• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Vizuelci, šta ste danas posmatrali?

Started by Astro_fun_times, October 02, 2024, 10:35:56 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

PavleR

December 09, 2024, 02:07:10 pm #45 Last Edit: December 09, 2024, 02:25:46 pm by PavleR
U 15 dana povoljnog Meseca za posmatranje samo dve noci su bile vedre: prva i pretposlednja, tj. peksinoc. Naravno, iskortistio sam obe. Prethodnu sam vec opisao a preksinoc sam odradio dugacko posmatranje od nekih 6.5-7 sati. Iako su prognoze najavljivaje nekih 30% niskih oblaka, otisao sam na poziciju da bih iskoristio bar malo vedrih ''prozora'' pred nov period nepovoljnog Meseca. Na svu srecu, prognoza je pogresila. Do 20:00 nebo je bil puno oblaka ali onda instant razvezdravanje i od 20:30 do 3:00 nijednog jedinog oblacka na nebu.

Posmatranje sam zapoceo nege oko 20:30 i zavrsio oko 3:30. Slobodno mogu reci da mi je sinocna sesija bila jedna od najtezih ikada. Iz iskustva sam naucio da su najteze posmatracke noci one koje se vlazne a krenu sa temperaturom u plusu a zavrse u minusu. U tih sat-dva prelaza vlage u led posmatranje je pravi pakao. Okulkari su mi se sinoc maglili na najobicnije disanje, koliko kod se trudio da ga usporim. Magljenje se desavalo instant, na najobicniji izdah, i nikakvi grejaci tu ne mogu da pomognu. Bar 20 puta sam morao fenom da odmagljuje okular ne bi li nastavio sa posmatranjem. U jednom trunutku je bilo toliko lose da sam cak zadrzavao dah prlikom posmatranja, i izdisao vazduh ''iza ledja''. Kada je tempratura otisla u stabilan minus situacije se resila. U principu, u zimskim osmatranjioma najvise volim kada posmatranje pocnem u minusu. Te noci su se pokazale kao najbolje i najlakse za rad.

Noc je pocela sa poprilicnim turbulencijama vazduha, sto sam odmah video pri pogledu na Jupiter. Medjutim, kako to biva, kako je noc odmicala seeing je bio sve bolji, da bi iza 1:00 bio cak i dobar. Znam da mnogi osmatraci gledaju da zavrse posmatranje oko ponoci, ali ako je ikako moguce sesiju treba pomerati za sto kasnije. Sa svakim satom seeing je sve bolji a najbolji je uvek pred samu zoru. Zato cesto svoja posmatranja pocinjem kasnije, kada god to mogu.

Kako je je Mesec bio na nebu do 22:30, i sa zapadne strane mi bije direktno u oci, do njegovog zalaska posmatrao sam neke binarne sisteme da bi potom presao uglavnom na DSO. Dobro sam se pripremio za posmatranje, napravio sam sirok spisak zeljenih meta ali sam posmatrao samo one koje su u tom trenutku bile u tranzitu.

Gamma Arietis - svetli binarni sistem u glavnom asterizmu sazvezdja. Klasicne macje oci, dve sjajne bele zvezde podjednake u svemu, na uvek lepoj separaciji od 7.8''.

32 Eridani - plelepo! Jedan od najlepsih zimskih binarnih sistema. Zuto-narandzasti primar i plavi sekundar na separaciji 7''. Boja sekundara probija se tek na 136x ali pogled tada postaje pun jakog koloricnog kontrasta.

Mi Canis Majoris - binarni sistem svetlih komponenti na separaciji od samo 2.7''. Sastoji se od zvezda magnituda 5 i 7. Iako sekundar sija svetlom magnitudom, blizina svetlog primara ga toliko umanji i ubledi da mu se jedva probija boja. Prima sija jarko narandzastom bojom. Uvek mi je zanimljivo da posmatram kako se svetle zvezde ublede i ''skvrce,, ako se nadju u blizini svetlije zvezde.

