• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

PavleR - Posmatranja DSO i binarnih sistema

Started by PavleR, August 16, 2023, 03:17:39 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

PavleR

December 25, 2023, 11:43:00 pm #75 Last Edit: December 25, 2023, 11:48:10 pm by PavleR
Sazvezdje Taurus:

NGC 1514 - Crystal Ball Nebula (planetarna maglina)
NGC 1647 - Pirate Moon Cluster (otvoreno jato)
NGC 1746 (sa NGC1758 i NGC1750) (otvoreno jato i dva otvorena jata unutar njega)NGC 1514 - Crystal Ball Nebula

Planetarna maglina u sazvezdju Taurus, magnitude 10.8 i prividne velicine 2'.

Ova maglina u svom centru ima binarni sistem, gde stelarne vetrove neophodne za formiranje magline generise manja zvezda. Primar je dzinovska zvezda A klase, dok je sekundar mlada zvezda O-tipa. Kao sto je poznato, zvezde O-tipa zive kratko. Ako su dovoljno velike mase eksplodiraju posle samo 15 miliona godina kao supernove. Medjutim, ako nemaju dovoljnu masu urusavaju se same u sebe i pri tome izbacuju svoje spoljasnje slojeve u vidu mlazova gasa koje mi vidimo kao planetarnu maglinu.

Objekat ima poprilicno velike prividne dimenzije za planetarnu maglinu. To je sa jedne strane dobro jer se maglina nece prikazati zvezdoliko, ali je sa drudge strane lose jer se njena svetlost rasipa na veliku povrsinu sto objektu daje mali povrsinski sjaj od samo 12.6 mag/arcmin². Medjutim, meni se u okularu ovaj objekat pokazao sasvim lepo i pristojno svetlo. Zal ostaje za samo malo vecom aparaturom, ali o tome malo kasnije.

Lociranje: Ja sam pronasao lak star-hopp za ovaj objekat ali odmah moram da se ogradim i kazem da on mozda i nije tako lak kao sto se cini. Naime, ovaj star-hopp podrazumeva dobar trazilac i da kroz njega gledamo dovoljo dobro da vidimo zvezde magnitude 8 ili 9.  Medjutim, ovo nije jedini star-hop, samo onaj koji je mene lako doveo do mete. Postoji jos nekoliko nacina, za one kojima je ovaj nacin tezak mozda je najbolje da krenu od zvezde Zeta (𝞯) Persei.

- Krenuo sam od cuvenih Plejada (M45). Od njih se pomerimo 5º na istok i doci cemo do lanca svtlih zvezda 44-41-42 Tauri.
- Produzimo liniju koja spaja 41 sa 42 Tauri za jednu njenu duzinu i doci cemo do zvezde HD 25834. E tu sada dolazi do izrazaja dobar trazilac i vestina gledanja kroz njega.
- Odmah istocno od nje ja sam video dve zvezde jednu do druge, magnituda oko 8.5. Tacno izmezdju te dve zvezde primeticemo jos jednu bledu zvezdu: HD 281679 magnitude 9.4 - to je centralna zvezda nase mete NGC 1514.

Opservacija: Ovo je lepa meta, iz nekog razloga poprilicno ignorisana od strane posmatraca. Objekat sjajno reaguje na OIII filter i pokazuje se veliko i pristojnog sjaja. Nazalost, ovaj objakat uglavnom pokazuje unutrasnju strukturu pocevsi od teleskopa precnika 14'' pa navise. Mojih 12'' nije bilo dovoljno da prikaze unutrasnju strukturu magline i zaista mi ostaje zal za samo jos malo aperture jer mi se objekat bas svideo.

Ako se objekat posmatra nefiltriran videce se samo centralna zvezda bez maglovitosti. Cak ni periferni vid nece prikazati maglovitost oko zvezde. Medutim, kada se na okular pricvrsti OIII filter maglina iskace u svih svojih 2' i bez perifernog vida. Na uvecanju 62.5x vidi se centralna zvezda i veliki kruzi magloviti disk oko nje koji je najsjajniji po svojim obodima.

Na uvecanju 176x disk magline se ubledi, ali se zato lepo vidi koliko je taj disk velik. Centralna zvezda magnitude 9.4 sjajno sija i probija cak i prigusenje njenog sjaja izazvano OIII filterom. Taj sjaj zvezde malo smeta pri osmatranju jer ''svetlosno zagadjuje'' disk magline. Stoga kod ovog objekta OIII filter radi dve stvari: pusta maglovitost da dodje do izrazaja i u isto vreme smanjuje sjaj centralne zvezde.

Za primecivanje unutrasnje strukture ovog objekta preporucuje se koriscenje UHC ili OIII filtera u kombinaciji sa teleskopom od minimum 14''.  Mnogo sam se trudio da sa svojom 12-ticom izvucem neki detalj unutrasnjosti ali nisam uspeo ni sa OIII ni sa UHC.

U principu, ovo je lep objekat pre svega zbog svoje velicine, izrazito kruznog oblika i lako uocljive centralne zvezde. Vraticu mu se kada u buducnosti povecam aparaturu jer ova maglina ima sta da pokaze.


NGC 1647 - Pirate Moon Cluster

Ogromno otvoreno jato u sazvezdju Taurus. Jato sija magnitudom 6.4 i meri velikih 40', sto ga cini jednim od vecih otvorenih jata na nocnom nebu. Iako sija vise nego pristojnom magnitudom, bas ta velicina cini da je povrsinski sjaj jata izuzetno mali, pa jato izgleda manje sjajno nego sto to magnituda sugerise.

Jato se nalazi na poprilicno bliskom rastojanju 1.800 ly od Sunca. Medjutim, ako se uporedi sa mnogo poznatijim otvorenim jatima u sazvezdju Taurus, Hijadama i Plejadama, ovo jato je vise nego 12x udaljenije od Hijada i 4x od Plejada.

Ovo otvoreno jato je Trumpler klase II 2 m. Ovo je prvi put da o ovim postovima pominjem Trumpler klasu otvorenih jata. Kako je stigla zima, a to je sezona otvorenih jata, mislim da je sada pravo vreme da objasnim ovaj nacin klasifikacije otvorenih jata po kondenzaciji ka centru, rasponu sjaja i broju zvezda. Objasnjenje cu dati na kraju posta. U pitanju je veoma slikovita i korisna skala.

Lociranje: Jato se nalazi u unutrasnjem prostoru izmezdju dva roga bika. Taj prostor listen je svetlih zvezda vidljivih golim okom, pa star-hopp koji koji sam ja pronasao moze biti tezak jer zahteva pronalazenje zvezde Iota (𝞲) Tauri, koja u jednom celom pogledu trazioca nema oko sebe nijednu svetlu zvezdu. Zbog izuzetno malog povrsinskog sjaja, jato nije vidljivo u traziocu, iako svetli sjajnom magnitudom i ima ogromnu povrsinu.

- Krenuo sam od najsvetlije zvezde u sazvezdju Aldebaran (𝞪 Tauri) magnitude 0.85.
- Sad ide tezak deo. Od nje sam vukao liniju koja Aldebaran spaja sa optickom dvostrukom zvezdom Theta¹ i Theta² (𝞱¹ i 𝞱²) Tauri, najsvetlijom zvezdom u Hijadama. Ko je detaljnije prucavao Hijade ovaj opticki par mu sigurno poznat. Linija se vuce od Theta ka Aldebaranu. Posle 4.5º, jedina svetla zvezda koja se pojavi u traziocu bice Iota (𝞲) Tauri magnitude 5.5, sa desne strane te linije. Potez od 4.5º je 1.5x veci od jednog vidnog polja trazioca te iziskuje malo iskustva ili vise pokusaja. Zato je ovaj star-hopp malo tezi.
- Odatle stvari postaju lakse. Juzno od Iota Tauri bice lako uocljiv lanac od tri zvezde, od kojih je srednja dvostruka. Nacentriramo koncanicu trazioca ne tu srednju zvezdu, pogledamo kroz okular i nasa meta bice jasno vidljiva.

