• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Barlow sočiva

Started by CyberianIce, June 11, 2021, 12:45:26 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

ppejcic

 ;D  ;D  ;D  Pa meni su oba roditelja i sva dalja i bliža rodbina iz Pirota  ;D  ali ne gledam jeftinije da prođem, nego je stvarno muka sa Kinezima, ranije sam kampovao na Aliexpress-u, sad je besmisleno. Znam čitavu priču i oko paketa koji se kradu, a problem je i sa avio-prevoznicima. Dok se ne reši ne isplati se ništa. Šiping 178$, za te pare ceo teleskop da kupim. Gledaću onda lokalno, samo mi je bila bitna preporuka šta je bolje za nekog sa nezgodnom dioptrijom. Probam prvo okular, pa kasnije barlow.

vlaiv

Quote from: ppejcic on June 28, 2021, 03:12:44 amGledaću onda lokalno, samo mi je bila bitna preporuka šta je bolje za nekog sa nezgodnom dioptrijom

Ne znam šta podrazumevaš pod tim sa nezgodnom dioptrijom. Što se tiče naočara i posmatranja, ugrubo stvari stoje ovako:

1. Ako imaš samo dioptriju bez cilindra (astigmatizam ili nešto drugo) - naočare ti ne trebaju za posmatranje - teleskop pomoću fokusera kompenzuje dioptriju (fokus neće biti na istom mestu za tebe i nekog bez dioptrije pa ćete morati refokusirati kad se smenjujete).

2. Ako imaš cilindar i bez naočara ne možeš da izoštriš sliku u teleskopu - onda to znači da moraš da nosiš naočare dok posmatraš i trebaju ti okulari koji imaju dugačak eye relief da bi mogao komotno da gledaš sa naočarama kroz njih.

Kako god da gledaš, bilo pod 1 ili pod 2 - maksimalno uvećanje koje ti treba, zavisi koliko ti je oštar vid. Nemaju svi isto oštar vid. Meni je recimo dovoljno oko x1-x1.2 po milimetru prečnika objektiva. Često se navodi cifra od x2 po milimetru - znači x400 kao max za taj 200/1200 za prosečnog čoveka.

To ti je kao sa čitanjem sitnih slova - ako možeš ugodno da čitaš sitna slova (u daljini, ne ono kad su kratke ruke u starije populacije :D ) na bilbordu - onda ti ne treba veliko uvećanje, a ako više voliš krupna slova, onda ti treba veće uvećanje.

Sve u svemu, okulari iz TC-a koji su pristojni za novce za koje se nude imaju kratak eye relief, i ako hoćeš okulare koji ti daju x200-x400 na 200/1200 (a to bi bili okulari u rasponu od 3mm do 6mm) a imaju dovoljno eye relief-a, onda vidi ove:

https://www.firstlightoptics.com/bst-starguider-eyepieces.html

Komad izađe £49 ali to je sa njihovim PDV-om, zapravo ovako ide računica ako uzimaš samo komad (na više komada dobijaš popust).

49/1.2 = 40.83 funte + poštarina od £9.13 daje total od £49.96

To izađe oko 6900 din i na to ide 10% carina i 20% PDV (možda i ne ide carina jer je manje od 70 eura? ne znam koji je sad propis na snazi).

Sve u svemu oko 9100 dinara.

Za te novce u TC možeš da uzmeš ili GoldLine od 6mm ili Planetary (TMB klon).

Prema navodima na internetu BSTovi su bolji od obe ove linije i vrede te novce. Ako uzmeš više od jednog komada - dobiješ i popust - odnosno po komadu izađu mnogo jeftinije jer se deli i poštarina.

Za 2 kupljena dobiješ popust od 10%, za 4 komada dobiješ 15% a za 7 ili više dobiješ 20% popusta. Znam da to za 4 ili 7 nije primamljivo gotovo nikome - osim ako se ljudi na forumu udruže. Pa onda dele poštarinu i dobiju i popust.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

ppejcic

Nezgodna u smislu da imam ogromnu razliku u dioptrijama na oba oka, plus astigmatizam, pa sa desnim gledam bez naočara, a sa levim moram sa, zato forsiram gledanje sa "zdravijim" desnim. Zato mi je i bilo bitno mišljenje koja od ove dve opcije mi nudi veći komfor za posmatranje. Probaću prvo sa okularom, kako ste mi vas dvojica preporučili. Verovatno 4mm i 6mm, pa ako ne valja uzeću barlow da probam. Nešto će već da valja. Hvala puno na pomoći :-)

Yagodinac

Quote from: vlaiv on June 28, 2021, 12:27:34 pm...
To izađe oko 6900 din i na to ide 10% carina i 20% PDV (možda i ne ide carina jer je manje od 70 eura? ne znam koji je sad propis na snazi).
...

Do sada je bilo da ne ide carina do 50e ako šalje firma a do 70e ako šalje fizičko lice. PDV naravno ide na sve.