M45 (Plejade) - neverovatno posmatranje. Jato sam posmatrao puno puta ali kao pre svega durbinsku metu. Na ponovno posmatranje teleskopom naveo me je clanak kolege Vedrana Vrhovca, koji je primetio da je nebo oko jata svetlije nego nebo  medju samim zvezdama jata. Kada nisam pao sa stolice! Covek je potpuno u pravu. Celo jato nalazi se u mnogo mracnijoj sekciji neba od okruzujuceg polja. Zvezde Plejada izgledaju kao da su ''u bunaru'', izraz koji je iskoristio kolega Spadej kada sam mu opisao posmatranje. To je mozda najuocljivije na liniji koju cine Merope i Electra, gde je svetlije okolno nebo najblize samom jatu. Deo neba od te linije pa ka centu Plejada je ocigledno mracije nego od te linije ka spolja. Ostale granice ''bunara'' su udaljenije od centra. Posmatranje sam iskoristio i da detaljno opisem jato u audio izvestaju koji sam napravio, bukvalno svaku pojednicanu zvezdu i njenu okolinu, kao i asterizam ''Ally's braid''.

NGC 1535 (Cleopatra's Eye) - planetarna maglina u sazvezdju Eridanus. Superioran posmatracki objekat, jedna od najboljih planetarnih maglina za osmatranje. Zbog morfologije je cesto uporedjuju sa Eskimo Nebula. Medjutim, po detaljima je Cleopatra's Eye daleko bolja meta, iako manja. Na 320x i perifernim vidom maglina pokazuje cak cetvorostruku slojevitost. Centralna zvezda, suplji psten oko nje, pa onda svetli sredisnji prsten, pa na kraju bledi spoljasnji prsten. Svetla je, lako se istice i nije potrebno koriscenje filtera. Direktnim vidom se ne vidi nijedan od navedenih detalja ali je periferni ''razvali''.

NGC 1360 (Comet Nebula) - planetarna magliina u sazvezdju Fornax. Velika je i bleda, sa jasno vidljivom centralnom zvezdom magnitude 11. Bez filtera vidi se samo centralna zvezda ali OIII filter jasno pokaze veliku i izrazito elipsastu maglinu oko nje.

NGC 1857 - malo otvoreno jato u sazvezdju Auriga. Jako tesko se izdvaja iz pozadine jer se sastoji od zvezda magnitude 13 i 14 centrirane oko jedne svetle zvezde magnitude 7. Nacin za idvajanje je uloviti tu zvezdu i onda na njoj povecati uvecanje. Jato se sastoji od dva lanca bledih zvezda koja oba izviru iz centralne zvezde i sire se na severozapad. Takodje, 5-6 bledih zvezdica blisko okruzuje zvezdu magnitude 7 u obliku luka.

NGC 2129 - malo otvoreno jato u sazvezdju Gemini. Jato sadrzi dve svetle zvezde izmedju kojih se smestilo dvadesetak bas bledih. Objekat mi lici na antenu za televizor jer su blede zvezde poredjane u cetiri lanca upravna na pravac koji spaja dve svetle zvezde, po dva lanca sa obe strane.

M78 i NGC 2071- refleksione magline u sazvezdju Orion. M78 je velika i sveta maglina koja u sebi ima usadjene dve svetle zvezde postavljene u vertikalnom pravcu. Maglovitost se nesimetricno siri od tih zvezda, najvise na sever i zapad. Juzno od donje zvezde nema maglovitosti. Posmatrao sam M78 puno puta, pokusavajuci da izvucem detalje unutrasnje strukture ali nikada nisam uspeo. Maglina deluje uniformno, sa gubitko sjaja ka spoljasnjosti kao jedinim detaljem. Juzno od M78 nalazi se mala refleksiona maglina NGC 2071 centrirana oko jedne zvezde.

NGC 2336 - spiralna galaksija u sazvezdju Camelopadalis. Velika je i bleda. Smestila se levo od dve vertikalno postavljene zvezde. Izrazito je izduzena. Sjaj joj raste ka sredistu ali nema jasno izrazenog jezgra.

NGC 2506- otvoreno jato u sazvezdju Monoceros. Fantasticno posmatranje. Objekat ne izgleda kao otvoreno jato vec kao maglina osrednje velicine. Razlog tome je sto se jato sastoji od mnostva gusto spakovanih nerazlucivih zvezda koje formiraju jak pozadinski sjaj. Medjutim, perifernim vidom preko te maglovite pozadine iskace cak tridesetak pojedinacnih razlucivih zvezda. Sve izgleda kao klikercici prosuti po maglovitom tepihu. Unikatan pogled, nema ih dva na nocnom nebu.

