• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Wide field astrofotografija

Started by Stojanov, December 02, 2009, 12:08:03 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mboskovic

Sjajna fotka!!
Može odlično da posluži kao ilustracija za naslovnu stranu nekog SF naslova!

Djole

Quote from: Yagodinac on July 14, 2020, 10:39:55 pmCool... Jel blic ili lampa radila što se tiče doosvetljavanja?
Ja se tu po pravilu mučim da uklopim WB i onda vrlo često završim sa dva snimka i dve kelvinaže.

sa moje leve strane je bilo osvetljenje za crkvu tu odmah pored pa je to poslužilo kao osvetljenje.WB sam radio u Camera raw. Jedan snimak, 24mm, ISO 800, 30sec
SW ED APO 80/600, HEQ5, ZWO ASI 290MC, QHY5 ,
Canon 7d

vasja

Đole izvrsna fotka. mboskovic potrefio si komentar 100%
Skywatcher 250/1200, AZ-EQ6
Canon EOS 60D, EFS 15-85
Canon EOS 350D bez IC filtera (full spectrum mod)

Sinisa

Jako mi se svidja kadar! Svaka cast,faved  :)

evo jedno moje prosuto mleko (Beograd u uglu...)

Milky way 18mm by Sinisa Niksic, on Flickr
150/750 EQ3

Yagodinac

Koliko detalja... Jel stack u DSS-u?

Sinisa

Quote from: Yagodinac on July 15, 2020, 11:46:51 amKoliko detalja... Jel stack u DSS-u?
Nope,sequator,taj program mi ostaje favorit što se tiče wide fieldova :)
150/750 EQ3

markompopovic

Skoro sam uzeo Sigmu 17-50, tako da evo prvih pokusaja Mlecnog puta da vredi objaviti. Mesto fotkanja je na 500+ mnv u sumi, ali na zalost vazdusnom linijom samo 5km udaljeno od Majdanpeka. Treba ovde jos vezbe ali i boljih uslova.

16x 15 sekundi 17mm 2.8 1600 ISO i 18 dark frejmova, sequator + PS


Млечни пут, Јупитер и Сатурн/ Milky Way, Jupiter and Saturn
by Marko Popovic, on Flickr
Celestron 150/750
10mm, 25mm, Apo Barlow 2,5X

Sinisa

Barnardov E i Altair region. Jedan od mojih omiljenih regiona za posmatranje sto se tice dark nebula :)

Altair region by Sinisa Niksic, on Flickr
Quote from: markompopovic on July 23, 2020, 08:33:01 pm16x 15 sekundi 17mm 2.8 1600 ISO i 18 dark frejmova, sequator + PS


Млечни пут, Јупитер и Сатурн/ Milky Way, Jupiter and Saturn
by Marko Popovic, on Flickr

Divno,divne boje! Bravo!
150/750 EQ3

Predrag

Testirao sam telefon i sliku doterao na malo na telefonu u Lightroom-u. Preeksponirano dole, da bi se gore videlo. Na telefonu se naravno vidi odlično, ali na laptopu nikako. Verovatno će nekom sa boljom rezolucijom ekrana izgledati bolje nego meni.

Saturn i Jupiter by Predrag Agatonović, on Flickr
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Dobson 250/1200
Nikon D5100

Yagodinac

Eto zbog čega će u narednim godinama bankrotirati pola proizvođača fotoaparata - rahmetli Olympus je već povukao nogu, jelte. Ovo je pre deset godina bilo skoro nemoguće dobiti nekim kompaktom sa tripoda, a vidi sad telefon. Još uvek to nije za astrofotografiju, nikad neće ni biti, ali zato je danas rezultat da kompakti praktično više ne postoje u prodaji.

Predrag

Trebao mi je bolji telefon za svakodnevno fotkanje jer je uvek pri ruci za razliku od fotoaparata. Ne može da zameni dslr nikada...možda nikada, ali slike u raw formatu su mu odlične.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Dobson 250/1200
Nikon D5100

markompopovic

Cackao sam sestrin p30pro i ok je za svakodnevno fotkanje ili ako se bas zadesi nesto a nije mi aparat pri ruci... ovako ne menjam DSLR, jedino mozda zamenim d5100 za neki iz 7k serije
Celestron 150/750
10mm, 25mm, Apo Barlow 2,5X

Sky-Watcher

August 03, 2020, 08:49:42 am #1842 Last Edit: August 03, 2020, 09:00:44 am by Sky-Watcher
Svaka fotka ima svoju priču.

Od kada se bavim ovim hobijem iskusnije kolege su me savetovale ,,kada je pun mesec ostani kod kuće". Odličan savet za sve normalne ljude ali ne i za mene. Izašao sam na teren sa jasnim planom. Iz dva dela. Prvi deo plana je bio da testiram davno pozajmljeni Ruski objektiv Jupiter 11A 4/135. Muzejski eksponat koga svi hvale. Drugi deo plana je bio da testiram tvrdnju proizvođača da sa mojim filterom može ladno da se slika i na jakoj mesečini. A mesečine koliko hoćeš! 97%.