Opservacija: Meni ovo jato izgleda kao oborena fontana ili zalosna vrba, pa ga za licnu upotrebu tako i zovem. Naime, lanac najsvetlijih zvezda prolazi tacno kroz centar jata i cini stub fontane. Sa jednog njegovog kraja se odvajaju dva lanca svetlih zvezda na suprotne strane centralnog lanca, koji se potom savijaju za 180º i formiraju dva mlaza vode. Ispod njih nalaze je jos po jedan identican lanac sa svake strane, samo su ta dva lanca sacinjena od bledjih zvezda i kraca su. Znaci imamo svetli stub fontane i po dva mlaza vode sa po svake strane stuba.

Jato je ogromno i poprilicno svetlo kroz okular, sa svetlijim zvezdama ravnomerno rastrkanim po celoj povrsini jata. Nema grupisanja zvezda u grudvice i tamnijih ili svetlijih delova, sve je ravnomerno rasporedjeno i pomalo ''dosadno''. Zvezde se uglavnom grupisu u parovima, ali ne vise od dve svetle u grupi. Magnitudni raspon zvezda koje sacinjavaju jato je jako mali. Naime, skoro sve zvezde u jatu sijaju magnitudama otprilike 9 i 10, te nema dinamicnosti pogleda koje ima kod jata koja sadrze zvezde sirokog raspona sjaja. Pozadinskog sjaja zvezda na granici razucivosti ima jako malo. Objekat je malo popunjeniji u centru nego na krajevima. Velicina mu je ogromna  i objekat zauzima skoro dve trecine vidnog polja okulara malog uvecanja.

U centru jata nalaze se dve naizgled duple zvezde, a mnoge zvezde jata izgledaju kao dvostruki sistemi. One to naravno nisu, ali jato daje takav utisak kroz okular. Dve duple zvezde u centru po usmerenju izgledaju kao kopije para 𝞱¹ i 𝞱² Tauri i 80-81 Tauri u Hijadama, tj. usmerenja su takvih da im se pravci koji spajaju komponente seku u temenu jednakokrakog trougla. Opet, ko je detaljnije proucavao Hijade zna o cemu je rec, a ko nije, bice uskoro ceo jedan post o Hijadama pa ce se sve objasniti :) .

Jato je jako rasuto, sa velikim razmacima izmedju svetlih zvezda. Ja sam brojao zvezde i izbrojao sam ih nekih pedesetak.

Najsvetlija zvezda u oklaru nece biti clan jata, vec dupla zvezda preko koje smo locirali jato, koja ce se u okularskom pogledu nalaziti sa zapadne strane jata.

------------------------------------------------

Na kraju, zeleo bih da u postove uvedem pojam Trumpler klase jata. Trumpler klasa je sistem klasifikacije otvorenih jata koje je uveo cuveni Svajcarsko-Americki astronom Robert Julius Trumpler. Klasifikacija se sastoji od jedne rimske cifre, jedne arapske cifre i jednog latinicnog slova. Na primer, II 2 m.

Rimska cifra oznacava stepen centralne koncentracije otvorenog jata i njegovu odvojenost od okruzujuceg neba

I - odvojeno jato sa jakom centralnom koncentracijom
II - odvojeno jato sa malom centralnom koncentracijom
III - odvojeno jato bez centralne koncentracije
IV - jato koje je slabo odvojeno od okruzujuceg zvezdanog polja

Arapska cifra oznacava raspon sjaja zvezda koje cine jato, tj. koliko je jato bogato zvezdama razlicitih magnituda

1 - vecina zvezda jata su skoro istog prividnog sjaja
2 - srednji raspon sjaja zvezda u jatu
3 - veliki raspon prividnog sjaja zvezda, tj. jato se sastoji i od svetlih i od bledih zvezda

Latinicno slovo oznacava broj zvezda u jatu

p - (poor) - manje od 50 zvezda
m - (medium) - 50-100 zvezda
r - (rich) - vise od 100 zvezda

Na primer, danas opisana meta NGC 1647 - Pirate Moon Cluster je Trumpler klase II 2 m. To znaci da je jato odvojeno od okruzujuceg neba i male centralne koncentracije, da jato sadrzi zvezde srednjeg magnitudnog rapsona (konkretno u ovom jatu zvezde dvaju magnituda), te da sadri 60-100 zvezda. Kao sto se vidi, Trumpler klasifikacija je izuzetan alat za opis jata. Sa dve cifre i jednim brojem dato je toliko puno podataka o objektu.


NGC 1746 (sa NGC1758 i NGC1750)

Jos jedno veliko otvoreno jato u sazvezdju Taurus. Magnitude je 6.1 i prividne velicine 40'. Po sjaju, velicini i povrsinskom sjaju skoro je identicno sa prethodnom metom - NGC 1647. Ono po cemu se jata razlikuju je sto ovo jato sadrzi i sjajne i blede zvezde. Medjutim, kada se pogleda Trumpler klasa jata koja je III 1 p, cini se da nesto nije u redu jer klasa govori da se jato sastoji od zvezda skoro istih magnituda. Tu se dolazi do razloga zbog koga je ovo jato tako zaniljivo - mnoge od tih bledih zvezdica unutar jata su u stvari dva zasebna otvorena jata: NGC 1758 i NGC 1750, dva sicusna, bleda skupa zvezda koja leze unutar glavnog tela NGC 1746. Ako je osmatranje NGC 1764 lagano zbog svoje velicine, osmatranje ova dva mala jata je pravi izazov, kome naravno nisam mogao da odolim :).

Lociranje: Lociranje je srednje tesko jer zahteva malo veci hod traziocem. Moja strategija bila je da dodjem do bliskog tria zvezda 99 Tauri - HD 31362 - 98 Tauri. Jato se nalazi izmezdju ovog tria i zvezde 103 Tauri koja se nalazi iznad ovog tria.

- Posao sam od zvezde 94 Tauri magnitude 4.3 u rogu bika. Ako je vidite golim okom nacentrirajte je direktno, a ako je ne vidite lako se nadje tako sto se krene od Hijada i produzi se linija koja spaja 𝞭³ Tauri sa svetlom zvezdom Ain.
- Severno od 94 Tauri uocice se tri zvezde u njenoj neposrednoj okolini. Vukao sam liniju od 94 Tauri pa tacno izmezdju zvezda HD 29935 i HD 30122, i posle oko 4º trio gore pomenutih zvezda jasno je usao u okular.
- Ako koncanicu trazioca namestimo bilo gde unutar tog tria, na krajnjem severoistoku vidnog polja videcemo svetlu zvezdu 103 Tauri. Jato se nalazi tacno izmezdju tria i te zvezde. Jato se nece videti kroz trazilac jer je izuzetno malog povrsinskog sjaja.

Opservacija: Jato je ogromno i posmatrao sam ga na uvecanju od 62.5x. Ono sto ce se odmah primetiti da se jato sastoji od dve grupe zvezda - svetlih i bledih. Magnitudna razlika izmedju njih je velika i nema postepenih prelaza u sjajau izmedju dve grupacije zvezda. Kao sto cemo kasnije videti, te blede zvezde su u stvari deo dva potpuno zasebna jata. Svetle zvezde rasute su po obodima objekta, dok je centar ispunjen bledjim. Te svetle zvezde po obodima formiraju nekolio grupacija: .

  1.) tri zvezde na zapadnoj granici jata formiraju prepoznatljiv trougao
  2.) severno od njih nalaze se svetle zvezde koje grade nesto sto lici na morsku zvezdu sa tri kraka
  3.) na kraju imamo tri svetle zvezde na jugu poredjanih u skoro pravu liniju.

Te tri formacije bice kljucne za lociranje manjih otvorenih jata usadjenih u glavni objekat.

  - NGC 1785

Prvo od dva mala otvorena jata usadjenih u glavni objekat. Podaci o ovom malom jatu su jako struri. Magnitude je oko 11-12, u zavisnosti od izvora podataka. Podaci o velicini nisu relevantni za posmatranje, jer i pored nominalne velinice 10'x10', osmatracki ce moci da se uoci desetak svetlijih zvezda u radsponu ne vise od 5'.

