• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Moje novo prvo posmatranje

Started by IbanezRG, January 20, 2009, 01:55:40 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

IbanezRG

@abrasax
Naravno da me zanima posmatranje, ali me interesuje kako sve to 'radi'. Dosta sam se raspitivao o faxu i siguran sam da to zelim. Ali u svakom slucaju, hvala na upozorenju.
You do not really understand something unless you can explain it to your grandmother.

abrasax

Dobro je pa nisam uspeo da te odvratim. U svakom slučaju vrata adnos-a su otvorena za sve koji imaju volje. Ako nisi iz novog sada predlažem ti da se učlaniš kad stigneš. Nije ništa posebno iskreno ali barem ima neke opreme pa se nešto može uraditi. Još ako imaš kola bićeš nam bog i batina :D

Yagodinac

Ajd za početak dođi na astronomski kamp, tamo ćeš videti brdo teške amaterske artiljerije a ako Radan donese TT Dobson videćeš i više nego na bilo kojoj observatoriji u zemlji  ;D
Inače svaka čast onima koji studiraju astronomiju/astrofiziku. Živite svoje snove! Ja nisam bio te sreće...

Ljubo

Milane,
Ni najveći astrofotografi današnjice nisu studirali astronomiju/astrofiziku, a i mnogi amateri to nisu, pa im to ne smeta da budu uspješni u ovome kao nečemu što im ispunjava ono vrijeme koji drugi provode po kafanama, ili gledajući španske serije, sportske utakmice, slušajući političare... Njihov izbor. Naš je da širimo vidike i drugima i sebi, šireći time granice ljudske spoznaje o svijetu u kojem živimo, o našem mjestu u svekolikom svemiru.
Radovan Danić je bio hirurg, ali to mu nije smetalo da bude jedan od najvećih popularizatora astronomije na Balkanu u svoje vrijeme. O primjerima širom svijeta da i ne govorimo.
I većina učenika koji su prošli kroz sekciju astronomije u mojoj školi studirala je ili studira nešto drugo. Ali ljubav ka astronomiji im je ostala, i uskoro će se to, nadam se, valorizovati osnivanjem astronomskog društva u  Boki Kotorskoj.

Yagodinac

Sad mi je lakše; mislio sam da je prošlo vreme kad su orguljaši otkrivali planete i vangalaktičke objekte. Inače lepo je kad te zainteresuje priroda, svejedno da li je to nebo, planine, biljke, životinje. Nekako mi je plemenitije tu potrošiti pare nego u kafani - mada mora i kafana, ne može bez nje.

Igor

Mislim da je upravo R. Danić upitan, jednom, zašto toliko voli astronomiju, izjavio da ukoliko pogledate kroz teleskop  i endoskop, shvatićete...

sale11472

Quote from: Yagodinac on June 20, 2009, 01:49:20 pm
Sad mi je lakše; mislio sam da je prošlo vreme kad su orguljaši otkrivali planete i vangalaktičke objekte.


He he pa ni blizu. Šta je ono beš greg po struci ??? (znam da nije orguljaš ;D )
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Yagodinac

July 02, 2009, 12:04:13 pm #67 Last Edit: July 02, 2009, 04:09:43 pm by Yagodinac
Quote from: sale11472 on June 21, 2009, 04:20:41 am

He he pa ni blizu. Šta je ono beš greg po struci ??? (znam da nije orguljaš ;D )


A ko to beše Milton Hjumason - sad sam našao. Profesionalni gonič mazgi pre izgradnje M Wilsona, zatim portir na istoj opservatoriji a onda Hablov asistent.
Svejedno što dasa nije imao osnovnu školu potpisan je kao koautor Hablovog rada iz 1934. o širenju svemira. Glavni posao mu je bio da meri crvene pomake galaksija (620 izmereno) i da se igra fotografijom na velikim teleskopima (snimio Pluton 11 godina pre zvaničnog otkrića međutim defekt na ploči je kriv za propust).
Sve to je iz knjige Poslednjih 14 milijardi godina - sad mi je lakše jer za veliki teleskop ti trebaju samo...pare.

Yagodinac

Bthw sinoć sam što-šta gledao uprkos tome što je atmosfera bila izuzetno vlažna. Transparencija je bila smanjena do te mere da je Mesec na 30 stepeni bio skoro narandžast a Jupiter na 20 jedva vidljiv. Koliko shvatam LP se na vlažnim noćima prosto rasturi po atmosferi pa deepsky dogodovštine postanu nemoguće (ubadao sam zvezde u zenitu jedva preko 11.mag) što je dalo osrednje rezultate na klasterima ali nema veze. Nisam izneo teleskop dve nedelje iz kuće.
Ono što me je oduševilo je Jupiter u nekoj tihoj izmaglici koja je ličila na filter. Bolesno kontrastna slika na 75x sa čeiri pojasa od kojih severni bio tanji i skoro boje neba; na 90x slično samo malo manje kontrastno. I dalje moj omiljeni Plossl 10mm daje prihvatljive rezultate na planetama koje su dovoljno sjajne, naročito kad ga uporedim sa barlow 2x tj 180x gde su se dva pojasa tek nazirala. Stoji da je atmosfera bila nepripremljena za veća uvećanja ali redukcija kontrasta ide i delimično na dušu optike, rekao bih.
Najveće dostignuće je bila neverovatno stabilna slika čak i na 180x - bez ikakve turbulencije što sam retko kad doživeo na nekih 30 stepeni visine. Hteo sam sebe da šutnem u čelo što nisam poneo aparat pa da slikam >:(; imam utisak da bi klip sa 2-3000 frejmova bio vrh.

Poppaea

Posto se u noci izmedju 12. i 13. ocekuju Perseidi htela sam da okupim neko drustvo da odemo i da fotkamo/gledamo. Sad naravno imamo problem gde. Na umu smo imali lokacije tipa negde oko 25. maja, mracne poljane oko SIV-a (dalje od ulice), Kosutnjak i na kraju nase krovove koji su ipak malo osvetljeni. Da li je neko od vas posmatrao sa neke od navedenih lokacija? Padaju nam na pamet i manijaci i lopovi posto cemo nositi foto opremu pa nismo pametni...

Ljubo

Pa ne znam, ali kada sam gledao sa tih lokacija koje pominješ, nije se baš mnogo vidjelo (gledao sam sa Kalemegdana, Košutnjaka i Novog Bgd-a...
Da probaš na Gardošu (uz Dunavski kej ne bi trebalo da ima mnogo manijaka i lopova?). Koliko sam informisan, tamo još mogu da se efikasno snimaju, recimo meteori, pa da probate (ono što sam tamo vidio nije toliko loše kao ova mjesta koje spominješ).
No, to je samo moj predlog, možda neko još zna za koje ne tako daleko mjesto u Bgd. za tu svrhu.

Sasa

Pa najbpolje  je uzeti auto i... jedno 50 do 100 km od BG...

Poppaea

Naravno al to ocigledno nije opcija :( trebali smo da odemo na poljance gde se odrzava Letenka ali na kraju nemamo kola...
@Ljubo: Vidis Gardos nam nije pao na Pamet :D Hvala na ideji!
Zvezdarska suma je pretpostavljam isto dovoljno mracna ali prokleto jeziva :D Mada ako bude jos entuzijasta tamo oko opservatorije...

Vladimir

Dali neko slucajno zna neko dobro mesto za gledanje izvan Beograda nesto duz Ibarske magistrale ili tako nesto.

Ljubo

Prvo mesto za gledanje izvan Beograda, za koje sam pouzdano čuo da je dobro, su Divčibare. Jeste to stotinjak kilometara daleko, ali ostala mjesta mi ne izgledaju tako dobra (Zvezdarska šuma i Avala su tek neznatno bolje lokacije od prigradskih naselja zbog osvjetljenosti neba od strane grada (kao što na Fruškoj Gori bude od Novog Sada - izuzetak su djelovi neba suprotni od gradskih jezgara, uz pretpostavku da u blizini nemaš jake izvore svjetla).