• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

SpaceX Unveils Plan for World's First Fully Reusable Rocket

Started by betelgez, August 28, 2013, 06:18:19 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kizza

Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

MixailoGM

https://www.youtube.com/watch?v=SZQY902xQcw  -- test sletelog prvog stepena, čini se da je prošao bez problema. Pritom, ovaj je najgore prošao od svih koji su vraćeni, neće ponovo leteti već će ga iskoristiti za ispitivanje "dokle može da se gura". :)

MixailoGM

http://www.spacex.com/mars

27. 9. 2016. u 20.30 po našem vremenu...ako sam dobro pretvorio vremenske zone :D

Kizza

Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Kizza

Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Kizza

Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

NShappy

Tja, videćemo. Ima i neka priča da je reuse prvog stepena upitne isplativosti. Razmatrano je ranije i od strane Rusa, i od strane Evrope i Amera, ali je odustajano još na crtaćoj tabli.

Kao prvo, mnogo mase početne rakete se troši na gorivo za povratak i na opremu za povratak. Dakle, ukupna nosivost rakete je smanjena. Možda je veći profit koji se dobije lansiranjem dva satelita istom raketom, nego dobitak od čuvanja prvog stepena uz lansiraje samo jednog satelita.

Dalje, sam prvi stepen jeste nešto skuplji i složeniji, jer konstrukciono mora da podnese više lansiranja.

Treće, određeni deo sklopova svakako mora da se menja posle svakog lansiranja. Remont reusable motora prvog stepena, nije toliko daleko od cene novog motora za jednokratnu upotrebu.

Tu su i logistika prihvata i povratka tog prvog stepena.

Bla.bla.bla... Računicu isplativosti ponovnog korišćenja dela rakete ima samo Space X, a i oni tek kalkulišu i isprobavaju. Ako to jeste dugoročno isplativo, vrlo brzo će postati standard prilikom lansiranja. Ako nije, odustaće i Musk  od toga.

Još uvek je ovo daleko od letelice koja ode gore, ostavi teret, vrati se, spremačice malo počiste, natankuje se gorivom, pa ide opet. Bez tako neke letelice, ili bez bar svemirskog lifta, reuse prvog stepena je tek jedan malecki stepenik u našem penjanju na druge planete. :(

Shuttle je ponovo koristio i SRB (praktično I stepen), i samu letelicu. Nov je trebao "samo" rezervoar za gorivo. A ipak je ceo projekat ispao fijasko, pogotovo finasijski.
Iako je bio "naj reuse" ikada (pa i u daljoj budućnosti), ispao je i jedan od najskupljih $/kg lansera, ikada. :(

marino

potpuno se slazem sa NShappy...osobno gledam na ovu "reusable" avanturu kao na nesto puno znacajnije...nesto u vidu slijetanja na mars i uzljetanja sa marsa a sa ovom tehnickom "filozofijom"
Vidulini Observatory

Kizza

Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

NShappy

Ok, uspelo im je da 2x iskoriste 1. stepen. Musk sada najavljuje da im je cilj da se prvi stepen koristi ponovo, maltene, odmah po sletanju. Samo se napuni gorivom.

...a žele da spašavaju i 2. stepen.

Ma, čitali ste svi tekst na sajtu, jel: http://www.astronomija.org.rs/misije/11170-veliki-uspeh-liona-maska?

Videćemo. Ako obore cenu na najavljenih (i neverovatnih) 4x106 $, ostali će morati ključ u bravu. Ili da rade nove rakete. Ili da prave lift.