novom makinom!

perijar

Naravno,trebao bi uskoro da stigne.Svako dobro.

Ljubo

E da, za početak možeš fotkat i tom yashikom, ma sve to ide kao praksa. A prave rezultate očekuj ipak na ove nove, osjetljivije prijemnike koji idu u DSLR. Rezultati ti odmah izadju, pa što ti se ne svidi, a ti obrišeš :)