• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Neželjene refleksije ili Flocking a Telescope

Started by POSEYDON, September 29, 2021, 11:23:53 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

POSEYDON

Evo koristim priliku da javno iskukam da mi neko pomogne, odnosno da pošaljem teleskp nekome ko se već bavio ovim mojim problemom ili ima potrebno znanje i veštinu (kad čačkam mečku) da mi ponovo rastavi teleskop, očisti ogledalo kako treba jer meni jednostavno ne ide, ponovo sve to sklopi i ako treba uradi kalibraciju.... naravno uz moju novčanu nadohnadu... ovo mi je nauk da više ne preispitujem inženjerska rešenja i pravim se pametan, trebao sam samo da napravim rosnik za MAK i tu završim priču.... hvala momci unapred!!!

Boka76

Zdravo. Jbg tako nekako sam i ja sam ucio na svojim greskama. Ja svoj mak razbacim i sklopim ocas posla,i operem i nije mi ga zao vise dal cu ga negde ogrebati,bar cu znati na sta treba ubuduce paziti ako uzmem drugi mak,ovaj prodat ga ako mogu to je ispod svake cene. Sve mokuce modifikacije sa neta sam napravio na njemu, za meni koristiti ga je super, kolimacija je dobar. Zbog modifikacije mi nije zao ni malo, ja sam bar dobio kontrasniji teleskop sa   33% centralne obstrukcije umesto 42%. Ovo mi je izgleda skope za experimentisanje, pa u buduce ako budem nabavio neki 180/2700mak znacu na sta cu trebati paziti.

POSEYDON

Pa to jes, sa obzirom na cenu teleskopa, skupo me koštala ova zezancija...izgubio sam teleskop za svaki dan, a dobson retko kad iznosim zbog veličine i težine.... ali ko mi kriv.

Magelan118

Nemoj da zezas, nisi nista izgubio.
Nista nije slomljeno ili izgrebano.
Samo treba da se kolimira ili malo podesi. Pa nije sveto pismo, sve se to da odraditi.
Jesi ga testirao ohladjenog na zvezdi da proveris da li je kolimiran?
SkyWatcher Classic 200P Dobsonian - Vizuelno
SkyWatcher Quattro 150P - Astrofotografija
SkyWatcher HEQ5 Pro montaza
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme filter
Svbony CLS filter

Yagodinac

Na YT imaš gomilu snimaka koji objašnjavaju kolimaciju maksa. Evo jednog koji kaže da veliki šrafovi dobro mogu da posluže za povlačenje ogledala unazad, a mali za guranje unapred. Ako pritom treba ogledalo da usmeriš malo udesno, onda je jasno koje ćeš šrafove da upotrebiš (pogledaj snimak).

I da, kako izgleda zvezda na star testu?