• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Ruski Tento

Started by andromeda 2, October 13, 2005, 09:10:32 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Najverovatnije je prividan ugao velik jer neverujem da uvelicava vise od 30x mada ponekad pri zumiranju imam osecaj da je mnogo uvecao.
A to sto si usporedio sa 76mm reflektorom neznam da li se moze
usporedivati teleskop sa dvogledom po tom pitanju.
Mozda Bobo zna o tome vise.

Bobo

Radi se o prividnom vidnom polju okulara. Stvarno vidno polje izracunas tako da podijelis prividno vidno polje sa povecanjem. Normalni okulari (plossl, kellner) imaju prividno vidno polje od cca 50 stupnjeva. Ako je povecanje 10x (tipicni 10x50 dalekozor) imas stvarno vidno polje od 5 stupnja. Zoom okulari obicno imaju manja prividna vidna polja, a takodjer nisu niti konstatna na svim zarisnim duljinama (tj. povecanjima). Obicno je prividno vidno polje manje na manjem povecanju, a vece na vecem.

Iz ovoga sto si napisao ispada da ti je prividno vidno polje na 30x povecanju nekih 15 stupnjeva, sto je uzasno malo! To je kao da gledas kroz slamku! Jesi siguran da bas nista ne moze stati osim Mjeseca?

sashastar

Kako da ti kazem ceo je Mesec i tek nesto malo oko njega ima prostora.
Dovoljno je samo malo da smanjim uvecanje i odmah se veoma brzo
siri vidno polje i pocinju da se vide zvezde ako ih ima oko Meseca.

Bobo

Eh, "nesto malo" moze znaciti i duplo :) Stavi Mjesec na sam rub vidnog polja i vidi koliko je ostalo sa druge strane. Ako stane jos jedan Mjesec, onda vidis cca 1 stupanj, a prividno vidno polje je nekih 30 stupnjeva. To je jos uvijek jako malo, ali u to vec mogu povjerovati. Mozes probati usporediti vidno polje sa nekim okularom za teleskop, kellnerom ili plosslom. Da se razumijemo, govorimo o prividnom vidnom polju. To mozes probati i po danu i za to ti ne treba teleskop. Uzumiraj dalekozorom plavo (ili sivo :) ) nebo i onda pogledaj kroz teleskopski okular. Trebalo bi se jasno vidjeti razlika u vidnom polju.

sashastar

Kazem ti tako se vidi samo kad je na maksimumu.
A samo malo da smanjim moze i tri meseca da stane.
Ali nije bitno ionako koristim manja uvecanja ipak je tako najbolje
i jasnije odnosno ostrije.

andromeda 2

Bobo, nesto tu ne stima. Iz mog iskustva znam da se pri zumiranju i iduci na vece uvecanje rapidno se povecava prividno polje posmatranja. Recimo na malom uvecanju (10x) slika izgleda kao da se gleda u tunelu (recimo 30 stepeni prividni ugao) dok iduci na 30 x uvecanje slika se strahovito siri i prividni ugao se povecava na 60, a mozda i vise stepeni (smanjuje se eye relief).
Ako na mom dvogledu pri uvecanju od 10 x (sirokougaoni okulari) moze stati 13 punih meseca, pri uvecanju od 30x i istom prividnom vidnom polju stala bi 4 meseca, zar ne. A ako se prividno vidno polje uz to povecava i vise, zar ne. U cemu je zvrcka?
P.s. Ne bi bilo lose da se otvori novi topik. Ovaj je prenatrpan.

eyej

Quote from: "andromeda 2"
P.s. Ne bi bilo lose da se otvori novi topik. Ovaj je prenatrpan.


Pretrpan!? Cekaj da dodje do Page 9, pa ces da vidis pretrpanost! :D

Bobo

Quote from: "andromeda 2"U cemu je zvrcka?


Znam i ja da je obicno najmanje prividno vidno polje na najmanjem povecanju kod zoom-ova, ali eto pokusavamo dokuciti o cemu se radi. mani se cini da je caka ipak u promatracu  :wink: Sashastar nemoj se ljutiti, ali za bolju procjenu bi sada vec trebao neki iskusniji promatrac.

sashastar

Kada se malo popravilo vreme detaljnije cu reci sta kako se pojedini
objekti vide i na kom zoomu.
Samo moram da dodam da ja uspevam da vidim veoma malo ali se ipak
raspoznaje Saturnov prsten sto mislim da je ipak za dvogled donekle
uspeh narocito za ovaj moj krs.