• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Zasto?

Started by Sigmund, January 10, 2009, 04:06:19 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mmilan

Quote from: Sasa on January 12, 2009, 12:58:36 am
Pa zapravo nešto i piše u AM http://www.astronomija.co.rs/kontejner/clanci.htm
Ali stvarno, u vreme kada je AM počeo da izlazi mnogo toga nije bilo rešeno na nivou celog Interneta.

Pise da se AM ogradjuje od mogucih gresaka u tekstovima (logicno) ali nije navedeno da AM ima pravo da raspolaze tim tekstovima. To je nesto sto mora da stoji za novi AM, najnormalnija pojava na svim sajtovima ali pozeljno je i da pise.
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

Bobo

Quote from: Sasa on January 12, 2009, 12:59:30 am
Milan je više puta insistirao da u AM ubacimo klauzulu o pravima - biće čim proradi novi AM.


Oho! Jedva čekam to vidjeti! Stvarno je bilo krajnje vrijeme da se obnove stranice..

Danijel

Quote from: mmilan on January 12, 2009, 05:46:42 pm
Pise da se AM ogradjuje od mogucih gresaka u tekstovima (logicno) ali nije navedeno da AM ima pravo da raspolaze tim tekstovima. To je nesto sto mora da stoji za novi AM, najnormalnija pojava na svim sajtovima ali pozeljno je i da pise.


Nemam to ni ja na Zvjezdarnici, ajd, pričekat ću da vi to napravite pa ak bude dobro, u što ne sumnjam, budem to kopipejstao k sebi ;D
E sad, da ne ispadne da nisam nikoga pitao, pitam u naprijed: smijem li?
;)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

mmilan

Quote from: danijel on January 12, 2009, 09:52:45 pm
smijem li? ;)

U  zakonu o autorskim pravima valjda pise da zakoni i slicne stvari mogu da se preuzimaju bez saglasnosti :)
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

Sasa

OK to treba da sredimo. Evo Danijel čeka da vidi kako ćemo uraditi i to je odlično, daje nam podstrek da nešto rešimo pa da on to još bolje odradi. Naravno, svima nam je u interesu da se celo ovo područje dobro izorganizuje.


Sasa

[quote Oho! Jedva čekam to vidjeti! Stvarno je bilo krajnje vrijeme da se obnove stranice..
[/quote]

Što se tiče novog Am on će možda mnoge razočarati. Evo Marino nije baš oduševljen. Hteo bih tim povodom da naglasim: AM je pre svega ČASOPIS, prema tome i izgledaće kao časopis, a ne kao neki astronomski program. Dakle, jednostavan, pregledan (bar bi trebalo), šabloniziran.. itd.

U početku će biti puno praznina, ali će biti likova na stari AM.

Danijel

Quote from: Sasa on January 13, 2009, 01:23:09 am
OK to treba da sredimo. Evo Danijel čeka da vidi kako ćemo uraditi i to je odlično, daje nam podstrek da nešto rešimo pa da on to još bolje odradi. Naravno, svima nam je u interesu da se celo ovo područje dobro izorganizuje.


Ma, evo i moj prilog, da ne ispadne da ja tu nešto nekom iza leđa jel... ;D
Eto kako sam ja to zamislio za Zvjezdarnicu:

Quote
PRAVILA KORIŠTENJA


Korištenjem bilo kojeg dijela Zvjezdarnica portala i svih njegovih dijelova i servisa (u nastavku samo Zvjezdarnica) automatski prihvaćate sva aktualna pravila korištenja.

Korisnici su dužni redovito čitati pravila korištenja, te se smatra da su korisnici kontinuiranim korištenjem Zvjezdarnica portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktualnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti.

Niti jedan dio Zvjezdarnica portala ne smije se koristiti u nezakonite svrhe niti za promoviranje istih.

ZVJEZDARNICA PORTAL

Zvjezdarnica posjetiteljima u dobroj namjeri osigurava korištenje sadržaja Zvjezdarnica portala. Svi posjetitelji imaju pravo besplatno koristiti sadržaje Zvjezdarnica portala ukoliko ne krše pravila korištenja.

Zvjezdarnica portal sastoji se od vlastitih sadržaja, sadržaja suradnika i besplatnih sadržaja, sadržaja kreiranih od strane posjetitelja, te linkova na vanjske stranice.

Zvjezdarnica sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje Zvjezdarnica portala koristite na vlastitu odgovornost i Zvjezdarnica se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem.

Pristup Zvjezdarnica portalu i svim njegovim sadržajima dozvoljen je osobama bilo koje dobi, osim ako je naznačeno drugačije.

AUTORSKA PRAVA

Zvjezdarnica polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizualne, video i audio materijale, baze podataka i programerski kod). Neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela portala smatra se kršenjem autorskih prava Zvjezdarnica portala i podložno je tužbi.

Neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela portala bez dozvole vlasnika autorskih prava (Zvjezdarnica, suradnici, korisnici...) smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Ukoliko smatrate da je Zvjezdarnica povrijedila Vaša autorska prava, slučaj će biti odmah razmotren, a sporni sadržaji bit će uklonjeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe.

Svaki korisnik Zvjezdarnice odgovoran je za sadržaj svoje poruke koju objavi na portalu. Zvjezdarnica se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Postavljanjem vaše poruke ili vašeg autorskog djela na Zvjezdarnicu, u bilo kojem obliku, suglasni ste da Zvjezdarnica postaje distributer vašeg djela, i odričete se mogućnosti njegovog povlačenja ili brisanja, bez suglasnosti vlasnika portala Zvjezdarnica.

Distribucija sadržaja sa Zvjezdarnice dozvoljena je samo u nekomercijalne svrhe, i uz prethodno odobrenje vlasnika Zvjezdarnice, uz obaveznu napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Zvjezdarnica, i uz obavezno navođenje web adrese Zvjezdarnice ( www.zvjezdarnica.com ili www.zvjezdarnica.eu ). Korištenje sadržaja u komercijalne svrhe nije dozvoljeno bez pismene suglasnosti vlasnika Zvjezdarnice i vlasnika sadržaja odnosno autorskog djela.

LINKOVI NA VANJSKE STRANICE

Zvjezdarnica sadržava linkove na web stranice izvan vlastitog portala. Portal Zvjezdarnica linkove objavljuje u dobroj namjeri i ne može se smatrati odgovornim za sadržaje izvan portala.

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Zvjezdarnica štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj mjeri.

Zvjezdarnica se obavezuje da će u dobroj namjeri koristiti podatke dobivene od korisnika tijekom korištenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Zvjezdarnica može u skladu sa zakonom prikupljati određene podatke o korisnicima dobivene tijekom korištenja portala (isključivo podaci o računalu i podaci o Internet provideru) ili podatke unesene u postupku registracije. Ove podatke Zvjezdarnica koristi kako bi imao informacije o korisnicima koji ga koriste, te na taj način poboljšao portal i njegove sadržaje dodatno usmjerio i prilagodio publici koja ga posjećuje.

Zvjezdarnica se obavezuje prikupljene privatne podatke poput e-mail adrese, imena i prezimena, bez dozvole svakog pojedinačnog korisnika, ne prodavati niti distribuirati.

Zvjezdarnica se obavezuje da će čuvati privatnost korisnika portala, osim u slučaju teškog kršenja pravila Zvjezdarnica portala ili nezakonitih aktivnosti korisnika.

REGISTRIRANI KORISNICI

Registriranjem na Zvjezdarnica portal korisnik je obavezan proći postupak registracije, unijeti istinite podatke, te odabrati korisničko ime i zaporku.

Zvjezdarnica nije ni na koji način odgovorna za sadržaje koje objavljuju posjetitelji.

Za sve objavljene sadržaje pod pojedinim korisničkim imenom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi.

Zvjezdarnica je dužna po utvrđivanju opravdanosti eventualne prijave u razumnom roku ukloniti sadržaje korisnika koji nisu u skladu s važećim zakonima.

Registrirani korisnici dužni su se ponašati u skladu sa specifičnim pravilima za pojedine dijelove portala.

Zvjezdarnica zadržava pravilo da pojedinom korisniku zabrani korištenje portalom ili dijelom portala, ukoliko se ustanovi da je korisnik kršio pravila.

Korisnik je dužan odmah prijaviti Zvjezdarnica portalu neovlašteno korištenje njegovog korisničkog računa.

Zvjezdarnicu se ne može držati odgovornom za neovlašteno korištenje korisničkog računa, niti eventualnu štetu nastalu na taj način.

KOMUNIKACIJSKI SERVISI

Korištenjem komunikacijskih servisa obvezujete se da ćete slati i primati materijali koji su zakoniti i odgovarajući pojedinom servisu.

Obavezujete se da nećete:

- koristiti komunikacijske servise za piramidalne sheme, lančana pisma, junk mail, spam ili bilo koji drugi oblik višestrukog slanja komercijalnog ili drugog sadržaja
- maltretirati, ugrožavati, vrijeđati, prijetiti, obmanjivati ili na bilo koji način povređivati prava drugih korisnika naših i tuđih komunikacijskih servisa
- objavljivati i distribuirati nedoličan, vulgaran, nepristojan ili nezakonit sadržaj
- uploadati ili širiti sadržaje zaštićene autorskim pravima
- uploadati fileove koji sadržavaju viruse, crve, trojane ili bilo kakav software koji nanosi štetu
- lažno se predstavljati u svrhu prijevare ili obmane drugog korisnika
- sugerirati na bilo koji način da ste u službenom odnosu sa Zvjezdarnica portalom
- kršiti bilo koji važeći zakon

Zvjezdarnica nema obavezu pratiti komunikacijske servise, ali zadržava pravo da u slučaju opravdane prijave bez obavijesti ukloni bilo koji materijal koji nije u skladu s pravilima.

