• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Camera Holder - Uradi sam

Started by CyberianIce, February 10, 2010, 12:34:46 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

CyberianIce

Evo napravio sam napokon drzac za kameru za afokalno snimanje i kad mi stigne novi aparat mozete ocekivati neke ozbiljnije fotke i od mene. A dok se to ne desi, zeleo bih sa vama da podelim recept za ovaj drzac, verujem da ima mnogo zainteresovanih:

Potreban materijal: cevni nosac virt 1" (Würth KIWA 32-35mm) cena 56 dinara
Vijak M8x5 sa dve matice M8 cena 10 dinara
Komad brave od vrata (vidi sliku) cena 50 dinara
Klamp vijak 1/4" (skinuo sa futrole od smene 8)

Slika 1: materijal

Slika 2: materijal ponovo

Slika 3: virt cevni nosac u krupnom planu

Slika 4: prvi korak - pricvrstiti nosac okulara za komad brave metodom kontramatice (uhhh ala ovo komplikovano zvuci) to vam ujedno omogucava da podizete i spustate okular kako bi ga centrirali ispred objektiva vaseg idiota

Slika 5: drugi i poslednji korak - Namontirati kameru kroz rupu u komadu brave uz pomoc klampa 1/4"

Slika 6: ubaciti okular u nosac okulara i po zelji otpilati visak komada brave - gotova skalamerija

Ovo vam omogucava da postavite vaseg idiota u drzac, i da centrirate istog kako levo i desno, tako gore i dole dok ga ne dovedete u centar.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

CyberianIce

Zaboravih da dodam da je taj virt nosac cevi gumiran tako da ne moze da osteti vas okular, takodje postoje i virtovi cevni nosaci i od 2" ali verovatno neko ko ima okulare od 2" se nece zajebavati sa ovim.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Yagodinac

Quote from: CyberianIce on February 10, 2010, 12:37:05 am
... ali verovatno neko ko ima okulare od 2" se nece zajebavati sa ovim.

Što da ne? Ja baš imam dobru volju da slikam preko apexa 28mm ali microstage prihvata samo 1.25 okulare. A sa apexom imam 26x uvećanja, idealno za krupne objekte. Jedino što mi treba puno šira šelna.

CyberianIce

Kao sto rekoh imas i puno sirih selni od ove. Ima od 1/2" pa sve do 3" za sve standardne debljine cevi sao su cene razlicite. Ova moja je kostala 56 dinara a od 2" kosta oko 80 dinara.
Telescopius
AstroBin

Yagodinac

Videću da izmerim okular, premda je njegov gumirani deo dosta širi od 2", nezgodno za kačenje.

CyberianIce

Pa ovo bi bila neka (skroz operativna) parodija na microstage. Evo jos jedne slike kako to izgleda kad se namontira na teleskop.

A ovu sliku vam s' ponosom predstavljam ovo je zidni sat kod mene u trpezariji slikano iz moje sobe (oko 15m) kroz moj teleskop i 25mm MA sa idiotom Canon PowerShot S10 uz pomoc ovog holdera. Jedini trik koji sam primenio je delay od 10 sekundi (da bi otklonio vibracije koje nastaju pritiskom na taster shoot) inace verovatno nisam cas ni fokusirao dobro - Klik na sliku za punu rezoluciju.
Telescopius
AstroBin

astromilke

Strava, svaka cast za post, bas sam planirao da krenem u "projektovanje" nekog holdera za mog "debila" jer sam sinoc poginuo da slikam mars iz ruke u sta sam se uverio da ne da je nemoguce nego  ???... - verujem da si mnogima skratio muke :) cak si i cene naveo! A jel sa PDV-om ili bez? :P

SW Newton 76/900
EOS 1200D

CyberianIce

Pa da, i ja sam popizdeo slikajuci iz ruke, ja nisam uspeo ni mesec da uhvarim. A sad evo gledam ovaj sat na slici i razmisljam "Mesece, drz' se dobro, dolazim!".
Telescopius
AstroBin

torlak

Ekstra je ovo... Svaka cast za post (i pomoc) ! :)

astromilke

Sve sam kockice slozio samo mi se ne gadja visina objektiva i okulara kad sve slozim kao tebi ;/ rasturio sam mali stalak za aparat i skinuo sraf (Klamp vijak 1/4") dosta je kratak - kao ovaj tvoj iz smene ;) i nemoguce je da pomocu njega postavim objektiv i okular na istoj visini. Trazio sam sraf po gradu i sve sto sam saznao je to da je napravljen u "colovoj meri" - tj koliko sam skontao navoj je redji nego kod obicnog i nema nigde da se kupi. Ostaje mi da probam da nadjem neke stare aprarate pa da skinem od njih...
SW Newton 76/900
EOS 1200D

CyberianIce

Jesi probao da eleminises ovaj razmak? Taj sraf sam tako tu i zamislio bas da bi mogao visinu okulara da podesim sa visinom objektiva na kameri. E sad pretpostavljam da je tebi objektiv prenisko pa da ne mozes ovo nize da spustis Ako to jesi, onda ti ostaje jedino da stanjis turpijom te matice ne bi li tu ustedeo koji milimetar ili da stvarno nesto uradis sa tim srafom sto drzi aparat. Navoj je 1/4" zato ga i nema nigde...
Telescopius
AstroBin

astromilke

Ma razmak mi je 0 izmedju matica - objektiv mi je dosta nizak i to stvara problem, cak mi je i skroz sa desne strane ali to je vec resivo. Mogu jos da proverim koliko bi dobio turpijanjem ali mislim da nece biti dovoljno. Nasao sam neke srafove http://www.srafovi.com/index.php?show_price=yes ali uglavnom su kratki. Imam jedan ruski praistorijski aparat, toliko ga dugo nisam video da sam zaboravio koja je marka u pitanju. Moracu da ga potrazim jer znam da ima sraf koji ga pricvrscuje za futrolu... ;)
SW Newton 76/900
EOS 1200D

CyberianIce

Da, sad znam u cemu je problem, ako ta kamera imalo lici na A430 onda je objektiv stvarno prenisko pa jos i ukosen u odnosu na taj navoj. Ma siguran sam da ces vec moci to nekako da resis, sve zavisi sa cim raspolazes od alata. Mozes da dodas jos jedan klizac i da ga pricvrstis za ovaj na kojem je selna (kao fabricki microstage).
Telescopius
AstroBin

astromilke

Ubacio sam par shajbni i sredio stvar - vec sam ga isprobao, napravio par fotki sto znaci da funkcionise! :)
SW Newton 76/900
EOS 1200D

Sima_Strahota

February 26, 2013, 10:55:02 pm #14 Last Edit: February 26, 2013, 11:09:12 pm by Sima_Strahota
Dizem temu iz mrtvih da se raspitam oko tog nosaca cevi.
Da li mu je pravo ime "virt nosac cevi", to jest sta da trazim u radnji?

edit:
Hvala, ne treba, nasao sam :)
...