• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

150/750 BLACK DIAMOND - prva iskustva

Started by Yagodinac, September 09, 2009, 03:47:15 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

spadej

Yagodinac, kako postizes uvecanje od 1000 puta?
Ja sa 130/650 maksimalno mogu da izvucem 320x, i to sa okularom od 4mm (Celestron Plossl fully multi-coated) i Barlow 2x. Tada mi je slika potpuno mutna i gotovo neupotrebljiva. Probao sam i po danu, sa "ciljevima" na zemlji, na tom uvecanju slika postaje toliko losa da se i boje jedva naziru. Nesto bolje je bez tog Barlow-a.

Okulare sam kupio kao dodatnu opciju uz teleskop, komplet od 5 kom (32, 15, 9, 6 i 4mm) + Barlow, i svi su Plossl multi coated. Okular koji je dosao uz teleskop je obican 10mm (ne pise vise nista) i bar 10 puta losiji od ovih dodatnih. Najvise koristim 32mm i 15mm, sa ostalima je slika prilicno losa. Da li ja negde gresim, ili je oprema losa? Proveravao sam kolimaciju (sa "kolimatorom" od kutijice za film) i rekao bih da je u redu.
 

Ljubo

Dobar okular dosta i košta. Nije slučajno da mnogi iskusni amateri tvrde da je solidan okular vrijedan pola teleskopa !!
Što se tiče tvojih Plossl-a, oni i nisu dizajnirani da daju dobru sliku kod modela sa malom žižnom daljinom. Tu treba odabrati neki od modela s oštrijom i kontrastnijom slikom (ortoskopski ili HR Planetary). Za okulare 6 i 4mm treba ti stabilna atmosfera, što ljeti obično nije slučaj zbog velikih isparenja i hlađenja tla. Dodatni problem je njihov kvalitet, pa ćeš sigurno bolje proći s dobrim Barlowom i nekim od modela veće žižne daljine koje posjeduješ.

Važna napomena u vezi Barlow-a: sve ispod APO Barlow-a je loše rješenje za veća uvećanja, makar to bilo i na bržim teleskopima. Ovi kvalitetni, APO Barlow-i se dosta dobro ponašaju uz Plossl okulare.

Uvećanje od 1000 puta na 130/650 nema smisla, i pretpostavljam da ga Yagodinac postiže digitalnim zumom. Ipak, preporuka u tom smislu je da isti ne koristi (jer nije bitna veličina slike, već optimalna rezolucija), kao i da smanji slike na kraju obrade.

spadej

Hvala Ljubo na savetima. "zemaljske" testove sam pravio u sred vrelog avgustovskog dana, kada je i golim okom vidljivo treperenje vazduha. Platio sam danak neiskustvu. A prilikom nocnih posmatranja okulari mi stoje u koferu, osim onog koji koristim. Treba li da ih drzim napolju, da se hlade, ili...?

Ljubo

Uobičajeno je da se oprema iznese vani barem sat vremena prije posmatranja, što je, približno, dovoljno da se temperatura izjednači sa vanjskom. Isparenja nastaju i od grejnih tijela, dimnjaka, toplovoda i slično, pa treba obratiti pažnju i na to. Najbolji rezultati u posmatranju 'slabih' objekata postižu se odlaskom na neko mjesto posmatranja veće nadmorske visine - zato je i pogled na nebeska tijela s planina nenadmašan u svakom pogledu.

Preporuka za kupovinu okulara: Bolje je uzeti dva kvalitetna okulara (na primjer Hyperion) i APO Barlow, nego kupiti kofer s okularima, koliko god to izgledala povoljna kupovina. Mada, obično se ti okular koferi i nude po diskontnoj cijeni ako se kupe uz teleskop, što i nije najsrećnije rješenje.

Charuga77

Yagodinac, čestitam na novoj aždaji!
Pratiću tvoj rad pa se možda tamo nekad i ja odlučim za brže i bolje :-)

Yagodinac

Uvećanje nije teško postići: plossl 10mm + barlow2x + Canon 4x optički daje 720x na 130/900. Slika je lošeg kvaliteta. Ako eliminišemo barlow slika se popravlja (Mesec i Jupiter su mete za ovako nešto) pa uključim i digitalni zum, ali Ljubo je u pravu:
1) gubiš oštrinu slike već preko 300x
2) fokusiranje ide oprezno kao da deaktiviraš bombu
3) digitalni zum daje mnogo šuma i sveukupno degradira sliku

Takva uvećanja sam probao sa klipovima, stakirao ih i dobio nekakve rezultate. To je bio eksperiment, ne nešto što se rutinski radi.
Drugi način za planetarna uvećanja je prostiji: staviš webcam na teleskop. Kod mene bez barlowa kamerica daje 300-400x, sa njim 2x više. Prednosti su:

- webcam je jeftinija od dobrog digitalca,
- manje optičkih površina daje svetliju sliku,
- distorzije objektiva jeftinih aparata eliminisane,
- snimanje u RAW formatu je neuporedivo u odnosu na klip digitalca.

cola

E pa, cestitke!
Nek ti je sa srecom novi skoup i nek ti mnogo sluzi i da napravis mnogo lepih fotki!!!
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Yagodinac


amerr

Cestitke cestitke na teleskopu . ;) SAmo bi zeleo da posaljes slike da widim teleskop i  USput Wedro neboo!!!!

Yagodinac

Rešio sam da uzmem godišnji odmor pa se vreme pokvarilo. To je razlog zašto hoću da sačekam pa da teleskop montiram i slikam danju u prirodi. Biće slika...
Skoro sam izveo nešto nelogično: montirao sam oba njutna na EQ2 (to je trebalo slikati!). Uz improvizaciju oko tega montaža je pratila zadovoljavajuće - čak je na 130mm da sam imao čime moglo da se izvodi neka vrsta primitivnog guidinga. Eh da su me videli kinezi, poklonili bi mi EQ6 i zamolili da budem promoter  ::)

amerr


spadej

A ti si znaci kriv za ovu hladnocu i lose vreme? :)

Yagodinac

Jeste, ja sam kriv. Da napišem i par reči o apexu 28, okularu koji najčešće ide uz BD 150/750.
To je 2" piksla koja sam teleskop lako izbacuje iz ravnoteže (kakvi li su tek oni od 500eur?). Generalno okular je pravljen za spore teleskope koji imaju dvoinčni fokuser, npr SC ili M. To je nešto što ne treba gubiti iz vida - na f5 rezultati su 1/3+1/3+1/3. To znači da centralna trećina vidnog polja predstavlja oštru zonu, srednja trećina vizuelno prihvatljivu a spoljna trećina... Nemoguće je fokusirati, zvezde nisu crtice kao na plossl 25 već mutne loptice.

Sve to postaje nebitno ako imate f5 njutn i planirate koma korektor a ja to imam u planu, mada ne uskoro. Takođe bitno je da kod mene apex 28 daje bezobraznih 26x što je dovoljno da zaboravite na tražilac. Ili npr za učešće na Messier Maratonu.
Zaključak: uz koma korektor - nepobediv (korektor može da služi i za slikanje, mada ih neki dele na foto i vizuelne).

Tražilac je sitnica koju takođe moram da pomenem. U odnosu na teleskop iz potpisa ovaj propušta daleko više svetlosti zbog refleksionih premaza tako da je vrlo upotrebljiv. Montira se i podešava daleko čvršće i preciznije od 130 serije.

sale11472

Quote from: Yagodinac on October 16, 2009, 10:01:48 pm
Ili npr za učešće na Messier Maratonu.


Pa da sudija ne može da prepozna M29 ;D
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D