Jato se nalazi tacno na sredini linije koja spaja juzno teme trugla iz stavke 1.) sa srednjom zvezdom iz svavke 3.). Jato je izuzetno malo i bledo. Jasno sam ga uocio na uvecanju 176x, ali detaljno osmatranje izvrsio sam na uvecanju 320x. Centar jata sastoji se od paralelograma koji cine cetiri najsevtlije zvezde i sve podseca na asterizam ''Job's Coffin'' u sazvezdju Delphinus. Oko te centralne formacije razbacane su izuzetno blede zvezde, od kojih neku jasniju formaciju cini lanac bledih zvezda koji polazi od jednog temena paralelograma.

  - NGC 1750

Jos bledje jato od prethodnog i mozda za nijansu vece. Nalazi se tacno izmezdju trougla iz stavke 3.) i trokrake zvezde iz stavke 2.). Centar objekta sacianjavaju cetiri svetlije zvezde u obliku trapeza i jos po jedna svetlija sa razlicitih strana krakova. Ovo osmatranje takodje sam vrsio na uvecanju 320x jer je jato toliko malo da mu se struktura ne moze drugacije uociti. Slika naravno nije bila najostirija, ali kod otvorenih jata ovolika uvecanja ne koristim zbog kvaliteta slike vec da bih usao u strukturu sitnih detalja objekta. Oko centra rastrkano je jos desetak veoma bledih zvezda za koje ne znam da li su deo ovog malog jata ili glavnog objekta.

Na kraju, da sumiram, NGC 1746 nije neko reprenzetativno zimsko jato. Zanimljivo je jer je veliko i jer u sebi sadrzi dva manja jata. Ako budete imali vremena pogledajte ga, ako ne ima mnogo boljih zimskih meta od ove.

Hvala na citanju i veliki pozdrav  :-) .

NGC 1514 - Crystal Ball Nebula:  https://yourimageshare.com/ib/sWz1PM5MRD
NGC 1647 - Pirate Moon Cluster:  https://yourimageshare.com/ib/M1FWxoKQfV
NGC 1746:  https://yourimageshare.com/ib/2mNoNRB5xt
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

PavleR

January 02, 2024, 08:19:51 pm #76 Last Edit: January 02, 2024, 08:24:56 pm by PavleR
Sazvezdje Taurus:

Collinder 50 (Caldwell 41) - Hyades (otvoreno jato)Ceo danasnji post bice posvecen Hijadama, znamenitom otvorenom jatu u sazvezdju Taurus. Opisacu ga gledano iz dve perspektive: prvo cu opisati pogled na jato kao celinu, a zatim cu uroniti duboko u jato i opisati njegove zanimljivije pojedinacne clanice. Naime, Hijade su bogate optickim duplim zvezdama i binarnim sistemima pa je potrebno odvojiti dobar deo jedne osmatracke noci samo za ovu metu. Pretpostavljam da je vecima clanova foruma jatu prilazilo kao celini, pa se nadam da ce ogoljivanje jata do pojedinacnih zvezda biti zanimljivo kolegama koji citaju ovaj topic.

Hijade su po mnogo toga jedno od najzanimljivijih jata na zvezdanom nebu. Na stranu to sto se vide golim okom i sto je dovoljan samo dvogled da bi se uzivalo u jatu. Stoga cu prvo krenuti od fizickih osobina objekta, koje su zaista impozantne:

- Kao prvo, sjaj. Sa magnitudom 0.5, Hijade su najsvetlije otvoreno jato na obe hemispfere. Jato lagano nadjsjajava svoje najblize konkurente, Plejade, Alpha Persei Moving Cluster i Coma Cluster za vise od jedne magnitude.
- Kao drugo, udaljenost. Sa udaljenoscu 153 ly, Hijade su najblize otvoreno jato Zemlji. U poredjenju, recimo sa M103 koji je od Zemlje udaljen skoro 10.000 ly, Hijade su pravi galakticki ''komsiluk''.
- Kao trece, prividna velicina. Sa velicinom od 330', Hijade su lagano najvece otvoreno jato na nocnom nebu. Slicne velicina je i Melote 111 u sazvezdju Coma Berenices, a sva ostala su daleko, daleko ispod njih.
- Kao cetvrto, starost. Za otvorena jata, Hijade su veoma star objekat. Sa staroscu od 625 miliona godina, jato vec skoro duplo premasilo prosecan zivotni vek otvorenih jata. Nazalost, ta tendencija se nece nastaviti. Naime, Hijade su jato u umiranju, i preostalo mu je jos samo oko 30 miliona godina zivota. Plimatske sile Mlecnog Puta najzad su dosle glave ovom objektu, zvezde su se udaljile daleko od centra jata, i uskoro centar vise nece imati dovoljnu gravitacionu vucu da zadrzi zvezde na okupu.

Hijade kao otvoreno jato u celini

Odeljak o lociranju ovog objekta nije potreban jer se jato vidi golim okom.

Mojim teleskopom nemoguce je posmatrati ovo jato kao celinu. Naprosto, velicina jata visestruko nadmasuje najsire vidno polje koje moji okulari mogu da prizvedu. Stoga sam posmatranje vrsio traziocem.

Hijade imaju distinktivan oblik polozenog clova V. Stukturu slova V prave osam najsvetlijih zvezda u jatu:

- vrh slova V predstavlja zvezda Gamma (𝞬) Tauri - Prima Hyadum.

- donji krak slova V cini opticka dvostuka zvezda 𝞱¹ i 𝞱² Tauri koja se nalazi na sredini kraka, dok se krak zavrsava najsvetlijom zvezdom u sazvezdju Alpha (𝞪) Tauri - Aldebaran. Aldebaran nije deo jata i ne deli zajednicko kretanje sa ostalim zvezdama u Hijadama. Na udaljenosti od 65.3 ly od Sunca, ova zvezda je vise nego duplo bliza Suncu od Hijada. Ono sto je cini opticki vezanom za jato je prosta ciinjenica da se sa nase linije pogleda nalazi na istom pravcu kao i Hijade.

- Gornji krak slova V cine cetiri zvezde. Na sredini kraka nalazi se opticki trostruki sistem 𝞭¹ Tauri - Secunda Hyadum, 𝞭² Tauri i 𝞭³ Tauri. Na kraju kraka nalazi se zvezda Epsilon (𝞮) Tauri - Ain.

Kroz trazilac ce se videti jos tridesetak zvezda koje obitavaju unutar slova V kao i jos nekoliko zvezda na liniji krakova slova. Meni je najlepse izgledao asterizam u obliku kuce koji gradi sedam zvezda na sredini donjeg kraka. Bazu kuce cine bliske zvezde 80, 81, i 85 Tauri, kojima cu se temeljnije posvetiti u drugom delu opisa. Vrh krova predstavljen je zvezdom 75 Tauri.

Kroz trazilac jato zaista izgleda lepo. Taj osecaj se pogotovo pojaca kada se trazilacki pogled uporedi sa okularskim. Naime, zvezdano polje u kome se nalaze Hijade je poprilicno siromasno. Nema pozadinskog sjaja zvezda na granici razlucivosti vec je polje ispunjeno samo svetlim zvezdama jata koje okularski pogled raspe daleko jedne od druge. Stoga je okularski pogled siromasan i ne doprinosi kvalitetu pogleda. Najbolje osmatranje ovog objekta izvrsio sam pre koju godinu durbinom.

Inace, jato je izuzetno rasuto, i prostor izmedju najsjajnijih clanova nije ispunjen mnostvom bledih zvezda. Ono sto daje privid bogatstvu ovog jata je sjaj njegovih clanica, ali u principu ovo jato se u odnosu na velicinu slobodno moze smatrati siromasnim.

Duboko u Hijadama - pojedinace zvezde i binarni sistemi

Sve sto sam rekao u prethodnom delu posta kolegama je verovatno vec odavno poznato. Medjutim, pravo uzivanje dolazi kada se zaroni duboko u jato i analiziraju njegove pojedinacne clanice. Pocecu od kraja donjeg krajka slova V (od Aldebarana) pa u krug. Na kraju cu zavrsiti sa najlepsom zvezdom u jatu - binarnim sistemom Struve 559. Na kraju posta dacu mapu sa obelezenim svim zvezdama koje sam opisao, kao i sa izdvojenim asterizmom koji sam ja nazvao ''Kuca''.