Jupiter - dva dana posle opozicije planeta izleda fantasticno. Maksimalno je narasla i puca od detalja. Posmatrao sam je pred kraj veceri da bih pustio seeing da se poboljsa i pomogne planeti da izdrzi uvecanja 320x. Svi pojasevi su jasno izrazeni, a unutar tamnijih pojaseva vidljiva je tekstura.

Pocetak zimske sezone obelezile su samo dve vedre noci u cikulusu od 15 dana povoljne mesecine. Sada opet ide ciklus od dve nedelje nepovoljnog Meseca. Ono sto je dobro je sto se sledeci povoljan cikus poklapa sa novogodisnjim praznicima, pa se iskreno nadam da ce nas nebo pogledati.

Takodje, podvukao sam crtu ispod jesenje sezone i mogu reci da sam zadovoljan. Broj vedrih noci tokom septembra i oktobra nadmasio je ocekivanja, sto je pokrilo slab novembar. Zadovoljan sam i svojom aktivnoscu, iskoristio sam sve vedre noci i ugrubo sam sracunao da sam tokom jeseni imao najmanje 80 sati posmatranja.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

PavleR

Kao sto obicno biva, iskustvo najbolje odredjuje astromsku opremu koja nam je potrebna. Eto tako sam i ja silom prilika shvatio da je jedan od najbitnijih delova opreme za zimska osmatranja - lopata. Zeleci da iskoristim vedre noci bez mesecine pred nama, u subotu sam vec stigao na poziciju koju sam nasao potpuno pod snegom. Prvo mi je trebalo dobrih pola sata lopatanja da bih uopste mogao da uparkiram automobil. Prilikom toga sam se okliznuo o led koji je bio ispod snega. Docekao sam se na sake ali sam odmah pri ustajaju osetio da nesto nije u redu sa casicom kolena. Posledice cu osetiti tek sutradan. Potom sam dodatnih pola sata lopatao da ocistim sneg sa mesta na kome cu postaviti teleskop i stolicu. Tu noc sam odradio nekih 6 sati posmatranja. Sledece jutro koleno se ohladilo i shvatio sam da ne mogu da se oslonim na njega niti da ispravim nogu. Medjutim, pa starom srpskoj neodgovornoj logici ,,bice sve u redu'' i to vece sam odradio tri sata posmatranja, jer se razvezdrilo tek oko 00:30. Vec jutros djavo je odneo salu i morao sam da se pokupim i vratim za Beograd da se snimi koleno. Nista strasno, casica je malo iskocila ali je noga jedva upotrebljiva. Odmoricu veceras pa se nadam da cu vec sutra ili preksutra moci da se vratrim na poziciju i odradim jos posmatranja, ali i da docekam Novu Godinu sa porodicom u prirodi, van ovog katastrofalnog zagadjenja koje je prekrilo Beograd.

Od objekata koje sam posmatrao u subotu i nedelju navescu:

- IC 410 (Tadpole Nebula) i NGC 1863 - emisiona maglina i ostvoreno jato usadjeno u nju u sazvezdju Auriga. Fantasticno osmatranje. Nekako sam uvek ovu metu smatrao za astrofotografsku ali sam zestko pogresio. Bez filtera vidi se otvoreno jato NGC 1863 ali OIII filter ne samo da pokazuje ogromnu maglinu koja u potpunosti okruzuje zvezde jata vec i detalje u njoj. Jasno je vidljiva tamna supljina u centru magline, dok ostatak maglovitosti pokazuje velike varijacije u sjaju.

- IC 2165 - mala planetarna maglina u sazvezdju Canis Major. Iako se odmah vidi da maglina nije zvezda jer ima oreol sjaja oko sebe, tek velika uvecanjia +300x pokazuju ovalni sivkasti disk homogenog sjaja. Iako mala, maglina je svetla i lako izdvojiva iz okruzenja.

- NGC 2112 - otvoreno jato u sazvezdju Orion. Malo i bledo jato koje se jako tesko izdvaja od pozadine. Tek na visokim uvecanjima vidi se da jato ima oblik klina za dva luka zvezda koja polaze iz iste tacke.

