• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

teleskopi, oprema... - pitanja i odgovori - za pocetnike

Started by stefan, December 16, 2005, 07:51:05 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

stefan

Dali je uopste moguce gledati planete danju i kako?

gucic

Moguce je. Samo treba da imas mnogo ozbiljnu opremu ili mnogo jaku srecu da bi ih nasao. Naravno, dobar astroprogram ce ti dati njihovu trenutnu visinsku i azimutalnu vrednost ili RA i Decl (sto je meni nepoznata metoda rada-zna je NemanjaM).

cataro

:?  Lijep pozdrav,
                   postovana gospodo bit cu kratak...treba mi Vasa pomoc i savjet.Treba da kupim svoj prvi teleskop, (u ponudi Maksutov-Cassegrain Skywacher 90mm), dali se mogu posmatrati terestricki objekti i sta mogu ocekivati da vidim u svemiru...Najljepse se zahvaljujem na Vasem trudu i odgovoru. :)  :)  :)

Maxscope

Quote from: "cataro":?  Lijep pozdrav,
                   postovana gospodo bit cu kratak...treba mi Vasa pomoc i savjet.Treba da kupim svoj prvi teleskop, (u ponudi Maksutov-Cassegrain Skywacher 90mm), dali se mogu posmatrati terestricki objekti i sta mogu ocekivati da vidim u svemiru...Najljepse se zahvaljujem na Vasem trudu i odgovoru. :)  :)  :)

Sta je sa ovim novim potencionalnim vlasnicima teleskopa? Ti si jos jedan koji pita za terestrialno osmatranje teleskopom, pre nego za astronomsko.
U stvari meni izgleda kao da ti pitas prvenstveno za terestrialno osmatranje, a onda onako usput sta se moze ocekivati od osmatranja u svemiru.
Necu ponovo da ponavljam detalje oko terestrialnog osmatranja teleskopom ( to sam napisao u nekon ranijem topiku), uglavnom mozes koristiti teleskop za tu svrhu, ali teleskopu to nije namena.
Prema tome ako ce ti to biti primarno osmatranje, onda bolje uzmi dvogled.
Ako se ipak odlucis ponekad uperiti teleskop ka nocnom nebu, mak-cas je odlican teleskop za to.
Za osmatranje Meseca, Sunca i planeta (u koje spada i Pluton, ali ga neces videti ovim teleskopom), mak-cas ni malo ne zaostaje za najfinijim refraktorima i reflektorima dugacke fokalne duzine. Takodje mak-cas se lako adaptira i veoma lako koristi za astrofotografiju, ali ekspozicija mora biti duza za razliku od "brzih" teleskopa iste aparature.
Kako mak-cas ima spori fokalni odnos ( mak-cas je uobicajeno iznad f/10) to ga cini odlicnim teleskopom za osmatranje planeta pod velikim uvecanjem.
Dakle kroz mak-cas ces odlicno videti planete pogotovu pod velikim uvecanjem (ako atmosferska turbulencija dozvoli, ne zaboravi) kao i Mesec i Sunce (sa adekvatnim solarnim filterom, zasigurno ne zaboravi). Takodje ces solidno videti i sjajnije objekte dubokog neba, mada je maksutov-newtonian bolji za ovu namenu.
Osmatranje ovim teleskopom je veoma lako i relaksirajuce usled pogodne pozicije okulara. Lako je prenosiv.
Negativnosti mak-cas teleskopa: ( vec si pomislio da  ovih nema, je li?)
Moguce da ce biti skuplji od odredjenih drugih dizajna, i da za iste pare mozes naci recimo dobson skoro duple aparature. Neki imaju nezgodno postavljen trazioc, preblizu okularu i fokuseru.
Dve najvece negativnosti mak-cas su sto oni od svih vrsta teleskopa
trebaju najduzi period prilagodjavanja. Dakle pre nego sto osmatras, pogotovu zimi, trebas izneti teleskop barem sat-dva ranije da se prilagodi i izjednaci sa spoljnom temperaturom. Druga negativnost ja da ako treba kolimaciju, sto je istina veoma retko, mak-cas je najtezi teleskop za kolimiranje.
Zapravo,ima tri velike negativnosti od kojih je ova treca i najveca. A to je usko vidno polje u okularu.
Dakle u sustini to je dobar teleskop, ali da li vredi da ga kupis opet zavisi od mnogih stvari koje nisi naveo. Kao prvo na kojoj montazi je teleskop?
Nadam se da je montaza dobra, solidna i stabilna. Da li je ekvatorijalna ili alt-az? Je li EQ1 kojim slucajem?
Sta dolazi sa teleskopom od pratece opreme? Koji okulari? Mak-cas je odlican za osmatranje planeta, kao sto sam to vec napisao cini mi se po sto puta, ali to ipak zavisi i od kvaliteta okulara.
To je otprilike to, cega se mogu setiti......

P.S.
Da li sam ti vec napisao da je mak-cas odlican za osmatranje planeta????
Pozdrav.

cataro

Najljepsa hvala "MAXSCOPE"-u na objasnjenju mog pitanja.      Da ja jako volim promatrati prirodu, ljubitelj sam prirode, ali me isto tako zanima svemir.Ove me dvije stvari relaksiraju, uzivam.Imam dvogled 20x50 ali je mali za moje prohtjeve, doduse zbog financijske sit. nisam mogao sebi priustiti nesto bolje do sada.Totalni sam amater koji ima samo jaku zelju jos od malih nogu da vidi sta ima "tamo gore"
Ovaj maks-cass dolazi na EQ1 montazi(sto i neznam sto znaci), a koji su okulari ne znam .Stoga htio bih zamoliti MAXSCOPE-a da ode na ovaj sajt koji je na njemackom(ja ga neznam) i procita o opremi navedenog teleskopa.
http://www.teleskop-service.de/CTeleskope/CTeleskopeMaksutov.htm
S postovanjem vas pozdravljam    :)  :)  :)

Maxscope

Sajt je na nemackom jeziku, pa bas i nisam mogao mnogo razumeti.
Vidim da teleskop dolazi sa dva okulara od 25mm. i 10mm. sto je standardno za ovakav paket, ali nemam pojma koji su to, niti ciji su to "Barium" okulari. Nije tesko pretpostaviti da je verovatno u pitanju "made in China", tim pre sto je ceo teleskop od "made in China" delova.
EQ1 montaza je kineska, i kao uvek premala za tezinu ovog SkyWatchera, iako sam tubus tezi jedva 1.8kg.
Siguran sam da EQ1 montaza vrvi od pohvala na ovom sajtu, ali istina je da se i sa fotografije da zakljuciti da je montaza daleko od bilo koje pohvale. Aluminijumski tronozac je verovatno klimav sa prekomernim vibracijama od desetak sekundi. Srafovi za stezanje kada se tronozac izvuce, lako mogu polomiti plastiku koja je u u osnovi produzetaka, ako se preterano zategnu. Takodje verujem da zubcanici za pokretanje osovina imaju "lufta". odnosno "prazan hod" pri okretanju osovina sa jedne na drugu stranu.
Ovaj teleskop bi  morao biti opremljen EQ2 montazom koja je gornja granica za teleskope do 90mm. i na kojoj bi bio na mnogo boljem i stabilnijem postolju.
Teleskopi preko 90mm. bi vec trebali biti na EQ3 montazi.
Koliko vidim teleskop nije opremljen klasicnim traziocem, vec optickim uredjajem koji ne uvelicava, vec ima crvenu tacku u prozirnom krugu. Nije u pitanju laser, kao sto se to cesto smatra. Ovaj trazioc se naziva "unity" ili "zero magnification" trazioc. Koliko vidim ovaj na SkyWatcheru je po dizajnu slican Orionovom "E-Z" modelu.
Za teleskope kao ovaj SkyWather koji su uglavnom namenjeni za osmatranje svetlih objekata, "unity" je odlican ako se osmatra sa tamne lokacije. Iz urbane i svetlom zagadjenje sredine (citaj grada), "unity" je skoro beskorisan, zato sto ni malo ne uvelicava i ono sto vidis golim okom vidis i kroz njega, a to su uglavnom Mesec, Venera, Jupiter i Saturn, bez svetlijih objekata dubokog neba. Ako bi recimo zeleo da pronadjes Andromeda galaksiju a koju ne vidis golim okom, ovaj trazioc ti ne bi pomogao jer ne uvelicava.
