• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

150/750 BLACK DIAMOND - prva iskustva

Started by Yagodinac, September 09, 2009, 03:47:15 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Yagodinac

Danas mi je stigao 150/750 Skywatcher BD pa bih nešto napisao o njemu. Takođe bih molio one koji su vlasnici istog teleskopa da svoje sitnice koje život znače pošalju ovde, početnicima će verovatno odgovarati.

Elem, Njutn je jedan od najvećih genija svih vremena. Ogledalo je zakon; cenim apo refraktore i katadioptere ali u ovom cenovnom rangu apertura 150 i f5 su osobine koje cene i posmatrači i astrofotografi. Sam teleskop je stigao sa prstenovima i šinom koju sam odmah odložio na stranu. Razlog: šina je napravljena za jače montaže i ne pasuje na moju EQ2. Nakon podmazivanja šrafova na prstenovima (obavezno to uradite, time izbegavate oštećenje loze) i montiranja u oči pada izuzetno kratak tubus u odnosu na 130/900. Ali i nešto teži...
Posle razgledanja fokusera koji je za svaku pohvalu sledi provera kolimacije. Tu padaju takođe pohvale: sekundar se vrlo zahvalno šteluje (nasuprot 130/900) šrafovima koji imaju prečnik da može i rukom; centralna tačka na primaru je obeležena što je takođe plus. Uostalom, ovo ima svaki ozbiljniji njutn. Moj teleskop je bio malo raskolimiran na oba ogledala pa sam to doveo u red. Narednih noći proveriću kolimaciju na Severnjači jer je ovo samo gruba mehanička (a ne i optička) kolimacija.
Slika na 150x (10mm plossl + barlow 2) je mnogo oštrija nego na 180x u njutnu 130/900. Milsim da BlackDiamond može poprilično da donese detalja na planetama - uz malo bolju kolimaciju. Dalje, f5 teorijski znači mnogo veću komu. U praksi plossl 25 je zadovoljavajuć ali ima nejasnoća po rubovima, logično. Ono što nije logično to je da 150/750 ima otprilike istu komu kao 130/900; bar na kukuruznim poljima  ;D i to sam nekoliko puta upoređivao. Ostaje mi da sačekam vedru noć pa da uporedim zvezde; možda situacija i ne bude tako optimistička...
Još nešto: na 150/750 zabijem skoro glavu u okular, vidno polje je prividno šire nego na 130/900. Tu ne mislim na manje uvećanje zbog žižne daljine, tu mislim na osećaj da sam plossl ima veći ugao kroz koji se gleda. Moguće je da je to zbog 2" fokusera. Znam da na 130/900 plossl 25 daje 37.5x a na BD 30x ali ne mislim na to. Sam prečnik vidnog polja je veći i oštriji.
Drugom prilikom o ostalim stvarima...  :)

Igor

Kad stigne nov teleskop, uvek je oblačno!
Uzeo si dobar komad optike,  neka te dobro služi.

Yagodinac

Pa hvala.
Kroz rupe u oblacima sam gledao Mesec (suđeno svim novoraspakovanim teleskopima da budu tamo usmereni) i Jupiter. Današnja kolimacija nije baš promašaj jer su Jupiterovi sateliti na 150x kružni a ne izduženi. Seeing je čista nula, fokusiranje na tom uvećanju podvig ali se vide ekvatorijalni pojasevi neuporedivo bolje nego na 130/900. Kontrastnije.
Mesec ko Mesec, uvek oštar. Slika je ponovo značajno kontrastnija pogotovo na većem uvećanju (površina ogledala je jedva 30% veća nego kod 130/900) što mogu da pripišem kvalitetnijem ogledalu koje je parabolično. Barlow 2x i nije toliko loš kao što sam mislio, jednostavno je ponekad 180x mnogo za moj prethodni teleskop.

Miro

Čestitke na prinovi!!!Dobar teleskop je onaj koji se puno koristi!!!
Želim ti puno vedrih noći s njim!!!!

marino

Vidulini Observatory

kocha


Yagodinac

Hvala svima na čestitkama, premda sam svestan da sam upropastio vreme u regionu koliko vidim, bar nedelju unapred. Izvinjavam se...

sale11472

Quote from: Yagodinac on September 10, 2009, 02:15:41 pm
.... premda sam svestan da sam upropastio vreme u regionu koliko vidim, bar nedelju unapred....


