• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Da li sam ili nisam Ateista?

Started by Kizza, January 14, 2010, 07:22:06 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Sasa

Pa naravno da se Bog ne dokazuje, jer je to nemoguće. Da jeste, itekako bi se to koristilo.

U teoriju evolucije sumnjaju kreacionisti. Pravoslavna i katolička crkva ne (Evolucija, kreacionizam i pogled na svet, Aleksej Tarasjev objavljeno u "Epistemološki problemi u nauci" i na dr. mestima).

spadej

Evolucija je vidljiva svakodnevno. Vidis li razliku izmedju "nas" i "vas"? Kod nas je evoluirala vera u Boga, premestili smo ga sa oblaka u veliki prasak. Ne smatramo ga misticnim, svemogucim bicem, koje lici na nas, vec nepoznatom silom koja je za sada ne dokaziva (tu se slazemo) a koja je uzrok svega sto postoji. Mi tezimo da saznamo jos vise, da vidimo kako taj Bog izgleda, da dokucimo sve tajne njegove. Naravno, u tome necemo uspeti, jer ce on uvek biti ispred nas, uvek ce postojati nesto sto necemo moci da dosegnemo. I to je evolucija. Tako smo i dospeli sa grane u vasionu, stalnom teznjom za saznjanjem.

Sasa

kocha

spadej

citao sam taj tekst, vise puta. Odlican je. A posebno mi je ostala u secanju "Izvršni organ za sprovođenje Božjih zakona je postala crkva".

Malo mi je cela ova diskusija postala bljutava, jer bavimo se necim trivijalnim umesto pravim astronomskim temama. Nedavno sam gledao (na History-ju) fenomenalnu emisiju o evoluciji svemira (opet ta evolucija), od velikog praska do konacnog kraja. Da, svemir ce jednog dana umreti, tako kazu naucnici (vecina iz NASA) i to ce se desiti kada sve zvezde u njemu istrose svoje gorivo i ugase se. Zato mi je i pala na pamet ideja o vise svemira. O tome bi mogli da diskutujemo a  Dejan i Hristijan da slusaju, tj. citaju, jer sa svemirom (ako nema drugih) nestacemo i mi i Bog.

hristijan90

Quote from: spadej on February 11, 2010, 01:18:05 pm
citao sam taj tekst, vise puta. Odlican je. A posebno mi je ostala u secanju "Izvršni organ za sprovođenje Božjih zakona je postala crkva".

Malo mi je cela ova diskusija postala bljutava, jer bavimo se necim trivijalnim umesto pravim astronomskim temama. Nedavno sam gledao (na History-ju) fenomenalnu emisiju o evoluciji svemira (opet ta evolucija), od velikog praska do konacnog kraja. Da, svemir ce jednog dana umreti, tako kazu naucnici (vecina iz NASA) i to ce se desiti kada sve zvezde u njemu istrose svoje gorivo i ugase se. Zato mi je i pala na pamet ideja o vise svemira. O tome bi mogli da diskutujemo a  Dejan i Hristijan da slusaju, tj. citaju, jer sa svemirom (ako nema drugih) nestacemo i mi i Bog.

Mi cemo mozda nestati, ali Bog nece nikad...

Sasa

Pa naravno: ako postoji - samo to postojanje treba i dokazati.

A ako ne postoji onda i nema šta da nestane :)

Ma ovo stvarno postaje bljutavo. Hajde Hristijane, ako nemaš šta novo da kažeš, da završavamo :)

hristijan90

Sta se meni obracas....ja samo pisem odgovore na temu..isto kao i ti...i svako kaze ono sto misli. Ako se nekome ne svidja, neka ne kvari diskusiju i neka ne smeta suvisnim komentarima i neargumentovanim napadima!

kocha

Kad smo kod toga, ko obezbedjuje nagrade za MM 2010, Janko ili...
...ma dace Bog neki prilog...

sale11472

Quote from: Дејан Корцеба on February 11, 2010, 12:32:42 am
Помаже Бог! Ја сам православни вероучитељ и на овај форум ми је скренуо пажњу мој колега Игор.

OK sada bih rado sačekao Igora da potvrdi ovu izjavu ali uzeću za potrebe diskusije da je tačna tj da se stvarno radi o veroučitelju.

Quote from: hristijan90 on February 11, 2010, 10:48:51 am
Moj i Dejanov stav su u apsolutnom skladu.

