• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

teleskopi, oprema... - pitanja i odgovori - za pocetnike

Started by stefan, December 16, 2005, 07:51:05 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

stefan

Hoce sigurno.Samo paket obmotaj nekoliko puta lepljivom trakom.

stefan

Quote from: "GENESIS"Neckermann ce uvek da uvozi jeftine i nekvalitetne "teleskope".
To je zato sto kod nas postoji propis po kome se ne placa carina i
PDV na paket koji nam stize iz inostranstva a vredi do 100 Evra.

Videcete da Neckermann uvek vodi racuna o vrednosti paketa.
Kada vrednost porucene robe prevazilazi 100 Evra ,
Neckermann salje robu iz vise puta.

Teleskopi iz neckermana i beogradjanke su isti nekvalitetni,ali gde drugde da kupis teleskop u scg :verysad: :!:

astromilke

Quote from: "Demijan"i jbg, najiskrenije, ne znam da li bi trebalo da imam poverenja

Ako si "pravi" onda ces shvatiti da astronomija spaja ljude i da nema mesta za medjusobno nepoverenje i slicne ljudske gluposti!

Toliko...
SW Newton 76/900
EOS 1200D

stefan

gucic

Quote from: "Demijan"pa ne znam bas da li cete uspeti da mi pomognete :(
Kako da posaljem autobusom? i jbg, najiskrenije, ne znam da li bi trebalo da imam poverenja

Pa onda ne znamo sta da ti kazemo onda. Uzmi od Janka broj kucnog telefona ili lepo sedi u kola ili autobus pa idi do njega, u Backu Palanku. Janko ili bilo koji stariji clan ovog foruma te 100% nece prevariti. Uostalom, bas smo svi proveli jucerasnji dan i noc i danasnje celo rano jutro sa Jankom, dok je trajao Mesijeov maraton...

Gugi

Quote from: "stefan"
Teleskopi iz neckermana i beogradjanke su isti nekvalitetni,ali gde drugde da kupis teleskop u scg :verysad: :!:

Halooo, otidji na astronomsku pijacu http://www.astronomija.co.rs/razno/pijaca/pijaca.htm i pogledaj ponudu koju nudi Kis Lajos. Tamo ti je njegov email yukis@eunet.yu  

Ja sam zahvaljujuci njegovom posrednistvu nabavio, po mojim pojmovima, odlican teleskop: Newton 200/1000mm, ogledala su "Pyrex", nova novcata, sredjena do finalne obrade u inozemstvu, okulari "Soligor", fokuser iz inozemstva, zatim EQ montaza s motorom...Ja preporucujem. Pisi mu i saznat ces sve iz prve ruke!

Inace, imam i ja refraktorski teleskop 60/700mm, ali ovaj mol Newton od 200/1000mm nadmasuje ga uveliko pogotovo sto se tice posmatranja objekata dubokog neba sto mi je i bila glavna svrha nabavke!

stefan

Quote from: "Gugi"
Quote from: "stefan"

ali ovaj mol Newton od 200/1000mm nadmasuje ga uveliko pogotovo sto se tice posmatranja objekata dubokog neba sto mi je i bila glavna svrha nabavke!

pa normalno kad je 200/1000

dulef90

Stefane, i ja sam kupi mnogo toga od Kisa (LPR filter - sluzi za poboljsavanje kontrasta za duboko nebo, originalni ortoskopski okular, EQ_2 montazu sa motorom i... ne mogu vise ni da se setim). Sada kupujem ahromatski objektiv 127/1200 i veruj mi - znam da me nece prevariti, nikad nije nikog!!!
Njegov novi e-mail je : yukis@024wifi.net; objasni mu ko si i sta hoces, nabavice ti sta god ti treba. Ako se budes bunio zbog visoke cene - pa pazi,
1. on nabavlja to u ORIGINALNOJ prodavnici gde se prodaju samo te stvari, i to u Madjarskoj, koja je u EU,

2. on to mora da preveze preko grani i da plati i carinu i PDV (sve skupa 33% od pocetne vrednosti)

3. s druge strane, on mora  sebi da izvadi pasos, da plati kartu za Madjarsku, zivo je bice, mora tamo nesto i da pojede i popije ne bi li se ziv i zdrav vratio kuci (ne brini, nece on ici samo zbog tebe tamo, on svakodnevno ima barem dve nove musterije, pa saceka da se ponude nakupe i tada ode "preko" sto on kaze).

Ono sto ti on nabavi... to je optika, to je mehanika! :wink:  Samo se ti njemu obrati.

I on se muva po ovom forumu, mozda ti se javi ovde, ako napises sta ti tacno treba. :arrow:

stefan

vmiro

Quote from: "dulef90"Stefane, i ja sam kupi mnogo toga od Kisa (LPR filter - sluzi za poboljsavanje kontrasta za duboko nebo, originalni ortoskopski okular, EQ_2 montazu sa motorom i... ne mogu vise ni da se setim). Sada kupujem ahromatski objektiv 127/1200 i veruj mi - znam da me nece prevariti, nikad nije nikog!!!

Jel moze da nabavi i teleskop... :?:

dulef90

Quote from: "vmiro"
Quote from: "dulef90"Stefane, i ja sam kupi mnogo toga od Kisa (LPR filter - sluzi za poboljsavanje kontrasta za duboko nebo, originalni ortoskopski okular, EQ_2 montazu sa motorom i... ne mogu vise ni da se setim). Sada kupujem ahromatski objektiv 127/1200 i veruj mi - znam da me nece prevariti, nikad nije nikog!!!

Jel moze da nabavi i teleskop... :?:

Naravno, sve, i delove za teleskop posebno (ogledalo, socivo, sekundar, montaze) i cele sklopljene teleskope (sa sve okularima, traziocem i dr.).
Sto se montaze tice, radi se o vrlo dobroj aluminijumskoj EQ_2-ojci, sto znaci da joj je nosivost do 8kg :!:  a ima jedan RA motor, sto znaci da prati kretanje planete Zemlje u odnosu na nepokretnu nebesku sferu (dakle zvezde ne mogu da pobegnu iz vidnog polja). Ovakve se koriste za astrofotografiju, kada ekspozicija treba da je preko 30 min recimo, pa do nekoliko sati (2-3h)

krsmo92

Ja sam totalni pocetnik u ovome.U Petnici sam se prvi put ozbiljnije pozabavio astronomijom i veoma me je zainteresovala.Zeleo bih da napravim ili kupim neki malo bolji teleskop sa kojim bih mogao da pratim nebeske objekte.Zanima me imali neko neke seme za pravljenje ili bilo kakvu pomoc.Konstrukciju mi ne bi bilo neki problem da napravim ali gde naci i napraviti opticke delove i kako montirati motor i sve to?Znaci pomagajte kako umete.Evo vam i moj mejl krsmo@inffo.net pa pisite i tamo sta znate.Pozdrav svima i hvala unapred

dulef90

Bolje nemoj sam nista da radis, nije to bas tako jednostavno, a ako bas hoces, ja cu ti poslati neki objektivcic od 5cm i okular od 12mm (Meade original, ali stariji) i napravicu ti cev za ovo pa ti gledaj planete! Ili cu ti dati nacrt za cevi. :wink:
Inace, toplo preporucujem nabavku novog teleskopa!

stefan

Ako se odlucis o nabavci procitaj detaljno ceo ovaj moj topic. 8)