  - Alpha (𝞪) Tauri - Aldebaran

Kao sto sam vec pomenuo, Aldebaran nije deo jata, vec je zvezda mnogo blize nama. Medjutim, ova zvezda neizostavni je deo iskutva posmatranja Hijada i ja cu je svakako opisati. Bez nje, pogled na Hijade bio ni bar upola ''blazi'' i dosadniji.

Aldebaran je sa magnitudom 0.85 najsjajnija zvezda u sazvezdju Taurus i jedna od najsjajnijih zvezda nocnog neba severne hemisfere. U pitanju je narandzasto-crveni dzin spektralne klase K5 III. Zvezda je izuzetno stara, sa staroscu 6.4 milijardi godina. Zvezda je davno izasla iz faze glavne sekvence i sada se nalazi u dubooj ''penziji'' - zvezda je usporila i ohladila se: obrce se oko svoje ose 22x sporije od Sunca i prilicno je hladnija od nase zvezde. Svoj sjaj na nocnom nebu duguje svojoj blizini i svojoj ogromnoj luminoznosti - Aldebaran sija 518x vecom luminoznocu od Sunca. Aldebaran je znamenit i po postojanju Jupiteru slicne planete koja kruzi oko zvezde - egzoplanete Aldebaran b.

Opservacija: Izuzetno dinamican i ziv pogled. Zvezda sija uzareno narandastom-crvenom bojom i izgleda kao da gori. Kroz okular malog uvecanja izgleda ogromno i goruce, kao da iz sebe izbacuje plamenove crvene boje. Dinamicnosti pogleda doprinosi i kontrast koji crvena boja zvezde pravi sa pozadinom sacinjenom od bledih plavo-belih zvezda.

  - Theta¹ i Theta² (𝞱¹ i 𝞱²) Tauri

Theta Tauri je divna opticka dvostruka zvezda i ujedino je najsjajniji clan Hijada. Par je  sacinjen od komponenti magnitude 3.84 (𝞱¹) i 3.35 (𝞱²). Zvezde se nalaze na sirokoj separaciji od 5.6', te je par razluciv vec u traziocu. Zvezde nisu gravitaciono vezane, jer se 𝞱¹ nalazi 5 ly blize nama. 𝞱¹ je zuta zvezda G-tipa, dok je 𝞱² plavo-bela zvezda A-tipa.

Opservacija: Bas lep par kroz okular. Bledo-zuti i belicasti par skoro istog sjaja , na izdasnoj separaciji. Ono sto okularski pogled cini zanimljivim je sto ce se u istom vidnom polju naci jos dve duple zvezde - par 80 i 81 Tauri kao i par zvezda sa HD oznakama (da ne gusim brojevima). Dinamicnost pogledu daje situacija da su usmernja para 𝞱¹ i 𝞱² i te dve HD zvezde takva da im se linije koje spajaju parove seku tacno u zvezdi 75 Tauri. Stoga sve to jako zanimljivo izgleda, kao trougao od 5 zvezda. Tih pet zvezda cine krov asterizma koji sam ja nazvao ''kuca'', i koji je mozda i najlepsi deo Hejada. Ako pogledamo par 80-81 Tauri, videcemo da se na taj par nastavlja lanac od cetiri zvezde, koji zavrsava sa svetlom zvezcom 85 Tauri. Zvezde u lancu su poredjane po sjaju, gde je najbledja najbliza paru 80-81 a dok lanac zavrsava sa najsvetlijom - 85 Tauri. Sve ovo stvarno dobro izgleda. Ako ste do sada posmatrali Hijade kao celinu, obavezno uronite u detalje jata, uzivacete.

  - 81 Tauri

Ispod para 𝞱¹ i 𝞱² Tauri nalaze se dve bliske zvezde - 80 i 81 Tauri. 81 Tari je nejednaki binarni sitem sastavljen od zveda magnituda 6.6 i 9.5, na sirokoj separaciji od  162''.

Opservacija: Ovaj deo neba pun je zvezda i tu se nalazi i lanac zvezda koji pravi bazu asterizma ''kuca''. Sto se samo zvezde 80 Tauri tice, u pitanju je siroko razdvojeni sistem gde se bledii sekundar lako vidi severno od primara (juzno u okularu). Iako blede magnitude, sekundaru nije tesko da se izbori za svoje mesto u vidnom polju zahvaljujuci velikoj separaciji od primarne zvezde.

Jos jednom napominjem da je ipak najjlepsi pogled u ovom delu neba lanac koi spaja zvezde 80 i 81 Tauru sa zvezdom 85 Tauri. Lanac se sastoji od zvezda poredjanih po sjaju i velicini i bas lepo izgleda tako postrojen ''pod konac''.

  - Gamma (𝞬) Tauri - Prima Hyadum

Dzin G-tipa magnitude 3.7. Zvezda predstavlja vrh slova V u Hejadama i deo je glavnog asterizma sazvezdja Taurus.

Opservacija: zuta zvezda u siromasnom zvezdanom polju.

  - Delta¹ (𝞭¹) Tauri - Secunda Hyadum i Delta² (𝞭²) Tauri

Jos jedna opticka dvostruka zvezda. Delta¹ je deo glavnomg asterizma sazvezdja Taurus i sija magnitudom 3.8. Zuta je zvezda G-tipa. Njen opticki pratilac, Delta², plavo-bela je zvezda A-tipa i sija za citavu magnitudu manje - magnitudom 4.8. Separacija para je velikih 18'.

Opservacija: siroko raszdvojeni par zvezda zuckasto-bele i plavo-bele boje. Iako je kontrast boja zadovoljavajuc, zbog velike separacije prizor gubi na zanimljivosti. Delta¹ je uocljivo sjajnija i veca od svog para.

  - Delta³ (𝞭³)Tauri

Ova zvezda je potpuno ''druga zivotinja'' od prethodnih duplih zvezda. U pitanju je trostruki zvezdani sitem cije komponente sijaju magnitudama 4.2, 7.5 i 8.7. Sistem se sastoji od dve izuzetno bliskle zvezda na sicusnoj separaciji od 1.8'', dok je treca i najbledja komponenta na izdasnosj separaciji 77'' od prve dve. Zvezda se nalazi u glavnom asterizmu sazvezdja Taurus, odmah do para 𝞭¹ i 𝞭² Tauri.

Opservacija: Iako je magnitudna razlika izmezdju primarnog para i sekundara ogromna, separacija je dovoljno velika da sekundar bude lepo vidljiv. Najbledja zvezda nalazi se na jugu svetlijeg para. Primarni par sija cisto belom bojom i daleko nadsjajava bledi sekundar.

Medjutim, pravi izazov dolazi kada se pokusa razluciti primarni par. Separacija od 1.8'' je uzasno mala i zahteva i iskustvo ali pre svega dobar seeing. Par mi je ostao nerazluciv sve dok ga nisam pogledao na uvecanju 320x i koristio periferni vid. Daleko od toga da su se zvezde cisto razdvojile, niti je to u uslovima seeinga u noci posmatranja bilo moguce na ovako maloj separaciji i pri tako velikom uvecanju. Medjutim, koriscenjem perifernog vida periodicno se javljaju dve razdvojene zvezde obavijene belicastom maglom difrakcionih prstenova, u obliku ''osmice'', terminu poznatom osmatracima binarnih sistema. Pogled na razdvojene zvezde nije konstantan i u zavisnosti od turbulencija vazduha i nekonstantnosti u kvalitetu perifernog vida par se naizmenicno razdvaja pa potom ponovo spaja. Ovo mi je bio najnaporniji deo posmatranja Hijada i uzeo mi je vremena koliko i sve ostale zvezde u jatu zajedno. Sistemu cu se vratiti u noci boljeg seeing jer je kod ovako malih separacija seeing nabitniji faktor u uspesnoj separaciji.

  - Struve 545

Binarni sistem 30' istocno od 𝞭³ Tauri. Sistem se sastoji od zvezda magnituda 6.9 i 8.8, na lepoj separaciji od 18.5''.

Opservacija: Lep ali mali zvezdani par. Primar je zute boje a boju sekundara nisam mogao da odredim jer se javlja tackasto u odnosu na primar. Par se lako razdvaja na najmanjem uvecanju i lepo izgleda u svojoj nejednakosti.

