• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Komentar ADRB na clanak u AM o smeni predsednika SAAS-a

Started by akerue, February 19, 2011, 11:51:23 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

akerue

Stigao je komentar ADRB na clanak vezan za smenu predsednika SAAS-a i on glasi ovako.

Коментар Астрономског друштва "Руђер Бошковић"
3 subota, 19 februar 2011 21:28
АДРБ
Поштовање,

С обзиром на то да се у горњем тексту спомиње Астрономскo
друштво "Руђер Бошковић" и да је могуће да се на основу
тога дође до погрешних закључака сматрамо да је потребно,
у најкраћем, појаснити стање.

Наиме, Драган Радмиловић јесте члан АДРБ као и неколи-
ко стотина других људи који су чланови нашег Друштва
и свако је добродошао да то постане. То, наравно, не зна-
чи да чланови могу самовољно иступати у име Друштва ни-
ти да се на њега позивају. Утолико је важно истаћи да Драган
Радмиловић не заступа АДРБ и да његово иступање треба
схватити као лични чин. Такође, у АДРБ никада није стигао
никакав позив (званичан или незваничан) да се прикључи
СААС - о томе се овде никада није водила прича па ни
Председништво (које је једино и могло да донесе одлуку о
томе) није било у прилици да о томе одлучује.

Надамо се да ће проблеми у СААС убрзо бити превазиђени
и да ће наставити са радом на популаризацији астрномије.


Астрономско друштво
"Руђер Бошковић"

Sky Watcher 150/750, EQ3 montaža sa motorima, Baader folija, Nikon D3100
Astronomsko udruženje "Eureka" Kruševac, www.eureka.nebjak.net
"Astronomija iz fotelje"
www.teleskoponline.info

treger

Ja sam u trenutku dok sam osnivao Savez bio član a i sad sam član ADNOS-a članska karta mi je broj 1/2010, inače ja sam postao član dosta ranije (nekoliko meseci) ali zbog kašnjenja  u administraciji ADNOS-a članska karta mi je urečena u znatno kasnije.  Ja se nigde nisam pozivao na ADRB i na svim akcijama ja sam nastupao kao predsednik SAAS. Takođe Savez nije imao nikakvih sredstava na računu niti ih ima, sve akcije sam sam finansirao i snalazio se kako znam i umem. O tome šta sam radio možete pročitati na www.saasr.org. A šta je radilo društvo koje me hoće da smeni van statuta može te pogledati na sajtu www.sadasvoj. Nemam nameru da se spuštam na niske nivoe komuniciranja sa onima koji žele da unište Savez koji sam ja stvorio. Ako se neko pita zašto nije ranio bilo Saveza, pa nije zato što neki pojedinci više vole da uništavaju nego da stvaraju. Ja sam jedan od osnivača AU Eureka, i najveći sam doprinos dao da od sekcije postanu društvo. Takođe sam inicirao ljude u Vlasotincu da i oni naprave astronomsko društvo pomogao im oko administracije i svega. To što me povezuju za ADRB je što sam tamo član od 1997. Napominjem da tamo redovno plaćam i članarinu. Statut SAAS imate da pročitate na sajtu www.saasr.org. Podmeću se sve neistine  ili poluistine. Tkođe se tvrdi da nisam bio na dve najveće akcije prošle godine u Srbiji MM i Letenka. Na žalost onih koji bi da me diskredituju bio sam na Letenci na MM. Na kampu nisu bio jer su upravo ovi koji me prozivaju blokirali svojim nedeloskom na svečanu sednicu Saveza astronoma amatera Srbije blokirali njegov rad. Nisu došli niti su pre dolaska opravdali izostanak što govori o tome kolko je njima stalo do saveza. Imaju neki neopisivi strah od sazivanja skupštine. Dosada su im u dva navrata propale akcije o mom smenjivanju upravo zbog toga što je to van statuta. Zainteresovani mogu pročitati statut pa doneti odluku o događajima oko Saveza.

SrdjanP

To da si ispred Rudjera si SAM napisao. Evo copy paste sa sajta Saveza:

"    Dragan Radmilović (AD Ruđer Bošković, Beograd), predsednik    "

Dakle, ispred kog si astronomskog drustva u Upravnom odboru? Ispred Rudjera nisi.
Ako nisi u UO ispred nekog drustva onda ne mozes da budes predsednik. Statut je jasan. Ne izbegavaj odgovor vec napisi.

mmilan

Dragane,

pošto toliko dobro poznaješ statut i zakon zamolio bih te da tačno navedeš koje društo predstavljaš i čije si ovlašćenje dobio.

Čl. 4 stav 1 statuta SAAS jasno dešiniše da član "може бити свако, на прописан начин регистровано астрономско друштво, као  и друга сродна удружења грађана које у свом саставу имају астрономску секцију,  а који прихвате циљеве  и Статут Савеза."

Takođe, čl. 7 stav 1 kaže "Скупштину САВЕЗА чине изабрани представници свих чланова Савеза." slično je i sa čl. 8. st 2 gde je dešinisan Upravni odbor "Свако Друштво-секција које је члан Савеза бира по једног свог представника који је уједно и члан Управног одбора".

Statut SAAS ne dozvoljava da pojedinac bude član saveza niti dozoljava da pojedinac bude član organa SAAS. Da li je neko društvo tebi dalo saglasnost da ih zastupaš u SAAS? U slučaju da imaš ovlašćenje nekog društva onda objasni zbog čega je to društvo privilegovano sa dva predstavnika u Upravnom odboru SAAS?
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

Obersturmfuehrer

Da je astronomija u Srbiji na bilo kom nivou koji je visi od ovog sadasnjeg mogao bih da razumem ovo natezanje ko je predsednik, ko pripada kom drustvu i ko koga zastupa.
Obzirom da je astronomija u Srbiji zastupljena na nivou 0 (nula), uopste ne razumem ova natezanja niti ovakve recenice
"Nikada nam nije bio potreban advokat niti sud kako bismo radili u zajedničkom interesu i popularisali astronomiju. "
Uopste mi nije jasno ko je tu sta blokirao i na koji nacin je 'blokirao'.

Realnost je takva da uglavnom astronomsko drustvo u Srbiji cine pojedinci od kojih su neki clanovi ovog foruma i jos par njih koji poseduju teleskope (i koriste ih).

Tako da, kada resite da se svadjate zbog necega, odlucite zbog cega se svadjate. Normalno, sujeta, zavist i tako te gluposti treba da se iskljuce...

Sekula

Quote from: treger on February 20, 2011, 01:09:21 am
... Nemam nameru da se spuštam na niske nivoe komuniciranja sa onima koji žele da unište Savez koji sam ja stvorio...


Koliko je poznato Savez su stvorili svi oni koji su navedeni u osnivačkom dokumentu a bilo je tu više društava, tako da nije tačna konstatacija da je jedan čovek stvorio Savez niti je to i mogao i da je hteo. Savez je odgovornost svih onih koji su u njemu i nije neka svojina koja može da se svojata od strane bilo kog pojedinca ili eventualno društva.
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

NeS

Ja za razliku od Stribog-a razumem reakciju vecine u savezu, ili sto bi narod rekao "ko sa djavolom ......" mora na kraju da mu se obije o glavu.
Nije bitno na kom je nivou amaterska astronomija kod nas i koliko nas ima, vec da oni koji se time bave to rade iz ljubavi i da da im to predstavlja zadovojstvo.
Moje iskustvo sa gospodinom D.R. ponistava te razloge zbog kojih ja uzivam u ovom hobiju.
Bilo je samo pitanje vremena kada ce da krene lancana reakcija.

akerue

Pročitavši statut Saveza primetio sam sledeće elemente i evo odgovora na neke od vaših komentara.

"Ja sam u trenutku dok sam osnivao Savez bio član a i sad sam član ADNOS-a članska karta mi je broj 1/2010, inače ja sam postao član dosta ranije (nekoliko meseci) ali zbog kašnjenja  u administraciji ADNOS-a članska karta mi je urečena u znatno kasnije."

Na sajtu SAAS-a na stranici odbori jasno pise pored imena predsednika da je član AD "Ruđer Bošković" što asocira da on predstavlja ADRB u Savezu, a ne ADNOS. Predstavnik ADNOS-a je Rade Marjanović. I da imate ovlašćenje od ADRB ne možete biti u UO jer ADRB formalno nije ni član, a ni osnivač Saveza. Takođe da imate ovlašćenje ADNOS-a opet ne može ADNOS da ima dva predstavnika što znači da je jedan član UO višak i da je UO trebao da ima 9 članova, a ne 10. Statut jasno kaže da se predsednik bira od strane članova UO i da je kandidat za predsednika, potpredsednika i sekretara iz redova članova UO. Znači po ovome ili ste vi Dragane višak, ili Rade. Zapravo po onome što piše na sajtu Saveza već godinu dana, vi Dragane ste mimo statuta u UO i mimo statuta obavljate funkciju predsednika.

"Ja se nigde nisam pozivao na ADRB i na svim akcijama ja sam nastupao kao predsednik SAAS."

Tačno vi se niste pozivali na ADRB, ali se pozivate na njega i to da ste njegov član, a po svemu sudeći i njegov predstavnik u Savezu. Zapravo vi kršite statut od samog početka. Takođe ako je već tako da ste mimo statuta u UO onda znači da je Savez u blokadi od prvog dana postojanja i znači da ste u tim akcijama zloupotrebljavali ime Saveza i njegov logo. To zapravo sve proizilazi iz onoga što piše na sajtu Saveza na stranici odbor i na osnovu onoga što piše u statutu i što sam opisao u prethodnom pasusu.

"O tome šta sam radio možete pročitati na www.saasr.org."

Sve to što ste radili je za pohvalu i primer akcija koje treba da se organizuju u Srbiji, ali takođe niste sve to sami radili tako da ne možete za vase akcije preuzeti zasluge, takođe činimi se da niste ni vi sami sve aktivnosti inicirali. Ali sve aktivnosti su rađene u interesu astronomije i cilju Saveza, tako da sve pohvale za to.

"Nemam nameru da se spuštam na niske nivoe komuniciranja sa onima koji žele da unište Savez koji sam ja stvorio."

Po ovom pitanju podržavam ono što je Sekula napisao, a to je da vi nikako niste mogli da stvorite savez formalno, jer osnivači saveza su 9 astronomskih društava, a ako pogledamo statut i vašu izjavu koje društvo predstavljate i ono što piše na sajtu da ste iz ADRB, znači da vi nikako ne možete biti u Savezu, ili prosto ADNOS ima jednog člana viška u SAAS-u.

"Ja sam jedan od osnivača AU Eureka, i najveći sam doprinos dao da od sekcije postanu društvo. Takođe sam inicirao ljude u Vlasotincu da i oni naprave astronomsko društvo pomogao im oko administracije i svega."

Opet samo mogu reći svaka čast i za to što ste uradili i osnovali ta društva i želim tim društvima da uspešno rade i da popularizuju astronomiju što bolje u Srbiji.

"To što me povezuju za ADRB je što sam tamo član od 1997. Napominjem da tamo redovno plaćam i članarinu."

To što ste član ADRB od 1997. i da plaćate redovno članarinu nas se ne tiče, a koliko vidim i u komentaru ADRB to nigde ne piše da li vi plaćate ili ne. Poenta je da nemate ovlašćenje od ADRB da zastupate ADRB u Savezu, ali i to da ADRB nije član niti osnivač SAAS-a, tako da je osnovno pitanje vašeg mesta u UO u Savezu. To bi bilo slično kad bi neko iz Srbije otišao da se kandiduje za neki organ u Savetu EU i kaže ja imam ovlašćenje da predstavljam tu Srbiju, a Srbija nije čak ni članica Saveta EU. Opet kažem i to što ste u ADNOS vas ne opravdava da budete u UO. Ako imate ovlašćenje od ANDOS-a da budete u UO, zašto ADNOS ima dva člana u UO, a ostali po jednog i zašto onda ADNOS na taj način krši statut, a i vi sa njima, kada već tvrdite, po komentarima koje sam mogao da vidim, da toliko poštujete statut, a ovde ispada da ste vi prvi taj statut prekršili time što ste u UO.


Nadam se da će se ova situacija sa SAAS-om što pre rešiti i da će se ovde pojaviti lepše teme o aktivnostima SAAS-a.
Sky Watcher 150/750, EQ3 montaža sa motorima, Baader folija, Nikon D3100
Astronomsko udruženje "Eureka" Kruševac, www.eureka.nebjak.net
"Astronomija iz fotelje"
www.teleskoponline.info

SrdjanP

Ja stvarno mislim da Dragan ne razume problem. :)
Ajde dacemo mu jos malo vremena.

Dakle, svaka clanica Saveza ima svog predstavnika u UO. Dragane, ciji si ti predstavnik?mmilan

Direktan link do Statuta SAAS:

http://saasr.org/wp-content/uploads/2010/05/Statut.pdf

(a ovde možete da vidite i rešenje o registraciji)

Još jedno važno pitanje za Dragana - zašto si LAGAO da AD Ruđer Bošković ne želi da bude osnivač i član SAAS? Lagao si o stavu društva čijim imenom se potpisuješ!
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

Dejan V.

Dakle, pratim ovu raspravu vec dva dana, i imam samo jedno pitanje za Sasu, Srdjana, Milana i Janka: Kako ste uopste, u kom stanju sna, polusna, somnabulije (ili cega vec) mogli dopustiti da ovako nepismen covek postane predsednik SAAS? Srdjane, zasto se niste zapitali koje on drustvo predstavlja u trenutku kad ste ga birali? Zar vec tada niste mogli da vidite da se radi o coveku vrlo prosecnih intelektualnih mogucnosti, a sto se jasno moze detektovati iz nacina njegove komunikacije i nepismenosti koju ovde rasipa? Zasto je sve ovo bilo potrebno, prepucavanja, smene, u sustini - provlacenje kroz blato jedne plemenite ideje?

mmilan

Ja lično sam sve te probleme probleme primetio na samom početku ali nisu mi delovali izbiljno i smatrao sam da je SAAS samo forma koja treba da ozvaniči pred zakonom ono što radimo već desetak godin. Nikad mi nije palo na pamet da će iko da pomisli o zloupotrebi poverenje, a o ovakvom nastupu da ne govorim. Nažalost, pogrešio sam.

Očigledno je da za svaku reč pravnog dokumenta mora da se angažuju stručni ljudi, bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne.
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

Yagodinac

Quote from: Dejan V. on February 20, 2011, 12:54:05 pm
...mogli dopustiti da ovako nepismen covek postane predsednik SAAS? ... Zar vec tada niste mogli da vidite da se radi o coveku vrlo prosecnih intelektualnih mogucnosti...


Ne podržavam bilo čije vređanje na forumu, iz bilo kojih razloga.

Jedno pitanje za sve koji su učestvovali u ovoj raspravi: zar nije moguće postići bilo kakav kompromis? U smislu da se Draganu ponudi mesto predsednika izvršnog odbora ili slično? Ako neko želi nekog da potpuno eliminiše iz organizacije to isuviše podseća na čistku.
Mislim da je svačiji aktivizam dobrodošao, naravno i Draganov, i da takav kadar treba sačuvati u okviru organizacije. Put za tako nešto je u kompromisu.
Ako niko ne želi da se složi sa mnom oko spuštanja lopte i postizanja dogovora jedini pravno validan način smene je zahtevanje vanredne skupštine.

Dejan V.

Nisam zaista imao nameru bilo koga da vredjam, pa ni g. Radmilovica, ali zar se iz komentara koji je ovde napisao ne moze videti da mu elementarna, osnovacka gramatika bas ne ide od ruke? Pa sta sad, zar SAAS treba da bude utociste za sve koji vole da misle da vole astronomiju (citiracu jednog prijatelja :)), samo zato da se ne bi osecali usamljeno?

Neka SAAS sazove i tu vanrednu skupstinu, bas me interesuje i to da vidim.

mmilan

Ovde niko ne osporava aktivizam, sporna je pravna procedura rada SAAS. Svako registrovano pravno lice mora da poštuje odredbe Zakona i Statuta. U prethodnom radu udruženja prekršeni su ti pravni dokumenti i to mora da se reši.

Postoji mnogo bitna razlika između aktivizma i zvaničnog predstavljanja nekog pravnog lica. Dragan je u SAAS ovlašćen da bude pravni zastupnik udruženja i to mu daje pravo da zastupa SAAS prema trećim licima (čl. 8. st.4 Stauta) ali mu ne daje pravo da sam odlučuje i donosi odluke u ime SAAS. Zakon o udruženjima građana je jasan - svaki član u udruženju je ravnopravan sa svim ostalim članovima (čl. 5, st 1, tačka 1 Statuta). Najviši organ u udruženju je Skupština.

Vanredna sednica skupštine ne može da se održi pošto skupština nije ni formirana (statutom nije definisano koliko predstavnika u skupštini ima svako AD, čl. 7 Statuta). U SAAS trenutno postoje Upravni odbor (čl. 8) i Nadzorni odbor (čl. 9).

Pošto Skupština nije mogla da bude formirana radom SAAS rukovodi upravni odbor (sačinjava ga jedan predstavnik svakog AD, čl. 8 st 2 Stauta). Statut jasno definiše da radom SAAS rukovodi UO između dve sednice Skupštine (čl. 9. st. 1, tačka 1). Tačnije, UO je jedini organ SAAS koji je formiran u skladu sa Stautom i zakonom (čl 10. st 2. definiše da svako AD ima predstavnika u Nadzornom odboru, a to nije slučaj)

Na Skype je održan neformalni sastanak da bi se dogovorilo o daljim aktivnostima SAAS. Odluka donesena na taj način nije pravno validna ali je pokazala trenutni stav članova udruženja. Zbog nastale situacije sednica će biti uskoro zakazama.

Ono što je još bitno je nepoštovanje člana 5. Zakona o udruženjima, odnosno čl. 11 Statuta čime je definisana obaveza javnosti rada udruženja. Stautom je propisano da UO obezbeđuje javnost rada SAAS ali u ovakvoj situaciji UO nije bio informisan o mnogim aktivnostima koje se realizuju u ime SAAS. Čl. 11 stav 2 statuta definiše način na koji se ostvaruje javnost rada - neposredno, putem publikacija i saopštenja za javnost. Ništa od toga nije realizovano. Nepoštovanje člana o javnosti rada za sobom povlači i kaznene odredbe za pravno lice i zastupnika (čl 74. st 1 tačka 1, odnosno st 2 istog člana)

Napomenuo bih da Statutom nije definisano da SAAS ima sajt i mail listu, prema tome situacija je ista kao i po pitanju elektronske Skupštine, obaveštenja distribuirana na taj način nisu zvanična i predstavljaju privatni stav urednika sajta (u ovom slučaju predsednika UO SAAS). Nedefinisanje mogućnosti održavanj elektronske skupštine/stastanka i nedefinisanje sajta kao javnog glasila društva su ogroman propust u pisanju Statuta ali ta greška je napravljena i bez izmene statuta to ne može da se promeni.

http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz