• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Vizuelna astronomija vs Astrofotografija

Started by Sinisa, August 04, 2020, 11:03:52 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Danijel

Ja bih dodao još jednu granu astrofotografije, a to bi bila neka vrsta dokumentarne astrofotografije. Naime, ne snimaju svi one lijepe šarene fotke svemira. Tu su i monokromatske fotografije ili fotografije aktualnih događaja poput okultacija, konjunkcija, kretanja planeta ili asteroida u prostoru i slično.

Ja recimo nisam do sada snimio niti jednu maglicu ili galaksiju. Nemam znanja za to, a iskreno, niti volje satima snimati i onda još satima obrađivati to i izvlačiti detalje i boje. Mene zanimaju događanja. Njih volim snimati, dokumentirati. Jer dogode se sada i tko zna kada će opet. Ako ih ne snimim u tom trenutku, drugog pokušaja možda neću imati. Galaksije i maglice će i dalje biti tu. ;)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

dejan_SD

Svako opet ima svoje vidjenje ali je u principu najlepse pronaci nesto za sebe bilo vizuelno bilo foto.
Dugo se bavim racunarima pa su masine na kojima sam poceo odavnooo retro ali rado ponekad startujem neku od njih i uzivam kao pre 30 godina. Novi kompovi imaju X puta vecu rezoluciju, u jednom ropu graficke ima vise snage nego u celoj takvoj masini. Za 10-15 godina ce neki aparat iscupati slike za koje ce danasnje biti prosecne a ljudi ce i dalje imati zelju da vide vizuelno bez obzira na "razocarenje" u odnosu na ocekivano.