  - Epsilon (𝞮) Tauri - Ain

Zvezda oznacava kraj gornjeg kraka slova V. Deo je glavnog asterizma sazvezdja Taurus i sija magnitudom 3.53. Narandzasti je dzin spektralnog tipa K. Ono sto je zanimljivo kod ove zvezde je sto postoje osnovane pretpostavke da se oko zvezde obrce egzoplaneta.

Opservacija: Mala, narandzasta zvezda, poprilicno usamljena u vidnom polju okulara.

  - Struve 559

I najbolje za kraj. Za mene, Stuve 559 je najlepsa zvezda u Hijadama, pogotovo sto sam je posmatrao poslednju, kada sam vec bio umoran. I pored umora i teznje da zavrsim posmatranje, ovaj par me je prikovao za okular i ucinio kraj posmatranja kompletnim.

U pitanju je binarni sistem dve potpuno jednake zvezde, obe magnituda 7.0. Separacija je idealna za sistem ovakve prirode i iznosi 3.1''. Iako veoma mala, parovi na ovako malim separacijama ali po sjaju jednakih zvezda po poravilu su jedan od najlepsih prizora u posmatranju binarnih sistema.

Zvezda se nalazi malo izvan linije koja spaja Aldebaran i Ain (pogledi mapu).

Opservacija: Prelep par, mnogi ga nazivaju i spektakularnim. Na uvecanju 107x stvara se efekata ''dodirivanja'' - sveti gral posmatranja binarnih sistema. Na tom uvecanju zvezde se dodiruju ali jedva, taman toliko da pogled bude bas ono sto se od ovakvih parova i trazi. Nisam ni zeleo da idem na veca uvecanja jer ovakav pogled najlepsi momenat koji se moze ocekivati od binariih sistema. Do kraja posmatranja ostao sam uz Struve, natenane i polako upijajuci lepotu ovog pogleda.

------------------------

Nadam se da je clanovima koji citaju topic prijao ovaj malo dublji zalazak u strukturu Hejada. Do sledeceg citanja vas pozdravljam i nadam se da u ovom tekstu ima neceg korisnog i da se nauci  i da se posmatra. Vedro nebo zelim svima.


Mapa jata: https://yourimageshare.com/ib/X6b1jivguw
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

Astro_fun_times

Pavle, vrlo opširan i lep izvestaj, uzivancija je citati ih
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2

PavleR

Sazvezdje Monoceros:

NGC 2264 - Christmas Tree Cluster  (otvoreno jato)
NGC 2244 (Caldwell 50) i NGC 2238 (Caldwell 49) - Rosette Nebula (otvoreno jato i emisiona maglina)
M 50 - The Heart -Shaped Cluster  (otvoreno jato
)

Sazvezdje Monoceros jedno je od bledjih nebeskih sazvezdja i jedno od onih koje ''skacu po zivcima'' amaterskim astronomima koji objekte traze bez ''mehanizacije''. Najsjajnije zvezde u sazvezdju sijaju tek nesto malo sjajnije od magnitude 4, te se sazvezdje jako tesko uocava na nocnom nebu. Ono sto je dobro je sto se Monoceros nalazi odmah istocno od sazvezdja Orion i severno od sazvezdja Canis Major, pa je lako naci parce neba na koje treba da obratimo paznju. Sa moje lokacije ja vidim sazvezdje, i u tome se neretko pomazem koriscenjem perifernog vida pod vedrim nebom. Periferni vid nije rezervisan samo za gledanje koz okular, mozete ga koristiti i pri gledanju kroz trazilac i pod vedrim nebom kada se traze blede zvezde.

Takodje, vremenom sam naucio da se pomazem sazvezdjem Orion pri lokaciji najbitnijih zvezda u sazvezdju. Recimo ako produzimo liniju koja spaja zvezdu Meissa (glava Oriona) sa zvezdom Betelgeuse doci cemo direktno do zvezde Epsilon (𝞮) Monocerotis, glavnog lokatora za znamenitu Rosette Nebula. Ako produzimo liniju koja spaja tri zvezde Orionovog pojasa na istok udaramo tacno u zvezdu Beta (𝞫) Monocerotis, jednog od najlepsih trostukih sistema na nocnom nebu.

NGC 2264 - Christmas Tree Cluster

Otvoreno jato u sazvezdju Monoceros, magnitude 4 i prividne velicine 20'.

Ovo znamenito otvoreno jato je jedno od najmladjih otvorenh jata na nocnom nebu. Sa staroscu od samo 2.45 miliona godina, moze se reci da je jato ''tek rodilo''. Kao i kod vecine tek formiranh jata, emisiona maglina u kojoj se desava formacija mladih plavih zvezda jos je ''ziva'' jer je nije proslo dovoljno vremena da je stelarna radijacija mladih zvezda ''oduva''. Ta emiona maglina vidljiva je na astrofotografijama na kojim sija izrazito crvenom bojom usled enerizovanosti gasa od strane ultravioletnog zracenja mladih zvezda. Nazalost, ova maglina nevedljiva je teleskopima srednjih a i velikih aparatura, pa i mojom. Zvezde u jatu sijaju izrazito plavom bojom i imaju ogrome temperature fotosfere. Najsjajnija zvezda u jatu je varijabilna zvezda S Monocerotis magnitude 5. Takodje, zanimljivo je reci da objekat ima poprilicno veliku stvarnu velicinu od nekih 25 ly u precniku.

Treba reci i da je sa magnitudom 4 ovo jato jedno od najsvetlijih na nocnom nebu, pa stoga i pored pristojne prividne velicine sija velikim povrsinskim sjajem.

Unutar jata nalazi se i jedan cito astrofotografki onjekat - Cone Nebula.

Lociranje: Ja koristim lagan star-hopp koji ne pocinje od sazvezdja Monoceros vec od sazvezdja Gemini. Osnovni pravac stra-hoppa je: Xi (𝞷) Geminorum - HD47886 - S Monocerotis. Cela poenta ovog star-hoppa je da je najsjajnija zvezda jata S Monocerotis magnitude 5, pa je stoga lagano vidljiva u traziocu.

- U trazilac nacentriramo zvezdu Xi (𝞷) Geminorum u glavnom asterizmu sazvezdja Gemini. Zvezda predstavlja stopalo leve noge blizanca Pollux. Lako se prepoznaje jer pravi opticki par sa zvezdom 30 Geminorum.
- Od te zvezde pomerimo se traziocem pravo na jug oko 2º i doci cemo do zvezde HD 47886.
- Nastavimo na jug pola hoda trazioca (oko 1.5º) i u traziocu ce nesumljivo zasijati sjaj zvezde S Monocerotis.

Da li se jato direktno vidi u traziocu nisam u mogucnosti da kazem. Naime, zvezdano polje tog dela neba je izuzetno bogato, i sama zvezda S Monocerotis bice okruzena mnostvom bledih zvezda u celom vidnom polju trazioca. Prosto nacentrirajte koncanicu na S Monoceorits, pogledajte kroz okular malog uvecaja i jato ce nepogresivo zasijati preko vidnog polja.

Opservacija: Pogled kroz okular je sjajan i odmah je jasno zasto nosi ime ''Cristhmas Tree Cluster''. Nekoliko desetina najsvetlijih zvezda jata rasporedjeno je u oblik jelke na sledeci nacin:

- Najsvetlija zvezda S Monocerotis sija u samoj bazi drveta.
- Od te zvezde sire se dva lanca zvezda na istok-severoistok i zapad-severozapad, i ta dva lanca predstavljaju donje grane jelke.
- Od njihovih krajeva pocinju dva dugacka iskosena lanca koja idu na sever-severozapad i sever-severoistok i spajaju se u jednoj tacki - vrhu jelke.

Ja sam brojao zvezde u tim lancima i izbrojao sam 33 distinktivno sjajne zvezde koje cine kontruru drveta. Izmedju i oko njih rasporedjene su blede zvezde koje jatu daju veliki magnitudni rapon  a samim time i dinamicnost pogleda. Trumpler klasa jata je III 3 m, sto i govori da je jato sasavljeno od zvezda sirokog magnitudnog rapona. Sto se duze gleda kroz okular i broj zbledjih vezda ce se povecati.

U obrnutom okularskom pogledu dno jelke je na jugu pa drvo izgleda uspravno , sa vrhom na severu. Jato je poprilicno veliko i zauzima recimo 60% vidnog polja uvecanja 62.5x. Veca uvvecanja od toga ne doprinose kvalitetu pogleda i jato treba posmatrati na oko 60x. Objekat se nalazi u bogatom zvezdanom polju, i cak i ivice okularskog pogleda bice ispunjene bledjim zvezdama okruzujuceg zvezdanog polja.

Meni je najzanimljiviji deo objekta bila sam zvezda S Monocerotis i njena okolina. S Monocerotis je mlada zvezda O-tipa, i shodno tome svetli izrazito belo. Na uvecanju 62.5x vidi se da je zvezda tesno okruzena sa osam bledih zvezda i sve izgleda kao busen jelke. U jednom trenutku su me tih osam zvezda podsetile i na poklone raporedjene oko baze jelke. Kroz okular malog uvecanja sve to zajedno izgleda kao zasebno otvoreno jato, centriranio oko jedne izrazito svetle zvezde koju okruzuje desetak manjih. Ako bih morao da pravim poredjenje ovog pogleda sa nekim objektom, prvo sto mi padne na um je Tau Canis Majoris Cluster. Ceo taj pogled izgleda divno i na njemu sam se najvise i zadrzao.

Sama zvezda S Monocerotis je trostruki zvezdani sistem, sa sekundarom magnitude 7.8 na searaciji 3'' i tertijarom magnitude 11. Stoga sam deo jata oko te zvezde posmatrao na visokim uvecanjima. Na uvecanju 176x prvi put sam uspeo jasno da razlucim sekundar zvezde od ostalih zvezda koje se javljaju u vidnom polju. Tertijar nisam uocio iz raloga sto ne znam koja mu je separacija od primara. Na visokim uvecanjima broj zvezda koje okruzuju S Monocerotis naglo poraste. Jedna od tih zvezdica vrlo verovatno je tertijar glavne zvezde ali zbog nedostataka podatka o separaciji  i pozicionom uglu nisam u mogucnosti da kazem koja.

Na zalost, opis koji sam dao u prethodnim pasusima predstavlja samo polovinu onoga sto ovaj objekat zaista ima da pokaze. Naime, celo jato je usadjeno u veliki emisionu maglinu koja se ne moze videti ni aparaturama mnogo vecim od moje. Najvetliji deo maglovitosti inalazi se u blizini zvezde S Monocerotis i predsavlja deo emisione maglinine Sharpless 2-273. I taj deo nebuloznosti ostao je izvan domasaja moje aperture, ili mi je jednostacno nedostajalo tamnog neba i vestine u posmatranju. Takodje, tu je i poznata Cone Nebula na vrhu jelke, koja je skoro iskljucivo astrofotografski objekat. Stoga, Christmas Tree cluster je objekat koji ima puno da ponudi i osmatracima i astrofotografima.

Iako je ovo otvoreno jato izuzetno mlado, njegov zivotni vek ce biti izuzetno kratak, bar u obliku u kom ga mi danas vidimo. Iako je po mladosti NGC 2264 tek ''nedonosce'', objekat na zalost nece doziveti ni da ''krene u skolu''. Naime, najsvetlija zvezda jata S Monocerotis je zvezda spektralnke klase O, sa masom 29x vecom od Sunca. Masivnim O zvezdama je sudjeno da zive izuzetno kratko, nekih 15 miliona godina, i da ekspolidiraju kao supernove. To ne samo da ce izobliciti danasnji oblik jata, vec ce verovatno doprineti i raprsavanju emisione magline koja danas okruzuje tu zvezdu. S Monocerotis nije jedina O zvezda u jatu, vec jato sadrzi jod nekoliko desetina mladih, toplih i masivnih OB zvezda koje ce ziveti kratlo i umreti nasilno.


NGC 2244 (Caldwell 50) i NGC 2238 (Caldwell 49) - Rosette Nebula

Otvoreno jato, u sazvezdju Monoceros i emisiona maglina koja ga okruzuje. Ovaj cuveni i predivni objekat jedna je od najposmatranijih zimskih meta, a verujem da je objekat jos popularniji sa astroftografske strane. Objekat se sastoji od mladog otvorenog jata NGC 2244, koji je okruzen prstenastom emisionom maglinom NGC 2238, popularnijom kao Rosette Nebula. Jato i maglina su fizicki povezani, jer su zvezde jata rodjene unutar magline. Sa druge strane, te mlade zvezde energiziju atome gasova u maglini, cineci da maglina emituje svetlost. U tome prednjace nekoliko zvezda O-tipa unutar jata, koje generisu najvecu kolicinu zracenja koja jonizuje gasove magline.

Otvoreno jato NGC 2244 sija izuzetno svetlom magnitudom od 4.8. Slicno otvorenom jatu NGC 2264 (Christmas Tree Cluster), i ovo jato je ekstremno mlado, i sa straroscu od samo 3 miliona godina predstavja jedno od najmladjih poznatih otvorenih jata. Ovo jato je jos vece od NGC 2264, mereci velikih 36 ly, sto je za otvorena jata poprilicno velika dimenzija.

Shodno tome, I emisiona maglina koja okruzuje jato je ogromnih i prividnih i stvarnih dimenzija. Stvarne dimenzije Rosette magline su 130 ly, dok je mi vidimo u prividnoj velicini 80'x60', sto je cini jednom od najvecih emisionih maglina. Kao i otvoreno jato, maglina je izuzetno mlada, sa staroscu od 4 miliona godina. Iako svetli pristojnom magnitudom 9, ogroma povrsina objekta cini da mu je povrsinski sjaj ekstremno mali, pa je posmatrati ga u okularu veliki izazov, i sa tehnicke strane i sa strane opreme.

Lociranje: Lociranje moze biti izuzetno lagano ili poprilicno tesko, sve u zavisnosti od kvaliteta neba pod kojim posmatramo. Pri lociranju je bitno znati da se otvoreno jato NGC 2244 lagano vidi u traziocu i cilj ce biti njegovo lociranje.

- Cela poenta je u traziac nacentriratu binarni sistem Epsilon (𝞮) Monocerotis u ''glavi'' jednoroga. Ja tu zvezdu vidim golim okom i lako je lociram tako sto produzim liniju koja spaja zvezdu Meissa (𝞴 Orionis) sa zvezdom Betelgeuse (𝞪 Orionis). Ta linija direktno udara u prvu zvezdu vidljivu golim okom pod mojim nebom - 𝞮 Monocerotis, pa uglanom uspevam da je direktno naciljam u trazilac.  Ponekad mi se desi da prateci tu liniju pomalo skrenem i da nabasam na najblizu svetlu zvezdu HD 42111, magnitude 5.7. Gresku lagano prepoznajem jer neposredno severoistocno od te zvezde stoji blizak opticki par. Tada samo pratim liniju od HD 42111 paralelno sa tim parom i lako dodjem do 𝞮 Monocerotis.

- Od 𝞮 Monocerotis se pomerimo samo 2º na istok i u vidnom polju trazioca cemo nepogresivo primetiti uski paralelni lanac od 5-6 svetlih zvezda - otvoreno jato NGC 2244.

Opservacija: Posto se maglina ne vidi bez upotrebe nebula filtera, opservaciju delim u dva stadijuma: posmatranje otvorenog jata bez O III filtera, i posmatranje magline uz pomoc filtera.

  - NGC 2244

Otvoreno jato sija visokim sjajem i sastoji se od dva ugrubo paralelna lanca svetlih zvezda. Ta dva lanca spajaju se na jugu u jednoj zvezdi, pa se moze reci da najsvetlije zvezde obrazuju oblik veoma uskog slova V ili U. Iako jato u stvarnosti sadrzi oko 100 zvezda, u okularu malog uvecanja direktnim vidom bice vidljivo oko njih tridesetak. Medju njima se isticu 9 najsjajnijih zvezda magnitudnog rapona 6-8. Sedam od tih devet zvezda formiraju dva pomenuta lanca, dok se jos dve nalaze istocno od levog lanca. Najsjajnija zvezda jata je 12 Monocerotis magnitude 6, koja se nalazi na severnom kraju desnog lanca. Zvezda sija skoro crvenom bojom i jako lepo izgleda u okularu. Ova zvezda nije deo jata vec je superimponirana na njega. Njena udaljenost od Sunca je 10x manja od samog jata, ali ona je sastavni deo okularskog pogleda i, slicno Aldebaranu kod Hijada, znacajno doprinosi koloricnoj dinamicnosti jata. Zvezda odskace u okularskom pogledu svojom bojom, ostrinom i dominantnim sjajem. U pogledu se svojom lepotom izdvajaju i zvezda na kraju, te u sredini levog lanca.

Jato izgleda zivopisno, cemu doprinose bledje zvezde rasporedjene unutar i izvan glavnog lanca. Tacno u sredini jata uocio sam nekoliko bledjih zvezda koje formiraju kratku pravu lniju koja spaja dva glavna lanca, sto ugrubo formira oblik slova H. Perifernim vidom i duzim posmatranjem se znatno povecava broj vidljivih zvezda u jatu. Zvezdano polje u kome se nalazi jato je bogato i ima dosta pozadinskog sjaja.

  - NGC 2238 - Rosette Nebula

Po zavrsetku detaljnog osmatranja jata ucvrsio sam OIII filter ne bi li pokusao da osmotrim maglninu. Slobodno mogu da kazem da je ovo vrhunski posmatracki objekat, uzasno tezak za posmatranje, ali nagrada prevazilazi ulozenmi trud. Pre nego sto nastavim opis objekta zelim da jos jedanput pomenem da je maglina ''bolno malog'' povrsinskog sjaja i da se, po meni, svako opazanje maglovitosti moze smatrati uspehom. Posmatranje magline ne treba forsirati vec treba sacekati dobru noc lisenu mesecine, pustiti objekat da popne sto vise na nebo i posmatrati strpljivo i temeljno.  Takodje, moram da kazem da je moj utisak da se itekako vidi razlika u rezultatima osmatranja u zavisnosti kakvim okularim raspolazemo. Gledao sam Rosett-u i ranije ali sam sada na bojno polje izasao sa kvalitetnim okularem malog uvecanja i cinjenica je da pogled jeste mnogo bolji. Ono sto ce se pokazati je za mene bilo nesto potpono drugacije od svim maglina koje sam posmatrao i jedno uistinu jedinstveno iskustvo.

Naime, za razliku od vecine emisionih maglina koje se prikazuju kao mlecna prozirna maglovitost, Rosett-a se prikazuje kao gust, tamni, na momente neprozirni, ''oblak dima''. Usmerenja u opisu cu davati u obrnutom okularskom pogledu jer mi je teko lakse da opisem ono sto sam video. Zbog svoje ogromne velicine maglina se posmatra na malom uvecanju i ja sam je posmatrao na uvecanju 62.5x.

Ono sto odmah upada u oci je ogromna velicina objekta. Cak i na tom uvecanju i sa prividnim vidnim polje od 68º, maglina nije mogla da stane cela u jedan pogled. Maglina se pokazuje izuzetno bledo i opet napominjem da je potrebno dugo sedenje za okularom za izvlacenje detalja. U obliku je sirokog kruznog prstena u cijem se centru nalazi otvoreno jato NGC 2244. Meni je najvidljiviji njen juzni deo. Za razliku od Helix planetane magline koja je imala slicnu formu - suplja unutrasnjost i maglina oko nje, Helix Nebula je imala uniforman sjaj dok ga Rosetta nema. Maglovitost je razlicitog intenziteta preko lica objekta i ispresecana je tamnim trakama koje cine da se ista mestimicno pojavljuje i nestaje.

Najvise paznje sam posvetio juznom delu magline (u okularu) jer se on pokazao najjasnije. Ova regija je najdeblji deo magline i pokazuje se jako gusto. Ono sto ga karakterise je da je ovaj deo magline bukvalno neproziran - kroz maglovitost se ne probija sjaj nijedne jedine zvezde. Posvetite ovom delu magline puno vremena i paznje. Ako se pazljivo i strpljivo posmatra ovaj deo ce se pokazati u nekoliko vidu oblaka tamnog gasa, koji stvaraju gotovo 3D efekat.. Najbliza asocijacija mi je crni vulkanski dim koji izbija u visestrukima oblacima gasa i prasine.

Istocni i zapadni delovi pokazali su se tanje od juznog. Na prvi pogled, zapadni deo izgleda tanje od istocnog ali posle duzeg posmatranja primecuje se da i on ima zavidnu debljinu. Ono po cemu se ova dva dela najvise razlikuju je nacin na koji okruzuju otvoreno jato NGC 2244. Dok se istocni deo kruzno obavija oko zvezda jata i izgleda kao da bezi od njega, zapadni deo se sa jatom granici u obliku gotovo ravne linije. Oba dela su prozirna i kroz njih se probija sjaj zvezda. Maglina je u ovim delovima mnogo bledja nego na jugu i ispresecana je tamnim trakama koje cine da magline cas ima a cas nema.

Severni deo objekta je najmanje vidljiv i najprozirniji je. U ovom delu jedva da sam video mestimicno rasporedjene delove maglovitosti, Uporedjujuci moje opazanje sa skicama nekih drugih posmatraca primetio sam da su oni maglinu videli poprilicno uniformnije od mene, znaci i severni i juzni deo se pokazao skoro podjednako dobro. To kod mene nije slucaj i ne znam sta je dovelo do toga, mozda nedostatak aparature, nedovoljno tamno nebo a verovatno i nedostatak vestine.

Na kraju, vredna pomena je i jasno vidljiva grupacija zvezda u obliku sladoleda u kornetu koja se zabija u maglinu sa severoistocne strane.

Maglinu sam posmatrao i UHC filterom. Pogled je takodje dobrar i sa njim. Sa UHC slabije se vidi sama maglovitost, ali se zato kroz maglinu bolje probija svetlost zvezda usadjenih u nju, a ''kornet'' postaje evidentno vidljiv pa objekt dobija malo drugaciju dimenziju posmatranja.


M 50 - The Heart -Shaped Cluster

Otvoreno jato u sazvezdju Monoceros, magnitude 5.9' i prividne velicine 16'.

Jato kroz okular izgleda poprilicno bogato. Podaci o stvarnom broju zvezda u jatu variraju i zavisnosti od izvora i iznose 80-200 gravitaciono vezanih zvezda.

Lociranje: Lociranja objekta je izuzetno lako jer se jato lagano vidi u traziocu. Objekat se najlakse nalazi ako se krene od sazvezdja Canis Major. Jato se nalazi na produzetku linija koja spaja Sirius sa narandzastom zvezdom Theta (𝞱) Canis Majoris, najsevernije zvezde u glavi Velikog Psa. Cak i ako vidimo Theta Canis Majoris golim okom, objekat je lakse naci ako se krene od Sirijusa.

- U trazilac nacetnrirano Sirius (𝞪 Canis Majoris) magnitude 1.46, najsjajiniju zvezdu u sazvezdju Canis Major.
- Ugrubo severno od nje, na rastojanju od 5º skocimo do zvezde 𝞱 Canis Majoris magnitude 4. Iako ne staje u jedan pogled trazioca sa Siriusom, Thet-u cemo lagano naci preko tri zvezde severno od Sirijusa koje grade pravougli trougao. Linija koja spaja Sirius i Thetu paralelna je kateti tog trougla.
- Od Thet-e, produzimo tu liniju za isto rastojanje i u trazilacu cemo nepogresivo primetiti sjaj otvorenog jata M50.

Opservacija: Cim se pogleda kroz okular malog uvecanja odmah ce se primetiti lepota ovog jata. Jato zaista ima oblik srca. U obrnutom okularskom pogledu srce izgleda polozeno tako da mu je vrh na istoku a dve obline se nalaze na zapadu. Ono sto je najprepoznatljivija karakteristika ovog objekta su tri prominentne bezzvezdane praznine. Dve najvece  nalaze se svaka u jednoj polovini srca, dok je treca u samom vrhu. Zvezde prave lance koji krivudaju oko i izmedju tih praznina i formiraju prepoznatljiv oblik jata.

Najbolje osmatranje izvrsio sam na uvecanju 107x. Na ovom uvecanju pokazace se bogato jato sa zvezdama velikog magnitudnog raspona. Jatom dominira njegova crvenkasta lucida (najsjajnija zvezda) magnitude 8, smestena na samom severu. Velika praznina u gornjem delu srca nalazi se neposredno ispod nje. Posle nje, po sjaju se izdvaja jos desetak svetlih zvezda magnituda 8-10 (slobodna procena), koje sa mnostvom bledih clanica jata formiraju lance koje kruze oko tri praznine i oublicavaju glavnu konturu objekta. Juzna polovina srca je bogatija zvezdama. Periferni vid ne dovodi do znacajnog povecanja broja zvezda.

Jato se nalazi u lepom zvezdanom polju. Samo jato okruzeno je mnogim zvezdama koje nisu mnogo bledje od zvezda u samom jatu, vec su samo odvojenije od njih. Stoga objekat izgleda kao srce iseceno makazama iz okruzenja podjednakog sjaja.

Ovo je veoma lep pobjekt i uzivao sam posmatrajuci ga. Sama okolina objekta prebogata je otvorenim jatima sto cini ovo podrucje neba celovocernjim posmatranjem.
Mape lociranja:

NGC 2264 - Christmas TreeCluster:
https://www.flickr.com/photos/199809755@N05/53450707707/in/dateposted-public/
NGC 2244 i NGC 2238 - Rosette Nebula:  https://www.flickr.com/photos/199809755@N05/53451762148/in/dateposted-public/
M 50 - The Heart -Shaped Cluster: https://www.flickr.com/photos/199809755@N05/53451956764/in/dateposted-public/
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

Astro_fun_times

Sjajan opis kao i uvek Pavle.
Svaka cast na detaljima i zapazanjima koje prenosis drugim kolegama
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2

Yagodinac

Jedva čekam da Pavle dođe do Strelca i Škorpije, tu će da bude desetine opisa objekata, cela knjiga za lagano iščitavanje.

Astro_fun_times

Da, bice to poslastica.
Ja sam jedno vece uleteo vizuelno u "teapot" u strelcu.
To je divota gledati
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2

PavleR

January 11, 2024, 08:47:34 pm #82 Last Edit: January 11, 2024, 09:04:07 pm by PavleR
Hvala ljudi :) .

Quote from: Yagodinac on January 11, 2024, 05:33:21 pmJedva čekam da Pavle dođe do Strelca i Škorpije, tu će da bude desetine opisa objekata, cela knjiga za lagano iščitavanje.

Yagodinac, vec sam opisao mnoge objekte u Strelcu, mom omiljenom sazvezdju :). Sto se tice Skorpije, iskreno patim za tim sazvezdjem. Red drveca koji mi zaklanja pogled je za poslednjih nekoliko godina naglo izrastao i sad vidim sazvezdje samo do Antaresa. Moram nekkao da se ''popnem'' :).

Evo linkova ka opisima:


https://forum.astronomija.org.rs/index.php?topic=7675.msg80249#msg80249 - ovaj izvestaj mi se bas svidja

https://forum.astronomija.org.rs/index.php?topic=7675.msg80351#msg80351

https://forum.astronomija.org.rs/index.php?topic=7675.msg80387#msg80387

https://forum.astronomija.org.rs/index.php?topic=7675.msg80454#msg80454

https://forum.astronomija.org.rs/index.php?topic=7675.msg80277#msg80277

https://forum.astronomija.org.rs/index.php?topic=7675.msg80263#msg80263

Quote from: Magelan118 on January 03, 2024, 06:14:55 pmPavle, vrlo opširan i lep izvestaj, uzivancija je citati ih

Hvala Milose. tokom vremena sam razvio svoj stil posmatranja a on se bazira na dugotrajnom posmatranju i uocavanju detalja, kao i na teoretskoj pripremi pred posmatranje. Ako znam sta posmatram i samo posmatranje visestruko dobija na kvalitetu. Imam smisla za detalje, pa sam to uneo i u posmatranja. A i astrofizocka teorija mi je iskreno laganica jer mi je nauka profesija. I iskreno da ti kazem, bas uzivam u svemu tome, a i pisanje ovih izvestaja mi je uzivanje, koliko god da ih naporno napisati. Svaki put kad pisem izvestaj kao da ponovo prozivim posmatranje a objekt mi se tako ureze u pamcenje i pamtim svaki detalj mnogo duze nego inace.


305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

Astro_fun_times

I ja sam svojevremeno pisao kratke izvestaje(na Cloudynights doduse) odmah nakon posmatranja doduse ni priblizno detaljne kao tvoje.
Tvoji su na nivou iznad svega.
Ali da, vizuelna astronomija je tako lepa i toliko uzivanja moze da pruzi.
Zao mi je sto me posao sputava da i dalje uzivam u njoj.
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2

Yagodinac

Quote from: PavleR on January 11, 2024, 08:47:34 pmYagodinac, vec sam opisao mnoge objekte u Strelcu, mom omiljenom sazvezdju :). Sto se tice Skorpije, iskreno patim za tim sazvezdjem. Red drveca koji mi zaklanja pogled je za poslednjih nekoliko godina naglo izrastao i sad vidim sazvezdje samo do Antaresa. Moram nekkao da se ''popnem'' :).

Evo linkova ka opisima:


https://forum.astronomija.org.rs/index.php?topic=7675.msg80249#msg80249 - ovaj izvestaj mi se bas svidja

https://forum.astronomija.org.rs/index.php?topic=7675.msg80351#msg80351

https://forum.astronomija.org.rs/index.php?topic=7675.msg80387#msg80387

https://forum.astronomija.org.rs/index.php?topic=7675.msg80454#msg80454

https://forum.astronomija.org.rs/index.php?topic=7675.msg80277#msg80277

https://forum.astronomija.org.rs/index.php?topic=7675.msg80263#msg80263

Ma znam za te opise, sve sam pročitao; nego ima tamo još sijaset interesantnih stvari koje tebe čekaju, a zatim i nas ovde dok čitamo. Ponekad pomislim da 50% svih zanimljivih deepsky objekata postoje u Strelcu i Škorpiji, a 50% u svim ostalim sazvežđima.

PavleR

Quote from: Yagodinac on January 12, 2024, 02:39:59 pmPonekad pomislim da 50% svih zanimljivih deepsky objekata postoje u Strelcu i Škorpiji, a 50% u svim ostalim sazvežđima.

Ziva istina Yagodinac. Ne samo po broju, vec i po kvalitetu teleskopske osmotrivosti, vise od 50% letnjih objekata je u ta dva sazvezdja. Ja sam proslo leto skoro ceo mesec gledao samo ''pola'' Strelca. DSO nacickani jedan do drugog, i to kakvi! Imam tu problem sume koja mi zaklanja pogled na donjeg Strelca i donju Skorpiju, moracu ovo leto da se preselim na bolju lokaciju. Spajdej je ''domaci'' u tom kraju pa ce mi pokazati neku dobru visoku lokaciju, ili cu prosto odvojiti desetak dana na Debelom Brdu pa da procesljam objekte koje do sada nisam mogao da vidim.

Uvek mi ta ''juzna'' sazvezdja deluju nekako egzoticno, mame kvalitetom objekata, a i kada ih vidimo to je samo upola kvalitetan pogled. Kad god pogledam Sculptor Galaxy ostanem zakovan za okular koliko je grandiozna, i to u onako bednom pogledu u kakvom se nama prikazuje. 
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

Yagodinac

Jes' ta Skulptor i meni nedosanjani san nekako uvek bila.
Po meni je letovanje iz snova: dobson negde u Grčkoj, pogled ka jugu čist tj pučina, žena i deca napojeni i nahranjeni i spavaju, i udri do zore.

Astro_fun_times

Odlicna ideja Yagodinac. Mozda bi trebali juriti neke njihove astro kampove pa da se organizujemo?
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2

Yagodinac

Pre nego što pođem na letovanje kačim ovde termin, pa ako neko ide u to doba možda se sretnemo tamo.

PavleR

January 14, 2024, 02:08:17 am #89 Last Edit: January 14, 2024, 02:18:09 am by PavleR
Sa upravo zavrsenog posmatranja :) .

IMG_0483 by Pavle Rajkovic, on Flickr

IMG_0475 2 by Pavle Rajkovic, on Flickr

IMG_0506 by Pavle Rajkovic, on Flickr
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter