• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Jupiter

Started by Laci, August 24, 2011, 02:13:22 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

spadej

Evo jednog pokusaja obrade. Sa prethodne fotke sam "uzeo" Jupiter a sa jedne vise eksponirane satelite. 

Luger

Spadej, nije ovo lose za pojedinacne snimke.  Ali, ipak, sledeci put probaj da snimis filmic.Bice mnogo bolje. Uh...je l' ima 1000d movie ?

Ralemasinac

Lepo odradjeno Spadej. Improvizacija sa merom... Mom jupiteru pomogo Marino. Skoro me pitao komšija da mu objasnim kako se koji satelit zove u tom trenutku i nisam znao... Katastrašno! :) Ali na nemačkom sajtu Astronomia, ima aktuelle flecke jupiter(jupiterova fleka) njen tranzit u koliko sati može da se vidi, kao i raspored satelita sa imenima za taj trenutak... Možda ima tu opciju i neki astro program, neznam...

spadej

Hvala Vasko. 1000D ne snima video, da ima snimio bi. Zato sam poneo Canon A540, koji moze da snima filmic, ali dok sam ja sve namestio naoblacilo se :(

Hvala i tebi Rale. Doslo mi sinoc da se malo igram, to je bukvalno sklepano, isecene 2 JPG slike. Okacio sam zbog mog sina (9god), primetio sam da prati forum, pa sam hteo da ga jos malo zainteresujem.

gile.ms

Obaveze su me "malo" pritisle, pa tek sad stižem da postavim snimak Jupitera još od 19. decembra...
Snimanje je trajalo sat i po vremena od oko 22:00 pa nadalje. Na svakih 3 minuta sam snimio video klip u trajanju od 30 sekundi.
Dobio sam 30-tak snimaka pa mi je trebalo nekoliko nedelja da povremeno u registaxu obradim po par njih...
Zatim sam u fotošopu naređao sve kadrove i dobio animaciju...

Sateliti koji se "utrkuju" su Evropa i Io, a u prva dva kadra je na zapadnoj ivici Jupitera vidljiva Evropina senka.

SkyWatcher 150/750 EQ3, TS 10x50, TS 20x80, Star Adventurer, EOS 550d<br />----------------------------<br />Truly, Madly, Deeply

allexxandar

Svaka cast gile.ms, odakle si sinmao?
SW 127/1500 MC | NEQ-3 GoTo | SW 80/400
Canon 600D | Btc 12x56

Luger

Ohoho...bravo gile.ms! Kad stignes, uradi i jednu fotku, detalja koliko hoces. 

mitja

Skywatcher 150/750 P
Celestron astromaster 130 EQ
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony 305 pro ar coating
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.

gile.ms

hvala vam,
slikano je iz Beograda, teleskop 114/900, EOS 550d u direktnom fokusu + 5x barlow (u stvari vrh od hiperiona u ulozi barlow sočiva)
SkyWatcher 150/750 EQ3, TS 10x50, TS 20x80, Star Adventurer, EOS 550d<br />----------------------------<br />Truly, Madly, Deeply

Yagodinac

Ovo je neverovatno, toliko detalja sa 114mm...  :o
Čestitke za animaciju. Možda malo da si posvetleo frejmove, znam da bi onda šum iskočio u prvi plan ali generalno meni šum nešto i ne smeta. Koliki je bio ISO? Jupiter na 5x i 114/900 je veoma taman, mislim da Saturn npr ovako ne bi imalo šanse snimiti.

zozo83

gile fantasticno, ja sam odusevljen kako je ispalo
BD 150/750 EQ3, okul. 10mm, 25mm i 6mm gold, Napravljena motorizacija montaze i motorizacija fokusa, UHC filter Castell 2"
Canon 550d (18-55 is stm),
durbin 20*50,

frugorski

Veliki posao i odlicno odradjen odradjen.Bravo gile. ms !
Celestron Newton 200 f/5
EQ6 MTS
Meade ETX 127x1900(Maksutov Cassegrain)
Dvogled TENTO 20x60
Okulari Plosil od 4 do 40mm
Canon EOS 600D,EF-S 18-55 is,EF 75-300,EF 1.8/50 ll
Canon EOS 350D,Moded,
Sigma 30mm, f/1.4.Fiksni objektivi 29.37,58,135,200X2 ,300mm

gile.ms

Hvala svima još jednom, evo dodajem dva pojedinačna snimka - jedan mutan i jedan oštar (seeing se sve vreme menjao)

ISO je bio na 1600 ili 3200 - ne znam, pobrisao sam filmiće pre nego što sam zapisao podešavanja  :-[
Na 3200 registax uspeva da ispegla šum kada raspolaže velikim brojem frejmova a na 6400 to postaje praktično nemoguće...

Saturn nisam nijednom uspeo da snimim ovim setup-om - previše je taman - ipak je to posao za 150mm ili više :)

johnny984

Ova druga je perfektna, ide ti taj jupiter jako dobro  :)
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
                                                                                                                   -Albert Einstein

Luger

Odlican je, znao sam!  :D