• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Laičke ideje o kosmologiji

Started by Advokat, September 15, 2008, 08:04:46 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Advokat

Kao potpuni laik (moj nick je i moje zanimanje) kome je astronomija neostvarena ljubav, dao sam sebi za pravo da razmišljam o problemima kosmologije, sve se nadajući da ću u bljesku nadahnuća razrešiti probleme koje ozbiljni naučnici ne mogu da razreše decenijama. I gle čuda, pale su mi na pamet dve ideje, te molim sve one koji se u ovo stvarno razumeju, da mi objasne gde grešim, kako se ne bih uzaludno nadao Nobelu :).

1. Prava ideja se odnosi na Hablovu konstantu, odnosno neuspešne pokušaje da se ista precizno utvrdi. Ako sam dobro shvatio, hablova konstanta predstavlja meru koja određuje brzinu širenja vasione. Takođe, obzirom da u prošlosti brzina širenja vasione nije bila uvek ista, ova konstanta zapravo nije konstanta, već bi njena utvrđena vrednost važila samo za sadašnji trenutak. Do ove tačke mi je manje više sve jasno, ali iz ovoga sledi i sledeće (ovo je već moj zaključak): ako pokušavamo da utvrdimo hablovu konstantu posmatrajući udaljene galaksije (udaljene više milijardi svetlosnih godina) na rezultate utiče kako sadašnja vrednost hablove konstante, tako i vrednosti koje su se menjale u prošlosti. Stoga, što je dalje posmatrana galaksija, to je veći uticaj promene brzine širenja kroz istoriju, odnosno, posmatrajući dve galaksije različite udaljenosti, bez obzira na primenjeni metod, nikako ne možemo dobiti iste vrednosti konstante.

2. Druga ideja se odnosi na kosmološku konstantu (lambda), koja i dalje predstavlja veliku kontroverzu, odnosno na utvrđeno ubrzavanje širenja vasione (umesto očekivanog usporavanja širenja). Da li je moguće da je uočeno ubrzavanje širenja vasione posledica neuočene (i verovatno neutvrdive) rotacije svekolikog ustrojstva vasione oko neke težišne tačke?

Dakle, stavljam ove dve svoje ideje na milost i nemilost stručnijima od sebe i molim vas da budete blagi.


Predrag

Ovo sto je Nenad preporucio je stvarno dovoljno za razumevanje Hablove i Kosmoloske konstante, a ako hoces nesto vise da procitas o tome preporucio bi ti knjigu Kena Krosvela " Vasiona u ponoc ".
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Kizza

Mene nesto drugo muci:zasto je temperatura u "praznom" delu Vasione -271 C a ne -273 C?
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

NShappy


nislija

Zato sto je nemoguce da se bilo sta ohladi na apsolutnu nulu.

Advokat

Hvala svima na odgovorima, sada su mi stvari nesto jasnije, makar po pitanju hablove konstante. Inace, upravo ponovo citam "Vasiona u ponoc" ali su mi upravo ova pitanja ostala nedorecena. Kada smo vec kod te knjige, jos jedna stvar mi je ostala nejasna: sve teorije koje se u knjizi navode su pazljivo obrazlozene i detaljno je opisan postupak (nekad uspesan a nekad ne) njihovog dokazivanja. Sve sem jedne koja se naprasno pojavljuje u knjizi bez ikakvog objasnjenja, a to je teza po kojoj se sam prostor siri (parafraziram: "Crveni pomak udaljenih galaksija ne potice iz njihovog kretanja u odnosu na nasu galaksiju vec je posledica sirenja samog prostora izmedju galaksija"). Koncept mi je potpuno jasan, ali mi je uskraceno objasnjenje kako se doslo do tog zakljucka.

Predrag

S obzirom da se temperatura od 10 na 32 C, nakon velikog praska, smanjila na -271 C, vrlo je moguce da ce se u buducnosti opasno pribliziti apsolutnoj nuli! A da li ce dostici apsolutnu nulu, pitanje je!
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Predrag

September 16, 2008, 12:18:49 am #8 Last Edit: September 16, 2008, 03:05:15 pm by Predrag
Mozes li da napises u kom delu knjige se to nalazi, voleo bi da to i ja procitam ponovo (inace sam je odavno citao)? A pomocu crvenog pomaka se, pored izracunavanja brzine udaljavanja galaksija, racuna i brzina rotacije istih! Jedino nisam siguran da li je obrazac isti???
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Advokat

Recimo, peta glava- "Veliki prasak za pocetnike", pocetak poglavlja "Sireci prostor", str. 99. Samo se odjednom navodi da je Habl utvrdio da se siri prostor, i to je to... Ni kako, ni cime je utvrdio, ni pomoz bog braco ... nista.
Dakle, jos jednom, meni je koncept potpuno jasan i prihvatljiv, da ne kazem da mi se svidja, ali mi ne bi bilo na odmet malo vise pojasnjenja.

sale11472

September 16, 2008, 12:48:08 am #10 Last Edit: September 16, 2008, 12:58:37 am by sale11472
OK jel opet treba da potežemo balon i da na njemu crtamo tačkice ::)

E da da ne zaboravim zadnja rečenica u prvom paragrafu Wikipedijinog članka o Hablovoj konstanti daje odgovor na pitanje odakle ideja o širenju prostora tj kosmosa.... A naravno onima kojima engleski nije problem nudim i detaljniji link
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Predrag

Znamo da je talasna duzina rastojanje izmadju dva brega talasa. I znamo da kada se neki "objekat" priblizava rastojanje izmedju bregova se smanjuje i tako nastaje plavi pomak! A kada se neki objekat udaljava rastojanja izmedju bregova talasa se povecavaju i tada nastaje crveni pomak. U elektromagnetnom spektru crvena boja ima vecu talasnu duzinu u odnosu na plavu! Sto znaci, kako se dve galaksije udaljavaju, rastojanje izmedju njih se povecava, sto dovodi do povecanja talasne duzine(istezanja talasa),a samim tim i veceg crvenog pomaka! Kada dobijenu vrednost crvenog pomaka ubacimo u obrazac za brzinu udaljavanja galaksija:

V = c * z
c - brzina svetlosti
z - crveni pomak

vidimo da dobijemo vecu brzinu. I tako dalje, veci pomak veca brzina.
Bas kao onaj primer sa balonom u knjizi! Sto dalje to brze!
Nadam se da sam bar malo pomogao! Cista matematika!
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

stameni

Predrag i sale11472 (pogotovo u prethodnim porukama) su u principu u pravu.

BTW, probaću da razjasnim onu rečenicu koju je pomenuo Advokat. Na žalost, nisam pročitao "Vasionu u ponoć", ali mislim da mogu bar pretpostaviti o čemu je reč.

Izlazim danas iz autobusa na autobuskoj stanici. Bus odlazi, ja krenem u istom smeru; ali je bus brži, i ja čujem  kako se visina zvuka njegovog motora smanjuje -- a to jeste crveni pomak (kod mehaničkih talasa). Ekvivalent postoji i u elektromagnetizmu, pa kada se neko telo udaljuje, apsorpcione linije u spektru se pomeraju ka "crvenom delu".

Prethodni pasus odnosio se na kretanje udaljenih galaksija u odnosu na našu galaksiju. E, zamislite da sada, kada izlazim iz busa, nekim "božanskim uplivom" ulica po kojoj idemo bus i ja počne da se rasteže, i to neka bude u smeru kretanja busa i mene. Time će se bus još brže udaljavati od mene, i crveni pomak biće izraženiji. Ova priča, o širenju ulice, odnosi se na širenje svemira.

Dakle, brzina kretanja nekog tela u odnosu na nas u principu se sastoji iz dve komponente. Prva je najobičnije moguće kretanje, a druga je komponenta koja postoji usled samog širenja svemira. Poznato je da što je neki objekat udaljeniji od nas, to se brže kreće. Zato je u astronomskoj praksi obično mnogo veća brzina "rastezanja ulice", odnosno širenja svemira, pa uglavnom ona i figuriše u tom zbiru brzina.

Eto, napisah, pa sad vidite šta ćete ;)

Predrag

Pa da,kao sto se Doplerov efekat primenjuje kod mehanickih talasa, tako se crveni pomak primenjuje kod elektromagnetnih talasa!
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Kizza

Ovo za temperaturu sam procitao u komentaru naucnika u CERN u!Znam da su merili temperaturu,kako li se se zvase taj projekat?
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?