Obrada fotografije, uputstva i tutoriali

Započeo 5ja, April 16, 2012, 05:46:19 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Zeljko

Pozdrav drugari, Novi član Željko ovde 🙋
Bavim se vizuelnom astronomijom, ali sam od nedavno rešio da se oprobam u astro fotografiji i pre nego što napravim finansijsku crnu rupu da vidim da li je uopšte to za mene.

Najviše me interesuje širokougaona fotografija neba, sazvežđa, mlečnog puta...

Moja trenutna oprema koju imam je
Nikon d5300
Stock 18-55mm objektiv
Običan tripod

Kasnije bih uzeo Samyang 14mm i možda neki star tracker.

Zanima me koji program bi ste mi preporučili za ovaj Basic setup za stackivanje i obradu fotografija i šta realno mogu da očekujem?

Takođe bi mi značio neki osnovni savet za workflow: koliko frejmova, da li raditi dark/bias/flat, i slično.

I ako bi neko bio ljubazan da mi ukratko kaže šta ne valja na ovoj fotografiji.
https://ibb.co/3yCFrQ1D
Realno ja bih rekao da ovde ništa ne valja ali ne znam zašto i kako.
Dobio sam je uz pomoć Sequatora i nemanja pojma šta radim u Sirilu.

Samo me usmerite u pravom pravcu a ja ću sve ostalo. 🙂

Hvala svima

vlaiv

Evo nekih uvodnih smernica, čisto za početak.

Prvo, nemoj objektiv da stavljaš na ful blendu, Drži ga malo zatvorenog, mada, taj stock 18-55 i nije mnogo brz, verovatno oko F/5.6? U svakom slučaju slabiji objektivi nisu baš dobri kad su full otvorni, treba ih malo stopirati da dobiju oštrinu.

Ima pravilo "500" što se tiče snimanja bez trackinga. To je 500 / fokalna dužina = max ekspozicija u sekundama. Znači ako snimaš na 55 - maksimalna ekspozicija će ti biti 9 sekundi, dok će kod 18mm to biti 27 sekundi.

Probaj da izoštriš sliku što bolje možeš. Mislim da za tvoju kameru može bez flata - ona ima samo fiksni ofset, znači trebaju ti darkovi i flatovi za početak. Zapravo, za početak samo darkove. Na istoj temperaturi, isti ISO, ista dužina ekspozicije. Pokrij objektiv ali i viewfinder (trebalo bi da ima kapica za njega na strapu od foto aparata).

Probaj ili Siril (mada kažeš da se ne snalaziš baš najbolje u njemu) ili DeepSkyStacker
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC