• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Kolimacija

Started by polumasni_kreker, December 05, 2022, 10:28:49 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

polumasni_kreker

Pokusavam da kolimiram ovo cudo, ali dosao sam do tog momenta kada ne znam sta treba da uradim da bi sve doslo u ravan, na slikama na linku se moze videti sledece (ne znam kojim su rasporedom):

1. diy collimation cap, deluje kao da je refleksija sekundara malo elipsasta ka desno i jedva vidljiva refleksija collimation cap-a se vidi da nije centrirana\

2. sa nekih 75-100cm sam slikao na 10x zoom-u refleksiju sekundara i bas se vidi da je desna ivica deblja, ne znam da li sekundar nije dobro postavljen ispod fokusera ili nije pod dobrim uglom

3. na poslednjoj slici se vidi "halo" na plafonu, kad stavim laserski kolimator u barlow, koji izlazi iz teleskopa, ne znam da li je neko pokusavao kolimirati teleskop tom metodom ali sam video na mnogim stranim forumima pa reko da pokusam

Kada koristim samo laserski kolimator bez barlowa, laser upada tacno u kruzic na primaru i vraca se u rupu kolimatora, ali na oko to ne izgleda bas najbolje, nemam cheshire ali planiram ga uzeti u buducnosti

https://drive.google.com/drive/folders/13_Bs4UdzhCJ7ZcnnMBzsKAl_qKXkMaK6?usp=sharing
Teleskop: Levenhuk Ra 200N Dobson f/6
Okulari: 9mm Plossl, 30mm SuperView (2"), Celestron 8-24mm Zoom
Ostalo: 2.5x APO Barlow

Yagodinac

Nisam 100% siguran ali deluje da nisi fotografisao u osi, možda je kolimacija i u redu ali na prvu deluje da nije.
Po mom skromnom sudu svi ti laseri i slična čuda za kolimaciju su OK ali zapravo služe ne za kolimaciju već samo da dovedeš oba ogledala u približnu neku liniju. Za pravu kolimaciju ti treba zvezda i minimum 200-300x uvećanja, odnosno da lepo vidiš difrakcione prstenove kad defokusiraš. E tu kad odradiš kolimaciju - odradio si je. Nema tačnije metode.

Joza

Sekundarno ogledalo ti nije dobro kolimirano.
Kad gledaš kroz fokuser odraz primarnog ugledala u sekundarnom mora biti simetričan. Kolimiraš vijcima koji se nalaze na sekundaru. Dok to radiš ignoriši dalje odraze koje vidiš na primarnom ogledalu, gledaj samo da ti odraz primarnog ogledala bude simetričan odnosno u centru sekundarnog ogledala.

Nakon toga radi kolimaciju primarnog.

Isti problem ali još izražeiji je rešavan ovde:
https://forum.astronomija.org.rs/index.php?topic=7435.msg77769#msg77769

polumasni_kreker

Zanima me da li nije dobro centrirano ispod fokusera ili samo nije u ravni sa primarom (tj. po 45°), a ne znam kako to baš najbolje da skontam

polumasni_kreker

Da li neko iz BG-a slučajno ima cheshire da mi pozajmi na par dana?

Joza

Hmmm.. nisi siguran ni u položaj sekundara.

Skini knjigu o izradi teleskopa sa
https://www.astronomija.org.rs/astronomski-instrumenti/7831-uputstvo-za-izradu-teleskopa

Na 88. strani knjige pod naslovom CENTRIRANJE imaš opisan ceo postupak za centriranje optike uključujući i položaj sekundara.

Interesuju te stavke pod a, b i c. Ostatak možeš da preskočiš.

Tek kada sve to završiš možeš da proveriš i preciznije podesiš pomoću kolimatora.

dragan1956

Imam ja češir, ako do sada nisi našao.