• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Prava priroda sirenja svemira?

Started by TenMonGaKuSha, June 08, 2006, 11:19:35 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

SlavkoD

Izgubio preglasavanjem.
Ali eto opet citat i pitanja:
QuoteVidljiv kosmos je uslovno sfera u čijem centru se nalazi Zemlja, radijus te sfere jednak je starost univerzuma svetlosnih godina. Pravi kosmos je već drugačiji, u njemu nema centra a dimenzije su mnogoooooooooo veće.

• Kako znamo da ima nešto iza vidljivog kosmosa ako ništa od toga nije stiglo do nas? Kako znamo da je pravi kosmos mnooooooogo veći?

• Ako i pretpostavimo da je mnogooooooo veći od vidljivog kosmosa onda je morao da se širi jako jako jako brzo. Brže nego što svetlosti treba da dođe do nas. ??? Da se širio brzinom svetlosti sve vreme onda bi mogao biti najviše duplo veći od vidljivog kosmosa.

Ili opet grešim :-[ pa ću da  :-X

Predrag

Nista bre nisi izgubio, taman posla. I mene su ispravljali mnogo puta.

Quote# Ako i pretpostavimo da je mnogooooooo veći od vidljivog kosmosa onda je morao da se širi jako jako jako brzo. Brže nego što svetlosti treba da dođe do nas. Š? Da se širio brzinom svetlosti sve vreme onda bi mogao biti najviše duplo veći od vidljivog kosmosa.

Ne secam se, ali posto citas Hokinga, mislim da u njegovim knjigama on to objasnjava. Odgovor na to daje nacin na koji se svemir sirio od velikog praska do danas. Postoji inflatorni period u kome se svemir sirio brze od svetlosti.

A svake godine vidimo svemir veci za jednu svetlosnu godinu, jer svetlost iz onog nevidljivog dela svemira koja nam je sada malo iza granice vidljivog, svake sekunde postaje dostupnija za proteklo vreme.
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2

SlavkoD

Naravno da sve više vidimo, shvatam ja to. Ali ako je sve krenulo iz jednog Big Banga može maksimalno biti duplo veći, ako se sve vreme širio najvećom dopuštenom brzinom: brzinom svetlosti (čitao sam to o inflatornoj fazi širenja, ali se ne sećam da je pominjana brzina veća od brzine svetlosti).
Inače negde sam nedavno naišao na pretpostavku da se Veliki prasak dogodio na više mesta istovremeno.

Inače nisam baš potpuno odustao od ideje od mnogo manjem kosmosu gde foton može da obiđe krug. Ali to je moj problem.

Predrag

QuoteInače negde sam nedavno naišao na pretpostavku da se Veliki prasak dogodio na više mesta istovremeno.

To ce sigurno ostati na pretpostavci.

Zna se da je svemir sigurno veci od vidljivog, ali koliko, to se ne zna.

U prvim trenucima nakon velikog praska svemir se sirio brze od svetlosti, sto je i logicno s obzirom da je u pitanju beskonacna kolicina ciste energije(dakle, bez materije) bila sabijena u jednu tacku.
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2

Predrag

QuoteInače nisam baš potpuno odustao od ideje od mnogo manjem kosmosu gde foton može da obiđe krug

Posmatraj to ovako. U proslosti je odnos prostora i vremena bio proporcionalan danasnjem odnosu istih. Dakle, ni tada foton nije imao vremena da obiđe svemir.
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2

mmilan

January 16, 2009, 11:48:58 am #305 Last Edit: January 16, 2009, 11:56:18 am by mmilan
Quote from: SlavkoD on January 16, 2009, 08:54:29 am
Ako i pretpostavimo da je mnogooooooo veći od vidljivog kosmosa onda je morao da se širi jako jako jako brzo. Brže nego što svetlosti treba da dođe do nas. ???

Upravo tako. Period inflacije je razlog za ogroman kosmos. U periodu inflacije dimenzije kosmosa diplirale su se u u kratkim vremenskim intervalima. Dobar početak je Stiven Hoking - Kratka povest vremena.

E sad, nije baš da se "nešto" kretalo brže od svetlostini nego.... ta inflacija ipak ima više veze sa kvantnom fizikom :)

Quote from: Predrag on January 16, 2009, 09:56:28 am
QuoteInače negde sam nedavno naišao na pretpostavku da se Veliki prasak dogodio na više mesta istovremeno.

To ce sigurno ostati na pretpostavci.

To su teorije multiverzuma. Dosta su aktuelne.

QuoteInače nisam baš potpuno odustao od ideje od mnogo manjem kosmosu gde foton može da obiđe krug. Ali to je moj problem.

Odgovor je opet ne. Razlozi:

1. rani svemir - nije transparentan, fotoni ne mogu da predju ni mnogooooooooo kraca rastojanja, koja sada prelaze bez ikakvih problema
2. obim kruga nikada nije manji od poluprecnika kruga. Da bi tvoja pretpostavka bila tacna obim mora da bude manji od poluprecnika (a takav krug nikada neces da nadjes)

http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

Predrag

Quoteta inflacija ipak ima više veze sa kvantnom fizikom

Da li se misli na toplotu pod cijim delovanjem se cestice ubrzavaju? Posto su na pocetku temperature bile ogromne.
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2

mmilan

Quote from: Predrag on January 16, 2009, 11:57:44 am
Da li se misli na toplotu pod cijim delovanjem se cestice ubrzavaju? Posto su na pocetku temperature bile ogromne.

Ne, univerzum kao celina bio je kvantni sistem u ranoj fazi (male dimenzije, red veličine 10-15 i manje metara.
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

SlavkoD

O teorijama multiverzuma za početak: http://www.b92.net/zivot/nauka.php?nav_id=238250
Quote2. obim kruga nikada nije manji od poluprecnika kruga. Da bi tvoja pretpostavka bila tacna obim mora da bude manji od poluprecnika (a takav krug nikada neces da nadjes)

Ne razumem. Što mora biti manji? Tj. ni ne govorim o "prečnicima" nego o samo o "obimima". Ako se vratimo na balon (2D) onda mi je ceo svet na površini tog balona. Prava linija u tom balonskom univerzumu jeste kriva ali za nekog tek iz 3. dimenzije. Hoću reći da je nešto što mi vidimo kao "prečnik" u ovom našen 3+1D kosmosu možda deo nekog "obima" kada se gleda iz neke "ptičije" perspektive (4+ D).  Ili više njih.

mmilan

Quote from: SlavkoD on January 16, 2009, 01:10:49 pm
Quote2. obim kruga nikada nije manji od poluprecnika kruga. Da bi tvoja pretpostavka bila tacna obim mora da bude manji od poluprecnika (a takav krug nikada neces da nadjes)

Ne razumem. Što mora biti manji?

Mora, po definiciji obima. U euklidovom 3D prostoru: obim = 2 * poluprecnik * Pi

Postoje stvari koje nijedan realan prostor ne moze da promeni!

Kizza

Da li se zna (predpostavlja) kolika je bila temperatura Svemira pre Big Banga?
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Predrag

Mislim da je najveca temperatura za koju se zna iznosila 10 na 32 kelvina. Ne znam na koji se trenutak tacno odnosila. Ali posto su dogadjaji pre Velikog praska nepoznati, verovatno se odnosila na prve trenutke nakon eksplozije.
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2

r2d2

Pitanje je zanimljivo :
prividno  foton obilazi krug oko svemira;
stvarno: ako gledamo kroz nas 3d nacin razmisljanja on to ne moze uciniti. Petu, sestu, sedmu dimenziju cak ni nenaslucujemo niti uzimamo u obzir jer takav nam je nacin razmisljanja i mogucnosti percepcije samo 3d i to je to.

QuoteDa li se zna (predpostavlja) kolika je bila temperatura Svemira pre Big Banga?

Verovatno si pomislio na posle, jer pre VP-a nije bilo ni prostora koji bi ispunio temperaturom.

sale11472

Imam utisak da i sam pojam Big Bang tj Veliki Prasak izaziva istu količinu pogrešnih asocijacija kao onaj mučeni istačkani balon....
Čim kažeš VelikiPrasak svi to zamišljaju kao nekakvu ogromnu eksploziju a u stvari nikakve eksplozije nije ni bilo .... Velikim Praskom nazivamo nastanak univerzuma samo zato što se astronomima, astrofizičarima, kosmolozima i ostalima svideo pežorativni naziv koji je smisli protivnik ove teorije (a koji je imao tu nesreću da njegova teorija bude oborena...)...
Dakle Prasak je samo dogovrni proizvoljan termin koji ne opisuje događaj....

BTW ja ću se usuditi da kažem da se Veliki Prasak dogodio u svim tačkama prostora istovremeno i mislim da ne grešim iz prostog razloga što je sam prostor nastao u tom događaju pa je odatle Veliki Prasak sadržao (tj dogoađao se u) svaku tačku prostora...

Quote from: r2d2 on January 16, 2009, 07:50:33 pm
Petu, sestu, sedmu dimenziju cak ni nenaslucujemo niti uzimamo u obzir jer takav nam je nacin razmisljanja i mogucnosti percepcije samo 3d i to je to.

Eh pa ako ja, ti, Pera, Mika, Laza i ostali ne uzimamo u obzir više od tri dimenzije ozbiljni ljudi ne samo da u to ubacujui četvrtu već idu i do 11 dimenzija (mada je diskutabilno koliko im to dobro ide...)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Predrag

Tesko je zamisliti da se svemir siri jos uvek i to vec 13,7 milijardi godina, sa tolikim sadrzajem materije i energije, da postoje dokazi da se sve to nekada nalazilo u jednoj tacki, a da nije postojala eksplozija te ciste energije na samom pocetku. Samo je jaka eksplozija mogla da "natera" svemir da dostigne ovakve dimenzije.

QuoteČim kažeš VelikiPrasak svi to zamišljaju kao nekakvu ogromnu eksploziju a u stvari nikakve eksplozije nije ni bilo ....

Sta je po tebi dovelo do sirenja prostora ili svemira(bilo kako) ako nije eksplozija?
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2