• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

teleskopi, oprema... - pitanja i odgovori - za pocetnike

Started by stefan, December 16, 2005, 07:51:05 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Orion

Cao svima.

Da li neko moze da mi kaze kako ustvari izgledaju nebeska tela i sta se tacno vidi sa teleskopom.Da li se vidi u boji ili je crno-belo(nesto sam negde procitao pa sam u dilemi oko boje).Najbolje bi bilo kada bi imali nekoliko linkova sa slikama.Ali i malo reci ne bi skodilo. :D

Hvala!

gucic

Verovatno mislis na objekte "dubokog neba, svemira...". U nekim jacim i kvalitetnijim teleskopima ces videti boju pojedinih maglina kao sto je M42 (Velika Orionova maglina-tvoj imenjak). Posto su tako svetli objekti jako retki na nebu, u 99% slucajeva ces videti plavicasto-sivu gromuljicu, mrljicu ili tufnu u okularu. Jaci teleskopi mogu razluciti mnostvo zvezda u jatima, a u pojedinim galaksijama i krake. Uzivo nije ni blizu slika kao sto se vidjaju po Internetu.
Uraktko, blede, tamne i nejasne mrljice (čast svetlim izuzecima  :D )

NASA

Pozdrav svima-nov sam ovde ali ne i u vodama astronomije.
Zovem se Aleksandar,i zivim u Beogradu.
Treba mi pomoc-sta mislite o teleskopu Skywatcher 130/900 posto sam ga skoro kupio,tek za 7 dana ga dobijam.
Uz njega sam kupio TS 10x50 i okular SPL 32mm. :D

Pozdrav svima!

NASA

i da...imam i OPTISAN 60060 koji je toliko los da mi je zao sto sam dao pare za njega.

gucic

Trebalo bi da je taj teleskop OK. Optisan mozes da iskoristis kao dodatni teleskop za pracenje kada se budes bavio astrofotografijom.

miroslav

Pocetnik zainteresovan za refraktor

Pozdrav svima!

Zainteresovan sam za teleskop koji ce mi sluziti i za astronomska i za zemaljska posmatranja. Video sam na ovom forumu negativne reakcije iskusnijih na ovu temu ali izgleda da je za nas pocetnike ovo interesantno. Nameravam da nabavim ili sastavim refraktor kraceg fokusa sa objektivom od bar 80 mm.

Sem u delu za okretanje slike (erect image prism diagonal), ima li jos neke razlike izmedju refratora za astronomska i zemaljska osmatranja, tj. da li se objektivi i okulari za te dve namene bitno razlikuju, mozda u vrsti antirefleksnog sloja?

Koji deo za okretanje slike je najpreporucljiviji za zemaljska osmatranja na vecim povecanjima, recimo do 100 puta? Vise od 100 za zemaljska posmatranja predpostavljam da nema smisla.

Hvala unapred,
Miroslav

mravic

Ma nema nikakve razlike. Za zemaljska posmatranja ti je najbolji dvogled a postoje i mali teleskopi koji su bas za to namenjeni. Ja sam gledao sa malim Maksutovim od 70mm i koji kosta malo preko 100 eura i bio prosto odusevljen slikom. Evo ti link pa pogledaj na sta mislim. http://www.teleskop-service.de/Astro/Mak/mak.htm#Voyager
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

miroslav

Pocetnik zainteresovan za refraktor

Pokusao sam da nadjem na netu objektive za jeftin refraktor. U vezi sa tim, nekoliko pitanja:

- kakav je kvalitet optike na surplushed.com, posebno okulari i objektivi?
- moze li neko da da komentar Antaresovih objektiva sa  http://www.islandeyepiece.com/shopdisplayproducts.asp?page=2
- zna li neko jos neki sajt koji prodaje ahromatske objektive posebno?

Unapred hvala, Miroslav

choka

da se i ja prikljucim ovoj temi posto sam i ja novi sto se tice teleskopa nisam  ima priliku da gledam a treba da mi stigne za koji dan OPTISAN 70060 SKD i s njim okulari SR4, H12, H20 mm procita sam sve komentare i mislim da se ipak necu razocarat bar po Stefanovim komentarima i htio sam da pitam za pocetak koliko vremena provodite za teleskopom i pored zvijezda jeli bila neka komsinica ;D i ako nisam za tu svrhu kupio ali ako imam priliku sto da ne 8) :o

Stojanov

Tvoja namera da sam napravis refraktor je za pohvalu. Samo, prica je nesto drugacija jer si pocetnik. To je zahtevan posao koji podrazumeva veoma dobro poznavanje optike i mehanike. Bez namere da povredim tvoj entuzijazam , bilo bi korisnije da nabavis gotov refraktor i prihvatis se literature o samogradnji refraktora ( ima je dovoljno ). Zatim dolazi na red prakticno iskustvo koje je nezaobilazno da bi se posle tri, cetiri ;D neuspela refraktora doslo do onog pravog.
Ako te gornji tekst nije odvratio od samogradnje , preporucujem ti da nabavis Antaresove Fraunhofer objektive Elite serije, ponajvise 93/1000. Ostala dva su pretezno namenjena za posmatranje objekata Suncevog sistema .

Stojanov

Quotejeli bila neka komsinica
...

E, nisam mogao da ne primetim CHOKI da ce tesko privuci neku mladju komsinicu sa Optisanom. Bez jednog mida od 16" - nista od posla ;)

Stojanov

Mislio sam na precnik  Milane, na precnik. Ne na fokuuus...! ;D A to o komsinicama - morace da bira: ili da se bavi njima ili teleskopom. To dvoje ne ide zajedno, pretpostavljam ???
Elem, da pozelimo CHOKI da napravi prve korake sa Optisanom a jednog dana dobro ce mu doci za kontrolu pracenja na nekom pravom teleskopu. 

choka

pa za sad da vidim kako ce mi to ici posto sam potpuni laik za te stvari tako drzite mi palceve pa cu vam prenijet prve utiske a sigurno ce bit i pitanja,a cini mi se ne mogu docekat posto sam iz Crne Gore a kod nas se prije moze nac nafta nego teleskop :D >:( pozdrav

choka

e ljudi da vam se zalim narucio sam teleskop prije 10 dana i jos mi nije stiza i to preko prijatelja iz beograda i to na internet prodavnici "sve za kucu" pa me interesuje jeli iko tu kupio i ako jes kad mu je stiglo