Namera je bila da radim 40x5min na gejnu 200, sa filterom i objektivom navijenim na f/8. Nanišanim ja objekat, pokrenem gajding i opalim probni snimak. I... ništa! Vidi se samo Garnet Star još par sitnijih komada i sve ostalo sivo! Od magline ni traga. Slikao sam ja pod 88% meseca doduše teleskopom, ali nisam imao nikakvih problema da jasno vidim ono što slikam. Au... šta sad? Video sam tri mogućnosti. Da fotkam kako sam namerio i da se nadam najboljem, da odvrnem otvor blende na f/5.6 i da doživim neizvesne probleme sa aboracijama ili da povećam gejn na recimo... 250 i da izvesno izgubim malo na dinamičkom opsegu. Morao sam brzo da mislim. Odlučio sam se prvo testiram ovu treću mogućnost. I 5 minuta kasnije pojavi se kao neka izmaglica na ekranu bez ikakvog detalja ili oblika. Na brzinu i ne testirajući otvor blende odlučim se da uradim planirano na 250. Sada mislim da sam pogrešio u toj odluci, ali šta je tu je. Bio sam ubeđen da od tog posla nema ništa i da traćim lepo veče. Pa dobro. Ni prvi ni poslednji put. Odoh ja u kuću kod drugara na pivo i zezanje. Samo da podesim tajmer na telefonu za meridijan flip...

Sutradan sam ustao rano željan da vidim šta sam uradio. Ima li tu signala, detalja... Bacio sam se na posao najbolje što znam, i čudo je počelo da se dešava. Korak po korak, proces po proces i iz sivila je počela da izranja ova lepotica.

Filter je potvrdio tvrdnju proizvođača sa desetkom. Objektiv se ponašao civilizovano iako ima sitnih problema. Procenite sami.


IC 1396 - Elephant's Trunk Nebula by Ivan Antić, on Flickr

Jupiii, najzad uspešan široki ugao! Ili barem nije bezuspešan.

Molim za komentare. Kako vam se čini učinak Jupitera? Da li sam doneo pravu odluku? Šta biste vi uradili drugačije u fazi fotkanja ili u fazi obrde? Javite se ljudi, naučite me nešto.

Ivan

vlaiv

Quote from: Sky-Watcher on August 03, 2020, 08:49:42 amMolim za komentare. Kako vam se čini učinak Jupitera? Da li sam doneo pravu odluku? Šta biste vi uradili drugačije u fazi fotkanja ili u fazi obrde? Javite se ljudi, naučite me nešto.

Evo ja ću :D

Što se obrade tiče, tu ne volim puno da komentarišem jer je to stvar ukusa. Mogu samo neke tehničke stvari tipa: pazi da ne klipuješ histogram sa level strane u crvenoj boji i slično.

Što se tiče samog snimanja, evo šta bi ja drugačije. Pretpostavljam da si koristio opremu koja je navedena na Flickr stranici?

Prvo gain.

Verovatno pogrešno shvataš šta gain radi, pošto povećavanje gain-a nema nikakve veze sa tim da li će slika biti svetlija ili ne.

Gain je numerički faktor konverzije. Znači snimiš 10 fotona odnosno elektrona kad ih kamera snimi i ti tih 10 elektrona možeš da zapišeš kao brojčana vrednost 10 ili kao brojčana vrednost 50 ili brojčana vrednost 100.

To je bitno samo kada se vrše merenja da možeš da znaš koliko je elektrona brojčana vrednost koju je kamera snimila.

Što se tiče osvetljenosti slike - to ne igra nikakvu ulogu jer to zavisi od programa koji sliku prikazuje - odaberi određeni opseg i promeničeš osvetljenost slike. Kamera snima u brojčanom opsegu od 0-65535 i postavljanjem crne i bele, ti definišeš koji opseg vrednosti se prikazuje na slici - čak i na preview-u (u zavisnosti koji software za snimanje koristiš).

Ima par stvari koje kontrolišeš gain-om a to su šum čitanja i dinamički opseg pojedinačne ekspozicije. Nađeš balans između te dve stvari, jednom postaviš vrednost gain-a i to više ne diraš.

Za asi294 pro to ti je 120. Drži gain na 120. Između ostalog tako možeš da imaš kalibracione fajlove koje stalno koristiš (jer oni moraju sa istim podešavanjima).

Koliki si stavio offset za tu kameru? Bitno je da potaviš offset da sami frejmovi ne bi klipovali na levoj strani histograma.

Da se vratimo na snimanje, da li si koristi kalibracione fajlove i kako si vršio kalibraciju?

Što se tiče samog objektiva, ja bi snimanje sproveo ovako: Prvo bi "okinuo" jednu ekspoziciju na F/8 i gledao kako izgledaju zvezde na snimku. Zatim bi spustio to na jedan stepen niže i ponovio postupak. To bih radio dok god su zvezde na slici ok.

ASI294 je 4/3 senzor. Taj objektiv, ako je stvarno oštar kao što pričaju, on je oštar na APS-C ili čak full frame senzoru. Tvoj senzor je manji i sigurno imaš lufta da teraš objektiv. Prvo proveriš koliko brzo ga možeš koristiti.

To što se objekat ne vidi na pojedinačnom snimku, to nema nikakve veze. Pojaviće se u steku. Jedino ako nisi skroz siguran da li si na pravom mestu - ali za to postoji plate solving.
GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat
HEQ5, AZ4
ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Boki Aristarh

Bravo Ivane. Ja neću da se bavim detaljima obrade (to je odradio Vlaiv u perthodnom postu) više hoću da pohvalim tvoju neverovatnu upornost da izađeš pod zvezde kada se realno i ne vide zbog Meseca...  :)
Taj filter sam video da koristi i Ken u Hrvatskoj i da postiže vrhunske rezultate sa color kamerom. Šalji još radova, baš me interesuje kako si zadovoljan sa tim filterom...