- Trapezium - najzad sam se odlucio da kao covek pogledam Trapez. Uocio sam svih sest zvezda izuzetno lako.

- NGC 2146 (Dusty Hand Galaxy) - galaksija u sazvezdju Camelopardalis. Velika ali bleda. Iregularnog je oblika bez vidljivog jezgra.  ''Debela'' je i iako bleda lako je oucljiva.

- NGC 2371/2372 (Duoble Bubble Nebula) - bipolarna planetarna maglina u sazvezdju Gemini. Izuzetno posmatranje. Relativno velika maglina, prepuna detalja. Relativno je bleda, ali uz malo truda pokazuje dva svetla cvora na severu i jugu, izmedju kojih postoji most osetno nizeg sjaja. Odlicno reguje na OIII filter, ali sve osobenosti magline mogu se primetiti i bez filtera.

- NGC 2266 - otvoreno jato u sazvezdju Gemini. Predivan prizor. Jato je malo i trazi pomalo isustva od posmatraca. Tesko ga je uociti jer na manjim uvecanjima javlja kao bleda granuliranost levo od luka tri svetlije zvezde. Medjutim, na vecim uvecanjima prizor je fantastican. Objekat se pokazuje kao dvadesetak bledih zvezdica u suptilnom kontrastu sa lukom od 6 zvezda (tri svetle i tri blede) desno od njega. Izmedju luka i granuliranosti nalazi se bezzvezdana praznina. Jato je trougaonog oblika. Prelepo.

- NGC 2331 - otvoreno jato u sazvezdju Gemini. Sve suprotno od prethodne mete. Ogromno, rasuto, malobrojno jato, jako tesko izdvojivo od pozadine. Uopste mi se ne svidja. Grubo i neskaldo. Jedini lep deo objekta je grudvica od sest bledih zvezdica u obliku skoro pravilnog sestougla.

- NGC 3310 - spiralna galaksija u sazvezdju Ursa Major. Ovaj objekat posmatrao sam oko 3:00, kada se nebo promenilo iz zimskog u prolecno. Nisam ocekivao puno od ove galaksije a dobio sam mnogo. Izuzetno svetla galaksija, skoro savrseno kruznog oblika. Jako je gustog sjaja, sa bledim kruznim halom koji se vidi samo perifernim vidom. Galaksija sija toliko sjajno da bez problema podnosi uvecanje 330x.

Orionov pojas:

- Alnitak - trostruki zvezdani sistem. Sa njim sam prosao lakse nego sto sam se nadao, razlucio sam ga na sve tri komponente, cak i dve svele zvezde koje stoje na jako maloj separaciji.

- H V 118 - binarni sistem koji stoji tik uz Alnilam, srednju zvezdu pojasa. lako ga je prevideti jer mu sekundar sija magnitudom 10, pa ako ne znamo sta trazimo verovatno necemo ni primetiti ovaj lep par.

- Struve 751 - jos jedan binarni sistem tik uz Alnilam. ujednaceniji u sjaju od H V 118. Sveukupno mnogo lepo pogled na svetli Alnilam i dva binarna sistema blisko uz njega.

- Mintaka - i treca zvezda pojasa je binarni sistem. Vrlo zanimljivo osmatranje jer sekundar konstantno vidim zelenkasto.

Mars - neke dve nedelje pred opoziciju Mars sija veliko i sjajno, u pun je detalja. Vide se obe polarne kape i regije mora. zanimljivo mi je da planeta sija manje crveno nego pre dve godine, skoro pa ruzicasto.

Tele Vue Ethos 4.7mm
Astronomik OIII filter

spadej

Pavle, veoma impresivno. Dao si mi odličan zadatak za ove praznične dane.

Verovao ili ne, u subotu sam i ja bio aktivan. Nisam bio u opasnosti kao ti, dovoljno je bilo samo da otvorim krov opse. Mrak je tek počeo i prvo sam navalio na Jupiter. Bio sam u šokiran prizorom, iako mi nije bio prvi put da to vidim. IO tik pored Jup-a, potpuno jasno se video i mesec i senka. Jupiter prepun detalja, slika mirna i čista na 200X. I onda počinju problemi. Nisam postavio grejače, počinje da magli okular, slika da se muti...
Srećom, provalio sam kako da doskočim tome, gledao sam 10-ak, 15 sekundi i onda se odmaknem. Okular se odmah ohladi i vlaga nestane.

Uživao sam okultaciji IO-JUP dok se nove mete nisu dovoljno podigle. M36,37,38 su bile sledeće. Pokušao Uran, i M1, ali bez uspeha. Još ponešto u okolini, takodje bezuspešno. Zaboravilo se sve. Džaba opsa, veliki teleskop, dobar okular...kad  se ne radi redovno. Već sam poslao žalbu Deda Mrazu i poželeo da u 2025-oj provedem više noći u opsi nego u kući.

A onda je izašao Orion. Posmatrao sam sve u njemu. 5 zvezda u trapezu, 6-tu sam naslućivao ali ne mogu da kažem da sam je video.  Maglina sa oIII filterom, i bez njega.

I tako dobrih 2 sata, dok se nisam potpuno zaledio. Još jedna moja glupost. U opsi je podjedanko hladno kao i napolju, mora isti sistem oblačenja.

Noge više nisam osećao ali sam morao da bacim pogled na Mars. Nisam video previše, stalno su mi neke senke i fleke upadale u oko. Upalim svetlo, imao sam šta i da vidim. Tubus je pun paučine, i pauka, čitavo "krdo" živi u njemu. To je bilo već previše. Odmah sam zatvorio krov i završio. Moram što pre da sredim opremu.

Na kraju, bilo je kratko ali slatko, veoma! Jedva čekam da se otopi sav sneg pa da se smanji trenuto ogroman LP.
SW200/1000, SW150/750
I "Zvezdana kapija" u avliji.

PavleR

Bravo Dejane, respect. Bas mi je drago sto si se aktivirao. Ja taman hteo danas da napisem nesto tipa ''Ajmo kolege, pa necu valjda da kucam ovde sam sa sobom'' :). Kad eto te, bas mi je milo.

Ti imas one obojene filtere pa mozes da se igras sa Marsom narednih nekoliko nedelja, sad je ovoliki pa cemo ga cekati sledece dve godine.

Jeste vlaga velika, sve se magli, ove nedelje je jos dobro kako je bilo pre dve. Kada kasno uvece ode temperatura u stabilan minus popravi se sitacija.

Quote from: spadej on December 31, 2024, 08:55:38 amDžaba opsa, veliki teleskop, dobar okular...kad  se ne radi redovno.

Sve si sam lepo rekao. Negde sam ranije napisam jednom novom kolegi ''nikakva oprema ne moze da zameni sate na terenu''.
Tele Vue Ethos 4.7mm
Astronomik OIII filter

Mihael

Pozdrav svima!

Malo se razvedrilo pre neku noć te sam se nakanio da izađem posle 22h na sat-dva da probam nešto nahvatati... Vidljivost, čisto subjektivno 2/5.
Proteklih godina sam posmatrao dvogledom (7x50, 10x50, 15x70), nekoliko meseci je bio kod mene Celestron 80/400 pa sam koristio njega, a trenutno koristim SW 102/500. Nemam nešto dodatne opreme, za ovo sam koristio dielektrično ogledalo 1.25 i Celestron 8-24mm zoom okular i barlow 2x. Imam i jedan okular koji sam prepravio sa 8x30 BPC dvogleda (tu je oko dvadesetak mm), široko vidno polje izuzetno komotno za osmatranje, slika je nešto tamnija doduše, pokušaću iznutra sve zacrniti...
Nije mi uspevalo ni prošlih puta na vidim Andromedu(naseljeno manje mesto nedaleko od NS), ali sam se bacio na Orion i bio prijatno iznenađen. Maglinu sam video više puta, ali trapez nikad do sad. 8mm + 2x barlow daje 125x, slika čista, oštra, baš sam se prijatno iznenadio. Posle sam na netu gledao da tu ustvari ima 6 a ne četiri zvezde, obratiću pažnju sledeći put. Čitao sam dosta o tom trapezu ili trapezoidu kako ga negde zovu, ali je ovo prvi put da sam i video o čemu se radi.
Prešao na Jupiter. Četiri satelita se jasno razaznaju kao i dve "štrafte" na planeti, ali je još uvek previše svetao na 125x pa nema nešto detalja. Moram priznati da je u 80/400 bio sa više detalja, verovatno zato što je bio tamniji. Možda biste mogli da preporučite neki filter, nemam iskustva pa bi svaki savet dobrodošao... Mada koliko sam shvatio ovo i nije optika za planete.
Drugi sat sam iskoristio za slobodno šaranje ne bi li uhvatio nešto. Na istoku otprilike na 2/3 prema zenitu uleteo je veoma zanimljiv objekat, da li se to zove otvoreno jato ili asterizam, u svakom slučaju držao mi je pažnju dok sam pokušavao da ga posmatram na raznim uvećanjima. Stellarium u tom delu neba prijavljuje Beehive cluster, i zaista oblik podseća na slovo "L" sa mnoštvo dodatnih objekata. Veoma upečatljivo.
Za kraj bacio pogled na Plejade, one su mi i dalje top u 15x70.
Prebacio sam se na velika kola ali nikakvih detalja DSO tipa nisam uspeo naći. Mislim da ipak treba čistije nebo. Dva sata proletelo kao 10 minuta. Zaboravio sam i na zimu...

