• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Ekstrasolarne planete

Started by Dule_smor, May 05, 2004, 10:39:30 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Dule_smor

 Do sad ih je pronadjeno 123, vecina su gasoviti dzinovi.Postoje mnogo metode za otkrivanje, skoro sve su indirektne.Ceka se lansiranje terrestial planet findera, keplera i jos par teleskopa specijalizovanih za ovaj tezak zadatak.Nemam sad vremena, vise o tome ovde.

U svakom slucaju bi bilo divno otkriti novu zemlju.

Dule_smor

 Ok, ovo mozda i nije pravi deo foruma za ovo, ali sigurno da nije toliko smorena tema, i da imate neke komentare:).

Miranda

 Pa nije smorena tema nego nemas sta da kazes dok se ne pojave neki zanimljivi dokazi o necemu sa neke planete...ovako samo znamo da postoje....sta jos da kazemo....!?

Sasa

 Paaa, otkrivanje vansolarnih planeta je zadivljujuce i pokazuje koliko se astronomija brzo razvija. Citav niz logickih rasudjivanja na osnovu osmatrackih podataka o necemu sto se neda videti i opipati dovodi - pa to jeste sjajno. To je, naravno, snazan podsticaj za nova pitanja i otvaranje novih oblasti istrazivanja. Ali tu nas tek cekaju nova otkrica.
Jedno vazno pitanje je: koliko je Suncev sistem originalan? Ima li jos sistema slicnih Suncevom?
Vekovima se smatralo da je Zemlja povlascena, a sad se pitamo koliko je Suncev sistem  povlascen. Da li postoji zvezda slicna Suncu, sa planetama slicnog tipa kao sto su nase, na slicnom rastojanju, sa slicnim orbitama. I sve zajedno slicne starosti.
Neki misle da je Suncev sistem jedinstven, a u tom slucaju i zivot kao sto je ovaj nas je izgleda - jedinstven.

Miranda

 Moguce da je nas sistem jedinstven sto naravno ne znaci da ne postoje slicni sistemi kao nas!  

Sasa

 Naravno, niko ne kaze da ne postoje slicni, ali "slicnost" je relativan pojam. Vazno je koliko su slicni. Naucnici bi, cini se, voleli da nadju neki jaaako slican. A izgleda da su pomalo skepticni, bar neki od njih. A ako su u pravu, onda se moze desiti da su u pravu oni koji kazu "ovaj nas svemir je dovoljno velik za tacno jednu civilizaciju."

U svakom slucaju jako je vazno i ineteresantno videti sta sve ima u komsiluku.

Miranda

 Ipak mislim da je to nemoguce! U tolikom prostoru mi jedini!!!? Nema sanse!  

Sasa

 Ma slazem se, i meni je nemoguce i nelogicno da smo sami, ali moje mesljenje, moja logika je misljenje i logika zemljanina.
Svemir je, medjutim, mozda uredjen po nekoj drugoj logici. Nasi vidici i nasa percepcija uopse, a time i nase zakljucivanje su jako ograniceni. Znaci, jeste nelogicno da smo sami, ali ko nas pita ;)


Miranda

 Nema tu ko nas pita.....jednostavno nasom logikom zakljucujemo da je glupo da smo u tolikom prostoru sami. A da li postoji neka druga logika? Mislim da ne treba da razmisljamo o tome.... ;)  

SrdjanP

QUOTE (Miranda @ 17. May. 2004., 12:28)
Nema tu ko nas pita.....jednostavno nasom logikom zakljucujemo da je glupo da smo u tolikom prostoru sami. A da li postoji neka druga logika? [/quote]
Naša logika pada na kolena pred surovim činjenicama. A one su sledeće:

- ogromna većina zvezda u galaksiji su dvojni, trojni i sistemi sa više zvezdanih članova
- planete oko takvih zvezda imaju nestabilne orbite, što izuzetno nepovoljno utiče na nastanak i razvoj života
- planeta mora biti u tzv nastanjivoj zoni, ni suvise blizu svoga sunca ni suviše daleko
itd..

