• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Moje novo prvo posmatranje

Started by IbanezRG, January 20, 2009, 01:55:40 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

spadej

Sinoc sam prolazio kroz mesto Brestovik (na pola puta izmedju Bgd i Smedereva). Nije idealno ali je mnogo tamnije od Avale, a i teren je takav da se vidi celo nebo. U daljini bljeste svi okolni gradovi ali moze se pronaci neko mesto, zaklonjeno vocnjacima ili brezuljcima. Od Beograda je daleko nekih 40km (smederevskim putem).
Ova lokacija je impresivna i po danu, pogled na Dunav, i Panoniju u daljini, je fenomenalan.

contax

Toliko je godina proslo od kada sam poslednji put posmatrao kroz teleskop da je sinoc bilo moje novo prvo posmatanje kao sto naslov i kaze. Teleskop nije moj, rucno je pravljen i ne znam mu karakteristike, a zvezda veceri bio je Mars naravno. Atmosfera je bila blagonaklona za velika uvelicanja i evo sta sam video:
Juzna polarna kapa
Mare Acidalium
Niliacus Lacus
Tempe
Cydonia
Chryse
Aurorae Sinus
Mare Erythraeum
Argyre
Meridiani Sinus
Sreci mojoj nema kraja!

tanja

Ćao svima,evo ja sam nova u svemu ovome ali oduvek me zanimalo posmatranje svemira(kao i Ibanez) i konačno sam kupila svoj prvi teleskop Newton Skywatcher 114/900 na EQ1(jedino se on uklapao u moje finansije  :) ),zanima me šta mislite da li je on OK za jednog početnika amatera i da li imate neke savete koji se tiču lakšeg pronalaženja planeta i sazvežđa,posmatranja uopše i fotografisanja.Prvi put sam ga koristila 21.02.2010(tada je bilo vedro a i hladno  :) ) i naravno da je prvi objekat mog posmatranja bio Mesec a evo i sličica koju sam fotografisala i to uz pomoć mobilnog sa kamerom 2 MP i okular od 10 mm.Bilo bi mi od velike pomoći da čujem(pročitam ;) ) vaša mišljenja

Yagodinac

Odličan teleskop, pravi studentski  ;D
Odlična fotka - samo nastavi! Mnogo toga se može videti tim čudom (mada malo manje toga se može fotografisati telefonom) i nemoj da odustaješ posle jednog Meseca. Hoćemo još fotki.

tanja

E pa hvala :) Naravno da neću odustati-tek sam krenula :) a što se tiče mobilnog jedino mi je on bio pri ruci,parola snađi se(dok ne namestim držač za fotoaparat) :)

sale11472

OK mene bije glas da sam zloća prema početnicima pa da ga opravdam ;)

Taj teleskop ima manu da mu je ogledalo premalo, fokus predugačak a montaža totalno klimava, astrofotografija sa njime ..... ma da kako da ne... ma jednom rečju čist promašaj...

Ok el sam dovoljno bio zloban ???

Dakle teleskop je tvoj i to ga čini najboljim instrumentom u Univerzumu kada si ti u pitanju. Koristi ga što više, i još više o tome piši na ovom forumu, nemoj se zadržavati samo na objektima koje iskuniji preporučuju za takav teleskop posmatraj sve pa i onekrajnje nevidljive blede sive mrljice sa čudnim slovno-brojčanim imenima te Mxy te NGCxyzt probaj i da napraviš još koju fotku, neka te ne obeshrabre komentari zlobnika poput mene ;D
Što se tiče snalaženja na nebu tome služe planisfera, mape i razni programi a ovde imaš za početnika solidan izbor (nije što je moj ...) pa požuri tamo i pogledaj čega sve ima pa onda počni sa pitanjima nisu svi gadni prema početniima kao ja, naći ćeš i korisne odgovore ;)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Yagodinac

U bre, Sale, i meni si ubio volju za životom u prvom delu posta  ::)

Sunburst

Specifican nacin za davanje podstreka nekom ;D
@Tanja fotka ti je super samo slikaj i dalje pa makar to bio i mrkli mrak,dok ne savladas na nebu sve sto sa njim mozes valjda ces i biti u mogucnosti da uzmes nesto jos bolje,a dotle ti je ovaj odlicna osnova.
Pozdrav.

Laci

Quote from: tanja on March 13, 2010, 11:10:30 pm
Ćao svima,evo ja sam nova u svemu ovome ali oduvek me zanimalo posmatranje svemira(kao i Ibanez) i konačno sam kupila svoj prvi teleskop Newton Skywatcher 114/900 na EQ1(jedino se on uklapao u moje finansije  :) ),zanima me šta mislite da li je on OK za jednog početnika amatera i da li imate neke savete koji se tiču lakšeg pronalaženja planeta i sazvežđa,posmatranja uopše i fotografisanja.Prvi put sam ga koristila 21.02.2010(tada je bilo vedro a i hladno  :) ) i naravno da je prvi objekat mog posmatranja bio Mesec a evo i sličica koju sam fotografisala i to uz pomoć mobilnog sa kamerom 2 MP i okular od 10 mm.Bilo bi mi od velike pomoći da čujem(pročitam ;) ) vaša mišljenja

Teleskop vredi onoliko koliko se često koristi i još više vredi ako je njime prvi put u životu noćno nebo posmatralo više ljudi. I zato, kada si god u mogućnosti, teleskop na posmatračko mesto i napred: Mesec, planeta Saturn, Magline (Orion), Otvorena jata (Plejade),... I kada se izveštiš, moći ćeš i druge da upoznaš sa nebesima, roditelje, prijatelje, na svačiju radost. To je, po mom mišljenju, razlog kupovine teleskopa.
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Ljubo

Tanja čestitke na tvom prvom pravom pravcatom teleskopu! Dobrodošla u svijet astronomskih posmatranja. :)
Podržavam Lacija da je najbolji teleskop onaj koji se često koristi!
I u mojoj školi postoji 114/900 na EQ montaži (Njtunov tip) i bio je to i prvi teleskop sa kojim sam upoznao, i napravio skice za praktično sve Mesijeove objekte! Jeste da nije idealan za to, ali sjećam se da sam sa neskrivenim oduševljenjem vidio u njemu sve te objekte... Pa Saturn i ostale planete...
Uglavnom, dosta se njime može postići, ne brini!
Samo naprijed, piši sve što te zanima i čekamo izvještaje s posmatranja... :)

astromilke

Cestitke! S'obzirom da sam i ja relativno nov u svemu ovome uvek me lepo iznenadi vest kada cujem da se neko ko nije muskarac interesuje za astronomiju i jos pazari teleskop :) Ja moju dragu sinoc opet nisam uspeo da izvucem iz kuce da baci pogled na Saturn :) , a kad smo kod Saturna jedan mali rezime:

Sinoc sam izbacio teleskop u 18:00 i stajao je napolju do 02:00 - od tih 8 sati posmatrao sam ukupno 30-ak minuta jer su oblaci radili ono sto najbolje rade. Meta je bio Saturn jer se vrlo vesto provlacio izmedju oblaka. Bilo je stvarno uzasno za posmatranje ali ispalo je da je bilo bolje nego pre par dana kada je bilo veoma vedro. Golim okom Saturn je izgledao veoma mrljavo ali kroz scope je bilo daleko boje, kad kad minimalno kuvanje ali u sustini nista strasno - vrhunac dolazi kad pomeram pogled sa Saturna na gore i u tom trenutku mi se ucini da sam video neku "nano" tackicu nedaleko od njega. Vracam pogled i pokusavam da izostrim koliko je moguce bolje. Pogled usmeravam izmedju Saturna i pomenute tackice i eto je - Tackica, stoji i ne gubi mi se iz vida :) ! Odusevljenje nastaje jer sam pre iznosenja proverio polozaj Saturnovih satelita i video gde se nalazi njegov najveci - Titan! Nisam mogao da verujem da sam uspeo da ga uocim s'obzirom da sam kao sto sam pomenuo, pre par dana kada je bilo vedro neuspesno tragao za njim. Koliko kapiram nije sve u vedroj noci ima nesto i u transparentnosti i jos necemu... Posmatrao sam sa 20mm okularom, naravno kad sam probao sa 10mm od Titana ni traga... Toliko o mom prvom izvestaju ;)
SW Newton 76/900
EOS 1200D

tanja

Sale možda jesi zloća prema početnicima:) ali hvala za one linkove mislim da će mi biti od velike pomoći.A hvala i ostalima na podršci,biće još mnogo toga od mene samo da se malo uštosim u sve ovo,brzo učim :)

Laci

Sinoć 19.03.2010. u 01:10(LT) sam posmatrao galaksije M60 i M59 iz mog dvorišta u Zrenjaninu.
Pored Njutna GSO 150/750 tu su korišćeni okulari TS 32mm i 25mm Super Plosl, 15mm UWA u kombinaciji sa filterom UHC-S.
Transparencija 4/5 a seeing 3/5.

Star-hoping sam započeo sa Epsilon Virgo u okularu 32mm. Krećući se na zapad, nailazio sam na 41 Virgo a zatim i na 34 Virgo. Nesto južnije, nalazi se i Ro Virgo. Postavio sam okular na polovinu rastojanja 34 i Ro Viro i zamenio okular sa 25mm + UHC-S. Jasno su se u vidnom polju ovog okulara razaznavale prvo M60, a kada se malo pomeri na zapad, i M59 u istom vidnom polju. Pri ovome je M60 znatno svetlija.   
Postavljanjem okulara 15mm + UHC-S uočava se svetli oblačak u području M60 malo elipsast u pravcu NE-SW. M59 u ovom okularu ne pokazuje neku posebnu formu i imam utisak da je više okruglog oblika.
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70