• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Ćaskanje s Čolom...

Started by cola, March 15, 2009, 10:58:18 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

cola

Ok,ovde sam odlucio da postavim neka pitanja koja me interesuju,a nemam gde da ih smestim(mislim da bi bilo bezveze da pocinjem temu zbog jedog pitanja).Pa evo nekoliko pitanja za početak-koliko gravitaciono polje treba imati neko telo da bi doslo do skretanja svetlosti,ako znate moze i za zakrivljenje vreme-prostora,kako je moguce da na svetlost utiče gravitacija nekog tela kad ono nema masu?
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

NShappy

Evo ja ću da započnem sa odgovorima.

Svaka gravitacija ma koliko mala, zakreće svetlost. Samo je pitanje koliko mala zakrivljenja mi možemo da izmerimo. Skretanje zraka svetlosti oko flaše piva, makar ona bila puna, ne možemo izmeriti jer je veoma malo. Ali postoji. Makar flaša bila prazna. (Ne, ne mislim ovde na prelamanje svetlosti kroz staklo flaše, već zakretanje svetlosti pored flaše...)

Gravitacija je (po Ajnštajnu) zakrivljenje prostora. Pošto se svetlost kreće pravolinijski kroz prostor, kada je prostor kriv, i svetlost prati tu krivinu.

Ljubo

Čola,

Svjetlost nema masu mirovanja, ali ima pridruženu masu koja se dobija iz energije u skladu sa Ajnštajnovom relacijom E=mc2.
Tako, masivna tijela su u stanju da gravitaciono djeluju na nosioce svjetlosti - fotone i skreću ih. U relativističkoj fizici, ovo se objašnjava jednostavnom zakrivljenošću prostora usljed postojanja velike mase, pa fotoni "prate" tu zakrivljenost pri svom prostiranju....

Odgovor na tvoje pitanje "koliko gravitaciono polje treba imati neko telo da bi doslo do skretanja svetlosti" je relativan- može se bolje govoriti o mjerljivosti ovog efekta koji je inače uvijek prisutan kada svjetlost prolazi pored neke mase. Pomjeranja u poziciji zvijezda izmjerena su i prilikom pomračenja Sunca - doduše to je već na donjoj granici mjerljivosti današnjih instrumenata. Dakle, Sunce bi bilo na donjoj granici masa koja mi mjerimo da vrše ovaj efekat, ali istrumenti su svakim danom sve bolji pa će i ova granica biti pomjerena...

cola

Hvala vam...
To bi znacilo da kad bih gledao neki objekat(koji je dalje od Sunca a njegova svetlost prolazi neposredno pored Sunca zbog pravolinijske putanje(kojim svetlost inace putuje) doslo bi do toga da ja vidim gore pomenuti objekat na pogresnom mestu?
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Ljubo

Upravo to!
Samo, trebaće ti vraški precizni instrumenti :)

cola

Zbog cega je MIR de-orbitiran i unisten,jel mu nesto otkazalo?Znam da je tada(23.2.2001) imao 15 godina ali ipak.
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Ljubo

Nije mu ništa otkazalo. Izgubio je visinu i pretio da nekontrolisano padne na neko naseljeno područje. Da bi se to izbjeglo, stanica kojoj je već bio istekao rok korišćenja, navodjenjem je upućena u okean kako bi se izbjegla moguća katastrofa.

cola

:(
pa zar stanice nemaju neku mogucnost da menjaju visine,orbite znam da neki sateliti imaju manevarske motore,kako bi spasile da ne dodje do pada,sudara(ili da do njega dodje :) ) pa ni to sto je pao u okean nije bas bezazleno...

SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Ljubo

April 02, 2009, 12:11:02 am #8 Last Edit: April 02, 2009, 12:44:14 am by Ljubo
Pa imaju... Ali da se to izvelo s MIR-om, on bi se malo podigao, pa onda opet padao i za par godina opet upao na granicu "s koje nema povratka", a šta bi ga onda vratilo kad je već potrošio gorivo?
Na stranu, što je on ispunio svoj upotrebni vijek trajanja, pa se ovakav rizik naravno nije nikome ni isplatio.