Dakle, nije korektno reći "Pa, znaš, svemir je ogroman a zvezda ima milijarde milijardi, logično je da nismo sami". Zvezde su potrebne životu, ali život ne nastaje na zvezdama.

Ja se sve nadam da će buduća istraživanja Marsa, a pre svega Evrope pokazati da život buja svemirom. Možda ne inteligentan, ali onaj primitivan i jednostavan - verovatno.

Miranda

QUOTE (SrdjanP @ 17. May. 2004., 23:08)
- planeta mora biti u tzv nastanjivoj zoni, ni suvise blizu svoga sunca ni suviše daleko

[/quote]
A zasto? Mozda "nekome" odgovara da je blizu odnosno daleko od svoje zvezde....?

Dule_smor

 Daleko odoste, to su vec veoma komplikovana pitanja kojima se bave egzobiolozi:).Ko zna kakav zivot je mogao da  se razvije i gde sve.Svemir traje milijardama godina, zvezde se radjaju i umiru.Ko zna koliko se civilizacija uzdiglo i propalo pre nas.Kad tako razmisljam covecanstvo deluje prilicno bedno.

SrdjanP

QUOTE (Miranda @ 18. May. 2004., 09:03)
A zasto? Mozda "nekome" odgovara da je blizu odnosno daleko od svoje zvezde....? [/quote]
Možda, ali kome bi odgovarala temperatura od +400 ili -250 ?

Miranda

 Pa mozda nekakvom obliku zivota za koji mi ne znamo odgovaraju bas takve temperature....

Sasa

 Tacno je da mozda nekom tako odgovara, ali za to nema nikakvih potvrda. Nauka ne moze da radi na osnovu necije maste, vec na osnovu nekih naucnih pretpostavki. Recimo, kako da uspostavimo komunikaciju sa vanzemaljcima? Neko bi rekao MOZDA su vanzemaljci osetljivi bas na buckanje vode, ili mozda na duvanje u frulu. Mozda se kontakt moze ostvariti meditacijom ili dubokim snovima itd. Tako mozemo skupiti bezbroj nacina i jednostavno nista ne bismo uradili, jer bi za ispitivanje bezbroj nacina komunikacije bilo potrebno beskonacno vreme.

Nauka se oslanja na logiku i pretpostavke koje su zasnovane na nauci. Dakle ide se naucnom logikom. Ne mozemo tek tako da izmisljamo razne nacine zivota i da pretendujemo na uspeh u nauci.

O zivotu ta logika ide ovako nekako. Zemaljski zivot je zasnovan na ugljenikovim jedinjenjima. To je logicno jer tih jedinjenja ima vise nego svih ostalih zajedno. Jenostavno ugljenik je odlican materijal od koga mogu da se kreiraju veoma slozeni molekuli. Dalje, zivo bice se radja, raste i razmnozava. Za to mu je neophodna energija. Energiju dobija putem hrane, a hrana mora da se provodi kroz telo da bi dospela do svih celija. Kako se najbolje provodi hrana? Voda je za to idealna. Ona je odlican rastvarac i u tecnom stanju moze da raznosi hranu po celom telu. Ali, ako je temperatura na nekoj planeti ispod nule voda se zamrzava. Znaci, potrebna je odredjena temperatura, ni suvise visoka, ni suvise niska.

E sad, mozemo mi da pravimo SF pa svasta da izmisljamo i da zamislimo zivot kod koga temperatura ne igra bas nikakvu ulogu. Ali to nece funkcionisati u stvarnosti.
Na apsolutnoj nuli sve se zamrzava, sve staje, nema nikakve komunikacije jer molekuli prestaju da se krecu. Logicno je da na takvoj temperaturi nema ni zivota. Na zvezdanim temperaturama opet nastaje haoticno kretanje, a zivot podrazumeva odredjen nivu uredjenosti i organizovanja. I opet je logicno da ni tu nema zivota.

Tako otprilike ide naucno rasudjivanje (razume se ne tako banalno kao sto sam ja izneo, ali ja nisam naucnik - samo pokusavam da pokazem zasto naucnici PRETPOSTAVLJAJU da su neki uslovi neophodni za zivot)