PavleR - Posmatranja DSO i binarnih sistema

Započeo PavleR, Avgust 16, 2023, 03:17:39 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 10 gostiju pregledaju ovu temu.

kruska

Sa ovakvim opisima treba ici na astro  kampove narocito Letenku gde je nebo kao na dlanu, a Cygnus i Deneb svetli kao lampa.

polumasni_kreker

Savršen izveštaj, mnogo će mi služiti kad mi krajem meseca stigne Astronomik OIII filter. Svaka čast!
Teleskop: Levenhuk Ra 200N Dobson f/6
Okulari: 9mm Plossl, 12mm BST StarGuider, 30mm SkyRover UFF (2")
Ostalo: 2.5x APO Barlow

PavleR

Sazvezdje Cygnus: NGC 7000 i IC 5070 kompleks - deo II

Objekti usadjeni u Severnu Ameriku (NGC 7000):

- LDN 935 (tamna traka prasine)
- Collinder 428 (otvoreno jato)
- NGC 6997 (otvoreno jato)
- B 353 (tamna maglina)
- NGC 6996 - Bird's Nest Cluster (otvoreno jato)

U proslom postu bavio sam se dvema svima poznatim emisionim maglinama: Severnom Amerikom i Pelikanom. U ovom delu uci cemo duboko u Severnu Ameriku i posetiti neke manje poznate objekte koji su sastavni deo iskustva posmatranja magline. Kako se posmatraci cesto prvenstveno fokusiraju na samu Severnu Ameriku kao maglinu, blaga koja ona krije u svojim granicama se uglavnom preskoce pri posmatranu, pa stoga verujem da ce ovaj izvestaj  biti mnogima zanimljiv.

LDN 935

LDN 935 je tamna traka prasine koja odvaja NGC 7000 i IC 5070, dimenzija 150'x40'. Iako je vizuelno traka deo kompeksa, u stvarnosti je ona mnogo blize nama od Severne Amerike i Pelikana. Kao sto sam pomenuo u prethodnmom postu, Amerika i Pelikan su ista H II regija koja nama samo deluje odvojeno na dve magline. Razlog lezi upravo u velikoj traci prasine LDB 935. U pitanju je oblak prasine superimponiran direktno preko HII regije, pa stvara opticku razdvojenost oblasti na dve celine. U stvarnosti, Amerika i Palikan su jedno te isto. To u praksi znaci da je traka prasine blize nama, a da je H II regija iza nje - to sto mi vidimo jednu tamnu ''reku'' i dve magline sa svake njene strane je samo projekcija tih objekata na 2D ravan pogleda.

Opsrvacija: vdi se kao tamni koridor izmedju delova Severne Amerike i Pelikana. U taj koridor  usadjena je zvezda 57 Cygni, koja je malo okupana u maglovitost koja stvara ''oreol'' oko nje. Traka je siroka kod ''Malog Oriona'' i suzava se kako ide ka Pelicanu. Mnoge zvezde superomponirane su preko nje. Traka se posebno istice kada skacemo sa Pelicana na Ameriku, kada se jasno vidi da je sa svoje obe strane ogranicena maglovitoscu.

Ivice magline su mnogo ostrije i jace definisane sa desne stane, gde se nalazi Severna Amerika. Naime, cak i bledji delovi NGC 7000 nadsijavaju sjajnije delove Pelikana. Tek na jugu Pelikan nadsija NGC 7000. Stoga je maglina jasno definisanih granica sa desne a nejasnih ivica sa leve strane.

Collinder 428

Otvoreno jato magnitude 8.7 i prividne velicine 13'. Jato je usadjeno u NGC 7000 i nalazi se na obodu magline.

Lociranje: jato se nalazi na juznom obodu magline, blizu svetle zvezde 𝞷 Cygni. Lakse ga je naci polazeci direktno od te zvezde nego setanjem po North America Nebula.

- u trazilac se nacentrira svetla zvezda Xi (𝞷) Cygni magnitude 3.7. Zvezda se nalazi direktno ispod vrha klina zvezda asociranog sa NGC 7000.
- 45' severoistocno od 𝞷 Cygni primetice se dve svetle zvezde.
- nacentrirano koncanicu trazioca tik ispod leve od njih i u pogled ce uci Collinder 428.

Opservacija: jato je relativno veliko i rastrkano. Osnova jata je jedna kosa precka zvezda usmerenja od 10h ka 4h, iz koje na sever izviru tri zvezdana lanca. Sva tri lanca spajaju se u jednoj tacki.

Na uvecanju 137x vidi se da se precka sastoji od 6 zvezda. Jedan lanac izvire upravno na nju i on se sastoji od 4 zvezde. Drugi lanac se pruza na severoistok i sastoji se od tri zvezde. Treci lanac pruza se na severozapad i on je sacinjen od 7 zvezda. Tu su i dve zvezde koje su se smestile izmedju lanaca. Stoga se ovo jato sastoji od 22 meni vidljive zvezdae.

Kao i mnoga Collinder jata, i ovo je veliko i rasuto, te tesko izdvojivo iz pozadine. Zvezde sijaju ujednacenim sjajem, bez jasno uocljive lucide.

NGC 6997

Otvoreno jato inkorporirano u North America Nebula (NGC 7000). Magnitude je 10 i prividne velicine 8'.