Komunikacijski servisi ponuđeni su korisnicima besplatno u dobroj namjeri, a Zvjezdarnica se ne može držati odgovornom za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem istih.

MODIFICIRANJE I PROMJENE PRAVILA

Zvjezdarnica zadržava pravo da bez najave povremeno promijeni ili modificira pravila. O važnim promjenama i dopunama Zvjezdarnica može obavijestiti korisnike putem e-maila ili objavljivanjem na portalu. Korištenjem bilo kojeg sadržaja na Zvjezdarnica portalu smatra se da ste upoznati s najnovijim pravilima.


Naravno, uz to ide i kraći disclaimer na forumu koji regulira ponašanje na forumu:

Quote
Ovo je jedan dosadan dio koji nitko ne voli čitati, ali biti ćemo kratki pa odvojite minutu za čitanje:

Odmah na početku napominjemo: Ovo je forum za rasprave o astronomiji i znanosti, NIJE astrološki forum, znači nema rasprava o horoskopima, gatanjima, gledanjem u kavu i slično! Ako vam to ne odgovara, znači da ste na krivome mjestu i slobodno odustanite od registracije.

1. Prilikom registracije na AstroForum potrebno je upisati valjane osobne podatke, te e-mail adresu.

2. Nakon što ste se registrirali, na Vaš e-mail dolazi aktivacijski ključ, odnosno link za aktiviranje računa. Ako ne aktivirate račun putem aktivacijskog ključa nećete se moći logirati. Ako Vam na e-mail ne dođe aktivacijski ključ, provjerite svoj SPAM box jer postoji mogućnost da ga sustav prepoznaje kao SPAM, a ako Vam ni to ne pomogne, pa ni tada ne dobijete poruku, javite se administratoru na http://www.zvjezdarnica.com/?akcija=kontakt

3. Ukoliko u tjedan dana ne aktivirate vašu registraciju, administratori će smatrati da ste odustali od registracije i obrisati neaktivirani korisnički profil.

4. Nakon što ste aktivirali svoj korisnički račun možete pisati i u ostalim podforumima, odnosno sudjelovati u radu AstroForuma kao svi ostali članovi. Naravno, prvo svratite u podforum NOVI ČLANOVI, PREDSTAVITE SE i tamo ostavite koju rečenicu o sebi, članovi AstroForuma će to cijeniti.

5. Osnovna pravila:
a) nema vrijeđanja članova i njihovih osjećaja po bilo kojoj osnovi, rasnoj, nacionalnoj, intelektualnoj, po spolu i slično...
b) nema spamanja
c) kada otvarate temu potrebno joj je dati naziv iz kojeg se može pretpostaviti o čemu se u temi radi
d) ne pišite naslove tema i poruka VELIKIM SLOVIMA

6. To bi bilo to. Nastojte što više sudjelovati u raspravama, predstaviti svoj rad i ono čime se bavite i što Vas zanima.


Eto, ako vam to može barem malo pomoći, ja sretan :D
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

mmilan

Nema potrebe za izmišljanjem pravila o autorskim pravima. Postoje različite slobodne licence, najpoznatija je Creative Commons http://creativecommons.org/, lokalizovana je za mnoge države (uključuje i Hrvatsku i Srbiju), prevedena, usaglašena sa važećim zakonima, postoje timovi stručnjaka koji se time bave, čak su i postojali i sudski procesi i rešeni su u korist CC-a. Dovoljno je izabrati odgovarajuću CC licencu, staviti markicu i link i završen posao (u tom delu).

Deo o zaštiti prava privatnosti i pravila ponašanja su ok, baš kakvi bi i trebali da budu :)
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

stameni

Quote from: mmilan on January 13, 2009, 01:33:01 pm
Deo o zaštiti prava privatnosti i pravila ponašanja su ok, baš kakvi bi i trebali da budu :)


A moglo bi se dodati (summa summarum) i nešto poput: "Budite korektni prema drugima, pa će i drugi biti korektni prema vama!" :)

Budući da je ovde priča o autorskim i sličnim pravima, pomenuo bih da sam tu sintagmu, koliko se sećam, pročitao na BBS-u Sezam, od koga je valjda kasnije postao provajder SezamPro.