Boka76

Pozdrav iz temerin:) za taj teleskop je najbolji Baader ContrastBooster (1.25") za planete i mesec. Dok sam imao taj skop pitao sam u tc za taj filter , rekli su da mogu ga nabaviti iz madjarske sve mi se cini da su rekli 12000 din.nije jeftino al po recenzijama za taj filter to je naj bolji, navodno skroz otklanja hromatizam i podize kontrast.

ε Aurigae

Kolega Mihael, pohvale. Javljaj šta planiras dalje za posmatranje nakon ovih oblačnih dana.

Verujem da ćemo se uskoro dogovoriti za posetu neke tamne lokacije, dobrodošao si.
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

🔭: EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep

📷: ASI071MC Pro | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod

Mihael

@boka76: Hvala za info ( i za scope :-), brutalan je ).

@ε Aurigae: Hvala za dobrodošlicu, ako imate živaca za početnika rado bih se pridružio kada obaveze budu dozvoljavale.

mixa46

Pre nekih 10-15 dana počastio sebe sa 2 okulara, SvBony 6mm i 9mm sa 68 stepeni, ultra wide. Međutim i sami znate koliko je magle bilo ovih dana, a ja sam u Beogradu..
Elem preključe je bilo okej, nije baš vedro skroz ali zadovoljavajuće, kasno sam stigao kući (posle ponoći) ali rekoh moram da isprobam nove okulare tako da sam nekih 45-60 min isprobavao i uspeo da vidim po nešto.
Mesec je bio prvi na meti, nakon njega Plejade, a za kraj Jupiter. Jupiter se video sjajno sa sva 4 satelita. Čak sam uspeo i malo Mesec usnimiti (stigao mi držač za telefon).
Jedan kratak izveštaj nadam se vedrijem nebu uskoro.
P.S. Posmatranje se vrši iz stana, sa trećeg sprata.
Levenhuk Ra 200N

Yagodinac

Tvoj teleskop beše dobson f6? Kako se u njemu ponašaju ti Svbony okulari, jel ima rastegnutih zvezda na rubu i koliko to procentualno zauzima?

mixa46

Jeste f/6 je, ima razvučenih ali nisam baš primetio koliko tačno zauzima sledeći put kad budem osmatrao baš ću da obratim pažnju, ali u suštini sam zadovoljan jer sam dobio veći wide..
Levenhuk Ra 200N

PavleR

Pozdrav kolege.

Posle katastrofalnih vremenskih uslova u dosadasnjem delu dvonedeljnog perioda povoljne mesecine, juce je prognoza najavila 3 sata prozora vedrog neba, izmedju 20:00 i 23:00. Naravno, seo sam u kola, i vec oko 18:00 bio na poziciji. Lepo sam ohladio teleskop i odradio 3.5 sta veoma kvalitetnog posmatranja. Seeing natprosecno dobar u odnosu na ovosezonske zimske noci. Pri dolasku na poziciju sacekalo me je prijatno izmenadjenje. Naime, u krugu od kilometar ima sam samo jednu svetiljka koja mi je smetala i uvek sam morao da pravim paravane zbog nje. Sinoc sam video da je svetiljka ugasena. Nadam se da ce tako i ostati, nebo je za nijansu mracnije a ja nisam imao dodatno cimanje u pripremi za posmatranje.