To što je pao u okean je najbezazlenije što se može u astronautici (jer je teško iz takvih orbita nešto slati na polarne oblasti). A i nije ceo pao, već je velikim dijelom sagorio i do okeana dospio u vidu prašine. Naravno, čvršći dijelovi su pali u kontrolisano područje u okeanu (sve je nadgledala ruska agencija, uz budnu pažnju amera).

marino

April 02, 2009, 07:37:08 am #9 Last Edit: April 02, 2009, 08:04:34 am by marino
nije bas tako...naime MIR je deorbitiran na nagovor usa...resursi su mu tehnoloski gledano bili na kraju ali je jos mogao izgurati koju godinu...podizanje stanice se radi njenim vlastitim pogonom ali ono sto je vaznije uz pomoc motora na progresima (besplitoni brod za opskrbu) tako da je to bilo moguce napraviti bez problema..razmisljalo se o varijanti da se MIR posebnom misijom progresa podigne znatno iznad uobicajne orbite i ostavi na neko vrijeme na takovoj, sigurnoj, visini pa da se naknadno vidi sto ce se s njime...no kriza u rusiji, gradnja ISSa sve skupa natjeralo je rusiju da unisti mir...zadnjih dana cak je bilo i poluozbiljnih pa i ozbiljnijih ponuda raznoraznih individua da kupe stanicu...
m

PS ima u jednom broju M111 (www.m-111.org ) clanak o sklapanju modela MIRa...vrijedi ga imati doma
Vidulini Observatory

Ljubo

Upravo tako. Da bi ga opet podigao neko se morao nalaziti na stanici, a kako nije bilo dalje planova za slanje posada na MIR, te zbog gradnje ISS, od toga se odustalo...

Nagovor USA? Rusi uvijek rade svoj program neovisno od drugih. Čak i na ISS-u imaju vlastiti aranžman koji vodi njihova agencija. Zbog ove podvojenosti umalo u par navrata nije došlo do katastrofe na ISS-u.
Nadalje, rusi ozbiljno razmišljaju o gradnji nove, vlastite svemirske stanice. Planiraju slati i ljude na Mjesec i Mars gdje se nigdje niti ne pominju ameri...

Ajde, nadji nam zvanicni dokument kojim su ameri nagovorili ruse da obore MIR, daj da i to vidimo.

cola

Ovo za Mars imas citav NASA-in serijal nisam siguran dal H ili NGC kanalu,kako se pripremaju i vezbaju cak je bilo i o psiholoskoj pripremi astronauta za boravak na Marsu...Steta sto je propao plan za MIR 2,ustvari jedan je modul ja zavrisio na ISS-u,onaj Zvezda?
Jel imas neke informacije o toj stanici?


SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Ljubo

Nemam Čola,
Marino je ipak upućeniji u detalje, a ja nisam specijalizovan za ovu oblast (najviše me zanimaju astrofotografija, galaktička i vangalaktička astronomija).
Nisam mislio ni branit' ruse, ali čini mi se da oni tako funkcionišu. Barem su se tako pokazali dosad.
Znam i da imaju problema sa rješavanjem pristupnog dijela za kosmičke letjelice, jer stari Sojuzi imaju komplikovano riješen ovaj sistem. I to je bio jedan od često navodjenih razloga za napuštanje MIR-a.

cola

Niti ih ja napadam!!!
To je jednostavno trka,Ameri vole da se hvale i da pricaju,Rusi rade i nista ne prijavljuju,mislim daju strasno malo informacija,ja iskreno navijam za Ruse ;) ...
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Ljubo

Pa i ja im želim uspjeh od srca...
E sad vrijeme će pokazati da li je bilo zgodno to sve raditi odvojeno od drugih. Sigurno će iskoristiti iskustvo sa ISS-a, a to je već velika stvar.
Mislim da im je sad glavni problem gradnja nove velike rakete, nosivosti poput bivše "Energije". Naravno, sve je obavijeno velom tajnosti, maltene kao da smo u dobu hladnog rata :)