• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Da li se nešto dešava sa Suncem ili ne?

Started by Kizza, April 24, 2009, 10:14:48 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kizza

Ma Ja ništa ne tvrdim nego me zanima da li se nešto dešava ili ne.Čini mi se da ima promene ali sačekaćemo članak u AM-u  :)
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

sale11472

Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Kizza

Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Predrag

"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Kizza

Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Danijel

Bilo je i ranije oscilacija, mislim da nema razloga za brigu, sve je to više-manje normalno. Osim ako i za to nećemo okriviti efekt staklenika ;D
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

r2d2

May 03, 2009, 10:53:11 pm #21 Last Edit: May 03, 2009, 11:03:18 pm by r2d2
E sad posto toliko insistirate malo sam istrazivo po raznim sajtovima i kao i obicno vest je delimicno tacna izvucena iz konteksta i prilagodjena novinarskim potrebama za preteranu eksluzivnost.

Astrophysicist Terry Forbes, a University of New Hampshire research professor:
"My own feeling is that it's far too early to call the police quite yet," he said of the lull in sunspots.
Eberhard Moebius, physics department chairman at the UNH Space Science Center, characterizes the sunspots and solar cycles as space weather.
He cautions that the lack of sunspots is nothing to be overly worried about, and it's not rare for a prolonged solar minimum to last as long as 12 to 13 years.
He said the impact a prolonged minimum could have on the Earth's weather and climate has been the subject of a scholarly debate for quite some time."As long as we have solar cycles that may be changing ... there's not much impact on our weather and climate," he said.
But should the current solar minimum extend out 50 to 80 years, the story could change, he said.
"It could be that we are getting into such a minimum again, but nobody knows. It has happened in the past going all the way back to the Middle Ages," he said.
-------------------------------------------------------------------------------
Najpribliznije receno ako mirna aktivnost potraje 50-80 godina moze doci do klimatske promene. Ipak iako nema pega "napad" solarnog vetra sa sunca na zemlju dolazi 6.maja.  

Jako zanimljiv sajt vremena i vremenske prognoze u suncevom sistemu ( sa sve asteroidima i meteorima) postoji na http://spaceweather.com/bear

Evo ga i na B92, novinarski dragulj, ekonomska kriza, solarna aktivnost, ruski doktori, ma novinarski wet dream. http://www.b92.net/zivot/vesti.php?nav_id=358788&fs=1

"Mirno" Sunce krivo za ekonomsku krizu?

Početak globalne finansijske krize vremenski se podudario sa periodom neuobičajeno niske solarne aktivnosti, koju je još pre skoro godinu dana trebalo da zameni porast, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu opservatorije TESIS, smeštene na ruskom satelitu "Koronas-foton".
  "Tekuća minimalna aktivnost Sunca za sada se sa velikom preciznošću poklapa sa razvojem najveće u istoriji finansijske krize i zapadanjem svetske ekonomije u globalnu recesiju", ističe se u saopštenju.

Ruski naučnici tvrde da o mogućem uticaju Sunca na socijalne procese ukazuje i činjenica da su se u vreme maksimalne solarne aktivnosti odigrale revolucije 1905. i 1917. godne u Rusiji, a takođe počeo i Drugi svetski rat (1939.), kao i događaji 1991, kada se raspao Sovjetski savez.

... bla truc...


Yagodinac

Masoni : pingvini
0 : 1

Njima je sve oprošteno dok imaju Intes, Tal i vodku.

r2d2

May 04, 2009, 06:56:19 pm #25 Last Edit: May 04, 2009, 07:06:12 pm by r2d2
A, jel ima nesto za svinjsko-pticiji-ljudsko-spansko-meksicki-grip ( iz milosti tepano sa A grip)? I to se poklapa sa necim sigurno. ;D Mada po logici il nije ni posto`jo, ili se krije samo znacenje genoma y hromozoma...

Kizza

Kad neko spomene Ruski komentar ili njihov podatak, meni nekako zvuči da je to 100% tačno!?Ne znam zašto je to tako?Sećam se da su  rasprave o Američkom spuštanju na Mesec odmah prestale čim su Rusi to zvanično potvrdili.Pre neki dan kolega sa posla me je davio da pogledam neku emisiji o naci-NLO koju je on skinuo sa neta ali Ja sam ga uporno odbijao jer tih gluposti ima kolko hoćeš i manje više pričaju o istom...Onako bez veze ga upitam čija je i kad mi je rekao da je Ruska odmah sam je uzeo i pogledao.Eto kolko im verujem ;)
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Yagodinac

Ako se uzme u razmatranje da po Rusiji svaki drugi "naučnik" ima po neku titulu i da obično pričaju o najneverovatnijim "teorijama" meni nije jasno zašto uopšte dobijaju neku minutažu na medijima. Svaka čast pravim akademicima, samo nagledao sam se prethodnih likova dubiozne reputacije u naučnim krugovima. Čim neko kaže da je iz Rusije i spomene zračenje/lečenje uz najneverovatniju argumentaciju primerenu šamanima - ja dobijem alergijsku kijavicu. :-X Nepotrebno je reći da su takvi čudni likovi vrlo dobrodošli u dobrom delu štampanih i pisanih medija.

bear


Yagodinac

Čuma: stari srpski srednjevekovni izraz za kugu. ;D