Daleko su vaši stavovi od sklada  ::)

.....
Свето Писмо или Библија је књига која је заједничко дело Бога и човека. Тачно је да су је људи писали као што је и тачно да је те људе Бог инспирисао, па према томе не можемо Свето Писмо посматрати само као књигу коју је Бог издиктирао људима. У њој се налазе и мишљења, тумачења и разумевања људи који су је писали. Зато се приликом позивања на Свето Писмо мора узети у обзир и ко је писао, и када, и коме и због чега. Не може се истргнути из контекста времена, историје и места, из цивилизације у којем је настало. Исто тако у њему постоје и алегорије и символичке слике које се никако не могу тумачити буквално. У православном богословљу постоје различити начини тумачења Светог Писма: буквални смисао, алегоријски, типолошки. .....

Quote from: hristijan90 on February 09, 2010, 11:55:49 am
.... U bibliji pise da se tad Bog pokajao sto je stvorio coveka jer je bio jako izopacen! Onda je pozvao jednog coveka Noja i njegovu porodicu i rekao mu je da nacini barku u koju ce Bog poslati od svake zivotinje po 2, musko i zensko i da ce unistiti sve potopom jer niko nije zasluzio da zivi! I desilo se sta se desilo, od tad ne postoje dinosaurusi.....

A sto se tice starosti zemlje, ako uzmemo Bibliju od pocetka sveta do kraja, odnosno do Hrista, na osnovu rodoslova i godina koliko je svako od njih ziveo.....

...... када је Јону прогутао кит и овај остао у његовој утроби 3 дана јер није хтео да послуша Бога, а кад се покајао изашао је напоље жив и здрав. ...
... Приче о Содому и Гомору као и о Потопу су у ствари морални васпитачи за људе миленијумима, и не можете их одбацити само зато што не постоје докази да су историјски веродостојни, а на крају крајева нико и не тврди да је Свето Писмо уџбеник историје, геологије или биологије. ....
.... Генеалогија која се користи у Светом Писму не служи да бисмо рачунали године, већ да покаже да су сви потомци Адама (адам у преводу значи ''онај који је од земље'', ''земљани'') па према томе да смо сви у сродству. Можемо говорити још и о стварању човека од праха земаљког, неко то схвата као да је Бог буквално направио човека од прашине као што ми правимо Снешка Белића, али смисао тога је да покаже да се човек састоји од истих елемената од којих је сачињена земља и сав свет и да је нераскидиво повезан са њима,....

Kao što vidiš iz par na brzinu nabacanih citata razlike između vaša dva stava su ..... pa poprilične....

Quote from: Sasa on February 11, 2010, 12:43:28 pm
Pa naravno da se Bog ne dokazuje, jer je to nemoguće. Da jeste, itekako bi se to koristilo.

U teoriju evolucije sumnjaju kreacionisti. Pravoslavna i katolička crkva ne (Evolucija, kreacionizam i pogled na svet, Aleksej Tarasjev objavljeno u "Epistemološki problemi u nauci" i na dr. mestima).

Upravo tako a mislim da sam ja verovatno najveći zastupnik ideje da Nauka i religija nemaju veze jedna sa drugom pa stoga niti mogu da se porede niti mogu da budu u suprotnosti..... jednostavno ne mogu se mešati i to je to.
Svako može lično da veruje u šta god želi ali je poželjno da pri tome uključi mozak i pokuša da shvati neke stvari....
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Igor

Ostavim vas same pet strana, i rasprava ode iha-haj...  ;D
Jeste veroučitelj... Ovde i  tako moramo verovati na reč jedni drugima, dok se ne upoznamo...
Kad smo već kod toga. pozdrav Dejane, drago mi je što si se pridružio forumu, malo sam iznenađen, ali znajući tebe, bilo je i vreme...
Nadam se da ćeš učestvovati  u diskusijama i na drugim temama...
Dolaziš na Letenku, 20-og marta?

I ko kaže da je forum odumro i da je dosadan...

Predrag

Obično kreacionisti i astrolozi pišu "kilometarske" postove i na kraju ništa korisno ne kažu!
Ko ne ume da razmišlja verovaće u bibliju, a ko ume baciće je iz ruke i smejaće se i toliko.
Neverovatno kako je neko davno izlupao tolike gluposti na jednom mestu i još se ljudi zamlaćuju time,, a sve zbog nekoliko stvari.
Neznanja
Lakovernosti
Straha
Zbog dede, tate...
Kao kada je onaj pop na američkoj televiziji (tamo vodi bogomoljske emisije) rekao da mu treba 8 miliona dolara, jer će ga bog ubiti ako ih ne dobije. I zamislite uspelo mu je.
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2

Predrag

- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2