Lociranje: nalazi se tacno izmedju dve zvezde pri vrhu klina svetlih zvezda pored kojeg se nalazi najsvetliji deo NGC 7000. Naciljamo trazilac tacno na sredinu duzi koja spaja te dve zvezde, pogledamo kroz okular i ovo veoma simpaticno jato lako ce se izdvojiti iz pozadine.

Opservacija: malo i prelepo jato sastavljeno od zvezda srednje magnitudne razlike. U polju malog uvecanja sa obe strane ce ga pratiti dve svetle zvezde magnituda 6 i 7, pomocu kojih se i locira jato. Na uvecanju 107x vidi se da je jato sa dva lanca zvezda podeljeno na severni i juzni deo. Severni lanac uzima oblik slova ''U'' i cini ga 8 zvezda, dok je 11 zvezda juznog lanca poredjane u sinusoidu sa poprilicno malom amplitudom. Jato je sa severne strane zatvoreno lukom 5 zvezda. Ima tu i jos rastrkanih zvezda za koje nisam siguran da su deo jata, pa broj clanica jata procenjujem na oko 30-40. Jatom doiminiraju blede zvezde magnitude oko 12, dok je prisutno i nesto bledjih.

B 353

Tamna maglina blizu oboda Severne Amerike, dimenzija 15'x10'.

Lociranje:

- krenuo sam od zvezde SAO 50263, koja je jedna od zvezda prominentnog klina oko NGC 7000.
- oko 20' levo od nje skocio sam na zvezdu magnitude 8. Ta zvezda nalazi se na samoj ivici regije koji zauzima B 353. Pogledamo kroz okular i maglina bi trebalo  da se nalazi sa desne strane zvezde.

Opservacija: iznenadjujuce lako vidljiva tamna maglina na krajnjem severu NGC 7000. Iako je u ovom delu maglovitost izuzetno slaba, polje je prepuno zvezda pa ce se lako uociti tamno ostrvo pravougaonog oblika, potpuno liseno zvezda. Dva puta je duza nego sto je siroka i potpuno neprozirna. Kroz ''ostvro'' se ne probija sjaj ni jedne jedine zvezde. UHC filter je bas dobro istakne. Filter dodatno zatamni maglinu i na iznenadjujuce dobar nacin jasnije pokaze njene ivice. Tik ispod B 353 primetice se svetla i koncentrovana grudvica zvezda - to je otvoreno jato NGC 6996 - Bird's Nest Cluster, koji cu obradiiti malo kasnije. Takodje, izand B 353 uocljiv je kosi lanac 4 svetle zvezde magnituda 9 i 10, u obliku sazvezdja Aries.

U istom okularskom pogledu nalazi se jos jedna tamna maglina, B 352. Medjutim, sa njenom opservacijom sam imao puno problema i mogu da je podvedem pod neuspesno posmatranje. Naime, dok je B 353 bukvalno ostrvo okruzeno mnostvom zvezda sa svih strana, B 352 je veca i nalazi se na samoj granici zvezdanog oblaka sa otvorenim svemirom. Stoga je jako tesko odrediti joj granicu ka pozadinskom nebu. U praksi, ja sam na mestu gde bi trebalo da bude maglina video veci deo praznog neba nego sto su dimenzije same magline, pa mogu da kazem da konture magline nisam uspeo da osmotrim.

B 352 i B 353 su skolski primer drugacije percepcje tamnih maglina kroz teleskop i na astrofotografijama. B 352 je fotografski daleko dominantniji objekat i umnogome se lakse primeti nego B 353. Medjuitim, kroz teleskop je prica sasvim drugacija, pogotovo u filtriranom pogledu. Ono sto je na fotografijama jedva vidljivo ostrvce se sa neocekivanom lakocom jasno osmotri, dok se B 352 porpuno izgubi u otvorenom polju.

NGC 6996  - Bird's Nest Cluster

Otvoreno jato inkorporirano u Severnu Ameriku. Magnitude je 10 i velicine oko 5'.

Lociranje: nalazi se neposredno ispod tamne magline B 353 i nakaceno je na njenu juznu ivicu.

Opservacija: jato se vidi kao gusta kondenzacija zvezda neposredno ispod B 353. Slabije se izdvaja iz pozadine od NGC 6997.

Jato je poprilicno malo i da bi se doslo do bilo kakvih detalja mora se posmatrati na malo vecim uvecanjima. Jato je jako koncentrisano i sastoji se od gusto spakovanih zvezda. Medjutim, na uvecanju 176x, vidi se da objekat ima oblik klina kome je odsecen vrh, ili uprosceno, oblika je slova ''𝞟'' sa kosim bocnim preckama. Klin cine dva kraka zvezda, gde se najsjajnije zvezde oba kraka nalaze na samim njihovim krajevima. Levi krak je jaci i sastoji se od dva paralelna lanca zvezda, dok je desni krak sastavljen samo od jednog lanca. Odozgo su kraci ''poklopljeni'' jednom nedovrsenom preckom zvezda koja jatu i daje oblik slova ''𝞟''. Ja sam uspeo da izbrojim 26 zvezda u jatu. Magnitudni raspon jata je mali, i sve zvezde su oko magnitude 12 i 13.

Mapa svih objekata navedenih u oba izvestaja:
https://www.flickr.com/photos/199809755@N05/54744819874/in/dateposted-public
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter