• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

dvogled za pocetnika

Started by petar, April 02, 2012, 05:54:36 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

Yagodinac

Ha... Itekako znam šta pričam, bar kad su ovi dvogledi u pitanju.
Ostajem pri prethodnoj tvrdnji. Gledao sam obe Falcon, jednu (oriđinale) ima bivši tast. Drugu (falš) sam slučajno uzeo ćaletu u momentu dok sam razmišljao šta da mu uzmem za rođendan.
Practica Falcon koju ti navodiš je bajbezočniji falš, žao me je što sam bacio kintu... Originalna je nebo i zemlja, multicoating samo vredi a gde je ostalo.

Quote from: tomato011 on April 17, 2012, 01:39:42 pm
Uostalom, za 3600 dinara, da li ista moze da bude lose? :)
Tako da mislim da se ne radi o replici, vec su jednostavno racionalizovali proizvodnju...

Da prevedem na tebi bliži fotografski jezik... Da li bi na svoj 70-200 2.8 L stavio kineski CPL ili UV, svejedno šta, što košta 10$? Ili kupuješ B+W za isti?
Stvari mogu da budu itekako loše za 3600d. Ako se vidimo na Letenci letos poneću dvogled pa da ga uporedimo sa TS 10x50. Ali onda će ćale da kuka da mu kupim TS...  ;D

tomato011

Ma verujem ja tebi, ali 3600 je jedan rucak bolji u Beograd i to bez vina... Rekao sam ti, 100% se radi o racionalizaciji proizvodnje! Nikada vise Pentacon 200mm f4 ne bi kostao te pare, koje je nekada kostao! Ili bi ga racionalizovali, ili bi kostao 1000 evrica... Taj sto si gledao kod bivseg tasta, je verovatno made in pre pada berlinskog zida, ili u tim nekim godinama, dok su rasprodavali zalihe! Sada su Practica proizvodi manje vise igracke... Ali, da ne pricam na pamet, radim celu noc i skoro celo jutro i pre podne, idem sad do grada da zavrsim nesto, pa cu da svratim i pogledam ga, usput mi je...

Yagodinac

Ne bi trebalo da meriš nepoznat teren poznatim merama - Practica dvogledi nemaju ama baš nikakve veze sa Practica brendom u industriji aparata ili objektiva. Jedino je isto ime na tim proizvodima, što ne znači ama baš ništa.
Oriđinale tastova Practica Falcon je proizvedena pre možda 3g a kopija pre 2g...
I nema nikakve tu racionalizacije - ja sad da odem u Kinu i pljunem pare za šleper tih, takoreći, dvogleda, mogli bi na njima da mi štampaju brend "Millorad".

A i ima jedan interesantan pristup: Canon. Njihovi IS dvogledi (sa optičkom stabilizacijom) spadaju u kategoriju prilično skupljih dvogleda. Oni na takve proizvode ne stavljaju olako svoj logo. A Nikon dvoglede možeš da nađeš čak i po buvljacima...

tomato011

Nisam stigao danas da odem, bilo zatvoreno... Nego, razjasni nam, molim te, ko zapravo proizvodi original Falcon a ko kopiju i ako moze, daj link na original, posto sam ja na kopiju vec dao... pa da vidimo o cemu se radi... iskreno, nista mi tu nije jasno...

A Canon je druga prica, oni su do juce bili pioniri u svemu i jednostavno su zeleli da izmisle nesto novo, da bi svoje dvoglede izdvojili iz mase! I to su i uradili... Njihove dvoglede masovno imaju po jahtama, gliserima i ostalim "camcima" i sl. Dakle, ko ima para, kupice najbolje, ali i tehnicki najsavrsenije.
Imas ti i "ozbiljnijih" brendova, koji o IS tehnologiji mogu samo da sanjaju :)

Yagodinac

Moja greška: nije Practica Falcon nego Norconia Sport 7x50.
Izvinjavam se svima kojima sam kreirao zabludu  :P
Proverio sam kod tasta. Inače Practica Falcon pravi samo jedan model, koji je smeće, i tu se ništa ne menja. Norconia je nešto iznad 100e i svakako vredi tih para.

Inače za Norconiu važi ta priča o originalu i kopiji od 30e.

tomato011

OK, desi se da covek pomesa... ali ja cu svakako sutra da svratim do Repromarketa i bacim pogled... mozda ga i kupim, posto nemam dvogled, a kao sto rekoh, 3600 mi ode za veceru... :)
Do sutra...

petar

Ja sam ipak resio da kupim TS pa cu smisliti kako da nabavim.

tomato011

Idi na kupujem prodajem, nadji ljude sto donose foto opremu iz Madjarske i pitaj ih... obicno hoce da donesu, a najcesce rade za AFU-u... Kad stignu u srbiju, posalju ti postom za 250 dinara...
Ako nemas nikoga napolju ko dolazi, to ti je najbolja varijanta...

petar

Tako cu i da uradim,samo da stupim sa nekim u kontakt i da se dogovorimo.Hvala na savetu

petar

Znas li nekoga konkretno da mi preporucis?

tomato011

Iskreno, ne bih se usudio... Jer nemogu da garantujem... ali idi na Kupujem prodajem i potrazi oglase za Canon 5D MKII i MKIII.

Daju ih dve, tri osobe, pa vidi... Mislim da se jedan zove Andor ili tako nesto... evo sad pogledah, Bujdoso Andor  andor.bujdoso@gmail.com

Ali kao sto rekoh, oprezno... mada sam za njega sam cuo dosta preporuka na Dizajn Zoni i sl. forumima gde se fotografi okupljaju...

Yagodinac

Andor je 100% pouzdan čovek, kako se nismo ranije setili...

petar

Jel mozes da se raspitas oko nabavke i cene?

Yagodinac

To moraš lično na njegov mail.

petar

Nije jos u mogucnosti da nabavi.