REci samo da si i montažu kupio da ne trpimo ponovo oblake ;)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Yagodinac

Nisam...  ::) Posebno uzimam okulare, posebno slr i posebno montažu. Bez brige, sa pauzama od po bar mesec dana; da bi ljudi nešto gledali između.
Idući put uzimam opremu kad je Mesec mlad pa da se razvedri u međuvremenu.

Yagodinac

Da se ne pretvori ovaj topic u pisanje recenzije... Biću kratak.
Večeras se na sat-dva malo razvedrilo pa sam posmatrao. Turbulencija, transparencija čista nula plus Mesec na 30 stepeni na istoku. Jedva se videla Kasiopeja.
Jupiter zadovoljavajuće oštar, samo tri pojasa se videlo. Sateliti tu i tamo, navodno sam ga dobro kolimirao ali nisam zadovoljan. M103 i NGC659 u Kasiopeji ok, M29 takođe s tim da sam izbrojao 14 zvezda u Kvisku. To je malo više nego sa 130mm i to sa nikakvom atmosferom! Plus za Diamonda.
U komšiluku je NGC6910, otvoreni klaster u obliku Y, ništa posebno ali ajde i to da pogledam. Svako od ovih jata sam overio na 150x i zvezde su koliko toliko tačkice, tj koliko atmosfera dozvoljava; ali je sveukupno slika neuporedivo bolja nego sa 130. Double-double u Liri razdvojene 80% vremena na 150x (dobro, to ionako razdvaja skoro svaki teleskop počevši od 90mm refraktora - to je ispit za atmosferu).
A onda šok: pravi deepsky objekti. Uprkos blizini Meseca M31 i M32 bez problema se pronalaze, manja čak prikazuje oštro jezgro na 150x. Lira je silazila na zapadu dok sam nalazio M57, takođe bez problema. Doduše videlo se na 75x da to nije prsten već mrljica ali nisam očekivao da je sa onako svetlim nebom to moguće.

Na kraju da kažem da je teleskop kolimiran na predajniku Crni Vrh najbolje što umem. Nisam baš zadovoljan ali kad atmosfera bude bolja i to dovodim u red.

Peca


Gugi

Quote from: Igor on September 09, 2009, 10:44:09 pm
Kad stigne nov teleskop, uvek je oblačno!
Uzeo si dobar komad optike,  neka te dobro služi.


U pravu si! Ali i fotoaparat kad stigne nov-opet oblaci i čekaš danima da se razvedri! :-)
Zato želimo Yagodincu puno VEDROG NEBA sa njegovim novim "ljubimcem"!

sale11472

Quote from: Yagodinac on September 10, 2009, 03:43:22 pm
Nisam...  ::)


Hmm pa na kojoj montaži ga onda koristiš ??? Ti to ozbiljno kačiš na onu tvoju sirotu EQ2 ??? Znači kad kupiš montažu čeka te sledeći šok kvalitetom slike (ne znam kako na toj kombinaciji možeš da fokusiraš kako valja na preko 100x povećanju) posle toga kupi par  Hyperiona i eto ti sledećeg šoka .... naravno čim se oporaviš od šoka kupovine kompleta sa linka  ;D ;D ;D
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Yagodinac

Black Diamond 150/750 je na fizičkoj granici EQ2 za posmatranje (ne brini, fokusiram i na 500-1000x samo uz puno živaca i pipave pokrete) a što se tiče bilo kakve fotografije... Tek tu treba živaca.
Ipak sam ga isprobao na pojedinim objektima, ono što me oduševljava je velika svetlosna moć: jata su izuzetno sjajna, magline i galaksije takođe. Pre neki dan sam našao M38 na nekih 25 stepeni u istočnom LP-u, na granici vidljivosti. Snimljeno je 6 ekspozicija po 15sec na ISO1600, plossl 25mm.

Jeste, montaža je baš zrela za šutiranje.


Miro