• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

mishljenja o starter opremi za Astrofoto , Guidance iskusnijih potreban

Started by dedskin114500, April 15, 2020, 03:22:12 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Yagodinac

Možeš da probaš, ali je tu kod EQ2 problem sve, ne samo puž. Primera radi, imaš zupčanike u prenosu od motora, oni su manji i njihova nepreciznost je zadužena za kratkotrajne skokove, pa onda backlash/luft u svemu tome (ovo je najčešći problem), pa onda sami motori koji nisu steperi ili nemaju dovoljnu preciznost; pa onda useveravanje koje je kod EQ2 u sferi igara na sreću...
Ja kad sam počinjao pre jedne decenije vrlo brzo sam skapirao da EQ2 naprosto nije za to. Teleskopom sam pratio 10, najviše 15sec i pritom odbacivao u proseku 50% snimaka. Ona može da bude korisna jedino sa teleobjektivima po mom mišljenju.

dedskin114500


Yagodinac

Trenutno imam EQ6 a to košta... Polovno košta upola nego novo  ;D  Problem je što polovna montaža iskrsne jednom u pet godina  ;)

dedskin114500


dedskin114500

Ah , ne vredi , bas sam se potrudio da nadjem polovno  ,  al price su uzas .

 ne moze to da prodje  kod mene vise , jer nisam ni glup ni lud koliko sam bio :)
Sa godinama dodje iskustvo .

Tako sam odlucio idem u shop , uzimam novo .

Moram onda uzeti Newtna , al nije ni to lose .

Odlucujem izmedju EQ5 i 150/750 PDS sa korektorom
ili mozda EQ3 sa 130/650 sa korektorom  i motorom , polarni trazilac isto .

Lepi su , Mikrofokuser imaju , solidna izrada , prilagodjeno fotografiji ako se doda korektor . I 2 incha okulari , to mi je najdraze tu . Dobar moderan fokuser .

Yagodinac

Quote from: dedskin114500 on April 19, 2020, 10:47:48 pm@Yagodinac
Ne bi pozajmio drugu da vidi kako radi :)

Sorry, nisam video, kad hoćeš dođi u Yagodinu, imaš pivo i cele noći snimamo. Možemo i da se dogovorimo da još neko pođe, samo da bude vedro. Ako ti nije vremenski daleko možemo i na Letenci, ja se nadam da ću uspeti bar na par dana ove godine da dođem na kamp (premda ćeš tamo videti sijaset montaža boljih od moje  ;) ).

dedskin114500

@Yagodinac
Shalim se ja malo , mada svakako bi voleo .
  Nije mi bas blizu ja sam vamo ko SR,Mitrovice  u Shidu , ali imam kola  nije da ne bih mogao . Ja pokusavam letenku uhvatiti 2-3 godina , bas zbog toga da vidim raznih teleskopa da se mogu odluciti sta meni odgovara , al nikako da stupim u kotnakt sa organizatorima , slao sam i poruke na FB nista .
ako bi bio tako neki skup , nemoj zaboraviti da mi javis .

Pala odluka i narudba , NEQ3 goto i 130PDS F5 newton. morao sam uzeti novo pa je to uslo u budzet , a kasnije cemo videti .

Nesto sam razmisljao , mada moram proveriti kolika je izlazna zraka na tom 130PDS , pa da probam napraviti neki reducer da skupim tu zraku da skoro sve stane na Senzor APSC , radi tih shirih uglova .
Korektor koji ide za njega ne menja fokalnu duzinu , a ja bi bas hteo , sgodno je imati 2 vidna polja ,tj imati shire , i uze , pa u zavisnosti sta treba to koristiti .

Taj teleskop bas ima siroko vidno polje a APSc zenzor ga ne koristi , zbog tog. Valjda moze nekako da se resi .

dedskin114500

Javio mi covek iz prodavnice da ima drugi covek polovno Neq 5 pro , i 80 Apo , izgleda ce ipak biti da se nadje :)