• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

dobson

Started by nesal, August 24, 2009, 07:45:45 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nesal


Yagodinac

Imaš kod Lajoša motorizovani dobson, ako kupuješ. Ako već imaš dobsona pa hoćeš da mu nakačiš motore proguglaj po internetu, ima američka "uradi sam" verzija (da me ubiješ sad ne mogu da nađem). U svakom slučaju to su motori klasične alt/az montaže, nema šanse za bilo kakvu astrofotografiju bez onog podmetača, eq wedge ili tako nešto koji je nekoliko stotina evra a može da se napravi za deset puta manje pare.
Ako hoćeš i praćenje uz motorizaciju, tu ti treba bar jedan inženjer u komšiluku. Pa eprom moduli, pa čuda, pa na kraju ništa  ;D

marino

jako dobar zakljucak odgovora Yagodinac!
m
Vidulini Observatory

Yagodinac

Izvinjavam se inženjerima ali problem verovatno zahteva opasan softver.
Meade ima alt/az montaže koje dobro prate (uz rotaciju polja) ali nemaju preciznost dobre EQ montaže. Softver dakle nije problem ali kad sam razgovarao sa ortakom, mašinskim inženjerom rekao je da nisu problem ni epromi ni motori već nešto što on treba da programira u tim epromima. Njihov programski jezik je prilično rudimentiran.

bear

Quote from: Yagodinac on August 25, 2009, 10:10:29 pm
Izvinjavam se inženjerima ali problem verovatno zahteva opasan softver.


? U pitanju je pretvaranje kordinatnih sistema, nije bas crna magija to, samo treba malo prozvakati matematiku... A da se ortak ne uvredi, u 21. veku uglavnom nema potrebe za asemblerom (ako je to taj rudimentarni jezik), cak i najobicniji mikrokontroleri od 2 eura danas pricaju sve jezike koje i 'veliki' racunari :) Druga prica je sto je kod altaz montaza greska veca (jer se u svakom koraku zapravo sabira greska dva motora/ose umesto samo jednog).

Ljubo

Hmm, da. Lakše je ispravljati periodičnu grešku kakvu imaš kada je glavno praćenje po jednoj osi. Zato je ekvatorijalni tip navodjenja uvijek precizniji od alt-azimutalnog. Ipak, i ekvatorijalna platforma ima nedostatak, a koji vjerovatno potiče od toga što joj se pomjera centar ravnoteže - a to znači različitu frikciju na različitoj visini posmatranja - što prouzrokuje ne baš idealno praćenje koje je potrebno kada je, recimo, astrofotografija u pitanju.

nesal

Niste mi pomogli nimalo

Peca

idi na  http://www.astronomija.co.rs/forum/podrum/pitanja/ ( tu ces naci nesta o dobsonu, mada ne znam koliko ceti to biti od koristi, a spominje  se i ta motorizacija) mislim da se na jos jednom mestu voldila rasprava o dobsonima koji prate sami objekat ali sam zaboavio gde ( posto sam tada tek stigao na foruma nisam imao pojma sta je dobson, pa nisam posecivao temu mnogo)

Yagodinac

Quote from: nesal on August 26, 2009, 12:56:50 am
Niste mi pomogli nimalo


Kupiš EQ6 Synscan i prstenove i onda dobson montažu upotrebiš zimi za potpalu.
;)

Svaka motorizacija dobsona, svejedno da li hoćeš samo praćenje objekta, kratku astrofotografiju EQ platformom ili imitaciju meade altaz nosi sa sobom ogromnu nepreciznost u odnosu na standardnu ekvatorijalnu montažu. To može da se uradi (Skywatcher nudi već takve teleskope) ali je pitanje šta će ti to. Prvo navedi za šta bi ti služila motorizacija - da pomeraš objekat ili da snimaš deep sky. I koji dobson imaš.

nesal

treba mi motorizacija i autotrack......

Ljubo

Pa već sam ti napisao da ti je najjeftinije da sam napraviš ekvatorijalnu platformu. I dobio si i link za to, a možeš i sam proguglati malo. Ovdje na forumu Igor je poduzeo sam da napravi ovakvu platformu. Možeš se njemu obratiti (traži člana po imenu Igor).

Ekvatorijalna platforma se može i kupiti, na primjer ovdje: http://www.equatorialplatforms.com/  ali cijena nije mala.

Ugradnja Argo Navis sistema + ServoCAT je još skuplja varijanta (iako efikasna), pa ne bih to preporučio.

Zaključak je JASAN: Ako ti treba praćenje Dobsona, skini šeme, nabavi motore i uradi sam (ATM). Ako nećeš tako, onda ti preostaje da zaboraviš Dobsona (jer su gore pomenute varijante skuplje od EQ6) i nabaviš ekvatorijalnu montažu EQ6 (za cijev od Dobsona  do 300 mm otvora) i na nju staviš tubus od dobsona. Može, doduše i EQ5, ali samo ograničeno i  za cijevi do 200 mm u prečniku.

Ako ti ovo nije dovoljno (mada je u principu to to), onda konačno nam navedi šta imaš od Dobsona i zašta bi koristio montažu.

Ljubo

Ekvatorijalnih platformi nema za kupiti kod nas, ali možeš kod Teleskop Centra (Subotica), O.I. Oprimusa (Rijeka), ili pojedinaca (Mravik et al.) naručiti jednu ovakvu: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p2700_Geoptik-Dobson-Plattform---Nachfuehrung-fuer-Dobsons-bis-60kg.html

nesal

ali ovo je suvise skupo....

Ljubo

August 26, 2009, 09:57:22 pm #13 Last Edit: August 26, 2009, 11:23:02 pm by Ljubo
Slažem se da je skupo. Moguće je da si ti mislio da se može kupiti samo motorno praćenje uz auto-track, što još uvijek nije slučaj. Eprom moduli koji služe za očitavanje koordinata su specifični i korisni onda kada se instaliraju fabrički zajedno sa odgovarajućim teleskopom, tako da ne možeš ovo kupiti odvojeno (kažem još uvijek, moguće je da se takvo nešto pojavi, ali tek u narednim godinama). Izuzetak je Argo Navis + ServoCAT, ali to je još skuplja varijanta od ekvatorijalne platforme!

Ono što nije skupo, a da se uraditi, jeste da ovu platformu napraviš sam, uz eventualnu malu pomoć mehaničara koji ima neka, barem osnovna znanja iz elektrotehnike. Takvo nešto bi te na kraju koštalo ne više od 150 do 200 evra, zavisno od veličine montaže i cijene motora.

kruska

vidi koliko ti je tezak teleskop i prema tome se ogledaj koliko ce da puknes love.
http://kasiopeja.webs.com/
Gran Canarias, and the Great Attractor
[ Img]     [ /Img]