• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

150/750 BLACK DIAMOND - prva iskustva

Started by Yagodinac, September 09, 2009, 03:47:15 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Yagodinac

Pogledaj unutrašnjost fokusera iz Engleske. Crna je i verovatno od plastike. A na mom teleskopu ima svetlu boju i napravljena je od metala koji se pomera preko kuglice. Doduše to se bolje vidi na ovom linku.
Sem toga crayford na komad košta oko 100e a to je polovina vrednosti teleskopa. To znanju i Nemci i Englezi i Srbi. Ali nema veze, uzmi ti slobodno - ionako crayford služi za precizna izoštravanja sa fotoaparatima od kilo-dva. Ja sam godinama gledao kroz plastični letva-fokuser i super sam se provodio.

I još nešto: da englez ima crayford veruj da bi to negde na njihovom sajtu pisalo OVOLIKIM slovima. Pozz

Knindza86

Kao bre pa ovaj ima svetlu unutrasnjost fokusera i to je taj sa engleskog sajta http://www.f1cameras.co.uk/shop.php?id=312&level=,ovde postoji neka ozbilna zabuna.. :) ;) :D ;D

Knindza86

A tamna je unutrasnjost,bar po slici,ovom sa nemackog sajta,  http://www.astroshop.eu/skywatcher-telescope-n-150-750-blackdiamond-neq-3/p,15330 ,a on je krejford po spcifikaciji.. ???

Yagodinac

Nije mi tu digitalac da slikam pa da ti pokažem. U međuvremenu možeš samo da mi veruješ na reč...
Opet ti kažem:
1) pogledaj LINK , tu se bolje vidi (to je naš, evropski/nemački)
2) unutrašnjost podrazumevam prostor oko šrafa koji sa pozicije 8h ulazi u skalameriju, tačnije prvi šraf do okulara. Engleski je crnKnindza86

Naravno verujem,bio si mi od pomoci,samo sam hteo i sam da uocim u cemu je razlika,hvala pozz..

sale11472

Hmm ja samo pokušavam da skrenem pažnju da ne treba previše verovati slikama.... Obzirom da je na engleskom sajtu data slika BD150/750 na NEQ-3 montaži a u specifikacijama nije pomenuto ni BD ni crayford fokuser a za montažu je napisano da je EQ3-2 u pitanju to kod mene odmah izazove popriličnu dozu opreza.... naravno postoji mogućnost da su Englezi malo poranili sa popustima pa da se stvrano dobije BD150/750 sa crayford fokuserom i novom EQ3-2 montažom itd itd  Oprez nikada nije naodmet kada se nešto pazari na neviđeno...

Što se tiče fokusera jako bitna stvar bar meni i dobar fokuser (pogotovo crayford) vredi svaku paru koja se u njega uloži....
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Knindza86

Naravno,zato sam i pokrenuo ovo pitanje da razjasnimo o cemu se radi..samim slikama ne mozemo verovati  i tu se slazemo u nacelu..ali ti si pomenuo neke razlike u montazi koje su evidentne na http://www.astroshop.eu/skywatcher-telescope-n-150-750-blackdiamond-neq-3/p,15330#tab_bar_1_select u odnosu na http://www.f1cameras.co.uk/shop.php?id=312&level  (jedna je NEQ3 a druga EQ3-2) i tu si bio u pravu osim onog dela da im to cini razliku u ceni jer je EQ3 koji evro i skuplja,pa otkud sad to da pises da je na Engleskom Neq3 montaza iako se lepo vidi razlika u odnosu na nemacki kome u specifikacijama pise da je Neq3..evo pogledaj ovaj link  http://www.astroshop.eu/equatorial-without-goto/skywatcher-eq3-2-equatorial-mount-%26-aluminium-tripod/p,16085   i vidi EQ3-2 motazu pa upordi sa ovom http://www.f1cameras.co.uk/shop.php?id=312&level  i videces da su iste,znaci ono sto na slici pise je stvarno tako,ali da ne bi ulazili u dalju raspravu o pitanju poverenja sta je zapravo u kutiji i koliko im se moze verovati u tome se apsolutno slazem,tu sam oprezan do krajnjih granica..za sad me samo interesuje da se rastumaci sta je na slici koja se nudi i objasnjenjem u specifikacijama ispod nje,da li je to tacno..inace hvala momci na oprezu,znaci nisam ni naivan ni ishitren,pogledajte dobro razlike(ko ima volju  ;)) a pre kupvine ce i sadrzaj kutije biti ispitan,imam gomilu drugara,rodjaka,obrazovanih ljudi koji ce to moci da urade za mene po mojim instrukcijama  :)..


cola

December 14, 2009, 03:16:52 pm #54 Last Edit: December 14, 2009, 04:10:19 pm by cola
Imas i u Hrvatskoj, Zlatko iz OI Optimus uvizi teleskope, poseti forum zvjezdarnica.com, i raspitaj se oko uvoza ;)
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Knindza86

Legenda Baja jeste rodjen u Bosni,opstina Livno,al Knin je bio centar Srpstva i glavni grad Republike Srpske Krajine pa je stavio u ime a inace mi iz Knina smo Knindze Krajisnici,to je sever Dalmacije,Dinara je na granici a evo i pogleda iz Knina i blize okoline..

Knindza86


cola

Ja sma u medjuvremenu video i profilu da pise Knin pa sam promenio tekst poruke.
Inace, da drugi ne pomisle da ne povezano pises , ja sam napravio vezu izmedju Baje Malog Knindze i naseg Knindze kao i Dinara, planina na granici HR i BiH. Pa sam zakljucio da je iz BiH.
Odlicna fotka :D
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Knindza86

Quote from: amerr on December 14, 2009, 02:20:26 pm
Knindza ako si iz Srbije kupi kod Lajosa a ewo ti sajt http://teleskop.present-webdesign.com/teleskop/na-eq-montazi/150750-eq3-sw-newton-reflektor-na-eq3-mehanici :)

Hvala na linku,znam za cene kod nas,pa zato i planiram da ga uzmem preko i prodjem povoljnije,ako bude cimanje kupujem kod njega :)..

Knindza86

Da skonto sam da si promenio,bas sam pisao odgovor tada  :)..ovaj deo nisam skontao >ja sam napravio vezu izmedju Baje Malog Knindze i naseg Knindze <koji nas Knindza?