Dakle, ako ces osmatrati sa lokacije gde je nebo tamno, ovo je dobra opcija. Ako ces osmatrati iz velikog grada odakle se zvezde ne vide ovo je losa opcija.
Ako dobro razumem, uz teleskop je ukljucen i foto-adapter sto je dobro, mada je adapter sigurno za postavljanje SLR kamera.
Sto se same optike teleskope teleskopa tice, sumnjam da je u pitanju losa optika, i verovanto je optika najbolji deo celog paketa. SkyWatcher je kompanija bazirana u Kanadi. Njihovi teleskopi su u Kanadi veoma zastupljeni i nemam razloga da sumnjam u kvalitet optike iako je ona kineska. Odredjeni kvaliteta i norma kod njih ipak postoji a kako se radi o relativno poznatijoj kompaniji sa imenom, optika je verovatno na zadovoljavajucem nivou.
Nemoj ipak zaboraviti da se radi o nizoj klasi teleskopa i da za 150 evra ne mozes ocekivati nesto bolje od ovoga.
Obicno ne volim da dajem savete o kupovini, ali napravicu izuzetak. Ovaj mak-cas je odlican za pocetnika i verujem da bi ti odlicno posluzio. Najbolja opcija bi bila kada bi mogao kupiti samo tubus ovog teleskopa sa nosacem, dakle bez montaze i pratece opreme. Vidim da ista kompanija prodaje montaze posebno, pa bi bolje uradio ako bi kupio posebno veci i izdrzljiviji model EQ2.
Takodje posebno se prodaju "super plossl" okulari od kojih bi ti dva od 25mm. i 12 ili 9mm. odlicno posluzila. Ovo su sasvim solidni okulari dobre kvalitete i sigurno su bolji od onih "barium" okulara. Kasnije bi eventualno dodao dobar barlow, sto bi ti udvostrucilo moc osmatranje sa ova dva okulara, ili eventualno jos jedan okular od 5-6mm. za veliko uvecanje planeta i Meseca, sto je sasvim normalno za mak-cass teleskop. Uz to bi ti jos trebao jedan 6x30 trazioc i imao bi sasvim solidnu opremu.
Znam da je ovo vise od 150 evra, ali je sigurno bolje od onoga sto ti oni nude u paketu. Prema tome ne bih ti savetovao da kupis taj SkyWather onako kako ga oni nude, jer te lako moze razocarati nakon cega bi uvideo da si samo bacio novac. Pored toga losa oprema ti lako moze unistiti volju za astronomijom i osmatranjem.
Ovaj sajt ima i svoju verziju na engleskom jeziku, ali iz nekog nepoznatog razloga na engleskoj verziji nema ovog SkyWatchera, vec su u pitanju Orionovi mak-cass.
Engleska verzija takodje ima link ka prodavcu u Hrvatskoj (Optimus).
Dakle moj ti je savet da sakupis jos novca i kupis bolju opremu, a da u medjuvremenu koristis taj dvogled koji imas i za osmatranje nocu. Sa njime ces bolje nauciti osnove astronomije i pripremiti sebe za teleskop..............

P.S. Moram da te upozorim i da sebe na neki nacin ogradim od onoga sto sam ti napisao. Moras razumeti da ja nikada nisam testirao ovaj teleskop i nisam kompletno pisao iz iskustva, vec vecinom na osnovu zapazanja sa fotografije i sajta koji si pruzio a koji je pri tom i na nemackom.
Sa druge strane EQ1 montazu donekle poznajem, pa to o njoj mozes uzeti kao merodavno do odredjene granice, isto kao i deo o optici a koji je donekle baziran na mojim "susretima" sa SkyWatcher teleskopima u Kanadi i pojedinim diskusijama o njima na forumu........

mravic

Pogledaj na ovom forumu se prodaje teleskop slicnih (boljih) karakteristika. Isto Maksutov-Kassegrein ali 102/1400.na EQ2 sa optickim traziocem,zenit prizmom, okularima.
Poslao sam ti poruku na PM ali izgleda da je nisi dobio.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

cataro

:o  :o  :o H v a l a, na odgovoru i na savjetu.Uz svo postovanje savjeta, ipak sam odlucio da kupim ovaj maks-cas jer para nemam dovoljno za nesto ozbiljnije, a ako budem cekao pare cu potrosit.Neka ovo ide ovako za sada, a nesto ozbiljnije u nekim boljim vremenima, koja dolaze, nadajmo se.Hvala najljepsa jos jednom i lijep pozdrav. :D  :D  :D

P.S. Ako sto zapne biti cu slobodan da pitam??? :?

cataro

Poruku sam procitao ali...novci su problem.Hvala na informaciji, lijep pozdrav mravic-u  :(  :(  :(

mravic

Ok na tebi je da odlucis ali nisi me ni pitao za cenu.
www.univerzumad.com

cataro

Nisam pitao jer pretpostavljam da sa toliko opreme i na eq2 montazi i da je bolji od 90mm, ne moze biti jeftiniji ili iste cijene kao 90mm.Mozda se varam, neznam, reci kolika je cijena?Kako bi ga poslao, ja zivim u Kotoru u C.Gori, kako da ti posaljem novce?Sve su to nedoumice koje su tesko rjesive za mene , jer znam da novci preko banke ili poste u Srbiju ne idu direktno vec preko inostranih banaka sto puno kosta.Posiljke vrlo tesko,idu ali carina dere kozu.Ako postoji neki nacin reci, ja ga neznam.Pozdrav  :?  :?  :?

GENESIS

Ako je neko zainteresovan da počne sa samogradnjom teleskopa neka isproba sledeći link. Svako iskustvo je dobrodošlo.

http://www.scopemaking.com/hrv/index.htm

Milos Maric

Ovo poruku mi je poslao Orion posto njemu nesto nece da posalje poruku na forum, pa bih vas molio da mu pomognete :)

Podrav svima.

Zelim da kupim teleskop i nisam bas najbolje upoznat sa njima i tesko mi je da sam procenim da li je teleskop dobar i da li odgovara mojim potrebama.Ovo je link teleskopa koji bih kupio...

http://www.astroshop.de/en/telescopes/meade/reflectors/ds-2130-ats-lnt

Znam da je marka poznata i da je kvalitet stvarno dobar.E sada.Ja zelim da gledam "deep sky" najvise,ali ne bi skodile i neke planete Suncevog sistema.Posto sam pocetnik ne treba mi neki fantastican teleskop.

Ono sto me brine jeste CARINA.Prestravljen sam.Toliko sam citao i svi pisu da je carina ogromna ali nikako da se to tacno sazna(ili barem priblizno).Ovo kao sto se vidi sa linka je iz Nemacke pa se nadam da carina nije tolika kao sto neki narucuju iz amerike itd.

Hvala svima koji mi pomognu! ;)

mravic

Teleskop je odlican za pocetnika i za te pare.
Carina je 33 posto na tu cenu. Tj. carina nije toliko ali se naplacuje i porez koji je 18 posto. Sve ukupno zapravo porez i carina je 33 posto. Provereno.
To nije velik teleskop i mislim da bi ti to neko mogao i doneti (prosvercati). Pitaj Lajosa Kisa, dali bi ti mogao nabaviti takav teleskop nesto jeftinije od te cene sa porezom i carinom.
Ukupno bi te kostalo oko 650 eura i ja mislim da se to moze naci i jeftinije.
www.univerzumad.com