Sinoc sam u prvom delu posmatranja iskoristio dobro nebo da odradim ponovna posmatranja tri objekta koje sam ove sezone vec gledao, i to je bio pun pogodak jer se sa svakim posmatranjem uoci nesto novo, a dobro nebo je kod nekih pokazalo i nove detalje.

NGC 2174 (Monkey Head Nebula) - emisiona maglina sa usadjenuim otvorenim jatom u sazvezdju Orion. Jako tezak objekat, vec sam ga ove sezone posmatrao, ali sam mu se sinoc bas posvetio. Posmatrao sam ga vise od pola sata i primenio neke svoje cake i posmatracke metode koje cu opisati kada budem pisao detaljan izvestaj o objektu u svojoj temi na forumu. Ogromna maglina koja u potpunosti okruzuje otvoreno jato koje ima oblik spoljstenog slova ''M''. Iako se u pocetku maglina dominantno siri severno od jata, dobrim posmatranjem objekat se pojavi u celosti, sa sve tamnom prugom koja se sa leve strane useca u maglinu.

NGC 2022 (Collarbone Nebula) - planetarna maglina u sazvedju Orion. Jos jedno ponovljeno posmatranje. Mala, izuzetno svetla i blago ovalna. Jasno se izdvaja direktnim vidom i nema potrebe za filterima. Veoma cudan objeat jer nema jasne ivice i izgleda kao tufercic vate sa mekanim prelazima u okruzujuce nebo. Posmatrac sve vreme ima utisak da ne moze da izostri maglinu. To nije cest slucaj jer tako male i svetle planetarke obicno imaju jasne ivice. OIII filter ne pomaze osmatranju. Mozda, samo mozda, je unutrasnjost magline bledja od ivica.

NGC 2024 (Flame Nebula) - emisiona maglina u sazvezdju Orion. Najzad dobar pogled. Kada se ukloni Alnitak iz vidnog polja vidi se bleda ali jasna maglina, podeljena tamnom trakom po sredini na dva maglovita filamenta. Izgleda kao nasip, ili kao dve obale reke. Zanimljivo je da, iako je maglina emisona, ne reaguje dobro na filtere. Najbolji pogled je ubedljivo bez filtera. tezak objekat za posmatranje, zahteva dosta truda i strljenja.

Rigel - binarni sistem u sazvezdju Orion, magnituda komponenti 0.15 i 6.8, na separaciji 9.4''. Iako je primar presvetao, manja zvezda se na uvecanjima od 107x pa navise jasno uocava tacno na 12 h od primara. Briljantni plavi primar baca 4 spajka oko sebe ali na svu srecu sva cetiri promasuju sekunar i on se jasno vidi, cak lezi van difrakcionih prstenova svetlije zvezde.

NGC 2506 - otvoreno jato u sazvezdju Monoceros. Obozavam ovo jato. Vec sam ga posmatrao ove sezone ali sam morao ponovo da ga pogledam. Na malim uvecanjima jato izgleda kao maglina zbog ogromanog broja nerazlucenih zvezda. Na vecim uvecanjima razlucuje se dvadesetak zvezda u obliku slova ''V'', ali one i dalje stoje preko mlecne pozadine mnostva nerazlucenih clanica jata. Prelep pogled. Iako jato nema centralnu kondenzaciju, jasno je ograniceno ne zvezdama, vec krugom pozadinske maglovitosti.

Na kraju sam uronio u ozbiljan grind, tj. osmatranje elemenata znamenite refleksione magline Seagull Nebula. Maglina se prostire preko dva sazvezdja, Canis Major i Monoceros. Nikako se ne moze videti cela jer je isuvise bleda, ali se mogu izvuci njeni delovi, tj. otvorena jata usadjena u nju i najsvetliji delovi maglovitosti. Prosle sezone sam se bavio sa nekoliko otvorenih jata u njoj, a sinoc sam lovio najsvetlije delove maglovtosti:

NGC 2327 - sicusna refleksiona maglina i jedan od najsjanijih delova Seagull magline. Javlja se kao svetao cvoric koji okruzuje jednu zvezdu. Iznenzdjujuce sam ga lako primetio.

Cederblad 90 - refleksiona maglina i najsvetliji deo Seagull kompleksa. Iako bi Ced 90 trebao da bude svetliji od NGC 2327, ja sam ga teze uocio. Veca je od prethodne magline eli se teze uocava i posmatra. Obe magline su refleksione pa filteri ne pomazu. Poprilicno sam se mucio sa posmatranjem.

W Canis Majoris - karbonska zvezda usadjena u Seagull kompleks, odmah do Cederblad 90. Divna, jasno uocljiva, narandzasta zvezda koja bojom potuno odskae od okoline.

Ova j put prognoza nije poglesila, oko 23:30 poceli su da se navlace oblaci i to je bio kraj posmatranja.
Tele Vue Ethos 4.7mm
Astronomik OIII filter

ε Aurigae

Agonija izazvana višenedeljnim oblačnim vremenom, bila je diskutovana na okupljanjima uz kafu i čaj na prelazu jedne u drugu godinu.

Teme poput opreme koja skuplja prašinu, neobrađene slike, oprema koja treba da se kolimira, kalibrise i slično samo su se gomilale uz svečani zaključak da 2025. godina mora biti mnogo bolja.

Prva prilika se pojavila 25.01 gde je prognoza za letenku obećavala vedro vreme u prozoru 16:00-20:00. Osim toga ovaj datum je najavljivan kao dan gde su skoro sve planete vidljive na nocnom nebu. Ekipa Zvezdobrojaca (mboskovic, vlaiv, eaurige) je definitivno odličila da ne propusti šansu i da se okupi na livadi.

Sam polazak ne da nije obećavao, nego je vreme bilo u vidu niske oblacnosti nikada viđene u poslednjih par godina. Oblak koji stoji nad dobrim delom Srbije do visine nekih 400m. Pri dolasku iz beograda preko karlovaca, video sam da je vrh Fruške potpuno van oblaka i nebo kristalno čisto. Moral i motiv su naglo skočili, kao i brzina vožnje.

Gospoda Miloš i Vlada su već bili za refraktorom na az4, a ja sam montirao mali cass na az5. Spontano smo odlučili da ovo bude mini vežba za mesjeov maraton ili neko buduće okupljanje na Staroj planini.

Krenuli smo redom, Venera, Saturn, Jupiter, Mars i na kraju Uran, su bile prve mete. Nakon toga na red su dosle dso mete...gospodin Orion kao nezaobilazno zimsko sazvežđe sa svojom nebulom je doneo dosta uživanja, prešlo se dalje na m1, m31, m33, m81, cave nebula, soul nebula, sijaset malih galaksija u Ovnu koje su iziskivale dosta naprezanja i na kraju the poor man's double cluster.

Oko 20h kao po prognozi krenuli su da se navlace tanki oblaci, iako je temperatura bila prilično prijatna, oko 3-5C, za visesatno stajanje bilo je dosta. Ukratko lepo veče, uz puno lepih diskusija, nadamo se da nastavljamo u istom tempu.
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

vlaiv

To za Poor man's double cluster sam ja napravio totalnu zabunu.

Ostalo mi negde u malom mozgu da je on tu negde te večeri, i bio je odmah pored Jupitera, ali sam se totalno ispromašivao što se tiče toga koji je to objekat.

Pomislio sam da će biti vidljiv golim okom i onda sam dva otvorena jata koja su bila vidljiva (zapravo 3 otvorena jata ako redovan Double Cluster računamo kao dva) golim okom prozvao Poor man's double cluster - ali to su zapravo bili redovan Double Cluster i M44 :D

Inače je toliko lepo nebo bilo da je gomila objekata bila vidljiva golim okom. M31, M44, Double Cluster, M42, M45, ...

Ja sam polu u šali u jednom trenutku rekao da mislim i da vidim M33 golim okom i kad sam uperio teleskop na to mesto - M33 je bio u centru okulara :D. Da li sam ga stvarno video ili ne, ostaje pitanje ...
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

ε Aurigae

Kolega Vlaiv ima takav vid...da je isto tako rekao čini mi se da je ono M1 :))) i bio je M1 :)))